Chili fajták – Minden infó egy helyen! (2024)

Nyárasdy Rita, 2023.09.02. - chili fajták, Kiemelt cikkek

A chili paprika fajták között nagyon könnyű elveszni: akár főzéshez, akár termeszteni szeretnéd, a chilik adta lehetőség végtelen. Éppen ezért, bármekkora paprikarajongó is vagy, jó képbe kerülni a fajtákkal, családokkal, ízvilágokkal.

 • Hogyan csoportosítjuk a paprika fajtákat?
 • Milyen chili paprika családok léteznek?
 • Melyek a legismertebb chili paprika fajták?

Nem lehet véletlen a rajongás, hiszen egy statisztika alapján az emberek 25%-ának minden nap kerül a tányérjára valamilyen chili paprika.

Csapjunk is bele! Ismerkedjünk meg alaposan a chili paprikák világával!

Mi az a chili paprika?

Mielőtt teljesen elmerülnénk a paprikák világában, nézzük meg, mire is gondolunk chili paprika alatt. Ezek a paprikafajták a trópusi és szubtrópusi éghajlaton élő csípős paprikákat jelölik, melyek lehetnek cserjés, közönséges, bogyós vagy kínai paprika változatok.

Színes chili paprikák. Mi az a chili paprika?

Számos fajta, rengeteg keresztezés, ízvilág, szín és forma jellemzi őket. Kétségtelenül érdekes növények a chilik! A fogyasztás és termesztés tekintetében is Mexikó, India, Közép-Afrika és Kína áll az élen, de a világ bármely pontján találkozhatsz paprikarajongó társaiddal.

ÉRDEKESSÉG!
A becslések alapján 50 000 különböző chili paprika fajta létezik szerte a világban: csak Mexikóban több mint 140 fajta chilit termesztenek!

Kis, sötétzöld leveleiről könnyen megismerheted, de nagy eséllyel a termései érdekelnek majd igazán: ezek éretlen formában zöldek, majd általában pirosra váltanak, de gyakori a narancssárga, sárga, lila, barna vagy fehér szín is.

De hova helyezhetjük a chiliket a nagy paprika térképen?

Paprikák csoportosítása: hova tartoznak a chili paprikák?

A magyar nép hatalmas paprikafogyasztó: ha megkérdeznéd az utca emberét, a krumpli és a hagyma mellett a paprika és a paradicsom lenne a legnépszerűbb zöldség.

A szakértők úgy vélik, a paprika lehetett az első háziasított növény. Ez a chili vonatkozásában azt jelenti, hogy a kis termés több mint 6000 évvel ezelőtt már lángra lobbantotta őseink ízlelőbimbóit.

Felhasználásuk szerint étkezési és fűszerpaprikákról beszélünk elsősorban. Az előbbi gyakoribb a konyhakertekben, melyet színük és alakjuk szerint tovább csoportosíthatunk.

Utóbbi pedig a megszárított és őrölt paprika, melynek édesnemes illetve csípős változatával is találkozhatsz.

Étkezési paprikák

Hőseink elsődleges otthona Dél-és Közép Amerika. A rengeteg fajtával büszkélkedhető zöldség távoli rokonságot ápol a paradicsommal és a burgonyával. Itthon a klasszikus értelemben vett étkezési paprikák a 19. század végéig ismeretlenek voltak. Az első fajtákat a török megszállás elől menekülő bolgár kertészek hozták be.

A nemesítés 1920 körül kezdődött, melynek „központja” Szentes és környéke lett.

Étkezési paprika: Franz Eugen Köhler, Public domain, via Wikimedia Commons

Változatos alakú, vitaminokban gazdag felfújt bogyótermése aztán innen indult hódító útjára.

Ma már rengeteg féle, különböző formájú, édes vagy éppen csípős paprika tartozik az étkezési paprikák közé.

Cseresznyepaprikák

Neked is megvannak a szárított, madzagra fűzött paprikák, amelyek a nagymama konyhájában, vagy a teraszon lógtak?

