A chili paprika teleltetése 11 lépésben

Nyárasdy Rita, 2023.10.04. - chili termesztés

Ebben a cikkben bemutatjuk, hogyan teleltesd át sikeresen a chili paprikát és milyen előnyei vannak ennek a folyamatnak. Megosztjuk a legfontosabb lépéseket és tippeket a növények megfelelő gondozásához télen, valamint az ébredésükhöz és visszatelepítésükhöz a kültérbe tavasszal. Ha szeretnéd megtartani a chili paprika növényeidet jövőre is, akkor tarts velünk és kezdjük el a chili paprikák átteleltetésének folyamatát!

A chili paprika teleltetése – Miért előnyös?

A chilipalánták teleltetése több okból is népszerű a chili kedvelői körében. Először is, így nagyobb chilipaprika terméshozamra számíthatsz. Az átteleltetéssel a növényeknek ez az idő előnyt ad a következő vegetációs időszakban, így a szezon vége előtt több gyümölcsöt tudnak termelni.

Az áttelelés másik előnye, hogy a különleges növényeket életben tudja tartani. Ha van egy kedvenc chili palántád, vagy olyan növényed, amely egyedi és ízletes paprikát termel, az átteleltetés lehetővé teszi, hogy megőrizze azt, ahelyett, hogy minden tavasszal a nulláról kezdenéd az egészet. Ez különösen akkor hasznos, ha ritka vagy nehezen fellelhető chilifajtát választasz.

Ezenkívül az átteleltetés előnye, hogy a szezont fejlett, érett gyökérzettel rendelkező növényekkel kezdheted. Ez azt jelenti, hogy ha már jól begyökeresedtek, és a földet behálózta a gyökérrendszer, gyorsabb növekedést és potenciálisan nagyobb termést várhatsz.

Összességében az átteleltetés egy módja annak, hogy időt takarítsuk meg és több szezonon keresztül is termelhessünk chilit anélkül, hogy minden évben új növényeket kellene nevelnünk.

A chili paprika teleltetésének 11 lépése

Ha követed ezt a 11 lépést, sikeresen átteleltetheted chili paprika növényeidet, és biztosíthatod túlélésüket a következő vegetációs időszakban.

1. Válaszd ki a megfelelő helyet a chili paprikák teleltetésére

A chili paprika teleltetésénél a megfelelő hely kiválasztása döntő fontosságú a túlélésük és a sikeres növekedésük szempontjából. Két fő lehetőséget érdemes megfontolni: egy hűvös, sötét pincehelyiséget vagy egy napos ablakot környékét.

A nyugalmi állapothoz ideális egy hűvös, sötét pince, ahol a hőmérséklet 13-18 °C körül van. Ez a környezet arra ösztönzi a növényeket, hogy nyugalmi fázisba lépjenek, így energiát takarítanak meg a következő növekedési időszakra.

chili paprika növény elhelyezése télen

Ha viszont a téli hónapokban is folytatni szeretnéd a chilid növekedését, akkor napos ablakra vagy mesterséges megvilágító testek használatára szükséged. A chiliknek legalább napi 6-8 órás közvetett fényre van szükségük, ezért olyan helyre kell helyezni őket, ahol elegendő fényt kapnak.

Hasznos infó!
Ne feledd, hogy a 13-18 °C (55-65 °F) közötti hűvös hőmérséklet fenntartása akkor is fontos, ha a növények elegendő fényt kapnak. Ez a hőmérséklettartomány segít optimális körülményeket biztosítani a chili növényei számára a virágzáshoz.

2. Készítsd elő az új talajt

A chili paprika teleltetésénél elengedhetetlen, hogy friss és megfelelő talajjal lásd el őket, hogy biztosítsd a folyamatos egészségüket és növekedésüket. Kezd egy termesztőedény megtisztításával meleg, szappanos vízzel, hogy eltávolíts minden maradványt vagy szennyeződést.

