Chili paprika termesztése fóliában

Nyárasdy Rita, 2023.06.17. - chili termesztés

A bőséges chili paprika termést mindenki szereti. Azonban vannak bizonyos tényezők, melyek nem mindig kedveznek a paprikatermesztésnek: ilyenkor van, aki a fóliasátorra esküszik. Gondolhatnád, hogy ezt csak a nagyipari termesztésnél alkalmazzák, de nem! A chili paprika termesztése fóliában számodra sem lehetetlen. Akár te magad is építhetsz a chilik számára fóliasátrat. Ennek elkészítése pedig nem is olyan bonyolult.

 • Miért kell a fólia?
 • A legjobb chili fajták
 • Mit termesszek fóliában?
 • Milyen legyen a fólia?
 • Mikor vess, mikor ültess?
 • A chili gondozása
 • A fóliasátor előnyei

Jogosan merülhet fel a kérdés: miért és mikor van szükség a védett helyen történő chilitermesztésre? Hiszen az egészséges chili nem feltétlen igényel fóliasátoros macerát.

Vannak azonban esetek, amikor nagyon is jól jön egy zárt, jól szellőző hely, ahol a különböző fajta növények melegebb és védettebb helyen növekedhetnek.

Következő cikkünkben nem csak a miértekre, hanem a hogyanokra is keressük a választ.

Miért népszerű a chili paprika?

Különleges fajták, izgalmas ízek, brutálisan erős kapszaicin tartalom, rengeteg felhasználási mód: mindezek együttesen vezettek oda, hogy ma már a legtöbb hobbikertész is kipróbálja magát a chili paprika termesztésében.

Rengeteg fajta közül választhatsz már, magok és palánták is a rendelkezésedre állnak, rengeteg szuper tartalom van arra, hogy jól használd fel a termést (például a chili szósz vagy savanyítás és szárítás végett is).

Ha szereted a kertedben a kihívásokat Te is biztosan szívesen kísérletezel a különböző chili növényekkel.

Vannak olyan ültetési helyzetek, amikor egy kisebb (vagy akár nagyobb) fólia is jól jöhet a chilik nevelésére. A népszerű chili paprika fajták közül sokakkal jól jársz, ha védettebb helyen neveled őket. Erre pedig tökéletes megoldás egy fóliasátor.

Mikor lehet jó a fóliasátor?

Vannak olyan esetek, amikor egy kisebb fólia nagyon jól jöhet. Persze ennek is vannak előnyei és hátrányai is, sok minden függ a helyszíntől, a céltól, a fólia minőségétől és beállításától. Alapvetően azonban az alábbi helyzetben hasznos egy fólia:

 • ha még hideg van, és melegebb környezetre van szükség,
 • nem ideális az időjárás, túl sokat esik, esetleg tűz a nap,
 • macskák és egyéb „betolakodók” is kárt tehetnek a palántákban,
 • védenéd a kártevőktől őket,
 • a szomszéd túl közel van, és például növényvédőszert vagy gyomirtót használ,
 • magasabb páratartalomra van szükség.

Ahhoz, hogy el tudd dönteni, szükséged van-e fóliára, a növények igényei is lényegesek. Az alábbiakat mérlegeld:

 • a fény mennyisége,
 • a hőfok,
 • a páratartalom,
 • a pH érték és a tápanyagtartalom,
 • védelem, támogatás szükségessége,
 • beporzás kérdése.

Ezek ugyanis segíthetnek abban, hogy valóban építened kell e fóliát, avagy sem.

A chili paprika teleltetése nem ajánlott fóliában, már csak a fűtés költségei miatt sem.

A chili paprika fajtái

Ez alapján gyakran merül fel a kérdés, hogy akkor mégis melyik chili paprika fajták kerüljenek fóliába?

A betegségek, a változékony időjárás, a kártevők és a hideg persze egyik fajtának sem kedvez. Vannak azonban ellenállóbb és érzékenyebb chilifajták is.

Ahhoz, hogy tudd, szükséges-e az extra védelem, alaposan ismerned kell a chiliket. Ehhez érdemes megismerned a chili paprika fajták legfontosabb ismérveit, és a legnépszerűbb és legerősebb chili paprikák igényeit is.

Mindezt fenti cikkjeinkből megtudhatod!