Dried cascabel chili peppers. 
Cascabel Chilis - Wikipedia
Author: Jessica and Lon Binder

A cseresznyepaprika gyakori jelenség, ha fűszerezésről van szó: a kerek, enyhén lapított vagy gömb alakú paprikát savanyításra is használják.

Édes és csípős verzióban is megtalálhatod.

Almapaprikák

Eredetileg csípősként indult, de a fogyasztói igények miatt édes változata is lett. Lapos, kerek, vastag húsú paprika, éppen ezért tökéletesen alkalmas savanyításra.

magyar almapaprika

Óriás paprikák

Az óriás paprikák többnyire édesek, lédúsak, ezért a salátákon kívül tölteni, savanyítani és grillezni is remekül lehet őket.

ÉRDEKESSÉG!
Tudtad, hogy a világ legnagyobb paprikája címet a Capsicum annuum ‘Giant Aconcagua’ paprikafajta nyerte el, amely egy argentin hegyről kapta a nevét, és akár 30 cm hosszúra is megnőhet.

Kápia paprika fajták

A hagyományos étkezési paprikák között nagy kedvenc a kápia: hosszúkás, vastag húsú és sokáig tárolható. Sütéshez, grillezéshez kiváló, de a héját megégetve csodás sültpaprikakrém-leves is készíthető belőle.

Kápia paprika

Hegyes erős paprika fajták

Te tudod, melyik a legnépszerűbb paprika itthon?

hegyes erős paprika

A hegyes erős mindenképp jó eséllyel indul, ugyanis a belőle készült savanyított verziót nincs, aki ne ismerné. Friss állapotában is előszeretettel fogyasztjuk ezt a hosszúkás, világoszöld paprikafajtát.

Miért is olyan nagy kedvenc a hegyes erős paprika? Egy későbbi cikkünkben erről majd lerántjuk a leplet!

TV paprika fajták

A TV, azaz tölteni való paprika nevéből is adódik, hogy inkább csemege jellegű fajtákról beszélünk, de azért itt is akadnak csípősebb verziók. A nyár nem telhet el lecsó és töltött paprika nélkül: mindkettőhöz általában ezt használják.

Tv paprika

Pritamin paprikák

Magas C-vitamin tartalma és húsos, édes íze miatt igencsak közkedvelt ez a többnyire piros, lédús változat. Salátákba kitűnő, de savanyítva is nagyon finom.

Kosszarvú paprikák

Hosszúkás háromszög alakúak vagy szarv formájúak, a magháznál hullámos paprikákról beszélünk. Főleg savanyítva fogyasztjuk.

Kosszarvú paprika

De vajon miben különböznek a fentiektől a fűszerpaprikák?

Fűszerpaprikák

Ha magyar konyha, akkor pirospaprika! Nagy eséllyel nincs olyan háztartás, ahol a polcon ne figyelne egy zacskó fűszerpaprika.

De ez csak a 15. századtól alakult így, mivel ezt megelőzően mérgezőnek hitték a termést és emiatt csak dísznövényként funkcionált. A 18. századtól aztán Szeged és Kalocsa környékén berobbant a köztudatba, és szép lassan magyar védjegy lett.

Azt tudtad, hogy a paprika porrá őrlése magyar találmány?

Ehhez kiváló minőségű paprikára van szükség: a bogyókat átválogatják, és a hibátlanokat utóérlelik. Ezt követi a mosás és a szárítás. Ez utóbbi igen fontos lépcső, nem szabad siettetni.

Ezt követi az őrlés és a csomagolás.

ÉRDEKESSÉG!
A kalocsai és a szegedi fűszerpaprika hungarikum: így csak a tájkörzetben, államilag elismert vetőmagból vetett paprikából lehet őrlemény.

De biztosan a lényeg érdekel: hol foglalnak helyet a chili paprikák?

Chili paprika fajták: milyen családba sorolhatjuk őket?

A világon kb. 4000 fajta chilit tartanak számon, melyek öt capsicum családra és további 28 vadon élő formára oszthatók. A családon belüli legismertebb fajok az alábbiak:

 • Capsicum annuum,
 • Capsicum chinese,
 • Capsicum frutescens,
 • Capsicum baccatum,
 • Capsicum pubescens.