Ezután adj friss talajt a cserépbe, ügyelve arra, hogy nedves legyen, de ne legyen túl nedves. A földnek elég nedvesnek kell lennie ahhoz, hogy összenyomva összetartsa magát, de ne legyen annyira nedves, hogy a víz kifolyjon belőle.

A friss föld használatával biztosíthatod a chili paprikák számára a szükséges tápanyagokat és tiszta környezetet, hogy jól fejlődjenek. Ez a lépés különösen fontos a teleltetéshez, mivel a növények a nyugalmi fázisban a talajra támaszkodnak majd a táplálékért.

Ne feledd, hogy csak friss földet használj a teleltetés előkészítéséhez, mivel a korábbi szezonokból származó föld újrafelhasználása olyan kártevőket vagy betegségeket hozhat be, amelyek károsíthatják a növényeket. Ha tiszta, nedvesített földdel indulsz neki, a lehető legjobb alapot adod a növényeidnek a téli pihenéshez és a következő vegetációs időszak erős kezdéséhez.

3. Ellenőrizd a betegségeket és kártevőket

Növényeid rendszeres ellenőrzése a chili paprika kártevők és betegségek szempontjából elengedhetetlen a teleltetés során. Az olyan betegségek, mint a gombás fertőzések, és az olyan kártevők, mint a levéltetvek jelentős károkat okozhatnak, és potenciálisan tönkretehetik minden erőfeszítésedet.

A chilik egészségi állapotának felmérésekor nehézkes lehet a gyökerek állapotának közvetlen ellenőrzése. Ehelyett fontos, hogy vizuálisan vizsgáld meg a leveleket a bajra utaló jelek után. Figyelj az elszíneződésekre, foltokra, hervadásra vagy torz növekedésre, mivel ezek betegségre vagy kártevőfertőzésre utalhatnak.

Ha bármilyen látható kártevőt észlelsz a chili paprikáidon, azonnal tedd meg a szükséges lépéseket a fertőzés ellen. A beltéri kártevők elleni védekezésre és eltávolításukra különböző módszerek léteznek, például rovarölő szappan használata, hasznos rovarok betelepítése vagy kézzel történő eltávolításuk.

4. Metsszed meg a növényedet

A metszés létfontosságú szerepet játszik abban, hogy a chili paprikáidat felkészítsd a telelésre. A felesleges lombozat gondos eltávolításával segíthetsz növényeidnek energiát megtakarítani, és egészségesebb növekedésre ösztönözheted őket tavasszal. A metszés során törekedj arra, hogy a levelek nagy részét, de a legjobb ha az összes levelet és kisebb ágakat is eltávolítod és csak néhány “Y” alakú főágat hagyjsz a növényen.

A kis chili növények esetében általános szabály, hogy az ágakat a talaj vonalától körülbelül 20 cm-re kell visszavágni. Ez biztosítja, hogy a növény tömör és könnyebben kezelhető legyen a téli hónapokban. A nagyobb növények esetében a metszést nagyobb mértékben is elvégezheted, ha minden egyes elágazó szárat az első levél tőig levágod.

A metszés során fontos, hogy tiszta és éles metszőollót használj, hogy minimálisra csökkentd az esetleges betegségek terjedésének kockázatát. A metszések között mindenképpen tisztítd meg az ollót szappanos vízzel vagy fertőtlenítőszerrel.

5. Távolíts el minden levelet

Az összes levél eltávolítása a chili növényeidről a teleltetés előtt kulcsfontosságú lépés a nyugalmi időszakra való felkészülésben. Azzal, hogy csupaszra csupaszítod a növényt, hatékonyan csökkented a kártevőfertőzés kockázatát, és ebben az időszakban visszafogod a növekedést.