Mit érdemes fóliában termeszteni?

A lényeg, hogy ne feledd: a chiliknek napra és hőre van szükségük ahhoz, hogy fejlődjenek. Arról is gondoskodnod kell, hogy maga a talaj tápanyagdús és meleg legyen, valamint kellő nedvesség érje a paprikákat.

A chili paprika ültetése és gondozása odafigyelést igényel, akár palánta akár magok formájában zajlik az ültetés. Az egészséges, bőséges termés eléréséhez rendkívül fontos, hogy gondoskodj a megfelelő körülményekről. 

A kezdéshez el kell vetned a magokat bent, meleg helyen, ideális esetben februárban vagy márciusban. Az első két levél kialakulása után a pici palántákat május közepén 7-9 cm-es cserepekbe kell ültetni. Ezen a ponton folytathatod a paprika beltéri termesztését, vagy talajba ültetheted egy fóliasátorban. 

Ha valamilyen nehezebb gyümölcsű fajtát termesztesz, valószínűleg meg kell kötnöd vagy karóznod kell a növényeket.

Rendszeresen öntözd a paprika növényeid, és soha ne hagyd, hogy a fóliában kiszáradjon a talaj.

Alapvetően a meleg-és páraigényes növényeket szokás fóliában termeszteni (a chili paprika is ilyen), ezért merülhet fel benned ez a megoldás.

Ha a hidegebb hónapokban szeretnél palántázni, a chili mellett mást is érdemes lehet a fóliába ültetni. Ilyen lehet például a paradicsom, vagy más paprikafajták.

Milyen legyen a fóliasátor?

Nézzük meg, hogyan és miként is készüljön el a fóliasátor!

A paprika palánták ültetése előtt készítsd elő a fóliát! Fontos, hogy ez időben történjen, akár már ősszel nekiállhatsz, így nem kell majd kapkodnod.

Mivel a magok már a kiültetés előtt 6-8 héttel földbe kerülnek, fontos, hogy megtervezd, miként szeretnéd majd elültetni a palántákat.

Ez alapján ugyanis elkészülhet a fóliasátor, és így a méreteket is pontosan tudni fogod majd. Úgy ültessük tehát a magokat, hogy tudjuk, kb mennyi chilit szeretnénk a fóliába ültetni.

A paprika fóliasátorban történő termesztésénél a legcélszerűbb az ágyásos, vagy ikersoros elrendezés. Megkönnyíti neked az ápolási munkák és a szedés végzését.

Emellett az ültetés utáni ápolásra is legyen gondod:

 • öntözés,
 • szellőztetés,
 • fűtés,
 • talaj,
 • növényvédelem.

De ezekről kicsit később. Most nézzük, hogyan épüljön fel a fólia.

Mérete és anyaga

A fóliasátor építése előtt először azt gondold át, hogy tényleg szükségünk van-e rá? Gyakran ugyanis nem az igények alapján ültetik a chilit, hanem mert úgy gondolják, csak így lehet bőséges a termés. Azonban így könnyen nagy munka szakadhat a nyakadba, ugyanis a fóliaépítés nem egyszerű manőver.

A fóliasátor annak jó otthonra, aki egyébként is örömét leli a zöldségek nevelésében, szeretne még több mindent, még hosszabb időintervallumban termeszteni. És rajong a chiliért…

A klasszikus méretű fólia 30 nm körüli, de ez nem jelenti azt, hogy ne lehetne kisebb vagy éppen nagyobb. Ehhez azonban elegendő hely kell a kertben, így ezt mindenképp mérlegeld.

Hasznos infó!
Arról nem is beszélve, hogy a nagyobb fóliákra engedélyt kell kérni, ezért ha erre adnád a fejed, érdeklődj az önkormányzatnál a szabályozásról!

Nézzük, mi kell a fóliához:

 • a vázhoz szükséges rudak,
 • a borítást adó műanyag fólia,
 • opcionálisan öntözőrendszer, fűtőberendezés.

Rudak esetén a műanyagot javasolják, de a vas rudak még masszívabb építményt adhatnak. Mivel a fóliának félkörívesnek érdemes lennie (a szél okozta károk és a több napfény miatt), ezért a rudnk hajlíthatónak kell lennie.

