12 csípős szósz, amiket semmiképp se hagyj ki!

Imre Gábor, 2023.08.31. - csípős szószok

Könnyű elveszni a csípős szósz tengerben: végtelen stílus, íz, és alapanyag áll rendelkezésre ahhoz, hogy valami ütőset kóstolj. Habár a szószkészítés a mindenünk, tájékozódni és kóstolni legalább annyira szeretünk. Épp ezért most bemutatjuk azokat a szószokat, amiket vétek lenne kihagyni, ha chilirajongó vagy.

 • Mik a legnépszerűbb csípős szósz fajták?
 • Milyen szószokat kóstolj meg mindenképp?
 • Hogyan készíts szuper csípős szószt?

Innen indult a chili szósz

A csípős szósz népszerűsége vitathatatlan: reklámok, iparágak használják fel, megjelenik a tv-ben, tele vele az internet, a hírességek imádják. De honnan is indult a chili szósz?

A szószok története Közép-Amerikából indul, egészen pontosan az aztékoktól. Úgy vélik, a chili az egyik legkorábban, emberek által termesztett növény. A világ első hot szósza őrölt chili, fűszerek és víz keveréke lehetett, melyet az aztékok nem csak ízesítésre, hanem gyógyászati célokra is használtak.

ÉRDEKESSÉG!
Európába Kolumbusz Kristóf által érkezett a chili (habár eredetileg bors keresésével bízta meg őt a spanyol uralkodói pár). Ugyanis, ahogyan mindenki tudja, India helyett Amerikában kötött ki, ahol találkozott ezekkel a kis, brutálisan erős paprikákkal, és nem tudta őket ott hagyni. Nem is hibáztathatjuk érte… Innen indult hódító útjára a chili és a chili szósz, és hódította meg az egész világot.

A chili szószok régiónként is nagy utat járnak be. A magyar csípős szósz például inkább enyhébb: a magyarok az ízét szeretik a csípős paprikának, de az erejét nem, így inkább őrölt formában, vagy enyhébb csípősséggel fogyasztják.

De például Afrikában is számos verziója ismert: az egyik legnépszerűbb a Bird’s eye chiliből készült Peri Peri szósz.

A csípős szószok 1807-ben kerültek elsőként a polcokra Massachusetts-ben, az igazi úttörő azonban kétségtelenül a Tabasco szósz volt. Edmund McILhenny Louisianában termesztette Tabasco paprikáját, és a termék üvegenként 1 dollárért került a polcokra. Ekkortájt kezdett elterjedni a chili szósz készítése az otthonokban is, 1872 környékén már receptkönyvekben is megjelentek.

Lássuk most azt, melyek a legszuperebb csípős szószok szerte a világban!

A legnépszerűbb csípős szósz fajták

Ahány chili szósz, annyi stílus. Jó eséllyel nem találkozol két hasonló hot szósszal, hiszen a világ minden pontján másképp állnak a chilihez. Hiába hasonló a termék és szósz alapja: chili, fokhagyma, cukor, ecet, stb. Az elkészítés mégis teljesen más.

ÉRDEKESSÉG!
Ha csak az Egyesült Államokat nézzük, a néhány szósztól eljutottunk a több száz verzióig: már nem csak 1-1 márka, nem csak egyféle termék uralja a polcokat, hanem számos gyártó (akár kicsi akár nagy) mártása a boltokba kerül.

Jó eséllyel te is azért jársz most itt, mert chili szósz rajongó vagy. Így hát szeretnénk, ha igazán jól ismernéd a csípős szószok világát.

De miben is különböznek a legnépszerűbb típusok?

Jöjjön egy átfogó csípős szósz válogatás!

