A Pepper X-a világ legerősebb paprikája lett hivatalosan is! (2023,október)

Imre Gábor, 2023.10.16. - chili fajták

A világ legerősebb chilije címért egyre többen szállnak ringbe. Habár a Carolina Reaper a hivatalos No. 1., a Pepper X egyre több forrás szerint a trónfosztó szerepében tetszeleg. De mi ez a brutális chili paprika, mit kell tudni róla és hogyan kóstolhatod meg?

 • Honnan ered a Pepper X?
 • Hogyan néz ki a Pepper X?
 • Hány millió Scoville értéket mutat?
 • Beszerezhető a Pepper X palánta?
 • Hogyan használják a konyhában?
 • Milyen szósz készül a chiliből?

A világ legerősebb paprikája már nem a Carolina Reaper. Habár számos brutális paprika van a piacon, a legerősebb paprikák közé bekerült egy nagyon komoly újonc.

Frissí hír: 2023 Augusztus 23.-án a Pepper X megkapta a hivatalos Guinness rekord igazolást!

2023 Augusztus 23-án a Pepper X megkapta a hivatalos Guiness rekord igazolást!

Ugyan az ezt igazoló fotók csak október 16.-án kerültek ki Facebookra, de mostantól a Carolina Reaper már biztosan második helyre szorult vissza „laza” 1.8-2.2 millió körüli scoville értékével.

Pepper X 2023 Augusztus 23. Guiness Rekord Tanusítvány
Forrás: Adam Buxton Facebook oldala

A hír megjelenésének időpontja biztosan nem volt véletlen, mert magyar idő szerint este 6 után már megjelent egy előre leforgatott műsor Sean Evans „First We Feast” csatornáján, amelynek keretében Ed Curry hivalosan is átvehette a tanusítványt, amely alapján a Pepper X átlagos erőssége a Guinness rekord hivatalos oldalán 2.693.000 SHU.

A műsor keretében a nyers paprikákból egy egész szemet elfogyasztanak, majd nehezen szóhoz jutva próbálják elmesélni a tapasztalataikat a friss rekorder chili paprikáról. Talán a legkevésbé Ed Curry az, akin bármilyen hatás látható, nyilván nem kevesett fogyasztott belőle amíg a paprika elérte a végleges változatát. Chili Klaus-nak a végén csak annyira futja, hogy megkérdezze Ed-et: „Te találtad fel ezt a paprikát? Miért?”

Fontos: Meg se próbálj Pepper X magot vagy palánát keresni! Ed Currie ügyvédje elmondta, hogy a Carolina Reaper nevet több ezer termék használta bármiféle engedély nélkül. Mivel szeretnék megvédeni a Pepper X-hez fűződő szellemi tulajdonjogot, és profitra szert tenni, ezért a magok ezúttal nem kerülnek forgalomba, csak csípős szószokban lehet majd megkóstolni a rekorder chilit.

Érdekesség: Tammy Gardener, az Inked Gardener tulajdonosa versenytársként egy elég „csípősre” sikerült posztban gratulált a Puckerbutt Companynak az elismeréshez miután elküldték neki is.

Elárulta, hogy meglepődött azon, hogy a Pepper-X-nek nem sikerült elérni a 3 millió scoville-t és sajnálatát fejezte ki, hogy még mindig nem sikerült összehozni egy versenyt a saját Pepper D nevű paprikájával. Ezután egy még frissebb posztjában rögtön közölte, hogy továbbra is a Pepper D-t tartja a világ második legerősebb chilijének, illetve kommentként, hogy ő inkább egy házat vásárolt a díj helyett. Valószínűleg még hallani fogunk róla és a Pepper D-ről is a jövőben!

Az alábbi júliusi videóban láthatjuk is a lehetséges Pepper X kihívót. Küllemre egyértelműen más vonalat képvisel. A videó elkészülésének idején a Pepper D még laborvizsgálatok alatt volt, ezért nem tudni hivatalosan milyen scoville értékekre lehet számítani.

Smokin’ Ed Currie a korábbi rekorder, a Carolina Reaper paprika megalkotásáról ismert, ami sok vitát és spekulációt váltott ki az amerikai chilisek világában. Sokan ferde szemmel néztek a Reappere, különösen a Troy Primeaux-tól való magvásárlás miatt, amely egyesek szerint stratégiai lépés volt a 7-Pot Primo módosítására és a Carolina Reaper ma ismert formájának létrehozására.

Troy Primeaux hozzáállása egyébként semlegesnek tűnt a közösségi médiában az újra és újra kiújuló vitákban. Egyetértés van abban, hogy elismerik az új paprikafajták általános előnyeit, de hangsúlyozzák, hogy az igazi újítóknak és alkotóknak megfelelő elismerést és kell adni.