A levelek táptalajként szolgálnak a kártevők és betegségek számára, ezért eltávolításukkal minden potenciális problémát kiküszöbölhetsz. Ráadásul, amikor a növény levéltelen, a lehető legnyugodtabb állapotban marad, így energiát takarít meg a következő tavaszra. Ez a lépés biztosítja, hogy a chili paprikáid egészségesek és erősek maradjanak a téli hónapokban.

A levelek eltávolításához egyszerűen vágd le őket tiszta és éles metszőollóval. Miközben eltávolítasz minden egyes levelet, használd ki az alkalmat, hogy megvizsgáld a növényt a kártevők vagy betegségek esetleges jelei után kutatva. Ha bármilyen problémát találsz, kezeled azokat megfelelően, mielőtt folytatnád az átteleltetési folyamatot. Ne feledd, hogy minden egyes vágás között tisztítsd meg a metszőollót, hogy megakadályozd a lehetséges betegségek terjedését.

6. Emeld ki és tisztítsd meg a gyökérzetet

Amikor a chili növényeidet szeretnéd teleltetni, fontos, hogy megfelelően távolítsd és tisztítsd meg a gyökereket, mielőtt felkészíted őket a téli nyugalmi állapotra. Kezd azzal, hogy a cserepet az oldalára döntöd, így könnyen hozzáférhet a növényhez. Óvatosan emeld ki a növényt a cserépből, ügyelve arra, hogy a gyökerek ne sérüljenek meg.

Ezután kesztyűs kézzel óvatosan távolítsd el a gyökerekhez tapadt felesleges földet.

TIPP!
Nagyon fontos, hogy minden talajmaradványt eltávolíts, mivel az olyan kártevőknek és betegségeknek adhat otthont, amelyek a növényt a nyugalmi időszakban károsíthatják.

A gyökerek alapos megtisztításához használhat folyóvizet, ügyeljen arra, hogy a visszamaradt talajrészecskéket mindenképpen öblítsd le.

Ha úgy látod, hogy a gyökérlabda túl nagy a cseréphez képest, vagy ha tömörödött, akkor lehet, hogy a gyökereket kissé meg kell kurtítanod. Ez segíthet javítani a növény általános egészségét és növekedését. Csak ügyelj arra, hogy tiszta és éles metszőollót használ a tiszta vágás érdekében.

7. Végezz neemolajos mártást (nem kötelező, de hasznos!)

A kártevők elleni védekezés extra rétegének érdekében a chilik teleltetésénél neemolajos (Ním-fa olaj) mártást végezhetsz. A neemolaj egy természetes megoldás, amely segít gyökereken megtapadt kártevők történő elpusztításában.

A neemolajos mártáshoz keverj össze egy teáskanál neemolajat egy liter vízzel egy vödörben. Óvatosan engedd bele a növény gyökérlabdáját az oldatba, ügyelve arra, hogy teljesen elmerüljön, körülbelül öt percig. Ez hatékonyan elpusztítja a gyökerekben megbújó kártevőket.

A merítés után vedd ki a növényt, és hagyd, hogy a felesleges oldat lefolyjon. Ezután helyezd a növényt új földbe vagy komposztba. A neemolajos mártás segít megóvni a gyökereket és megelőzni a kártevőfertőzést a téli hónapokban, így a chili növényeid tavasszal előnyt élvezhetnek.

8. Ültesd át az előkészített edénybe

Miközben a chili növényeidet felkészíted a teleltetésre, az egyik fontos lépés, hogy átültesd őket egy megfelelő edénybe. Ez biztosítja számukra a szükséges helyet és tápanyagokat ahhoz, hogy a hidegebb hónapokban is jól fejlődjenek.

Kezdd azzal, hogy kiválaszt egy, a jelenleginél valamivel nagyobb edényt, és gondoskodj arról, hogy legyenek vízelvezető lyukak a pangó víz elkerülése érdekében. A megfelelő vízelvezetés elősegítése érdekében töltsd meg a cserép alját tömörített földdel.

chili paprika átültetése télre

Óvatosan vedd ki a növényt a jelenlegi cserépből, ügyelve arra, hogy ne sérts meg a gyökereket. Helyezd a növényt az új edénybe úgy, hogy a gyökerek lefelé lógjanak. Lassan tölts fel a gyökerek körüli hézagokat friss földdel, és óvatosan nyomkodd meg, hogy a növény a helyén maradjon.