A legnépszerűbb csípős szósz fajták - Gombai Chili

Louisiana szósz

A fentebb említett Tabasco megágyazott a Louisiana stílusú szósz népszerűségének. Olyannyira, hogy az elkészítési módja egészen egyedülálló lett: nem is téveszthetnénk össze semmilyen más hot szósszal. Az alapja lehet friss vagy fermentált chili paprika. Ezt pedig sóval és ecettel pépesítik: így jön létre a hamisíthatatlan mártás!

Karibi szósz

A karibi térség híres az erős szószairól, és chili paprikában is az élen járnak. Így teljesen érthető, hogy a karibi szósz egy külön fejezet a csípős szószok nagy könyvében.

Általában Habanero vagy Scotch Bonnet paprika a szószok alapja. Mivel a környék rendkívül sokszínű kulináris élvezetek terén is, ezért a szószok is nagyon változatosak. Francia, afrikai vagy indiai hatást is megfigyelhetünk ezeken a szószokon. Szeretik a gyümölcsösséget, a jó savakat, az édesebb ízt.

Délnyugat-amerikai szósz

Sok földes összetevőt találhatsz a vastag falú új-mexikói paprikákban, akár frissen, akár szárítva próbálod ki. Általában a szószokba kerül egy kis ecet is, különösen Új-Mexikóban rajonganak ezekért a szószokért.

Gyakran találkozhatsz piros és zöld színű szószokkal is.

Mexikói szósz

Azt gondolhatnánk a fenti és a mexikói szószok hasonlóak. A tex-mex konyha rengeteg csípős elemet tartalmaz, azonban itt a füstös ízvilág domináns. Vegyük például a chipotle paprika ízét, amely rengeteg ételben megjelenik.

A mexikói ízvilág szinte elképzelhetetlen lenne csípős paprika nélkül, és ezekben a szószokban változatos fűszereket és kellemes aromákat találhatsz.

Dél-amerikai szósz

Ha ezt a régiót választanád hot szósz ügyében, bőven találhatsz érdekes és ízletes csípős szószokat. A perui Aji Amarillo szósztól a chilei pebrén át (paprika fűszernövény és olaj alapú), Molho de Pimento (paprika és ecet) szószig rengeteg lehetőséged van.

A dél-amerikai szószok változatosságát a konyha sokszínűsége és az itt termelt paprikák izgalmas ízvilága adja.

Ázsiai szósz

Ázsia hatalmas terület, számos kultúrális és kulináris élvezettel, ezért nehéz közös nevezőre jutni a szószok tekintetében is. Sok ázsiai csípős szósz sűrű és masszaként ismeretes. A chilipaszták, chiliolajak jellemzően ázsiai elemek.

Thaiföldön a Sriracha hot szósz a leghíresebb, elsősorban őrölt chiliből, fokhagymából, ecetből, cukorból és sóval készül. Koreában pedig a Gochujang híres: chiliporból és fermentált ragadós rizsből készül.

Afrikai szósz

A csípős szószok térképén Afrika előkelő helyet foglal el.

A leghíresebb afrikai csípős szósz a Peri Peri szósz, amely az afrikai madárszem chili paprikából készül. Sűrű és ízletes, kellemesen meleg.

Indiai szósz

Mint a legnagyobb chilitermesztő ország, Indiában komoly kultúrája van a chilifogyasztásnak. Aki ismeri az indiai konyhát, az tudja: a brutálisan csípős, pikáns ételek rendkívül jellemzőek az ízlésükre.

India jól ismert sok fűszeréről, köztük természetesen a chiliről is, és előszeretettel használják őket chutney-ban, valamint mindennapi szószokban és mártogatósokban egyaránt.

Közel-keleti szósz

Ha már pikáns ízvilág, a Közel-Keletet sem hagyhatjuk ki, ha szószokról van szó.

A chili paprika a Közel-Keleten népszerű szószokban, mint például a Harissa (ízletes chili paszta), a Muhammara (csípős paprika mártogatós), a Shatta (darabos paprikaszósz) és a Zhug (fűszer- és olajalapú paprikás mártás). Ezeket a mártásokat a közel-keleti fűszerek teszik teljessé, mint a szerecsendió, a kurkuma vagy akár a gyömbér.

