gombai-chili-rolunk-top

Ismerd meg a
Gombai Chilit

A történetünk egy merész ingatlanközvetítővel kezdődik, aki 2007-ben (amikor Budapestről szerettünk volna Monorra költözni), feltette a kérdést: „Beleférne-e 10-15 perc extra buszozás vagy autózás Monor helyett Gombára? Mert most lenne egy alkalmi vétel.”

Belefért, így költöztünk Gombára, ami nemcsak nevet adott a Gombai Chilinek, hanem remek termőtalajt is – minden értelemben.

Miért különlegesek a Gombai Chili szószok, őrlemények és savanyúságok?

Házi készítésű, nem tömeggyártott termékek. A paprikákat szeretettel nevelgetjük, a legerősebb szószok esetében is a friss, változatosan gazdag ízre megyünk. 

A legtöbb visszajelzés szerint szószainknak friss chili paprika aromája van. 

Ennek egyik titka, hogy nem sózzuk és ecetezzük túl a termékeket. Grammra és millire kimérve épp csak annyira, amennyit a tartósítás és az állagjavítás megkövetel. 

A második pedig, hogy natúr szószainkat nem egy, hanem több (közel azonos erősségű) chili paprika fajtából készítjük. Így garantálható az igazán komplex ízélmény.

Sőt, gyümölcsös szószainkba válogatott, friss gyümölcsöket (szabolcsi és besztercei szilvát, egész ananászt és mangót) használunk, nem konzerveket. BBQ és Forró barack szószainkba pedig saját kertünkben termesztett őszibarackunk kerül.

ZERO MESTERSÉGES
TARTÓSÍTÓSZER

Szószainkban nem használunk mesterséges adalékanyagokat, amelyek megváltoztatnák a paprika természetes ízét. Csakis a világ legerősebb és legaromásabb paprikáit.

Rita és Gábor

2016-ig csak hegyes erőst fogyasztottunk – ami azért, lássuk be, más világ. Majd megkóstoltuk Gabko legerősebb sárga szószát és nem volt kérdés: nekünk is bele kell ásnunk magunkat a chili szószok világába.

Rita szakmája szerint dísznövénykertész, a MATE kaposvári egyetemen mezőgazdasági mérnök asszisztens diplomát szerzett 2023-ban. Szaktudását már 2007 óta kamatoztatja a család hagyományos zöldségek termesztésében, ezért adta magát, hogy a chili termesztés is sikerülhet.

Gábor pedig marketingesként leginkább a Gombai Chili – és így Gomba község – népszerűsítésén dolgozik, hogy házi készítésű szószaik és egyéb termékeik minél több konyhába eljussanak. (És persze lelkes kóstolóként és ötletgazdaként a receptek kidolgozásában is oroszlánrészt vállal.)

2007

Hagyományos zöldségtermesztés, saját felhasználásra.

2017-2018

Chili termesztés saját felhasználásra, kis mennyiségben, 10 palántával. Már a család és barátaink is tesztelték a szószainkat.

2019

A pozitív visszajelzések miatt kiváltottuk az őstermelői engedélyt, megkezdődött az első szószaink helyi piacokon történő értékesítése. Ekkor már 64 palántánk volt. Így néztek ki az első felcímkézett üvegeink, 5 féle termékünk volt összesen 🙂

2020

Úgy gondoltuk, hogy itt az ideje az igényes megjelenésnek, elkészült a Gombai Chili brand és temérdek új termék is. Ekkor már 25 fajta chilit termesztettünk, összesen 180 palántánk volt.

2021-2022

Tovább növeltük a palánták számát 300-ra, mert ez még az a mennyiség, amelynek termését ugyanolyan minőségben tudjuk feldolgozni, mint amikor csak magunknak és a családnak készítettünk szószokat. Továbbra is minden növényt magunk nevelünk magról vetve.

2023

Hosszas tervezés után, immáron egyéni vállalkozás formájában elindult webáruházunk és blogunk, elkészült a kertben található önálló feldolgozó helyiségünk és raktárunk is. Végre a magokat sem a nappaliban kell keltetni egy gigantikus méretű erre a célra kialakított szekrényben 🙂

Kövesd végig a közösségi médiában,
ahogy a magból paprika, majd szósz lesz

Közösségimédia-oldalainkon te magad is figyelemmel követheted a teljes folyamatot a magvetéstől kezdve,
a palánták felnevelésén át, egészen a szószok készítéséig.