Chili paprika termesztése magvetéstől a termésig

Nyárasdy Rita, 2023.09.03. - chili termesztés, Kiemelt cikkek

Vajon tényleg olyan nehéz a chili paprika termesztése? Ha megvannak a szükséges előkészületek a chili paprika mag csíráztatás során és ha odafigyelsz néhány szükségletre, akkor biztosan nem. De hogyan nevelhetsz egészséges chili paprikát?

 • Mikor és hogyan csíráztasd a chili paprikát?
 • Milyen lehetőségeid vannak és hogyan gyorsíthatod a csírázás folyamatát?
 • Mennyi a chili paprikák kelési ideje?
 • Mi a teendőd, ha kikelt a chili paprika mag?
 • Hogyan és mibe ültesd a palántákat?
 • Milyen szükségleteket vegyél figyelembe?
 • Hogyan neveld szabadföldben és cserépben a paprikákat?

Előzetesként a lenti videóban láthatod, hogy nálunk hogyan néznek ki a chilik félidőben. Ebben az évben 21 fajtát termesztettünk, eltérő sikerrel.

Nézzük meg, mitől lesz sikeres a palánta nevelés!

Csípős paprika ültetése magról: mikor vágj bele?

Habár egy statisztika szerint India a legnagyobb chili paprika ász, és ők biztosan nem otthon nevelgetik a palántákat, a chili paprika termesztése a világ minden táján örömforrás.

A jól fejlődő, egészséges növény titka a gondos ápolás és a megfelelő időzítés. A chili paprika termesztése magról történik elsősorban. A termesztési idő paprika és paradicsom esetében is nagyon fontos: ez függ attól, milyen fajta maga a chili paprika, milyen a mag és milyen csírázási körülmények állnak rendelkezésre.

Általánosságban elmondhatjuk, hogy a csírázási idő 1-2 hét, a kérdés az, mikorra időzíthető a chili paprika mag vetése? A chili paprika termesztése otthon is könnyedén megoldható?

Mivel a kész palánták kiültetésének ideje nagyban függ a kinti hőmérséklet alakulásától, a megfelelő celsius megteremtése elsősorban a lakásban kivitelezhető, ezért a válasz egyértelműen igen.

Így a paprika növények életük első időszakát meleg helyen, bent töltik majd.

De mikor ültessük el a magokat?

Ez nagyjából február környékén esedékes: mivel a legerősebb paprika fajták csíráztatása több időt is igénybe vehet, így mi a február közepét, végét javasoljuk a magok földbe kerülésének.

Milyen lehetőségek vannak a magvetésre?

Ideális esetben 10 napon belül meg kell jelennie a csíranövénynek. Minél tovább tart a csírázás, annál nagyobb az esélye annak, hogy a penész vagy valamilyen más gomba áldozatául esnek.

Mivel a chili paprika magok vetése után maga a növény csírázása és növekedése 8-12 hetet is igénybe vehet, az időzítés fontos.

Az egészséges chili paprika nevelése azért nem olyan bonyolult feladat. Főleg, hogy már a csíráztatás során megpörgetheted a folyamatot.

Lássuk, milyen opciók állnak rendelkezésedre, ha a chili paprika mag életének kezdetéről beszélünk!

Talajban csíráztatás

Gyakori megoldás, hogy közvetlenül talajba kerülnek a magok. Ehhez szükséged lesz:

 1. Talaj (Jó minőségű termőföld – érdemes kifejezetten palántákra specializálódott termőközeget vásárolni/készíteni)
 2. Cserép (attól függően, hova szánod majd a növényt, ez lehet apró kókuszrost palántanevelő cserép is)
 3. Szobahőmérsékletű víz
Hasznos infó!
Fontos a megfelelő ültetőközeg is! A chili paprika föld ph értéke 5,9 és 6,5 között a legideálisabb!

A magok csíráztatásának egyik első módja az, hogy közvetlenül a talajba tesszük a magokat. 

Első lépésként tegyük egy pohár szobahőmérsékletű vízbe a magokat, majd hagyjuk benne 24 órán át.