Szupercsípős szósz

A csípős szószok sokféle stílusa között rengeteg a különbség, egy azonban közös: ezeket a hot szószokat mindig szuper csípős chilipaprikából készítik, amelyek legalább 1 millió Scoville értékkel bírnak, mint például a szellem paprika, a skorpió paprika, a 7-pot és a Carolina Reaper.

FORRÓ INFÓ!
A Scoville-érték megmutatja, mennyi kapszaicint tartalmaz az adott paprika. Viszonyítási alapként a tiszta kapszaicin 16 millió SHU értéket jelent, míg a hivatalosan legerősebb Carolina Reaper 2,2 millió SHU értéket képvisel. Jelenleg, a nem hivatalos adatok szerint a Pepper X a legerősebb, a maga 3,18 millió SHU értékével.

Az extrán csípős szószok persze itt nem érnek véget: rengeteg féle és ízesítésű szósz képviselteti még magát szerte a nagyvilágban.

Tudtad, hogy mi magyarok is elég ismertek vagyunk, ha csípős szószról van szó?

Európai szósz

Európában sem kell szégyenkezni, ha csípős paprikákról van szó, azonban ebben a térségben sokkal inkább az íz, mintsem a erő dominál.

Ilyen például az ajvár – füstösen sült pirospaprika padlizsánnal), ami egy balkáni szósz, vagy ennek a durvább verziója, a Lutenica (más néven „Ljutenica” – „Luto” jelentése „csípős”), paprikával, sárgarépával, fokhagymával, olajjal, cukorral, sóval, paradicsommal és padlizsánnal készül.

Európánál maradva Spanyolországban sok paprikát használnak, és csípős szószaik közé tartozik a Samfaina (olyasmi, mint a francia ratatouille), a Sofrito (paprika paradicsommal, fokhagymával, hagymával és olajjal) és a Mojos (néha fűszernövény és olaj alapú szósz paprikával). Olaszországban is vannak csípős szószok, mint például a híres Diavolo szósz, amelyet fűszeres chili pehelyből vagy paprikából készítenek.

12 féle csípős szósz, amit érdemes megismerned

Jól jönne valami konkrét csípős chili szósz szett vagy válogatás?

Rajtunk ne múljon: habár mi magunk is szószokban utazunk, éppen ezért szeretjük nyitva tartani a szemünket. És ha találunk valami finomat, miért ne osztanánk meg veled?

Az alábbi szószokat komoly kutatómunka előzte meg: némelyiket már teszteltük, némelyiket pedig nagyon szeretnénk. Ezek tehát a legjobb külföldi szószok, amiket neked is érdemes kipróbálni!

Amerikai csípős szósz

Az Instacart szerint a Frank’s RedHot a második legnépszerűbb csípős szósz a piacon.

Franks RedHot amerikai csípős szósz

De mi teszi ezt olyan különlegessé?

Nos, a szósz volt az eredeti Buffalo wings titkos összetevője, amely 1964-ben debütált Buffalóban, New Yorkban! De nem csak emiatt érdekes.

1918-ban egy cayenne paprika alapú szósz indult útnak, majd hódította meg a Buffalo szárnyakat. Olyannyira, hogy a mára 20 országban értékesített szósznak külön csirkeszárnyakra való verziója is van.

A szósz elsősorban érlelt cayenne paprikából, ecetből és fűszerekből áll.

ÉRDEKES INFÓ!
Az eredeti, titkos összetevőt is tartalmazó szószból már csak egyetlen palack maradt fenn. Ki ne örülne, ha a birtokában lenne ez a csípős szósz relikvia?

Csípős barbecue szósz

A BBQ szósz csípősen még izgalmasabb!