Currie azzal érvelt, hogy paprikáit és szószait tudományos vizsgálatoknak vetik alá az átláthatóság biztosítása érdekében.

Mindent összefoglalva, Currie hozzájárulása az új hibridek létrehozásának területén jelentős, de fontos, hogy gondosan értékeljük és ellenőrizzük az állításokat minden oldalról.

Érdekesség még a korábbi rekorderrel kapcsolatban:

Chilis körökben van egy igen elismert YouTuber, Johnny Scoville aki Chase the Heat nevű csatornájáján teszteli és értékeli a chili paprikákat évek óta. Gyakorlatilag bármilyen erős paprikát meg tud enni szemrebbenés nélkül, mintha immunis lenne a kapszaicinre.

Johnny meg van győződve arról, hogy a Carolina Reaper egy nagyon csípős paprika, de nem a legcsípősebb. (Ez még a Pepper X elismerése előtt volt)

Véleménye szerint a Primotalii vagy a Chocolate Primotalii csípősebb, mint a Reaper, „jelentős különbség van az erősségben”. Mivel semmilyen anyagi érdeke nem fűződik ahhoz, hogy melyik paprikáról mit mond, nem áll üzleti kapcsolatban Eddel vagy más termesztőkkel, nincs összeveszve senkivel, ezért ő egy hiteles forrásnak tekinthető.

Mivel a Pepper X magról lemondhatunk, érdemes utánanézni ennek a fajtának, ha csak a brutál erősség a fontos számodra.

 

De ne szaladjunk ennyire előre, nézzük meg gyorsan, milyen Scoville értékeket kell leküzdenie ennek az ördögi teremtménynek:

A mezőny tehát erős, és sok millió Scoville értéket kell lenyomni a csúcshoz. A Pepper X-nek azonban a Carolina Reaper-től kezdve, a Trinidad Moruga Scorpion-on és az indiai Bhut Jolokia-n át, a 7 Pot Primo-ig mindenkit sikerült maga mögé utasítania.

Létrehozását évekig tartó kutatómunka előzte meg, és már az amerikai chili szósz piacon is megjelent, mint összetevő.

Mielőtt azonban már pötyögnéd is be a Google-be a Pepper X chili paprika szavakat, olvasd el, mivel is állsz szemben.

Honnan ered a világ legerősebb chilije?

Az X paprika csípősségét a legdurvább chili paprikák atyjának, Smokin’ Ed Currie paprikanemesítőnek köszönhetjük, a chili egy keresztezésből származik.

Smokin’ Ed Currie, a Carolina Reaper és a Pepper X atyja

ÉRDEKESSÉG!
De ki is Ed Currie? Az úriember a PuckerButt Pepper Company alapítója és elnöke, a Carolina Reaper édesapja, aki a saját kertjében kezdett kísérletezgetni a chilikkel. Ez olyan jól sikerült, hogy 2003-ban létrehozta dél-karolinai cégét, és már több mint 500 000 paprikanövénnyel büszkélkedhet. Több mint 95 országban értékesíti termékeit, ami növények mellett szószokat, püréket és magvakat is jelent.

A habanero, a bhut jolokia paprika, de még a 7 pot paprikák is elbújhatnak a végeredmény mellett. A nemesített Pepper X ugyanis erősebb, mint a valaha ismert legdurvább chili.

Hogyan néz ki a Pepper X?

Külsejében igencsak hasonlít a kaszásra: gömbölyded, kis skorpiószerű farokkal, lyukacsos, göcsörtös és cseppet sem barátságos megjelenésű. (Legalábbis a hitelesített változat előtt régebben így néztek ki)

Sokszor a Trinidad Scorpion Butch T, vagy a Ghost Pepper alakja is hasonlít hozzá.

A növény maga a többi erős paprika alakját képviseli: sötétzöld levelek, zömök termet. A termés maga halványzöld színű, gyakran sárgás.
Most már elég árnyalt képet kaptál arról, hogy a Capsicum chinese család legdurvább tagja hogyan fest, honnan származik. Na de hogy is van az a Scoville skála érték?

A Pepper X Scoville értéke

Azt már tudod, hogy a világ legerősebb paprikája Wikipédia szócikk alatt a Pepper X áll jelenleg.

De hol helyezkedik el a Scoville skálán?

Mint azt tudjuk, a SHU értékek mérésére először Wilbur Scoville amerikai kémikus vetemedett.