Ezt követi a jó minőségű föld és cserép kombinációja: a cserépbe is kerülhet víz, és miután nedves a termesztőközeg, beleteheted a magot/magokat. Ez nagyjából 5 mm mélységet jelent.

TIPP!
A magok elültetését követően ügyelj arra, hogy a talaj folyamatosan nedves legyen mindaddig, míg a csíranövények meg nem jelennek! Amíg ez meg nem történik, nyugodtan lefedheted a talajt, azonban minden nap szellőztesd, mert megjelenhet a penész. Ezen túl figyelj arra, hogy ne öntözd túl a magokat, mert könnyen rothadásnak indulhatnak!
The process of planting chili seeds in a box. Male hands spread chili seeds and cover them with earth. Agricultural preparatory spring work.

Chili csíráztatása papírtörlővel

Másik hatékony módszer a chili paprika mag szedése során a papírtörlő használata.

Ehhez szükséged lesz:

 1. Papírtörlő vagy zacskó
 2. Szobahőmérsékletű víz
Hasznos infó!
Ez a módszer azokhoz a fajtákhoz javasolt, ahol hosszabb a csírázási idő, vagy nehezebben csíráztatható a fajta. Sok paprika ugyanis gyorsabban csírázik ezzel a megoldással.

Hajts félbe egy papírtörlőt, majd permetezd be vízzel. Tedd a magokat a két papírlap közé, majd zárd le az egészet egy zacskóval.

Az egész kis csíráztató közeget tedd meleg helyre, 25-30 celsius fok ideális a csírázáshoz. Minden nap permetezd be a papírtörlőt, amikor pedig megjelennek a csíranövények, helyezd a megfelelő ültetőközegbe őket.

Germinating pepper seeds with paper towel. Take pepper seeds with tweezers for planting and growing plants.

Erős paprika mag csíráztatása tőzegpelletben

A tőzegpellet is jó megoldás lehet, ebben az esetben a következő elemekre lesz szükséged:

 1. Pellet vagy kőzetgyapot,
 2. Cserép,
 3. Palántaföld,
 4. Szobahőmérsékletű víz

A chili paprika magok csírázásának másik nagyszerű módja a tőzegpelletek vagy a kőzetgyapot használata. Mind a pellet, mind a gyapot előnye, hogy hosszabb ideig nedvesek maradnak, mint például a papírtörlőben csíráztatott magok.

A fő előny azonban az, hogy amikor a növény megkezdte a növekedést, a pelletet közvetlenül a talajba helyezheted. 

A pelletet érdemes vízbe helyezni, majd miután jól megszívta magát, mehetnek bele a magok.

Gardening tools and accessories for plant transplantation and home garden maintenance. Seedlings in pellets. Growing vegetables and flowers in seedlings for an early harvest.

Chili paprika termesztése fóliában vagy mini üvegházban

A chili paprika termesztése fóliában is lehetséges, valamint sokan esküsznek az üvegházra: tény, hogy ez egy szintén kedvező megoldás mind a paprika mind a paradicsom csíráztatásának érdekében.

Számos helyen kaphatsz már kisebb műanyag palántanevelő dobozokat: ezekkel hasonló hatást érhetsz el. Ha azonban szívesen beruháznál valami komolyabbra, a fűthető üvegházak szintén biztosíthatják a megfelelő csírázást.

A chili magok 30 °C és 32 °C közötti hőmérsékleten csíráznak. 25 °C alatti hőmérsékleten a csírázási sebesség lecsökken. 

Sőt, már 18 °C-on számítani kell arra, hogy egyetlen chili mag sem fog kicsírázni.

De hogyan kerülheted el ezt a problémát?

Egy fűtött üvegház biztosítja az állandó hőmérsékletet. Nem csak meleget ad a magok számára, hanem a megfelelő páratartalmat is biztosítja. Ezek állítható hőmérsékletű üvegházak, amelyekkel konstans celsius érhető el.

Persze a napos ablak, a fűtőszőnyeg használata is költséghatékonyabb és jó megoldás lehet.