Colin Ross és Rumble Romagnoli alkotása a Chilli No. 5 márka, amelyet azért hoztak létre, mert jó minőségű és egészséges csípős szószt szerettek volna. A járvány alatti lezárások alatt így létrejött a márka, amit elsősorban az otthoni ételek izgalmasabbá tétele hívott életre.

Chilli No. 5 csípős barbecue szósz

A Chilli No. 5 Louisiana BBQ csípős szósz egy klasszikus, dél-amerikai stílusú szósz, tele füstös ízzel, és tökéletes fűszerezéssel. A benne lévő alapanyagok olasz farmokról származnak, különleges összetevőkkel kombinálják, mint például a görögszéna.

A tüzesebb ízű grillezett ételek rajongóit biztosan leveszi majd a lábáról: whisky, fekete fokhagyma, méz és füstös paprika is gondoskodik az ízrobbanásról.

A Chilli No, 5 azért is különleges, mert minden szószába szuperételeket is tesz, jelen esetben ilyen a perui maca, koreai ginzeng és guarana.

Csirkére és garnélára első osztályú!

Hagymás csípős szósz

Adott 3 húszas évei körül járó srác, akik úgy gondolták, ideje csípős szószokat készíteni. Ez a TorchBearer csapata, akik egyébként az első habaneros sajttorta-receptet is megálmodták.

A story rengeteg habaneroval indult, amivel a srácok nem tudtak mit kezdeni. Két hét paprikaaprítás, zacskózás és fagyasztás után végül a szószkészítés mellett döntöttek.

És milyen jól tették!

Szép lassan akkora sikereket értek el, hogy szószaik nemzetközi díjakat vihettek haza.

A Sweet Onion Habanero Hot Sauce is egy igen komoly találmány: nagyon hagymás, nagyon ízes, és kellemesen csíp.

Sweet onion habanero hagymás csípős szósz

Lényege, hogy az édes hagymát habaneroval, néhány Scorpion paprikával, ecettel és extra darált hagymával keverik össze. Merész ízéhez sűrűség is párosul – nagyon testes szószról beszélünk! A Sweet Onion 6/10-es ereje tüzes kiegészítője lehet hamburgereknek, szendvicseknek és húsoknak.

Indiai csípős szósz

Aki jártas a csípős szószok világában, Shaquanda nevével egészen biztosan találkozott már. A hölgy híresen jól főz, és a szószai is verhetetlenek.

Minden tétel egyedi, többnyire mesés, egy csokor összetevőből áll, ahol az ízek mellett az évszakok is szerepet játszanak.

Minőségi chili paprika fajtákat használ, nem az agyzsibbasztóan forró szósz elkészítése a cél: sokkal inkább a különleges ízvilágokra esküszik.Különlegessége, hogy támaszkodik az anyatermészet bőségére, és sokkal kevesebb cukrot és sót használ, mint mások.

Jelmondata, hogy „Nem kell királynak lenned ahhoz, hogy a konyhád királynője légy!”

Az indiai szósza pedig Brooklyn kedvenc csípős szósza, amely karibi ízvilága mellett indiai ízjegyeket is hoz. A West Indian Hot Sauce Shaquanda jellegzetes curryporkeverékével nyugat-indiai szigetek ihletésű recept, amely ötvözi a csípős gyömbért olyan melengető jegyekkel, mint a fahéj és a szegfűbors.

West Indian Hot Sauce indiai csípős szósz

Ehhez mehet a Scotch Bonnet paprika gyümölcsös melege, és olyan finom szószt kóstolhatsz, amely remekül passzol majd a nyár végi grillezéshez, vagy a téli egytálakhoz.

Mexikói csípős szósz

Jöhet egy kis mexikói fieszta?

A sokak által legjobb csípős szószként emlegetett Cholula Hot Sauce arbol és piquin paprikákból készül, amely Chile vidékéről származik. A recept 100 éves családi ereklye, amely nemzedékről nemzedékre száll.