Persze a fa is jó megoldás lehet, ha kisebb fóliáról van szó, és a félkörívhez sem kell ragaszkodni foggal körömmel.

Összességében elmondhatjuk, hogy a fólia tartóssága szempontjából az elsőként említett, félköríves kialakítás, és a műanyag rúdváz a legjobb.

Hol helyezd el?

Mivel nagyobb helyet foglal, alaposan fel kell mérni az ültetési helyet. Az alábbiakat kell figyelembe venned:

 • uralkodó szélirány,
 • benapozottság,
 • árnyék.
TIPP!
Minél szélvédettebb és naposabb helyre kerül, annál jobb! Ha egy sátort építesz, a legjobb, ha keleti-nyugati fekvésű lesz, ha több, akkor északi-déli elrendezés javasolt.

A fólia fűtése és szellőzése

Lényeges, hogy a sátor elejére és végére is zárható nyílásokat kell építeni. Nem elég, ha csak kis nyílásokat készítesz oldalanként, hanem lehetőleg minél nagyobb felületet kell nyitni-zárni, szellőztetésre használni.

Ezeket a nyílásokat jó, ha minél magasabbra helyezed, így a felfelé szálló forró levegő könnyebben távozhat. A szakirodalom szerint a szellőztetők összfelületének el kell érnie az alapterület 20-25%-át. Ennyi szükséges, hogy ventilátorok nélkül is biztosítani lehessen az optimális szintű légcserét a fóliasátrakban.

A fűtés szempontjából ezzel akkor kell foglalkozni, ha olyan fajta chili paprika kerül a fóliába, ami megköveteli a magas hőmérsékletet.
Itthon a január végi február eleji vetéstől 30-32 fok kell 2 hétig, majd 24 fok körüli fűtés javasolt a májusi kiültetésig.

Persze, ha a napsütés mennyisége kedvező, és eléri a 30 fokot, erre nincs szükség, éjjel azonban ez lényeges lehet.

Hasznos infó!
Fűtésre tehát akkor van szükség, ha korán kikerülnének a palánták, de az időjárás még a fóliasátorban sem kedvez eléggé nekik.

Milyen legyen a talaj?

A palántákat erős, zömök növényekké szeretnénk nevelni: ehhez foszforra van szükség, ami később gyökeresedésben és a virágképzésben is segít.

A paprika virágzásig mindenképp biztosítani kell a kiegyensúlyozott nitrogénellátást is. A termésképzés idején pedig a paprika káliumigénye megnövekszik. Azt is tudnod kell, hogy a kalcium hiánya csúcsrothadást okoz.

A tenyészidőszak végén csökken a tápanyagigény, ezért ha szükséges, pótolni kell.

Mi következik mindebből?

A fóliasátor talajának folyamatosan el kell látnia a növekedés során a paprika igényeit.

A fólia felállítása előtt tehát az adott terület talaját ásással, tápanyag kihelyezéssel, és gyommentesítéssel (szükség esetén talajfertőtlenítéssel) készítsd elő.

Öntözési technikák: mit válassz?

A fóliás termesztés esetén a leghatékonyabb megoldás, ha csepegtető öntözőrendszert alakítasz ki, ehhez előregyártott, sűrűn lyuggatott gumicsövet szinte bármelyik kertészetben, szaküzletben vásárolhatsz. A kisebb termesztőhelyek fóliával burkolása egyedül is elvégezhető a nagyobb sátrak esetén mindenképp kérj meg valakit, hogy segítsen a fólia kifeszítésében.

Ha kis fóliáról van szó, jó megoldás lehet egy esővízgyűjtő elhelyezése a fólia mellé, így akár egy öntözőkannával is könnyedén elláthatod a növényeidet vízzel. Mivel a chili paprika igényli a folyamatosan nedves talajt és a magas páratartalmat, a csepegtető mellett akár fentről is öntözheted a növényeket permetszerűen.

TIPP!
A fóliázás izgalmas és sokoldalú megoldás, de kis kertekben érdemes nem túl nagy és magas építménnyel kezdeni, ez ugyanis több gondot okozhat, mint elsőre hinnéd.

Vetés és palánta ültetése: mikorra időzítsd?

A fentiek alapján a palántát és a paprika magokat is érdemes jól időzíteni.