Small greenhouse in the garden for chili plants.

Chili paprika gondozása: hogyan gyorsíthatod a csíráztatást?

Van néhány tipp, amivel gyorsítható a csíráztatás. A csírázási idő miatt ezekkel nyugodtan próbálkozhatsz, de a természetet persze nem lehet sürgetni.

Szerintünk ha egészséges növényeket szeretnél termeszteni sokkal fontosabbak a körülmények, a chilit a megfelelő fény, fok, ültetőközeg, és vízmennyiség fogja érdekelni.

A következő javaslatokat kezeld eszerint, és ha valamilyen különlegesebb fajtát választasz, próbáld ki ezeket a tippeket!

ÉRDEKESSÉG!
A különböző fajokba tartozó paprikák másképp csíráznak? A Capsicum annuum faj tagjai nagy eséllyel gyorsabban csíráznak, mint a Capsicum chinese fajtái.

Bővebben is olvashatsz a különböző fajokról és a chili fajták tulajdonságairól.

Fontos a hőmérséklet

A hőmérséklet potenciálisan a legfontosabb tényező a sikeres vetőmag csírázás érdekében. A legtöbb lakásban nincs elég melegen ahhoz, hogy a paprikamag csírázásához ideális legyen a hőmérséklet.

Pedig a chili paprika termesztése lakásban kezdődik!

A paprika magok akkor csíráznak leggyorsabban, ha a talaj hőmérséklete 27-32 °C közötti. A legtöbb paprikamag az ültetés után mindössze 4-7 napon belül kihajt, köszönhetően a magas hőmérsékletnek.

A vetőmagfűtő szőnyegekkel növelhető a hőmérséklet. Ezekkel konkrét fok állítható, amelyek növelhetik a csírázás sebességét.

Ügyelj a páratartalomra

A másik létfontosságú összetevő a páratartalom. Ha a paprika magjai a csírázás során bármikor kiszáradnak, előfordulhat, hogy a egyszerűen mag nem kel ki. A magas páratartalom segít elkerülni ezt a problémát.

A palántázó tálcákhoz általában tartozik egy fedő, amely növeli a levegő páratartalmát. Ha emellett minden nap bepermetezed a magokat, elegendő vizet kapnak a magas páratartalom eléréséhez.

Nem mindegy az oxigéntartalom sem

A fent említett kupola miatt a magoknak időnként szükségük lesz a levegő frissítésére is. Ehhez minden második nap távolítsd el kicsit a fedőt, hogy a talajba és a magokhoz friss és elegendő oxigén juthasson.

Álljunk itt meg egy percre: a csírázáshoz szükséges feltételeket ismerjük. De hogyan ültessük el a magokat?

Erős paprika mag ültetése lépésről lépésre

Lássuk most azt, hogyan is ültetheted el a növényi kezdeményeket, és mire van szükség ahhoz, hogy mindez sikeres termést eredményezzen!

 1. Elsőként nedvesítsd meg a talajkeveréket, amelybe a magokat vagy a csíranövényeket szánod. Az első lépés az, hogy előzetesen összekeverjük a magindító keveréket egy kis vízzel. Használj tiszta keverőedényt, és fokozatosan, alaposan keverd hozzá a vizet. Ez biztosítja, hogy a talaj nedvességtartalma ideális legyen.
 2. Töltsd fel a cserepeket földdel. Add hozzá az előre megnedvesített keveréket, körülbelül 1,5-2 cmrel töltve a tetejétől.
 3. Szúrj egy kis lyukat minden cserépbe. Ez körülbelül 0,5 cm-es lyukat jelent.
 4. Tedd bele a magot a kis lyukakba. Minden lyukba 1-2 mag kerüljön. Így legalább egy növény biztosan kibújuk majd. Takard be földdel a lyukakat.
 5. Permetezd be a talaj felszínét, ügyelve arra, hogy a magokat kellő víz érje. Ehhez a legjobb egy spricni használata: ez később is hű barátod lesz.
 6. Ha van melegítő szőnyeged, helyezd arra a palántanevelő edényedet. Gyakoribb, hogy nincs: ezesetben meleg helyre tedd a palántanevelőt. A csírázáshoz nem szükséges fény.
 7. Fedd le a fent említett kupolával a magokat, de ez lehet egy edény is. Tartsd nedvesen a közeget, és levegőztesd a magokat.
Hasznos infó!
A chili paprika magoknak 7-10 napon belül kell kikelniük. Egyes magok kortól vagy fajtától függően hosszabb csírázási időt igényelhetnek.