A legnépesebb faj a Capsicum annuum, míg a legerősebb chili fajták a Capsicum chinese fajba tartoznak.

Hasznos infó!
A chilik erősségét a Scoville skála alapján határozzák meg: a SHU értékeket a kapszaicin tartalmuk mutatja meg. A tiszta kapszaicin 16 000 000 SHU értéket képvisel, ehhez viszonyítják a csípős paprika erősségét.

A chilikben lévő kapszaicin érdekes anyag: míg egyes emlősöket elriaszt, addig a madarak immunisak rá. De nem is ez a legkülönlegesebb benne, hanem hogy ez a kémiai vegyület a chili paprikák sajátja: a többi csípősnek nevezett élelmiszert, mint a hagymát, vagy a wasabit nem a kapszaicin határozza meg.

ÉRDEKESSÉG!
Tudtad, hogy Amerikában a chili paprikák mellett használt legvonzóbb alapanyag a rum? Ebben a statisztikában olyan hozzávalókra derül fény, amitől mi is megdöbbentünk!

Itt az ideje, hogy megismerkedjünk a paprika fajtákkal!

Capsicum annuum: a közönséges paprika fajták

Mint említettük, ez a legnépesebb csoport: ide tartozik például a jalapeno, a cayenne, a serrano, a poblano, vagy az édes étkezési paprikák, mint a kaliforniai paprika.

Capsicum Annuum plants. Potted rainbow multicolor chili peppers

A latin névben található annuum kicsit félrevezető, ugyanis azt jelenti egynyári, holott ha mérsékelt éghajlaton termesztik, akár több szezont is teremhet a növény.

Származási helyét tekintve a legtöbb ebbe a Capsicum családba tartozó faj Dél-Amerikából érkezett hozzánk (vagy legalábbis az őseik).

Erősségüket tekintve igen változatos képet mutatnak: némelyikben például csak mutatólag, vagy egyáltalán nem található kapszaicin, míg mások kifejezetten fűszeresek, csípősek.

Számos különlegesség tartozik ebbe a csoportba, mint a fish pepper, a pimenta da neyde paprika, amely sötét leveleinek és sötétlila termésének köszönheti népszerűségét, vagy a legnépszerűbbek egyike a jalapeno.

Habár SHU értékek tekintetében a következő család viszi a pálmát, ennek a csoportnak is sok érdekességet köszönhetünk.

Capsicum chinense: a csípős paprika fajták

A fenti fajhoz hasonlóan itt is van egy kis botlás az elnevezést illetően: a chinese azt sugallja, hogy kínai eredetű növényről beszélünk, holott valójában a Karib térség és a mexikói Yucatán-félsziget ad otthont a fajnak.

A legcsípősebb paprikák címeket ebből a Capsicum családból osztogathatjuk.

ÉRDEKESSÉG!
A világ legerősebb paprikája címet a Carolina reaper viseli, habár a wikipedia szerint a Pepper X 3.180.000 SHU értékével letaszíthatja a trónról a kaszást.

Tehát a Dél- és Közép Amerikából származó család fajai és fajtái igencsak csípős hírnévnek örvendhetnek: ide tartozik például a méltán szeretett szellempaprika, a habanerók, vagy a legerősebb paprikák képviselői, mint a Scotch Bonnet vagy a 7 pot paprikák.

Habár tüzesek, annál finomabbak: gyümölcsös, citrusos és füstös ízjegyeket egyaránt találhatsz közöttük.

A keresztezéseknek köszönhetően pedig egyre népesebb és különlegesebb chilik kerülnek ki: göcsörtös, kis farkincás, színes és különböző alakú paprikákat tisztelhetünk a fajok között.

Most pedig ugorjunk bele a csípős szószokat adó fajtákba!

