Szellem chili paprika: A soknevű indiai rekorder

Nyárasdy Rita, 2023.09.08. - chili fajták

A szellem chili paprika, más néven bhut jolokia vagy ghost chili egy rendkívül jellegzetes, és annál erősebb csípős paprika fajta. Ha szereted az ütős ízeket, érdemes közelebbről is megismerkedned a chili fajták egyik nagyágyújával.

 • Honnan származik és mik a jellemzői?
 • Palánta vagy mag: hogyan termeszd?
 • Mik a növény igényei?
 • A szellemchili erőssége
 • Mire használhatod a bhut jolokiát?

Világszerte híres, számos néven emlegetik, igazi “paprika sztár”. A ghost chili paprika itthon is népszerűségnek örvendő fajta.

Tudtad például, hogy a leggyakrabban hamburgerbe teszik a szellem chilit egy statisztika szerint?

De nem csak ezért szeretjük, így hát vágjunk is bele!

Honnan származik a szellem chili?

A növény a Capsicum nemzetséghez tartozik, India különböző régióiból származik. Srí Lankán és Bangladesben is termesztik, világszinten elismert és ismert paprika. Több néven is találkozhatsz vele:

 • bhut jolokia,
 • naga jolokia,
 • ghost chili,
 • szellempaprika,
 • ghost pepper.

Érdekesség, hogy a tudósok szerint egy izgalmas hibridről van szó, amely a Capsicum frutescens és a Capsicum chinense keresztezéséből jött létre.

A szellem chili India északkeleti részéről, Assam régióból származik. A terület időjárási adottságai kedveznek a paprikának: a nappali hőmérséklet 30 °C körül alakul, éjszaka pedig ritkán megy 20 °C alá. A páratartalom viszonylag magas: 65 és 75 % között van.

Ez pedig a későbbi termesztési igényeknél fontos lesz!

A legismertebb szellem chili fajták

Több néven találkozhatsz a szellem paprikával, de vajon több fajtája is van? A válasz egyszerű! Az alábbi két elnevezés:

ugyanazt a paprikát jelöli.

A ghost chili jellemzői

A növényünk a világ egyik legerősebb paprikája, a top 10 közé is könnyedén bekerült.

Az érett paprikák 6-8 cm hosszúak és 2-3 cm szélesek. Általában piros, sárga vagy sötét csokoládé színű. A Bhut Jolokia egyedülálló a chili paprikák között, jellegzetes hosszúkás formája és vékony húsa kiemeli a többi csípős társa közül.

Két fajtája van, a sima és a durva göcsörtös külsejű. A durva külsejűt termő növények magasabbra nőnek és törékenyebb ágakkal rendelkeznek a sima külsejűt termő társaikénál. 

Leginkább fűszerként, friss vagy szárított formában használják.

ÉRDEKESSÉG!
Hatóanyagát a hadiipar is felhasználja, chili gránát formájában.

Ízében intenzív és édes, a hőmérséklet csak ezután fokozódik. A brutális, csípős érzés másodpercek alatt elönti az ízlelőbimbóid.

A bhut jolokia, azaz a szellem chili termesztés

A szellem chili termesztése és a szellem chili gondozása a legtöbb esetben megegyezik a többi paprikáéval. A következő teendők várnak rád, ha optimális helyre szeretnéd ültetni a magokat vagy palántákat.

Ha mindent szeretnél tudni arról, hogyan zajlik az egészséges chili paprika termesztése, több cikket is találsz róla blogunkban ahol részletesen írok a tapasztalatainkról.

Szellem chili mag vagy szellem chili palánta?

Elsőként is nézzük meg röviden, mikor érdemes magokat és mikor palántákat választani. Gyakran ugyanis nem mindegy, melyikre esik a választásod. A palánták és magok igényei eltérőek lehetnek.

Arról nem is beszélve, hogy a növényünk termései növényenként más és más színűek, formájúak vagy tulajdonságúak lehetnek. Ezért is érdemes odafigyelni a megfelelő helyre, és a termesztésére.

A szellem chili mag

Ha a magról ültetett palánta mellett döntesz, biztos lehetsz benne, hogy hogyan növekedett a növény. Milyen körülmények, milyen tápanyag, milyen talaj vette körül. Így szinte biztos lehetsz abban, hogy megfelelő életfeltételeket biztosítottál az egészséges paprikád érdekében.

A magok hátránya lehet, hogy hiába a gondos igyekezet, nem kelnek ki a földből. Ez az ismert magok esetében a körülményekben keresendő.

Azonban az is előfordulhat, hogy nem megfelelőek a magok, amelyeket elvetettél.

Vajon megéri már palántával kezdeni?

A szellem chili palánta

A palánták elsődleges előnye, hogy nem kell a növényneveléssel vesződnöd. Mivel a paprikák hosszú tenyészidejűek, ez egy újabb érv lehet amellett, jogy “kész” palántát vásárolj.

Hátrányként mindenképp meg kell említeni, hogy ha ismeretlen helyről vásárolsz, a palántáid egészsége nem borítékolható, így könnyebben elkókadhatnak, illetve nevelésük körülményei nem ismertek.

Álljunk csak meg egy percre: vajon a ghost chili igényeivel mi a helyzet?

A ghost chili igényei

A tökéletes növénynevelés érdekében be kell tartani néhány szabályt.

A chilipaprika érése kezdetekor még zöldessárga színű, majd narancssárgára, később narancsos-piros színűre érik. Vékony héjú fajta. Hosszú tenyészidejű, igényei az alábbiak:

Talajigény: a morzsalékos, tápanyaggal jól ellátott talajt kedveli. Ehhez érdemes azt meglazítani.