Mennyi a chili paprika mag kelési ideje?

A chili akár néhány nap alatt is kicsírázhat, míg a legcsípősebb paprikák némelyikéhez akár egy hónap is szükséges lehet. A csírázás olyan tényezőktől függ, mint a paprika fajtája és a termesztési környezet hőmérséklete.

ÉRDEKESSÉG!
Tudtad, hogy a legerősebb paprika fajták csírázása akár 4-6 hét is lehet? A jelenleg legerősebbnek számító paprikafajta a Carolina Reaper a maga 2 200 000 Scoville értékével, de a nem hivatalos adatok szerint a Pepper X még ennél is durvább: 3 180 000 SHU értéket mutat!

Tippek a sikeres csíráztatáshoz

A megfelelő hőmérsékleten, vízmennyiségen túl is tehetsz a magok csírázásáért. A csípős paprika mag sem működik sokkal másképp, mint bármelyik vetőmag.

Nézzük meg, mik a lehetőségeink!

A paprika magok áztatása

Az egyik legjobb dolog, amit tehetsz a magokért, az az áztatás. Ez történhet vízben, de kamilla teában is.

Az áztatás puhítja a maghéjat, így a csíranövények könnyebben előbújhatnak.

A kamilla tea pedig az esetlegesen jelen lévő baktériumokat is elpusztítja.

A paprika mag minősége is számít

A megfelelő minőségű mag létfontosságú. Az szép termés és a szép chili paprika termesztése a jó állapotú magokkal kezdődik.

A legjobb és legbiztosabb megoldás, ha ellenőrzött helyről vásárolod meg a magokat, ugyanis így biztosan azt kapod, amit szeretnél.

Magyarországon a legmegbízhatóbb márka a ZKI.

Néhány plusz tipp, ha biztosra mennél

 • Ne használj egyetlen csírázási módszert az összes magon.
 • Próbálj ki néhány magot egyszerre, hogy megtudd, melyik hogyan csírázik.
 • Ügyelj arra, hogy a paprika mag törlőkendője soha ne száradjon ki. Ellenőrizd naponta!
 • Ne közvetlenül a növényi kezdeményt locsold, inkább spricnit használj!
 • Ne ess túlzásba a tápoldatozással: a csíranövénynek nemigen van még szüksége erre.

Különleges paprika magok: melyik mikor csíráztatható?

Érdekel, melyik paprika mennyi idő alatt csírázik ki?

Íme néhány klasszikus: ezekhez könnyebben viszonyíthatsz!

Paprika Fajta Csírázási idő kaliforniai 10 nap Cayenne paprika 16-20 nap Jalapeno paprika 2-3 hét Habanero bors 1-5 hét Piquillo bors 2-6 hét

Az ökölszabály annyi, hogy minél erősebb a paprika, annál hosszabb csírázási időre lehet számítani. Ennek függvényében pedig a chili paprika érési ideje is változó lehet.

Honnan rendeljek chili magot?

Örök kérdés: honnan éri meg a chili paprika mag rendelése? Biztosan azt kapom, amit rendeltem?

A chili paprika mag vásárlás nem tűnik bonyolultnak, hiszen kismillió webshop árul chili paprika magot, rengeteg fajta chilit vásárolhatsz. Abban az esetben, ha otthon szeretnél termeszteni chilit, érdemes a legmegbízhatóbb helyekről rendelni. Már ha a magrendelés mellett döntesz. Ebben az esetben külföldi weboldalakon is böngészhetsz, vagy olyan kertészetekbe is ellátogathatsz, ahol jó minőségű válogatott magokat árulnak.