Capsicum frutescens: a cserjés paprika fajták

Ha te is nagy csípős szósz rajongó vagy (ki nem az??), akkor bizonyára ismerős ez a csoport. Habár jóval kevesebb paprikát sorolhatunk ide, mint a fentiek esetében, a származási hely tekintetében ugyancsak Dél- és Közép Amerikát jelölhetjük meg.

Odavagy a Tabasco szószért?

Tabasco peppers - capsicum frutescens

Akkor minden bizonnyal azt is tudod, hogy a Tabasco paprika is a C. frutescens fajok közé tartozik, ahogyan az afrikai Bird’s eye vagy a Malagueta paprika is.

Hasznos infó!
A Tabasco brand egyetlen paprikát használ a szószai elkészítéséhez, amely a frutescens fajból származik. Ezek a paprikák közepesen csípnek, vékony falúak, és kicsik. Emiatt egyébként pont nem a legideálisabbak a szósz elkészítéséhez, mégis hagyománnyá vált, hogy ebből gyártják a híres szószt.

A legtöbb frutescens paprikafajta golyó alakú, és vörösre vagy narancssárgára érik. Vannak olyan típusok, amelyek sokféle színváltozatot produkálnak, mielőtt elérik a végső érett színt.

Ezek a paprikák nem tolakodó ízűek, éppen ezért szeretik az olyan ételekben, amelyekben inkább a csípős íz és nem a plusz aroma kívánatos.

Capsicum baccatum: a bogyós paprika fajták

Szintén Amerika adott otthont a faj őseinek, elsősorban Peruban és Brazíliában népszerű. Ezek a paprikák egyedülállóak más fajok között, mivel kifejezetten citrusos vagy gyümölcsös ízűek és kellemes illatúak. Szinte minden chilire rá lehet a „bogyós” jellemzőt tulajdonítani, de ennél a fajnál a legrelevánsabb.

Capsicum baccatum pepper.
Retama - Own work. Fotografiada en la feria de biodiversidad agrícola de Bullas, Murcia, Spain

A legtöbb baccatum eredetű paprikánál az „aji” előtag szerepel a név elején, mint például az aji amarillo és az aji omnicolor, és minden baccatum paprika növényének virágján krémszínű vagy sárga gödröcskék láthatók.

Egyes fajták hosszúak és vékonyak, míg mások jóval bizarrabb formát öltenek. Ilyen például a brazil Stafrish pepper, ami különlegesen szép alakú.

A termelők csak a közelmúltban kezdtek el érdeklődni a baccatum fajták iránt. Mostanra egyre népszerűbbé válik, hiszen izgalmas szín és formavilág köszönhető a fajnak.

Íze a szuperédestől a gyümölcsösön és a keserűn át a földesig terjed. Egyesek úgy vélik, hogy a baccatum faj ad otthont a legfinomabb paprikáknak!

A C. baccatum növények gyakran nagyon magasak és nagyon szaporák. A legújabb fajták sokkal nagyobbak, mint a faj ősei, és ingaszerű függő terméseket eredményeznek.

Éppen ezért érdemes jobban odafigyelni a fajra, és megismerni az ide tartozó fajtákat!

Capsicum pubescens: a szőrös paprika fajták

Talán a legkönnyebben azonosítható paprikafaj. Növényeinek mélylila virágai, nagy fekete magjai mellett a szőrös paprika címet is bezsebelheti a szára miatt. Valószínűleg ez az első háziasított paprika, amelynek eredete az Inka Birodalom előtti Peruba vezethető vissza. A paprikát olyan régóta háziasították, hogy azt sem tudjuk, melyik vadon élő őstől származott ez a növény.

A termések általában nagyok és vastag húsúak, mint például a Manzano és a Locoto paprika. Annak ellenére, hogy az Egyenlítőhöz közeli származású, valójában a leginkább hidegtűrő paprikafaj, mivel évezredek óta termesztik magasan az Andok-hegységben. Ha hosszú évekig hagyják nőni, a növények hatalmasra nőhetnek.

A „szőrös” lombozatukról ismert Capsicum pubescens fajták minden bizonnyal a legfurcsább háziasított paprikanövények. Méretük miatt sokan „fapaprikának” is nevezik őket.