A magok esetében rendkívül fontos, hogy megfelelő közeget teremts a csírázáshoz, hiszen chili paprikáról beszélünk!

Ha korán ki szeretnéd ültetni a palántákat, a magokat is előbb kell elvetned. Míg a palántát április-májusban már a fóliába teheted, a magokat (a paprika erősségétől, Scoville-értékétől függően) 6-8 héttel előbb érdemes elvetni.

A paprika palánták érzékeny növények, így a megfelelő hőmérséklet mellett a páratartalom is fontos.

A chili paprika termesztése során tehát a tápanyagban gazdag talaj mellett az ideális hőmérséklet is jelentős: csírázáshoz 30 fok körüli, mígy növekedéshez 25 Celsius körüli hőmérséklet megfelelő. Alapvetően a chili 20 fpk felett fejlődik, erre nagyon figyelj oda, ha szükséges, fűtsd a fóliasátrat.

Palánták a fóliában: tippek, trükkök

Nézzünk most néhány tanácsot ahhoz, hogy a paprikát, a palántákat a megfelelő módon nevelhesd!

 • A korai hajtatásnál február 1. előtt kell kiültetni a palántákat, és mindenképp fűteni kell a fóliát.
 • Középkorai hajtatásnál február 1. és április 15. között ültesd ki a palántákat!
 • Hideghajtatásnál április 15. és május 15. között lehet palántázni a paprikát.
 • Őszi hajtatás esetén augusztus végén ültesd ki a paprikapalántákat!
 • Nem mindegy, hogy milyen növekedés típusú fajtát választasz a termesztéshez: a folytonos növekedésű fajtákhoz mindenképp támrendszert kell készítened!
 • A korai hajtatáshoz folytonos növekedésű paprika fajták alkalmasak.
 • Középkorai hajtatáshoz folytonos növekedésű fajtákat válassz, illetve egyes determinált fajták is megfelelőek. Hideghajtatáshoz folytonos- és determinált növekedésű fajták egyaránt kiválóak.
 • Őszi hajtatáshoz determinált növekedésű fajták közül válassz, mivel azok kevésbé érzékenyek a fényhiányra.

Kártevők a fóliában

A leggondosabb chili paprika gazda is találkozik időnként kártevőkkel. Megjelenésük sosem ideális, hiszen az egész paprikát tönkretehetik, a palánta is sérülhet, később a virág vagy a termés is. A csípős paprika esetén a meleg, nedves közeg is kedvezhet a betegségek és kártevők megjelenésének.

A legjobb a megelőzés: a tápanyagban gazdag talaj, az egészséges palánta, a folyamatos szoktatás és a növények állandó figyelése segít abban, hogy ne kezdhessék ki a csípős paprika növényeket a betegségek.

Mivel a chili paprika termesztése és ültetése során érdemes odafigyelni a termesztőközegre is, akár fertőtleníteni is azt. A fólia egy zártabb tér, könnyebben elszaporodhatnak a kártevők.

Ha többet szeretnél tudni a témában, olvasd el részletes cikkünket, amely a chili paprika kártevőit és betegségeit ismerteti meg veled.

A paprika gondozása

A capsicum annuum és chinese paprika igényei időnként a metszést és támrendszert is megkövetelhetik. A 30 cm feletti chilik esetén előfordulhat, hogy némi támogatásra lesz szükségük a növekedésben, így akár a palánta is támrendszerre szorulhat.

A támrendszert úgy kell kialakítani, hogy a paprikasorok felett 2 méter magasan drótot kell kifeszíteni. Ezeket a drótokat keresztirányban oszlopokhoz rögzített huzalok támasztják alá. A növények felkötözéséhez többszálas műanyag zsinórt használj, melyet csúszókötéssel rögzíts a felső támrendszeren, majd lent lazán kötözd a paprikatőre, (figyelembe véve a növény szárának vastagodását). A paprika metszését mindig kézzel végezd, napsütéses időben, száraz paprikatöveken!

A paprika metszése

Emellett egyes fajtákat metszeni is kell. Az 5-7 cm magasságot elérő első hajtások közül válaszd ki a legszebbet, és a többit tőből távolítsd el! A meghagyott vezérhajtás újból el fog ágazni, de továbbra is csak a vezérhajtást hagyd meg!