Sajnos Magyarországon – az áruházak általános Blumen márkájú kínálatán felül – igen korlátozottak a lehetőségek, ha chili mag rendelés kerül szóba. Éppen ezért érdemes külföldi források után nézni.

Az alábbi webshopokról, ellenőrzött, uniós útlevéllel érkeznek a magok:

 • Chili-shop24: 17 éve működő megbízható német shop,
 • Fataliiseeds: a Helsinkiből érkező magok csupa különlegességet rejtenek magukban, aki ezekre vadászik, érdemes szétnéznie a webshopban,
 • Semillas: egy német családi vállalkozás, egyenesen Spanyolországból, amelyet egyértelműen a klíma miatt választott székhelyéül a cég.

Az igazi paprikarajongók cserélgetnek is: így a paprikát biztos kezekből kapod, a növény pedig nagy eséllyel egészséges lesz. Ha van egy-egy különlegesebb paprika, akár meg is kérheted őket, hogy tegyenek félre neked magot.

Érdekel, melyik paprikákból készülnek a csípős szószaink? Nézz szét webshopunkban!

Chili paprika palánta gondozása: mibe ültesd őket?

Öröm és boldogság: gyönyörű kis csíranövények nőttek az elültetett magokból. Igen ám, de mikor és hova ültesd el őket? 

A cserepes chili paprika gondozása nem túl nehéz feladat.

A kész növényig még van némi teendőnk, a chili paprika szüretelése is messze még: a növények nevelése azonban cseppet sem olyan bonyolult.

Attól függően, mibe ültetted a magokat, most itt az ideje, hogy a növénykezdemények kisebb helyről nagyobb cserépbe kerüljenek. Hamar kinövik ugyanis a tőzegpellet otthonukat. Ha persze egyből cserépbe kerültek, más a helyzet: ha kellőképpen nagy cserepet választottál, egy ideig (úgy nagyjából a kiültetésig) nem lesz teendőd.

Ha azonban papírtörlőn vagy a fenti módszerek egyikével csíráztattál, a kis növényt egy jó minőségű palántaföldbe érdemes ültetni.

Teljesen jó, ha nagyobb cserepekbe teszed a kis növényeket, ezután majd csak akkor kell átültetned őket, ha már szabadtérre kerülnek a palánták.

Ha több magból is kikelt a csemete, érdemes külön ültetni őket, hogy ne szívják el egymás elől a tápanyagot.

Growing chili peppers. The gardener bets chili. Pepper seedlings growing in black clay. Housework in the garden. Growing vegetables.

A chili paprika palánta nevelése, ültetése

Ha már közeleg a tavaszi időpont, amikor elég nagyok a palánták, nagyon oda kell figyelni, hogy egészségesek maradjanak.

A 20-25 centiméteres növény már készen áll a kiültetésre.

FONTOS!
A paprika nagyon érzékeny a hidegre! Ha túl hamar viszed ki az otthon melegéból, a palántáid elpusztulhatnak. Várd meg, míg az utolsó fagyok is kipörögtek, ezután jó eséllyel már kiültethetők a palánták. A fagyosszentek (május 20.) utáni időpont már abszolút ideális választás.

Van azonban még egy tényező, amire nagyon oda kell figyelned!

Ez pedig a kiültetés előtti szoktatás. A palántákat ne tedd ki közvetlen napfénynek, amíg kisebbek, azonban fontos, hogy megszokják leendő lakhelyüket. Ha már kellőképpen meleg van napközben, tedd ki a palántákat minden nap pár órára a szabadba.

Így megszokják az időjárást, a szelet és a hőmérsékletet is. Voltaképp nem sokkolod le őket azzal, hogy kikerülnek a szabadba. A levelek és a szár is megerősödhet és a kinti hűvösebb fok sem tesz majd kárt a növényben.

Álljunk csak meg egy pillanatra: milyen szükségletei lehetnek a palántáknak?

