Habanero paprika

A világon az egyik legkedveltebb a chili paprika fajták közül, nem véletlenül, hiszen citrusos íze és kellemes csípőssége azokat is rabul ejti, akik nem annyira rajonganak a csípős ízvilágért.

A habanero paprika egy közepesen erős chili paprika. Nevét a kubai La Habana városáról kapta. Számos változata ismert, melyekkel érdemes kísérletezni, ha különféle kulináris élvezeteket keresel.

A paprika hüvelye kicsi, általában 2,5 cm széles. A habanero növényeken zölden kezdődnek, de fajtától függően élénk narancssárgára vagy vörösre érnek. Nevét a kubai La Habana városról kapta, amelyet az Egyesült Államokban Havannaként ismertek, mert korábban nagy kereskedés folyt ott.

  • Csípősség: 100 000 – 350 000 SHU 
  • Paprikafaj: Capsicum chinense
  • Származási hely: Dél-Amerika
  • Jalapeno referencia skála: 140x erősebb
  • Felhasználás: csípős szószok és salsák elkészítéséhez verhetetlen
  • Méret: kicsi, 2-2,5 cm széles
  • Íz: tüzesen citrusos

Mennyire csípős a Habanero paprika?

A közepes erősségű Habanero a Scoville skálát és a népszerűségét vegyítve az egyik legjobb „beugró” a chili világába. Egyes változatai 200 000 és 300 000 SHU között mozognak, míg mások a perzselő 450 000-től egészen a valóban tüzes 600 000 SHU-ig terjednek. 

Erejének csökkentésére távolítsd el a belső fehér részeket: a forró hangulat ugyanis nem a paprika magjában van. Érdemes mindeközben kesztyűt viselni, ha a későbbiekben nem szeretnéd jéghideg vízzel borogatni a szemeid.

Ki fedezte fel a Habanero paprikát?

A habanero a dél-amerikai régiókból származik, de ma már inkább Mexikóhoz kötik. Főleg a mexikói Yucatán-félszigeten növekednek a chili paprikák, bár más forró éghajlaton is, például Belize-ben, Costa Ricában, az Egyesült Államok egyes részein és Panamában is termesztik.

Miután a spanyolok felfedezték, széles körben elterjedt az egész világon, olyannyira, hogy a 18. században azt hitték, hogy Kínából származik, ezért „Capsicum chinense”-nek vagy „kínai borsnak” nevezték el.

Megjelenés és leírás

A habanero paprika egy erős, változatos színű, hosszúkás chili paprika. Formája hasonlít a magyar piros paprikára, de nagyobb és hosszabb annál. A habanero chili paprika az ősi maya és a taino indiánok kultúrájából származik.

Érettség előtt a paprika zöld, de az életkor előrehaladtával színe a sárgás-narancstól a narancssárgán át, egészen az élénk pirosig változhat, a betakarítás időpontjától függően. Így akár rózsaszín vagy sötétbarna is lehet.

A paprika húsa vékony és viaszos.

Milyen a Habanero paprika íze?

Csodálatosan csípős, citrusos és gyümölcsös ízével, virágos aromájával számos készítmény kedvelt összetevőjévé vált, beleértve a csípős szószokat és más fűszeres ételeket is.

ÉRDEKES INFO!
Mexikóban elterjedt szokás, hogy napokig vagy akár hetekig áztatják tequilás vagy mezcalos üvegekben, hogy még tüzesebbé varázsolják ezeket a közkedvelt italokat.

Tények és tévhitek a Habanero paprikáról

A legfontosabb tény, hogy sok különböző típusú habanerot hoztak létre szelektív tenyésztéssel. Ezek a paprikák többféle formában és színben kaphatók, az élénk vöröstől a  narancson és a csokoládébarnán át egészen a fehérig.

Hogy miért kísérleteztek ki ennyi változatot? A különböző hőhatások és éghajlati változások követelték meg ennek a fajtának a sokszínűségét.

Íme néhány ilyen variáció:

  • Piros habanero, 
  • Narancs habanero, 
  • Barack habanero, 
  • Fekete habanero
  • Petenero,
  • Habanero Golden, 
  • Habanero Surinam Red, 
  • Habanero El Remo,
  • Habanero Chocolate, 
  • Habanero Mexican Orange, 
  • Habanero Francisca Orange
  • White Bullet Habanero (TM),
  • Perui fehér,
  • Fehér Óriás

Habár a fent felsorolt változatok csak néhány fajtát jelölnek, az egészen nagy és színes verzióktól a kicsi és világos, vagy sötét változatokig terjednek.

Otthon is termeszthető a Habanero paprika?

A Habanero paprikák akkor fejlődnek a legjobban, ha beltérben kezdjük el a magvetést és palántát nevelünk belőlük. A fagyveszély után bátran kiültethetők.

Előnevelésük 8-10 hét, növekedési szakaszok kb. 100 nap.

Milyen fűszerek és szószok elkészítéséhez használjuk?

A Habanerot fogyaszthatod frissen, szószokba, mártásokba vagy akár grillezve is, de szárított verzióban is remekül kiegészíti az ételeid ízét.

Mi a Habanero chili paprika több fajtáját is használjuk a közepesen erős és gyümölcsös szószokhoz. A kedvenceink a Petenero,Habanero Golden, Habanero Surinam Red, Habanero El Remo,Habanero Chocolate, Habanero Mexican Orange, Habanero Francisca Orange (TM).

chili webáruház banner
chili webáruház banner