Cholula Hot Mexikói csípős szósz

A Mexikóban készült Cholula kiegyensúlyozott és könnyen befogadható íze, valamint jellegzetes fakupakja világszerte kedvelt. A szószok a különleges paprikákon kívül számos regionális fűszerből készülnek. Egyszerű, mégis összetett ízünk feldobja az étkezéseket, és leginkább tiszta, valódi és friss ételekkel érdemes kóstolni.

ÉRDEKESSÉG!
A Cholula jellegzetes fakupakja a minőség és a hitelesség pecsétje. A törődést és a kivitelezést szimbolizálja, amely minden üveg Cholula-ba kerül. A fenntartható forrásból származó kupakok bükkfából készültek, és a mexikói kézművesség hagyományát ünneplik. A fa kupak színét úgy alakították ki, hogy illeszkedjen az egyes ízeknek, így még sokáig emlék marad a szósz elfogyása után.

Az Original szósz mellett a cég öt másik fajtát (zöldpaprika, édes Habanero, Chipotle, chili lime és chili fokhagyma) is árusít.

Török csípős szósz

Ha rajongsz a török konyháért, ezt ki kell próbálnod!

A Biber Salcasi (chilipaszta) egy török chili paszta, amelyet csípős vagy enyhébb, édes paprikákból készítenek. Ezeket a napon szárítják, majd összetett és füstös masszává őrlik, ami elengedhetetlen a török konyhához.

Darált piros chili paprika vagy édes hosszú paprika az alap, amit sóval kombinálnak, így jön létre egy sűrű, mélyvörös chili paszta, amely finom, harmonikus ízű.

A paprikát néhány napig szárítják a napon, mielőtt összetörik és péppé darálják. Ez egyedi füstös ízt és pasztaszerű állagot kölcsönöz neki, amely remekül passzol sokféle ételhez.

A Misso Biber Salcasi Hot Pepper paszta jól illik pörköltekbe, szószokba, levesekhez.

Biber Salcasi török csípős szósz

A Biber Salcasi paprikapaszta azon túl, hogy főzés közben kerül az ételbe, fűszerként is fogyasztható: például kekszek és kenyér tetejére.

Koreai csípős szósz

Ha koreai csípős szósz, akkor gochujang!

A gouchujang egy alapvető koreai összetevő; fűszeres, erjesztett, édes, gazdag, földes ízekről beszélünk. Gyakorlatilag minden szósz, pörkölt vagy leves alapja: a bibimbapba keverve, a sült csirkéhez dobva, a gochujang olyan a koreai konyhában, mint a vaj a franciában.

A gochujang sokoldalú és összetett: Gochu-garuból (chilipor), ragadós rizsből, meju (erjesztett szójabab) porból, yeotgireumból (árpamalátapor) és sóból készül. Az édes íz a főtt rizs keményítőjéből származik, amelyet az erjesztési folyamat során cukrosító enzimekkel tenyésztettek.

Hagyományosan éveken keresztül, természetes módon erjesztik jangdokban (cserépedényben) a hátsó udvarban egy megemelt kőemelvényen, az úgynevezett jangdokdae-n.

Édes, csípős, tele umamival: nagyszerű lehetőség ahhoz, hogy különleges ételeket alkoss a konyhádban.

A legjobb paszta pedig a Jonga Vision’s Gochujang. A jól ízesített, kiegyensúlyozott gochujang, amely a híresen csodás kimchi alapja is.

Jonga Visions koreai csípős szósz

Az édes íz kellemes, de érezhető, a fűszeresség határozottan jelen van, de nem vág fejbe, a sűrűsége pedig csodás. Vétek lenne kihagyni!

A legjobb pedig, hogy a nagyobb ázsiai üzletekben is beszerezhető!

Szecsuáni csípős szósz

A Fly By Jing 2018-ban jött létre, amelyet az alapító Jing szülővárosa, Chengdu ihletett.