ÉRDEKESSÉG: A Capsicum pubescens magjai koromfeketék, a növény virágai lilák.

Csípősség tekintetében változó eredményt mutatnak, de egyes típusok nagyon fűszeresek lehetnek. A paprika alakja általában kerek, az almaszerűtől a hosszúkásabbig terjed. Így tölteni például tökéletesek!

Hasznos infó!
További két, nem háziasított fajt is ismerhetsz: az egyik a Dél-Amerikából származó Capsicum eximium, amely a pubescens-sel mutat rokonságot. A másik pedig a Capsicum galapagoense, amely nevéből is láthatóan a Galápagos-szigeteken található. A faj levelein és a szárakon is vastag szőrök láthatók.

Most pedig ássuk bele magunkat a számtalan chili fajta közé, és ismerjük meg a legnépszerűbb paprikákat!

Chili fajták képekkel: ezek a legismertebb erős paprikák

Ha már a családokat és fajokat kiveséztük, jöhetnek a fajták! Rengeteg rendkívül csípős és különleges egyedet tarthatunk számon (szerencsére). Nehéz is válogatni ennyi paprika közül, hiszen a világon egyre több fajt kereszteznek és hoznak létre.

Lássuk most azokat, amelyeket minden chilirajongónak érdemes megismernie!

Poblano

Erőssége: 2500-5000 SHU

Mérete: 7 – 15 cm

A poblano egy klasszikus mexikói fajta. Érett, piros állapotában sokkal erősebb, mint amikor még zöld. Miközben érik szép lassan barnásvöröses árnyalatot kap: ez és vastag héja miatt a szárított verzió igen kedvelt.

Poblano Pepper.

Szárítva ancho chili néven ismerik, és Mexikóban igen kedvelt étel a mole poblano, amelyet keserű csokoládéval ízesítenek.

Guajillo

Erőssége: 2500-5000

Mérete: 5 – 10 cm

Ezt a gyakran szárítva árusított chilit kimagozzák, beáztatják és péppé őrlik. Így keverik salsához, levesekhez vagy pörköltekhez. Leggyakrabban salsa készítésére használják olyan ételekhez, mint a tamales, mivel gazdag, aromás ízt ad.

Guajillo pepper.

A guajillo chili viszonylag nagy, 5-10 cm hosszú, vastag, bőrszerű héja miatt hosszabb áztatási időt igényel, mint a legtöbb más szárított chili fajta.

Jalapeno

Erőssége: 1000-20000 SHU

Hossza: 4 cm +

Nagy eséllyel ez az egyik legnépszerűbb paprika. Scoville-besorolása meglehetősen széles, 1000-től egészen 20 000 SHU-ig terjed. Mivel a csípőssége változó, ez egy kis hazárdjáték, hogy éppen milyet fogsz ki.

Jalapeno

A jalapeno érés közben pirossá válik és sokkal csípősebb is lesz. A csípősebb jalapenókon fehér vonalak is vannak, amelyek korukat és csípősségüket jelzik. Az enyhébb jalapenók simábbak: innen lehet nagyjából saccolni, mivel állsz szemben. A jalapeno C- és A-vitamint tartalmaz, így amellett, hogy ízletes, nyugodtan rámondhatjuk, hogy egészséges is.

Ki tudna ellenállni egy adag jalapeno poppersnek?

ÉRDEKESSÉG!
A chipotle készítése során a jalapeno paprikákat megszárítják és megfüstölik. Az így létrejött csípős paprika csodálatos fűszer. Érdekel, hogyan készül a chipotle, mire jó a chipotle konzerv, és milyen ételeket dobhatsz fel ezzel a füstös finomsággal?

Lerántjuk a leplet a chipotle paprika minden titkáról!

Serrano

Erőssége: 10000-25000 SHU

Mérete: 5 cm

A serrano sonka sem rossz, de a paprika is igazi kulináris élmény.

A serrano paprika nagyon hasonlít a jalapenohoz, de ne tévesszen meg senkit ez a hasonlóság – a serrano sokkal csípősebb!