9. Öntözd meg, és helyezd el a kiválasztott helyre

Miután átültetted a chili paprika növényeidet, fontos, hogy megfelelően öntözd őket, és a megfelelő helyre helyezd őket a sikeres teleltetéshez.

Az öntözés az egyik legfontosabb tényező abban, hogy a növények a téli hónapokban is egészségesek maradjanak. Lényeges, hogy a talajban állandó nedvességet tarts, de ügyelj arra, hogy ne öntözd túl, mivel ez gyökérrothadáshoz vezethet. Az öntözések között hagyd, hogy a talaj felső centimétere kiszáradjon, és addig öntözd később, amíg a felesleges víz ki nem folyik a cserép aljából.

10. Gondoskodj a növényről

A chili növények gondozása a téli hónapokban kulcsfontosságú a túlélésük biztosítása és a nyugalmi állapotuk fenntartása érdekében. Íme, hogyan kell megfelelően gondoskodni róluk:

 1. Ne öntözd túl: Télen a chili paprika növényeknek kevesebb vízre van szükségük a csökkentett növekedési ütemük miatt. Hetente enyhén öntözd őket, hagyva, hogy a talaj az öntözések között kissé kiszáradjon. A túlöntözés gyökérrothadáshoz vezethet, ezért ügyelj arra, hogy ne öntözd túl a talajt.
 2. Tartsd fenn a nyugalmi állapotot: Ahhoz, hogy a növények nyugalmi állapotban maradjanak, távolíts el minden új hajtást, amely a tél folyamán megjelenhet. Ez segít az energia megtakarításában, és megakadályozza, hogy a növények feleslegesen használjanak erőforrásokat. Egyszerűen csípd le a felbukkanó apró rügyeket vagy hajtásokat.
 3. Ne trágyázz: Fontos, hogy a téli hónapokban ne trágyázd a chili paprika növényeidet. A műtrágyák növekedésre ösztönöznek, ami nem ideális a nyugalmi időszakban. Tartogasd a trágyázást tavaszra, amikor a növényeid készen állnak arra, hogy újra aktív növekedésnek induljanak.

Ha betartod ezeket az ápolási utasításokat, biztosíthatod chili paprika növényeid jólétét, és a tél elmúltával sikeres növekedési szezonra készítheted fel őket.

11. Felkészülés a tavaszra

Ahogy a hideg téli hónapok kezdenek elhalványulni, itt az ideje, hogy felkészítsd chili növényeidet a közelgő tavaszi szezonra. Kövesd az alábbi lépéseket, hogy növényeid számára zökkenőmentes legyen az átmenet:

 1. Fokozatosan növeld a fényexpozíciót: Ahogy a nappali órák kezdenek hosszabbodni, fokozatosan növeld növényeid napfénynek való kitettségét. Kezd azzal, hogy naponta néhány órára naposabb helyre költözteted őket, és néhány hét alatt fokozatosan növeld a napon töltött időt. Ez segít a növényeknek alkalmazkodni az egyre intenzívebb fényhez anélkül, hogy napégést vagy sokkot kapnának.
 2. Fokozatosan növeld a hőmérsékletet: Hasonlóképpen, fokozatosan növeld a növények hőmérsékletnek való kitettségét. Ha télen hűvös helyen tartottad őket, kezd azzal, hogy éjszakára melegebb helyre viszed be őket. Néhány hét múlva az enyhébb nappali hőmérséklet alatt kint hagyhatod őket a szabadban. Ez a lassú alkalmazkodás megakadályozza a növények hirtelen sokkhatását, és megőrzi egészségüket.
 3. Készíts öntözési ütemtervet: A tavasz beköszöntével a chili növényeid elkezdenek felébredni a téli álmukból. Ennek megfelelően készíts egy öntözési ütemtervet, fokozatosan növelve a vízellátás gyakoriságát és mennyiségét. Vigyázz azonban, hogy ne öntözd túl őket. A gyökérrothadás megelőzése érdekében győződj meg róla, hogy a talaj száraz, mielőtt újra öntöznéd.
 4. Védekezz a késői hidegek ellen: Bár a tavasz melegebb hőmérsékletet hoz, még mindig fennáll a késői fagy veszélye. Mindig tartsd szemmel az időjárás-előrejelzést, és szükség esetén gondoskodj növényei védelméről. Takard le őket fagyvédővel, vagy helyezd át őket ideiglenesen a beltérbe, hogy megvédd őket a hirtelen hőmérséklet-csökkenéstől.