Fényigény: kifejezetten fényigényes növénynek mondható.

Vízigény: szereti a vizet, de a gyakran kis mennyiség elvét érdemes tartani.

Hőigény: nem szereti a szélsőségeket. A palántákat akkor ültesd ki szabadföldbe, ha már nem kell aggódni a fagyok miatt. Az ideális kinti hőmérséklet 22-26 °C.

Tápanyagigény: a megfelelő tápanyagmennyiséget biztosítani kell neki. Ehhez a tenyészidő előtti évben a érdemes pótolni a tápanyagokat. Ha túl sok nitrogént kap, lehullhatnak a virágai, a termései.

TIPP!
Amikor érnek a termések, biztosítsd számára a megfelelő káliummennyiséget!

Ezekre különösen figyelj a termesztésnél

 1. Mivel terebélyes bokorra nő, érdemes tánasztékot használni.
 2. A megfelelő sortáv körülbelül 80 cm.
 3. A tavaszi fagyok elmúltával ültesd ki a palántát.
 4. A gyommentesítés megelőzheti az esetleges betegségek kialakulását.

Mikor szüretelhető a szellem chili paprika?

Alapvetően 120 napra van szüksége a virágzás után, hogy leszedhetőek legyenek a paprikák. A magaságyás vagy a növényspirál kedvezhet a jobb termésnek. A melegebb talaj pedig egészségesebb és gyorsabban növő paprikákat eredményezhet.

Most vessünk egy pillantást a legégetőbb kérdéskörre is.

A szellem chili erőssége: tényleg az egyik legerősebb paprika?

Habár többen is megelőzték már, mint például a Trinidad Scorpion „Butch T”, szégyenkeznie így sem kell. A világcsúcsot csak 4 évig tudta tartani 2007-től 2011-ig.

FORRÓ INFÓ!
A szellem chili igen előkelő helyet foglal el a legerősebb paprikák (link) között. A hivatalos első hely a Carolina reaper-é, azonban nem hivatalosan a Pepper X a legdurvább chili a maga 3 180 000 SHU értékével.

A Scoville-skála alapján bőven benne van a top 10-ben, így a fenti kérdésre abszolút igen a válasz.

A Chile Pepper Institute a ghost esetén mért először több mint egymillió SHU-t egy chili fajtánál.

A szellem chili Scoville skála értékei

A szellem chili Scoville értékei átlagosan 1 003 000 SHU körüliek.

Az átlagos erőssége körülbelül 800.000 – 1.200.000 (SHU) Scoville egység.

Mire használhatod fel a szellem chilit?

A chilink felhasználási lehetőségei igen sokrétűek. A friss chilit csak az igazán elszántak fogyasztják magában (ez talán nem meglepő), a szellem chili ízére pedig épp ezért nehéz választ adni.

Frissen ugyanis túl hamar lobbantja be a lángot, így a magas kapszaicin tartalma miatt nehezen meghatározhatóak az ízjegyei.

Éppen ezért a szárított és porított verziót szívesebben használják.

A szószokban, levesekben, csípős ételekben is remekül kibontakozhat az aromája, így ugyanis már sokkal felismerhetőbbek finom, gyümölcsös ízjegyei.

TIPP!
A paradicsomos ételekben különösen jól mutat a Bhut Jolokia: egy jó kis chilis bab, vagy egy durva paradicsomos egytál remek kiegészítője lehet. De a csípős, fűszeres paradicsomlevesben is tökéletesen megállja a helyét.

Szellem chili por

Az őrlemény elkészítése nem egy nagy tudomány: persze néhány apróságra érdemes odafigyelni.

A paprika feldolgozásánál mindig viselj kesztyűt, és mindig alaposan moss kezet utána!

Célszerű alaposan kiszárítani a paprikákat az őrlemény elkészítéséhez. A port aztán ételekbe vagy utólagos ízesítésként használhatod.

Szellem chili szósz

A jó szósz aranyat ér: levesekbe, egytálételekbe, húsok, grillételek mellé, de simán a sült krumplira locsolva is isteni.

A szósz készítése előtt érdemes kicsumázni a paprikákat, így könnyebb lehet az elkészült finomság.

A kápia paprikával jó párost alkotnak, illetve a füstös ízvilág is jól áll neki.

Íme egy szellem chili szósz recept

A szellem chili, a fokhagyma és a sárgarépa tánca valami egészen különlegeset eredményez.

Nem hiszed? Nézd ezt a receptet!

Először melegítsd elő a sütőt 175 C-ra. Vágd ketté a szellempaprikát hosszában (feltétlenül viselj kesztyűt!), és helyezd őket egy enyhén olajozott tepsire.

A magokat távolítsd el, de ez nem létszükséglet.

Jöhet egy hosszban felvágott répa és néhány gerezd fokhagyma is a paprikák mellé. Süsd őket kb. 20 percig, amíg a répa meg nem puhul.

Most az egész mehet egy késes aprítóba, egy pici almaecettel, citromlével és sóval. Dolgozd el a masszát: húsokhoz, levesekbe, mártásokba egészen mennyei!

A friss chili paprika ára

Hogyan alakul a szellem chili ár?
Általában, frissen 9000 -11 000 Ft környéke: ez a szellem paprika ár 1 kg körüli mennyiségre vonatkozik.

Mi mindenesetre azt javasoljuk, próbáld ki a szellem chilit is tartalmazó házi készítésű szószainkat, különlegességeinket!

chili webáruház banner
chili webáruház banner