Serrano paprika

A kúp alakú paprika átlagos mérete körülbelül 5 cm, és minél kisebb, annál erősebb. Ez a paprika is Mexikóból származik, és az egyik leggyakrabban előforduló chili ezen a területen: évente 180 000 tonnát termelnek belőle.

Íze leginkább „ropogósnak” mondható, és általában nyersen fogyasztják. A serrano nagyon vékony bőrű, ami megkönnyíti a frissen fogyasztását. Nyersen zöldek, éretten sokféle színűek lehetnek, beleértve a vöröset, barnát, narancsot és sárgát is.

Red cayenne paprika

Erőssége:  30000- 50000 SHU

Mérete: 12-15 cm

Újabb ismerőst köszönthetünk a cayenne személyében. Nevét a francia Guyana fővárosáról, „Cayenne”-ről kapta, elképzelhető, hogy cayenne borsként jobban a köztudat része.

Red cayenne paprika

Az ázsiai konyha szívesen használja, rengeteg ételben megtalálhatod.

Ha pedig szívesen próbálkoznál chilitermesztéssel, de félsz, hogy túl bonyolult, a cayenne paprika neked való: könnyű gondozni és igencsak hálás növény.

Piri piri (afrikai Bird’s eye chili)

Erőssége: 50000-175000

Hossza: 2-3 cm

 Ha eddig aggódtál, hogy sosem jutunk el a közepesen vagy nagyon csípős paprikákig, megnyugtatunk: a piri piri lassan versenybe szállhat.

A közvetlen szuahéli fordítás jelentése ‘borspaprika’, de ne tévesszen meg senkit sem ez, sem a kis formája: erős kis paprikáról beszélünk. Állítólag a portugálok Goáról hozták, és ez az apró chili megtalálta otthonát a dél-afrikaiak szívében, és leginkább tányérjában.

Peri peri vagy piri piri paprika

A piri piri, vagy peri peri szósz nemzeti kincs és fontos fűszer, amely az egész országban népszerű.

Bird’s Eye chili paprika

Erőssége: 100000-225000

Mérete: 2 – 4 cm

Az ilyen típusú chili nagyon kicsi, és a magokat gyakran a madarak terjesztik, innen jön az elnevezés.

Bird's Eye chili paprika

Ha kíváncsi vagy, hogy tollas barátaink hogyan eszik meg őket, a válasz egyszerű: nem érzik a kapszaicint.

A chilik lehetnek piros és zöld színűek is. Bár kicsi, ereje annál komolyabb, sőt, meglepő egészségügyi előnyei is vannak. Állítólag csillapítja az ízületi fájdalmat, a gyomor- és a fogfájást: ha nem is éppen emiatt ennéd, mi megértjük: finom gyümölcsös ízét a thai konyhától egészen az afrikai konyháig szívesen használják.

A növény kisnövésű, cserépben is könnyen nevelhető, ezért remek balkonnövény is lehet.

Bár Dél-Amerikából származik, számos délkelet-ázsiai ételhez széles körben használják, Indiában pedig még antibakteriális szerként is alkalmazzák a fertőzések megelőzésére.

Jöhet egy újabb nagy kedvenc?

Habanero

Erőssége:  100000-350000 SHU

Hossz: 2 – 6 cm

Ez a chili Kuba fővárosáról, Havannáról (La Habana) kapta a nevét. A legtöbb habanero chili a mexikói Yucatán-félszigetről származik. Ez a chili már egy magasabb ligában játszik, hiszen scoville értékei megmozgatják a komolyabb erős paprika kedvelőket is.

Habanero paprika.

A habanero chili sokféle színben előfordul, bár egyes termelők a narancssárgát tartják az egyetlen igazi habaneronak.

Számos chili szósz alapja, gyümölcsös, csípős, és olyan izgalmas változatai is vannak, mint a white habanero, vagy a chocolate habanero.

Scotch Bonnet

Erőssége: 100000-350000 SHU

Hossza:  2-3 cm

A Scotch Bonnet egy habanero fajta, azok közül is egy csípősebb példány. Nevét a skót Tam o’Shanter kalaphoz való hasonlóságáról kapta.