Azt is tudjuk, hogy a világ legerősebb chilije erejét a kapszaicin nevű anyag okozza: az összes chili csípősségét a SHU (Scoville Heat Unit) skálán méri a szakma. Az, hogy mennyire csípős egy adott paprika a tiszta kapszaicinhez mérhető: ezt az egységet 16 millió SHU-val egyik paprika sem közelíti meg.

FORRÓ INFÓ!
Minden csípős paprika tartalmaz kapszaicin vegyületet, a mérték azonban eltérő. Míg a Red Savina Habanero nem éri el a 600 000 SHU kapszaicin értéket, addig például a 7 pot douglah a 7 pot családból majdnem 2 millió SHU-t jelent. Nagyon változó, hogy a paprika csípősségét, amit ugye a kapszaicin nevű anyag okozza, mit is mutat majd a Scoville skálán.

A Pepper X esetén az évekkel ezelőtt megjelent információk alapján közel egy milliót vert rá a legerősebb Carolina Reaperre, ami 3 180 000 SHU-t jelent. Ezt az egységet még nem tekintik stabilnak, így hivatalosan még nem ez a paprika a legerősebb.

A Ghost chili, a Carolina Reaper vagy bármelyik habanero „kismiska” ehhez képest.

Veszélyes a Pepper X ereje?

Amennyiben nem vagy edzett és alacsony a csípős iránti toleranciád, szerintünk ne próbáld ki (ha sikerül hozzájutnod), ugyanis a Capsicum chinese faj ezen változatának csípőssége miatt biztosan emlékezetes pillanatokat és fájdalmat fog okozni. Bár a kapszaicin ilyen mértékű bevitele nem halálos, azért csak óvatosan!

Pepper X palánta: beszerezhető valahol?

A világ legerősebb paprikájnak palántája rendelés útján nem beszerezhető, illetve a Pepper X mag rendelés sem lehetséges egyelőre. (ha nincs mag, miből lenne itthon palánta?) Fentebb már leírtam, hogy Ed Currie nem akarja újra elkövetni ugyanazt a hibát, amit a Carolina Reaper esetén elkövetett, ezért nyugodtan kijelenthető, hogy minimum több évig biztosan nem lehet majd Pepper X maghoz jutni.

Viszont az is biztos, hogy kamu utánzatokkal tele lesznek a különböző online kereskedelmi felületek. Ne dőlj be a mindenféle Ebay-es, AliExpresszes és kamu olasz ajánlatoknak, bármennyi pozitív értékelést is látsz az eladóknál, nem azt fogod kapni, hanem nagy valószínűséggel Big Mustard Mama vagy ahhoz hasonló paprikát!

Csak csípős szószként juthatsz hozzá, és csak külföldi forrásból. (lentebb megtalálod a szószokat)

Amennyiben hobbid a chili paprika termesztése biztosan találsz olyan fajtát, ami hasonlóan zöldes, mustáros színű, gyönyörűen néz ki és brutál erős.

ÉRDEKESSÉG!
A Red Savina Habanero, a Naga Viper és a Bhut Jolokia egészen biztosan meggyőz majd, ha gyümölcsös paprikákat keresel. A 7 pot család tagjai is sok jóval kecsegtetnek, szóval ha egy kevésbé erős, de ízletes chilire vágysz, kóstold meg őket!

Azt leszögezhetjük, hogy kevesen számolnak be a Pepper X általános ízéről. Annyi bizonyos, hogy Ed Currie és a PuckerButt jól ismertek a szuper csípős paprikák termesztéséről, amelyek édesen csípősek, nem csak brutál erősek.

Pepper X szósz: a világ legerősebb chilije a konyhában

A brutálisan erős csípős szószok kedvelői és tesztelői a beszámolók alapján villámgyorsan elillanó íze miatt nem, de a különleges ereje miatt biztosan méltatni fogják a Pepper X-et, persze csak ha hozzájutnak majd a paprikához itthon, ami még évekig nem várható. Mivel rengeteg kapszaicint tartalmaz, a több mint 90% paprikát tartalmazó szószoktól kár bármilyen ízélményt várni, de ennek a paprikának nem is ez a lényege.

Az biztos, hogy a nyers paprikát csak a legelvetemültebb rajongók (és az Ed Curriehez közel álló szerencsések(?) fogyaszthatják. Ez nem olyan, mint egy ghost chili, vagy egy 7 Pot Douglah: a legerősebb chili azt még talán hagyja, hogy egészben megedd, de valószínűleg még addig se jutsz majd, mert már az első harapás utáni másodpercben kiméletlenül elkezd büntetni.

Akkor mire is használják?

Aki hozzájut majd, valószínűleg csak az ereje miatt akar majd szószt csinálni belőle, tehát nem valami gyümölcsös vagy zöldségekkel és fűszerekkel kiegészített szószt készít belőle, mert a kulináris élmény elhanyagolható.