A Fly By Jing nem felel meg semmilyen értékről, ízlésről és hagyományról alkotott elképzelésnek. Ez egy személy (Jing) receptjei, víziója és története.

A kínai Szecsuán tartomány szívében, Chengduban készült Sichuan Gold a chili minden umami jegyét hordozza. A fokhagyma és a zöldhagyma, valójában háttérbe szorulnak a szecsuáni bors virágos ízében, amelyet a diós repceolaj tesz teljessé.

Sichuan Gold szecsuáni csípős szósz

A Sichuan Gold selymes textúrája ideálissá teszi pácoláshoz vagy csirkeszárnyak tetejére. Gombócoktól kezdve az avokádós pirítóson át a tésztáig mindenhez jól illik.

Csípős hamburger szósz

Nézzük, milyen a tökéletes hamburger szósz!

Keith a The Try Guys-tól ismét egy nagyszerű szószt készített.

Keith Habersberger felrázta a csípős szószok piacát a Keith’s Chicken Sauce 2019-es piacra dobásával. Aztán előrukkolt a Keith’s Burger szósszal, amely szintén lehengerlő lett.

Keiths Burger csípős hamburger szósz

A füstölt serrano és jalapeno paprika ízekben gazdag keveréke, a szósz enyhe csípőssége mindent feldob a hamburgerektől a zöldségekig és azon is túl. A juharszirup és a füge kombinációja édes és melengető jegyeket kölcsönöz, míg a mustármag és a szárított paradicsom a hagyományos burger ízekre hajaz, csak sokkal mélyebb harmóniával.

Salátaöntetként vagy steak szószként is CSODÁLATOS!

Csípős tortilla szósz

Nem kell ahhoz jó film, hogy az ember megkívánja a tortilla chipset egy kellemesen csípős salsa mártogatóssal.

Ha a tökéletes szószt kerested ehhez, mi megtaláltuk neked!

A Tositos chunky habanero szósza zseniális. A híres márka számos szószt kínál (és mellé tortillát is).

Tositos chunky habanero csípős tortilla szósz

Mély ízű, darabos és tele van érett paradicsommal, jalapenóval, tüzes habaneroval és fokhagymával. A szósz édes ízzel kezdődik, és lassú, intenzív csípősséggel végződik, amit imádni fogsz.

Csípős szósz csirkeszárnyhoz

Nincs csirkeszárny csípős szósz nélkül!

A jó szószt megtalálni ehhez azonban nem egyszerű. A Crystal Hot Sauce alapvető élelmiszer New Orleansban, de jó oka van annak, hogy ez a louisianai stílusú csípős szósz olyan népszerű szerte a világon. Tele van ízekkel, és nagyon kellemesen éget.

Crystal Hot Sauce csípős szósz csirkeszárnyhoz

A legtöbb Louisiana-stílusú csípős szószhoz hasonlóan a Crystal is rendkívül egyszerű az összetevőket tekintve: érlelt piros cayenne paprika, desztillált ecet és só.

ÉRDEKESSÉG!
A Tabascoval szemben itt a chili paprika dominál, míg a híres szószban inkább az ecet íze erős.

Sós, savanykás és csípős, és hiába csak három összetevőből áll, a harmónia miatt sokkal ízesebbnek érződik.

Habár csirkeszárnyhoz és húsokhoz ajánlják elsősorban, minden mással is nagyon finom.

Krumplival, zöldséggel, sőt egyszerű vajas kenyérrel is működik! A Crystal Hot Sauce nem túl sűrű, de nem is olyan vizes, mint sok más Louisiana-stílusú csípős szósz.

Magyar csípős szósz

Itthon legelőször az Erős Pista vagy a Marha Erős szósz jut eszébe azoknak, akiknek csípős szószt emlegetsz, de kár lenne csak ennél az egynél leragadni. A hazai chilisek termékei között nagyon sok minőségi szósz található de ebben az esetben most saját, házi készítési chili szószainkat ajánljuk figyelmedbe. Kínálatunkban mindent megtalálsz a brutál vagy közepesen erős natúr szószoktól kezdve a gyümölcsös chilis mártogatósokig, és persze van 3 féle chili pehely is.