Ilyen a tökéletes föld a paprika palántáknak

A chili paprika föld igénye sem mindegy. Alapvetően a chili paprika szereti a laza, enyhén savas termőközeget. Ha nem szellőzik megfelelően a talaj, amibe a növény került, könnyen gondot okozhat a penész.

Átültetéskor így válassz olyan földet, amelybe kókuszrostot vagy tőzeget kevertek, ez ugyanis a kötöttebb talajokat is lazíthatja.

A chili paprika palánta vízigénye

Mint a legtöbb palánta esetén, a kielégítő öntözésre nagy szükség van. Sose hagyjuk szárazon a növényünk termőközegét: amikor a paprika növekedni kezd, már csökkentheted a vízmennyiséget. A kevés víz a paprika kiszáradásához vezethet.

Azonban figyelj arra is, hogy ne öntözd túl a növényeid, ugyanis a túl sok nedvesség kedvez a gombáknak, a pangó víz pedig kárt tehet a gyökérzetben.

TIPP!
A növényeket érdemes alulról öntözni, amíg kisebbek: így pontosan annyi vizet vesz majd fel a palánta, amennyire szüksége van. A maradék vizet fél óra elteltével öntsd ki a tálból.

Hőmérséklet és fény: mennyi szükséges?

A chili paprika növények ideális növekedési hőmérséklete 21-32 C között van. A chili 12 C alatt elpusztul.

Fontos tudni, hogy 3 vegetatív fázist különböztetünk meg a paprikák fejlődése során:

– csírázás: 28-32 fok, 

– szikleveles állapot: 17-22 fok,

– lombleveles állapot: 20-24 fok.

Az optimális páratartalomra is érdemes törekedni: ez 70-80%.

Az egészséges, zöld levelek, gyökérzet és szár érdekében törekedj a magasabb fény és hőmérséklet elérésére.

A teljesen kifejlett növény sokkal kevésbé érzékeny, de amíg a palánták kicsik, sokkal többet kell gondoskodnod róluk.

Ügyelj arra is, hogy ne érje őket tűző napsütés, mivel az a levelek esetén gondot okozhat.

Chili palánta tápoldat és a chili paprika tápanyag igénye: milyet és mennyit?

A chili paprika tápanyag igénye sokrétű: kiültetés után a gyökeresedés elindításához eleinte foszfordús, majd a vegetációs részek megindításához nitrogéndús, a termés érés elősegítéséhez pedig káliumot tartalmazó tápanyagot érdemes használni.

Közben pedig lombtrágyával és calciummal tápláld a növényt.

Hibák, amiket elkövethetsz a palánták nevelése közben

Nincs annál frusztrálóbb a kertészkedésben, mint mikor gondosan, előkészíted a terepet, odafigyelsz a növényre, az mégsem hoz termést. Vagy esetleg már palánta korában elpusztul a növényed.

Tovább megyünk: van, hogy a mag sem bújik ki a földből. Jogosan merülhet fel a kérdés: mit rontottam el?

 1. Gyakori probléma, hogy nem megfelelő a hőmérséklet. A chili paprika trópusi környezetből származik, és melegre van szüksége a csírázáshoz. Ráadásul sok csípős paprika több hőt igényel, mint az édes paprikák. Ha nincs elég meleg, a magvak nem tudják, hogy a körülmények biztonságosak a kibújáshoz, és nyugalmi állapotban maradnak.
 2. Habár a paprikanövényeknek melegre van szükségük, túlzásba sem szabad esni. Ha ez mégis megtörténik, a mag megsérülhet, és elveszítheti a nedvességet. A túlmelegedés elkerülése érdekében tartsd a magokat zárt helyen, távol a teljes napfénytől, és ne tedd ki őket erős fénynek, míg ki nem keltek.
 3. A paprikamagok gyorsan kiszáradhatnak. Ha az ültetés után nem tartod nedvesen a talajt, különösen száraz időben, a magok gyorsan elveszíthetik csírázási képességüket. Előfordulhat, hogy naponta meg kell öntözni a magokat, vagy a fent említett kis üvegházhoz kell fordulnod, hogy a páratartalom és a nedvesség megmaradjon
 4. A víz szuper, a túl sok víz káros! A növényeknek oxigénre van szükségük a túléléshez, és a túlöntözés elveszi ezt a talajból. Ezért használj spricnit, vagy helyezd a termőközeget egy kis időre alacsony vízbe, míg a magok meg nem szívják magukat.
 5. Ha nem ülteted el azonnal, a chili paprika mag tárolása is fontos szempontok szerint történik. Érdemes sötétben, nem túl meleg helyen tárolni a magokat.
FIGYELEM!
Tartsd szem előtt, hogy egyes fajták másfél, két hónap alatt csíráznak ki. Légy türelmes, a természetet nem szabad sürgetni: inkább add meg a magoknak a megfelelő környezetet, és kezdd el időben a csíráztatást!
Alapvető szabály, hogy inkább kicsit szárazabb legyen a talaj, mint, hogy tocsogjon a vízben. Ehhez mindenképp kellő odafigyelés szükséges!