Az alábbi videón látható kedves figura, Roget Trier aki amúgy civilben szabadúszó design szakember, az első és jó ideig még várhatóan egyetlen Pepper X szószt teszteli egy pulled porkon, nem akármilyen mennyiségben. És túléli.

HOT INFÓ!
A Pepper X olyan SHU értékekkel rendelkezik, amelyek mellett pl feldolgozáskor biztosan elengedhetetlen a kesztyű, szemüveg használata, sőt! A gázálarc sem lenne teljesen indokolatlan. (ismétlem, ha egyszer évek múltán talán valahogy hozzájutsz majd az igazi paprikához),

A legerősebb chili szósz: milyen Pepper X szósz van forgalomban?

Mivel egy meglehetősen új paprikáról beszélünk, a belőle készült szószok sem gyakoriak. Van, aki már kísérletezget vele, nézzünk erre néhány példát:

The Last Dab XXX szósz

Az amerikai Hot Ones televíziós műsorban készült el az egyik legismertebb Pepper X-el gyártott szósz, amelyet a show vendégeivel kóstoltattak meg. A szószt a Heatonist nevű chili termékeket gyártó cég készíti, és az egyik legnépszerűbb szószukká vált, de ebben nem csak Pepper X paprika van.

Pepper X Hot Sauce

Ez az eredeti Pepper X szósz, amelyet a PuckerButt Pepper Company készített. A készítményt csak kis mennyiségben érhetjük el, de az egyik legerősebb és legcsípősebb szósz a piacon.

Apollo Hot Sauce

A High River Sauces nevű cég egyik legújabb szószában használja a Pepper X paprikát. A szósz hagyományos barbecue ízű, de extrém csípős.

The End Hot Sauce

A cég, amely már korábban is brutálisan erős Carolina Reaper alapú szószokat készített, ezen a néven egy újabb, immáron a Pepper X paprikából készült mártást is piacra dobott.

The Last Dab: Xperience

És akkor térjünk rá arra a szószra, amely a már hivatalosan is a legújabb Guinness rekorder Pepper X-ből készült, paprika tartalma több mint 90% és 2023 október 17.-e óta érhető el szintén a Heatonist webáruházában, ami azt jelenti, hogy amennyiben szeretnél ilyet, Amerikából kell megrendelned.

The Last Dab Xperience Pepper X szósz

A közel 150ml-es üveg 22 dollárt kóstál, ami nagyjából 8000 Ft + postaköltség és pár hét várakozás.

Érdekességek a Pepper X paprikáról

SHU értékei mellett sok más is jellemzi ezt a fajta paprikát. Lássuk, miben más még a világ legerősebb paprikája:

 • A paprika nevét azért „X” fémjelzi, mert a kereszttenyésztés során az előző csúcstartó Carolina Reaper-t letaszította a trónról, így az X betű az „over” (túl sok) szóra utal. Ez azonban egyelőre ideiglenes névválasztás.
 • Jelenleg nem szerepel hivatalosan a Guinness World Records adatbázisában, mert még nem stabil a fajta (már szerepel, a cikk elején vannak a friss infók).
 • Nemesítéséhez az előző csúcstartó paprikát, a Carolina Reapert keresztezték egy másik paprikafajtával, amelyet nem hoztak nyilvánosságra.
 • Magát a paprikát kereskedelmi forgalomba még nem hozták, de a PuckerButt Pepper Company, amely a paprikát kifejlesztette, tervezi, hogy kereskedelmi forgalomba hozza majd.
 • Azoknak, akik igazán bírják a csípős ételeket, ez a chili paprika nagyon intenzív élményt nyújthat. Azonban nagyon óvatosan fogyaszd, mivel könnyen „égési sérüléseket” okozhat, legalábbis a nyálkahártyádat illetően egészen biztosan. Nem beszélve arról, hogy megfogni csak kesztyűben vagy valamilyen evőeszközzel javasolt, mert ezt már a bőröd is megérzi…
 • Nagyon fontos kiemelnünk, hogy aki a Pepper X-et fogyasztja, csak kis mennyiségben tegye. Erre a paprikára tényleg igaz, hogy ajánlott a mértékletesség, mert a gyomor és a nyálkahártya nem megy majd el szó nélkül a chilirajongásod mellett.

Ugyan saját, Pepper X-ből készült szósszal nem tudunk szolgálni, de ha szereted a brutálisan erős, mégis finom szószokat, akkor nézd meg chili szósz kínálatunkat.

chili webáruház banner
chili webáruház banner