Csípős szósz készítése: miért jó a saját szósz?

A csípős szósz ajándék vagy vendégváró formájában is tökéletes. Ez például máris két ok, hogy beleásd magad a csípős szósz készítés rejtelmeibe.

Hiszen milyen jó érzés az, ha egy chilirajongónak a saját, gondosan elkészített szószodat adod ajándékba? Vagy ha a nyár első sütögetésére elkészülnek a saját szószaid? A csípős szósz szett például csodás ajándék lehet akár karácsonykor is!

A fő érv azonban a gasztoutazás és a kísérletezgetés. A saját csípős szószba ugyanis bármit beletehetsz, amihez csak kedved szottyan. Arról nem is beszélve, hogy teljesen az ízlésedre szabhatod: lehet brutál csípős, vagy akár kellemesen hot is.

Ezen túl a paprika tartósításának az egyik legjobb módja a szószkészítés. A chili paprika termesztése nem a legegyszerűbb feladat: azonban ha sikerrel jártál, jó eséllyel roskadásig lesznek a bokraid.

De mihez is kezdj a terméssel?

Mivel megenni ennyi paprikát még a legnagyobb rajongóktól is durva lenne, érdemes tartósításra adnod a fejed. A szószok pedig remek alternatívái ennek.

E mellé a saját szósz lehet ízlés szerint savas és friss. Tárolhatod őket megfelelően, hiszen nem a boltok polcain fognak melegedni. A frissességük így garantált!

Ha sikerült meggyőznünk, hogy a szószaink után a saját konyhádban is kísérletezz a chilikkel, akkor most mutatunk néhány instrukciót!

Tippek az összetevőkhöz

A legtöbb szósz hasonló hozzávalókat tartalmaz (vagy legalábbis ezek az alapanyagok szinte minden szószban megtalálhatók). Az ütős hot szósz tehát így áll össze:

 • Chili paprika: nem meglepő, hogy enélkül nincs csípős szósz. Azt azonban már Te döntöd el, milyen fajtával kísérletezel. Az összetettebb ízvilágért használj bátran többféle paprikát. Ha enyhén füstös ízre vágysz, a csoki habanero vagy a chipotle jó kiegészítés lehet. A gyümölcsös ízvilágért jöhet a Scotch Bonnet vagy a Bhut Jolokia, amit kiegészíthetsz például kaliforniai paprikával, hogy ne legyen annyira erős. A jalapenoból szintén remek szószok készülhetnek. Arra figyelj, hogy ne keverd nagyon a zöld és piros paprikákat, mert csúnya színt eredményezhet a szószod.
 • Hagyma és fokhagyma: ezek nélkül sincs mártás. A salotta hagyma, a fehér édes hagyma jó választás lehet, a fokhagymát pedig talán nem is kell ragoznunk: minél több, annál jobb!
 • Ecet: A sima, fehér ecet nagyon jól áll a csípős szószokban, de ha gyümölcsösebb ecetre vágysz, az almaecet, a vörösbor ecet vagy a málnaecet is jó döntés. Citrusos szószokhoz használj citromot és fehérborecetet a savassághoz.
 • Só és bors: sóval csak óvatosan, ha csíp és sós egyszerre, az nem mindig nyerő. Borssal is variálhatsz bátran, lehet szecsuáni vagy rózsabors is a szószodban, ha valami extrára vágynál.
KONYHAI TIPP!
A legalapvetőbb szósz paprikából, ecetből és sóból áll. Ha cifráznád (amit teljesen megértünk), akkor kombináld gyümölcsökkel! Ezektől édes és csípős lesz egyszerre, amitől szinte felrobban a szájban.