Mikor és hogyan ültessünk paprika palántát szabadföldbe?

Alapvető tény, hogy a paprika a legjobban a megfelelő hőmérsékletű talajban fejlődik. Ehhez a talajnak 10 celsius felett kell lennie. A hűvösebb hőmérséklet gátolja a virágzást és a zöld levelek fejlődését.

Mindenképp várd meg, míg a kinti hőmérséklet magasabb lesz: körülbelül április derekántól május elejéig érdemes várni, ez a kiszoktatás időszaka. A legfontosabb, hogy a fagyok elmúljanak: az ezt követő két hétben jó eséllyel már elég meleg lesz a talaj a kiültetéshez.

A cserépben történő rendszeres gondozás, trágyázás előnyös lehet a kiültetést megelőzően. Ebben a szakaszban a levéltetvek is gondot okozhatnak, így erre is érdemes felkészülni.

Ha az éjszakai hőmérséklet 15 celsius körüli, a nappali pedig 20-25 fok, a kinti körülmények ideálisak arra, hogy kikerüljenek a növények a szabadba.

Mi a teendő, ha a hőmérséklet már ideális?

Elsősorban gondoskodnod kell a megfelelő helyről és talajról. A fent megállapított tények, miszerint szerves és jó vízelvezetésű talajra van szükség, a nagyobb növények esetében is megállják a helyüket.

A chili paprikákat 45-90 cm távolságra helyezd el egymástól (attól függ, milyen fajta és mennyire terebélyesedik), illetve a sortávolság körülbelül 60 cm legyen.

Ha túl közel kerülnek bár támogathatják egymást, több tápanyagra is van szükségük. A chili paprika metszése általában kimerül annyiban, hogy a kacsokat el kell távolítani.

Az átültetéskor a chili paprika növényeket a száruk egyharmadának megfelelő mélységbe ültesd el.

A gyökerek növekedésére is gondolj: nem szabad túl sűrűre ültetni a paprika növényeket.

HASZNOS INFO!
Mikor kiülteted a növényeket, gondoskodj a megfelelő tápanyagellátásról: a mész, a csontliszt, és a szerves komposzt minden esetben jó ötlet lehet. A talajtakarást se mellőzd, ugyanis így megkímélheted magad a gyomok elszaporodásától, emellett vizet is spórolhatsz. Ha a talaj takarására voksolsz, figyelj arra, hogy a takaró szellőzzön és áteressze a vizet. A sima fólia nem megfelelő erre, használj agroszövetet. Igaz, műanyag szövésű, viszont megfelelő fertőtlenítés mellett évekig használhatod és utána szelektíven kidobhatod.

Átültetés után minden nap öntözd meg a növényeket, és figyelj rájuk alaposan, mivel a sokktól érzékenyebbek és könnyebben elpusztulhatnak.

Chili paprika nevelése cserépben: mire figyelj?

A paprika nevelésekor, mielőtt a cserépből a szabadföldbe kerülne, van még pár fontos esemény. Ilyen a paprika virágzása is.

Ez felvethet néhány kérdést.

