A világon az egyik legkedveltebb a chili paprika fajták közül, nem véletlenül, hiszen citrusos íze és kellemes csípőssége azokat is rabul ejti, akik nem annyira rajonganak a csípős ízvilágért.
A habanero paprika egy közepesen erős chili paprika. Nevét a kubai La Habana városáról kapta. Számos változata ismert, melyekkel érdemes kísérletezni, ha különféle kulináris élvezeteket keresel.
A paprika hüvelye kicsi, általában 2,5 cm széles. A habanero növényeken zölden kezdődnek, de fajtától függően élénk narancssárgára vagy vörösre érnek. Nevét a kubai La Habana városról kapta, amelyet az Egyesült Államokban Havannaként ismertek, mert korábban nagy kereskedés folyt ott.
- Csípősség: 100 000 – 350 000 SHU
- Paprikafaj: Capsicum chinense
- Származási hely: Dél-Amerika
- Jalapeno referencia skála: 140x erősebb
- Felhasználás: csípős szószok és salsák elkészítéséhez verhetetlen
- Méret: kicsi, 2-2,5 cm széles
- Íz: tüzesen citrusos
Tartalom
Mennyire csípős a Habanero paprika?
A közepes erősségű Habanero a Scoville skálát és a népszerűségét vegyítve az egyik legjobb „beugró” a chili világába. Egyes változatai 200 000 és 300 000 SHU között mozognak, míg mások a perzselő 450 000-től egészen a valóban tüzes 600 000 SHU-ig terjednek.
Erejének csökkentésére távolítsd el a belső fehér részeket: a forró hangulat ugyanis nem a paprika magjában van. Érdemes mindeközben kesztyűt viselni, ha a későbbiekben nem szeretnéd jéghideg vízzel borogatni a szemeid.
Ki fedezte fel a Habanero paprikát?
A habanero a dél-amerikai régiókból származik, de ma már inkább Mexikóhoz kötik. Főleg a mexikói Yucatán-félszigeten növekednek a chili paprikák, bár más forró éghajlaton is, például Belize-ben, Costa Ricában, az Egyesült Államok egyes részein és Panamában is termesztik.
Miután a spanyolok felfedezték, széles körben elterjedt az egész világon, olyannyira, hogy a 18. században azt hitték, hogy Kínából származik, ezért „Capsicum chinense”-nek vagy „kínai borsnak” nevezték el.
Megjelenés és leírás
A habanero paprika egy erős, változatos színű, hosszúkás chili paprika. Formája hasonlít a magyar piros paprikára, de nagyobb és hosszabb annál. A habanero chili paprika az ősi maya és a taino indiánok kultúrájából származik.
Érettség előtt a paprika zöld, de az életkor előrehaladtával színe a sárgás-narancstól a narancssárgán át, egészen az élénk pirosig változhat, a betakarítás időpontjától függően. Így akár rózsaszín vagy sötétbarna is lehet.
A paprika húsa vékony és viaszos.
Milyen a Habanero paprika íze?
Csodálatosan csípős, citrusos és gyümölcsös ízével, virágos aromájával számos készítmény kedvelt összetevőjévé vált, beleértve a csípős szószokat és más fűszeres ételeket is.
Tények és tévhitek a Habanero paprikáról
A legfontosabb tény, hogy sok különböző típusú habanerot hoztak létre szelektív tenyésztéssel. Ezek a paprikák többféle formában és színben kaphatók, az élénk vöröstől a narancson és a csokoládébarnán át egészen a fehérig.
Hogy miért kísérleteztek ki ennyi változatot? A különböző hőhatások és éghajlati változások követelték meg ennek a fajtának a sokszínűségét.
Íme néhány ilyen variáció:
- Piros habanero,
- Narancs habanero,
- Barack habanero,
- Fekete habanero
- Petenero,
- Habanero Golden,
- Habanero Surinam Red,
- Habanero El Remo,
- Habanero Chocolate,
- Habanero Mexican Orange,
- Habanero Francisca Orange
- White Bullet Habanero (TM),
- Perui fehér,
- Fehér Óriás
Habár a fent felsorolt változatok csak néhány fajtát jelölnek, az egészen nagy és színes verzióktól a kicsi és világos, vagy sötét változatokig terjednek.
Otthon is termeszthető a Habanero paprika?
A Habanero paprikák akkor fejlődnek a legjobban, ha beltérben kezdjük el a magvetést és palántát nevelünk belőlük. A fagyveszély után bátran kiültethetők.
Előnevelésük 8-10 hét, növekedési szakaszok kb. 100 nap.
Milyen fűszerek és szószok elkészítéséhez használjuk?
A Habanerot fogyaszthatod frissen, szószokba, mártásokba vagy akár grillezve is, de szárított verzióban is remekül kiegészíti az ételeid ízét.
Mi a Habanero chili paprika több fajtáját is használjuk a közepesen erős és gyümölcsös szószokhoz. A kedvenceink a Petenero,Habanero Golden, Habanero Surinam Red, Habanero El Remo,Habanero Chocolate, Habanero Mexican Orange, Habanero Francisca Orange (TM).