Ezt vezesd függőlegesen a zsinór mellett! Az alsó részeken akkor kezdd el a felesleges hajtásrészek eltávolítását, mikor már 90-110 cm hosszúak. Erős növekedés esetén az első elágazás alatti levélhónaljakból is fejlődhetnek hajtások. Ezeket tőből távolítsd el! Ezt a műveletet nevezzük kacsozásnak.
Persze nem minden paprikát kell kacsozni: a kisebb termetű növény nem igényli ezt, de ültessük őket megfelelő tőtávolságra, hogy jó ütemben fejlődhessenek, gazdag termést adva.

Paprika termés és betakarítás: mikor foghatsz hozzá?

Ha a palánta végre virágozni kezd, majd megjelennek az első termések, a növény jó eséllyel túl van a kritikus időszakon: megszokta a talajt, és hamarosan chili paprikák jelennek majd meg a növény hajtásain. A palánta ültetése után mindenki a paprika terméseit várja! A betakarítás pedig a legegyszerűbb és legkellemesebb tevékenység, amely a paprika növény nevelése közben történhet.

A chili paprikák folyamatosan érnek, akár őszig is teremhetnek.

A gyakorlatban a paprikának két érési ideje van: a gazdaságilag érett paprika még nem teljesen érett, sokszor nem érte el a végleges, fajtára jellemző színét, de már finom, friss és ropogós, és nagyon jól betakarítható, feldolgozható. Ha biológiailag éretten szedjük le a paprikát, akkor megvárjuk, amíg ténylegesen megérik, általában pirossá vagy sárgává válik, kissé megráncosodik, a húsa kissé megpuhul. Ilyenkor is fogyasztható, de ez kevésbé jellemző fogyasztási érettségi idő paprika esetén.

Mik a fóliában termesztés előnyei?

Most már ismered a fóliasátor építését, azt is, mire kell figyelni, és milyen chili paprika növény szeret igazán párás, meleg közegben.

De mégis, miért jó, ha fóliát választasz?

ÉRDEKESSÉG!
Ki kell hangsúlyoznunk még egyszer: a fóliasátor nem szükséges a legtöbb növény esetén, ha nem ülteted ki őket túl hamar, remekül fognak fejlődni fólia nélkül is. Azonban a folyamatos víz ellátás nagyon fontos: a talajt folyamatos nedvesség alatt kell tartani!
 • Védelem az időjárás viszontagságai ellen: a fóliasátor megvédheti a kényes növényeket az nagy széltől, fagytól, erős napsütéstől és heves esőtől. A kereskedelmi termelők nem engedhetik meg maguknak, hogy a rossz időjárás miatt a teljes termést elveszítsék, ezért a fólia hatékony biztosítási módszer. Különösen hasznosak a fiatal, kevésbé jól bevált palántákhoz, valamint saláta zöldségekhez és fűszernövényekhez. De természetesen ide sorolhatjuk a chilit is.
 • A növekedési feltételek szabályozása: a fólia lehetővé teszi a hőmérséklet szabályozását, ami létfontosságú az optimális növekedési feltételekhez. Így az ültetés lehetővé teszi a kertészek és a kereskedelmi termelők számára a meghosszabbított tenyészidőt, mivel a páratartalom, a szellőzés és az öntözés könnyebben szabályozható.
 • Több fény és pára: a fóliasátrak legnagyobb előnye, hogy a növény nagy mennyiségű fényt és párát kap, így, mivel mediterrán növényről van szó, jobb feltételek biztosíthatók nekik.
 • Átlátható, jól kezelhető közeg: sokan azért szeretik, mert a védettség mellett könnyű őket kezelni, könnyebb gyomlálni, tápanyagozni és kezelni.
 • Folyamatos körforgás: mivel akár más növényekkel is kombinálhatod a chiliket, folyamatos lehet az ellátás. A korai zöldségeket, tavasziakat, fűszernövényeket, nyári zöldségeket és a télieket is ültetheted fóliába. Minden növény beültethető a fóliasátorba.

Mire használd a chili paprikát?

Ha a terméshozam sikeres volt, ezer meg egy módon felhasználhatod őket! Lássuk a leggyakoribbakat:

Ha pedig inspirálódnál, milyen chili szószokat érdemes kipróbálni, nézz szét nálunk!

chili webáruház banner
chili webáruház banner