Scotch bonnet paprika

Éretten általában piros vagy sárga, de akadnak narancsos vagy csokiszínű változatok is.

Íze gyümölcsös és élénk, egy kis édes felhanggal, nagyon hasonló a habanerohoz.

Ghost pepper, azaz a szellemchili

Erőssége: 1000000 SHU

Mérete: 6,5 – 8,5 cm

A szellem chilit több néven ismerik, de leggyakrabban bhut jolokia-ként találkozhatsz vele. A világ legcsípősebb paprikájaként tartották számon egy ideig, de azóta a Carolina Reaper is képbe került.

Raw Organic Spicy Bhut Jolokia Ghost Peppers

A ghost chili Indiából származik, Nagaland és Assam északkeleti régióiban nő. Ezen a területen válik a legcsípősebbé, és a tanulmányok kimutatták, hogy ha ezeken a meghatározott helyeken kívül termesztik, az csökkenti az erejét.

ÉRDEKESSÉG!
A chilik ereje, íze, színe és formája nagyban függ az őket körülvevő környezettől: az időjárás mellett sokat számít a talaj és a vízminőség is.

Mivel már az igazán erős chilik közé tartozik, főzés közben célszerű védőfelszerelést, értsd gumikesztyűt használni!

A Bhut Jolokia minket is több formában lázba hoz: ha többet is megtudnál róla, a szellem chiliről itt találod részletesebb ismertetőnket

Trinidad Moruga Scorpion

Erőssége: 1500000-2200000 SHU

Hossza:  3-7 cm

Trinidad moruga scorpion

A karibi Trinidad szigetén található tájfajták egyike. Trinidad számos szuper csípős paprikafajtáról ismert, köztük a különböző 7 Pot paprikáról. Gyümölcsös íze és határozott, erőteljes aromája miatt igen kedvelt.

FIGYELMEZTETÉS!
A skorpió szüretelése közben derült fény arra, mivel is állnak szemben: a szedők kezén lévő latexkesztyű sem állíthatta meg erejét, ugyanis így is a bőrükre ivódott. Éppen ezért légy résen, ha ezzel a paprikával dolgozol: könnyen égési sérülést okozhat!

Devil’s Tongue

Erőssége: 125000-325000 SHU

Hossza:  7 cm

Az ördögnyelv paprika színében és formájában hasonló a Fatalii paprikához, de simább héjú és kisebb méretű. Élénk sárgára vagy sárgás-narancssárgára érik, édes, gyümölcsös íze van.

Devil’s Tongue paprika

Pennsylvaniában „fedezték fel”, a habanerok családját erősíti.

Ha nem bírod a jalapenot, az ördög nyelvével ne is próbálkozz: 65x erősebb, mint a közkedvelt társa!

Álljunk meg egy pillanatra: te tudod, mi fán terem a paprikaspray? A következő játékos elárulja!

Red Savina

Erőssége: 200000-580000 SHU

Hossza:  3-7 cm

Szintén a habanerok népes családját növeli, valaha az egyik legerősebbnek kikiáltott paprika volt.

Red Savina paprika.

Élénkpiros és robusztus gyümölcs, paprikanövényenként akár 50 termést is produkál. Ez volt az első habanero paprika, amely megkapta az USDA növényvédelmi tanúsítványát, és az egyik fő összetevője volt a paprika spray-nek.

Ma már inkább szószokban használják.

Naga Morich

Erőssége: 1000000-150000 SHU

Hossza:  4-5 cm

Ez a chili Északkelet-Indiából és Bangladesből származik. Szoros rokonságot mutat a bhut jolokiával vagy szellempaprikával, azonban erősebb annál.

naga morich paprika

A kígyó chili néven is ismert paprika intenzíven gyümölcsös, szinte virágos ízt mutat, ideális szószok készítéséhez, de porrá őrölve vagy pehelyként is remek.