Így készül a házi szósz

Az első, és legfontosabb, hogy kesztyűben dolgozz! A kapszaicin beleivódik a bőrödbe és bemegy a körmöd alá: ha pedig utána dörzsölöd a szemed, nem leszel hálás magadnak.

A továbbiakban csak a fő csapásvonalakat adjuk meg, a többi a fantáziádra van bízva!

 1. A paprika mérésével kezdd: a csípősség függvénye, mennyit használsz és milyet. Ha kevésbé csípősre vágysz, a magok eltávolítása is segíthet.
 2. A hagymamennyiséggel is játszhatsz: ez lesz ugyanis a következő lépés. Mind a hagyma, mind a fokhagyma hozzákerül a paprikához.
 3. Az összeforralásnál nagyon figyelj arra, hogy ne égjenek meg a zöldségek. Bátran öntsd hozzá a többi hozzávalót is: az ecetet és a fűszereket (vagy épp gyümölcsöt, ha úgy tartja kedved).
 4. Ha összeforrtak, megpuhultak, a turmixolást is vedd komolyan, legyen sima és selymes a szószod.
 5. Végül pedig a tökéletes szószhoz érdemes egy szitán átnyomni az egészet, hogy a rostok ne legyenek zavaróak a mártásban.

Így töltsd üvegekbe a csípős szószt

Ha elkészült a szósz, a tartósítás legalább ilyen fontos!

A legfontosabb szabály, hogy mindig tiszta és fertőtlenített üvegbe töltsd a szószokat.

Hasonlóan a házi lekvárhoz. a befőttesüvegek fertőtlenítéséhez érdemes teljesen víz alá meríteni és kiforralni az üvegeket, majd megtölteni, amíg szósz még valóban forró.

Jó megoldás lehet a szószos üvegpalackok használata is, amelyekhez fedelet vagy kupakot is rendelhetsz. Akár speciális nyílásszűkítő kupakkal is próbálkozhatsz, amely lassítja a szósz folyását.

Ha hónapokig tárolnád a szószokat, mindenképp üvegpalackot használj!

A tökéletes csípős szósz pH-ja

Miért is fontos a pH-érték?

Ahhoz, hogy a házi készítésű csípős szósz szobahőmérsékleten eltartható legyen, pH-értékének 3,8-nak, vagy ennél alacsonyabbnak kell lennie.

Ennek teszteléséhez tegyél egy pH-csíkot a forró szószba, amíg az a turmixgépben van. Így ha pH-értéke 4,0 vagy magasabb, 1 evőkanálnyi ecetet adj hozzá, keverd össze, és teszteld le újra, amíg el nem éri a megfelelő pH-értéket.

KONYHAI TIPP!
Ez a „polcstabil” pH 3,8-as érték, amely olyan csípős szószokat érint, amiket kizárólag otthoni fogyasztásra használnál.

Ez egy élelmiszerbiztonsági-kérdés, amely különösen fontos, ha ajándékba szánod a palackokat.

És bár így már biztonságosnak mondható a tárolás, mégsem árt, ha hűtőben tartod a szószokat.

Tippek, trükkök, amiket ne hagyj ki

Végül pedig adunk pár tippet, amivel még tovább tökéletesítheted a szószodat!

 1. Használat előtt kóstold meg a kiválasztott paprikát, hogy tudd, milyen erős és milyen ízvilágú.
 2. Mindenképp használj kesztyűt a munka során!
 3. Turmixgép híján robotgéppel is próbálkozhatsz, azonban ez biztosan tovább fog tartani.
 4. Használj friss alapanyagokat a tökéletes szószhoz!

Remélem tetszett ez a kis válogatás a legismertebb csípős szószokról. Nyilván nem hiánytalan, de azért mégis ad egy kis támpontot ahhoz, hogy mit érdemes kipróbálni.

chili webáruház banner
chili webáruház banner