Ha követed ezeket az irányelveket, és felkészíted chili növényeidet a tavaszra, biztosíthatod, hogy egészséges és sikeres vegetációs időszak elé nézzenek.

GY.I.K.

 1. Miért fontos az átteleltetés a chili paprikák számára?
  Az átteleltetés lehetővé teszi számunkra, hogy a chili paprikákat átvigyük a hideg hónapokra és megőrizzük azokat a nagyobb terméshozam potenciálukhoz. Ez segít megőrizni a növényeket és javítani a termést a következő szezonban.
 2. Milyen hőmérsékleten kell átteleltetni a chili paprikákat?
  Az ideális hőmérséklet a chili paprika átteleltetéséhez körülbelül 12-16 °C között van. Ez a hőmérséklet segít a növényeknek pihenni és felkészülni a következő szezonban.
 3. Hogyan kell ápolni a chili paprikákat télen?
  A téli pihenő alatt a chili paprikáknak kevesebb mennyiségű vízre és tápanyagra van szükségük. Gondoskodj róluk, hogy ne öntözd túl őket, és biztosítsd számukra a megfelelő mennyiségű vízet.
 4. Mikor kell felébreszteni a chili paprikákat a téli pihenőből?
  Amikor megérkezik a tavasz (március vége, április), eljön az ideje, hogy fokozatosan felébresszük a chili paprikákat a téli pihenőből. Kezdetben kevés vizet adjunk nekik, majd fokozatosan növeljük a mennyiséget.
 5. Milyen előnyei vannak a chili paprika átteleltetésének?
  Az átteleltetés lehetővé teszi számunkra, hogy megtartsuk a chili paprika növényeinket. Segít megőrizni a növényeket és felkészíti őket a következő szezonban várható erőteljes növekedésre.

Összefoglalás

A chili paprikák teleltetése egy fontos mozzanat a fejlődésük során, amely biztosítja a növények egészségét és termőképességét a következő szezonban. A fény és a hőmérséklet fokozatos növelésével, valamint az öntözési ütemezés beállításával segítheted a chili növényeid zökkenőmentes átmenetét a téli nyugalmi fázisból az aktív növekedésbe. Emellett a késői fagy elleni védelem megóvja növényeit a lehetséges károsodástól. Ha betartod ezeket a lépéseket, elősegíted az egészséges növekedést, megelőzöd a sokkot vagy a napégést, és minimálisra csökkented a kártevőfertőzés kockázatát. Az áttelelt chilik előnye, hogy már kialakult gyökérzettel rendelkeznek, így időt és energiát takarítanak meg a palántákból való indítással szemben. A chili paprika növények átteleltetésével hamarabb kezdheted meg a termés betakarítását, egészségesebb, erősebb és termőképesebb növényeid lesznek. Ne hagyjd tehát, hogy a téli hideg miatt búcsút mondj a chilieidnek. Add meg növényedinek a megérdemelt gondoskodást és figyelmet, és arasd le a bőséges termést.

chili webáruház banner
chili webáruház banner