Naga Viper

Erőssége: 1382118 SHU

Hossza:  7-10 cm

A Naga Viper chili paprika három különböző chili hibridje – a Bhut Jolokia, a Naga Morich és a Trinidad Scorpion keresztezéséből jött létre. Gerald Fowler a megalkotója, aki a Chili Pepper Company-t vezeti Cumbriában, Angliában.

Naga viper chili

Erősségéről csak annyit, hogy állítólag képes leszedni a festéket.

7- Pot Chili paprikák

Erőssége: 1000000 feletti SHU

Hossza:  3-7 cm

A 7-pot jelzés azt mutatja, hogy egyetlen paprika akár 7 edénynyi ételt is képes erőssé varázsolni. Gyümölcsös, diós ízvilág és számos verzió jellemzi.

Szintén Trinidad ad otthont ezeknek a több verziót felsorakoztató fajtának: a Yellow 7-Pot, a 7-Pot Jonah, a 7-Pot Chocolate és a 7-Pot Douglah is igen népszerű.

7-pot chili

Édes, enyhe paprikára vágysz? Mutatjuk, mik közül válogathatsz!

Carolina reaper

Erőssége: 1500000-2200000 SHU

Hossza:  3-7 cm

Egy átlagos, göcsörtös és hegyes farkú paprikáról beszélünk, amelynek scoville értékei jelenleg a legmagasabbnak mondhatók. Mondhatnánk, hogy a pokol tüzének haragját árasztja mindenkire, aki meg meri enni. Meg kell azonban jegyezni, hogy ez egy „ember által készített” paprika, és nem az természet eredeti terméke.

Carolina reaper paprika

Egy „Smokin” Ed Currie nevű ember, a PuckerButt Pepper Company tulajdonosa Dél-Karolinában, keresztezett egy szellempaprikát és egy vörös habanerót, amely szerelméből született ez az ördögfióka.

Hosszú az érési ideje, és nem a legegyszerűbben nevelhető a Carolina Reaper, de ha érdekel, mitől lesz a chili paprika palánta egészséges, olvasd el cikkünket.

Pepper X

Erőssége: 3180000 SHU

Hossza:  3-7 cm

Van azonban egy trónbitorló, amely a nem hivatalos adatok szerint lazán lekörözi a Carolina Reapert. Mivel még nem tekinthető stabil megállapításnak a fenti scoville érték, ezért nem is nevezhetjük a legerősebbnek, legalábbis a hivatalos adatok alapján.

pepper x chili paprika

A referenciának számító jalapenohoz képest a Pepper X akár 1272-szer erősebb, mint a legenyhébb jalapeno. 

Na de álljunk meg egy percre itt.

Mit szólsz a habanerohoz, mint összehasonlítási alap: sokak szerint is ez az ehetőség felső határa. A legenyhébb habanerohoz hasonlítva 31x erősebb!

Alakra a Bhut Jolokiához hasonlít leginkább, foltos, göcsörtös, szabálytalan.

Ha az ördög lenne a kertész, biztosan ezt a paprikát adná át, mint produktum.

Ízre gyümölcsös, édes, és kétségtelenül brutál csípős.

Édes chili paprika fajták

Az édes és enyhe chilipaprikák jellemzője, hogy a scoville egységük 0-5000 SHU közé tehető. Némelyik enyhén, szinte kellemesen csíp, másikuk egyáltalán nem erős.

A teljesség igénye nélkül felsorolunk néhányat közülük, ha kedvet kapnál kipróbálni párat:

 • Aji dulce: 0-1000 shu
 • Aji panca: 500 shu
 • Anaheim pepper: 500-2500 shu
 • Carmen olasz édes chili: 0-500 shu
 • Chilaca pepper: 1000-2500 shu
 • Elefántfül chili
 • Espelette paprika: 4000 shu
 • Cigánypaprika: 0 shu
 • Kashmir cili: 2000 shu
 • Mirasol paprika: 2500-5000 shu
 • Pasilla paprika: 250-4000 shu
 • Pimento paprika: 100-500 shu
 • Padron paprika: 500-2500 shu

chili webáruház banner
chili webáruház banner