Például, hogy miért nem virágoznak a chilipaprikáid?

A paprikanövények csak akkor fognak virágozni, ha a növény megerősödött és elég egészséges ahhoz, hogy beindulhasson a termések növekedése. A termés rendkívül sok energiát vesz el a növénytől, így csak akkor fog virágozni, ha készen áll.

A chili paprika nem virágzásának gyakori okai

 • A növény még nem elég fejlett,
 • nem kap elég napfényt,
 • túl sok nitrogént kap: ha ez a probléma áll fenn, a termés helyett a levelek növesztésére fordítja az energiát,
 • nem kap elég tápanyagot,
 • nem elég nagy a cserép, vagy amibe ültetted, így a gyökérzet nem fejlődik megfelelően.
HASZNOS INFO!
A virághullás is gyakori probléma lehet. Ez vagy a túl nagy meleg miatt, vagy a gyökérzetet érő túl nagy hő miatt is bekövetkezhet. A túlöntözés és a tápanyaghiány szintén lehetséges okok, mint ahogyan az is, hogy valamilyen kártevő pusztítja a növényt.

Ha a virágzás is rendben és már kiültetted a növényedet, nincs más dolgod, mint ápolni és gondozni a paprikát a fentiek alapján.

A chili paprika termesztése és annak sikere a megfelelő nedves közegen, napfényen és tápanyagokon túl a szerető gondoskodásban is rejlik. Éppen ezért a chili paprika termesztése lakásban is lehetséges. 

Adunk néhány tippet, hogy ez még jobban sikerüljön.

Sőt, a chili paprika teleltetése is megoldható. Egy nyári chili paprikát is tudsz teleltetni (Capsicum annuum fajtájtak) egy másig blog cikkünkben

3 chili termesztés könyv, amelyet érdemes elolvasni

Ha minél többet szeretnél megtudni a chili paprika mag ültetése és termesztés kapcsán ezt a 3 könyvet meleg szívvel ajánljuk:

 1. Kay Maguire: A Chili című könyve nem csak az ültetésben, hanem a tartósításban is segít.
 2. Eva Schumann: Csili és társai című könyve átfogó képet ad kedvenc paprikáinkról.
 3. Eva Robild: Chilis: How to Grow, Harvest, and Cook with Your Favorite Hot Peppers, with 200 Varieties and 50 Spicy Recipes könyve pedig mindent megmutat, amit csak tudni szerettél volna a chili paprika magtól egészen a legjobb receptekig.

Tippek a sikeres termesztéshez

Az egészséges palánta és a sikeres termesztés titkait már tudod. Most mutatunk pár tippet, amelyekkel a chili paprika otthoni termesztése még jobb lehet!

 • Kiültetéskor mulcsold be a paprikatövek környékét: ez távol tartja a gyomok nagy részét illetve segít nedvesen tartani a talajt.
 • Használj sorjelzőket, így könnyebben beazonosíthatod, melyik fajtát hova ültetted.
 • Használj kesztyűt, ha szüretelsz: néhány fajta komoly károkat is okozhat a bőrön.
 • Ültess több fajtát: nem biztos, hogy a nagy kedvenced szeretni fogja a környezetet, amelybe ülteted. Minél többet próbálsz, annál nagyobb lehet a sikerélmény.
 • Ha biztosra mennél, ellenőrizd a talaj ph értékét!
 • Használj természetes tápoldatot a biztos siker érdekében.
 • Sok esetben ajánlják a növény leveleinek ritkítását, hogy a gyökérzet nagyobb lehessen, és a paprika az adott termésekre fókuszálhasson. Így a hozam nagyobb lehet, de a csípősség csökkenhet.

Mi is sokat teszünk azért, hogy gyönyörű palántákból jó hozamú növényeket neveljünk. De mi történik a szüret után?

Akár jalapeno, akár 7-pot paprikák, akár carolina reaper: mi minden chilit egyformán szeretünk! Ha érdekelnek a különleges szószaink, nézz szét webshopunkban!

chili webáruház banner
chili webáruház banner