Csoki habanero: a morcos füstös chili

Nyárasdy Rita, 2023.09.12. - chili fajták

A csoki habanero chili paprika népszerűsége óriási. A habanero chili egyébként is az egyik legismertebb és leggyakrabban ültetett fajta, azonban változatai csak még csábítóbbá teszik. Ki ne vágyna ezekre a szép, barna, tökéletesen csípős paprikákra? Nézzük meg, miért olyan híres a chocolate habanero!

 • Miért olyan népszerű a habanero?
 • Honnan származik a csoki habanero és mik a jellemzői?
 • Hogyan termeszd a csoki habanerot?
 • A csoki habanero erőssége
 • Mi mindenre használhatod?

A habanero az egyik legnépszerűbb chili paprika. A Tastewise kutatása szerint az éttermek 6,43%-a használja az étlapon a habanerot. Az emberek általában tacoban, salátában, szendvicsben, tortillában és hamburgerben fogyasztják.

Jó kis lista, nem igaz?

Népszerűsége pedig megkövetelte, hogy újabb és újabb verziói jöjjenek létre. Az egyik legkülönlegesebb és legnagyobb ámulatnak örvendő változata pedig a chocolate habanero.

Habanero paprika: miért olyan népszerű?

Ha röviden szeretnénk összefoglalni: íz, sokszínűség, tökéletes erősség. A narancssárga habanero (az alap változat) gyümölcsösségével, trópusi ízjegyeivel a hobbi-és nem hobbi szakácsok körében is igen kedvelt alapanyag.

Habanero chocolate chili

Termesztése nem túl bonyolult, rengeteg változatban és színben megtalálható.

A három nagy kedvenc a narancs habanero, a piros habanero és a csoki habanero.

 • Narancs habanero: a leggyakoribb fajta, hozzájutni talán a legkönnyebb. Gyümölcsös, édes, 100 000 és 350 000 SHU értékű.
 • Piros habanero: jóval csípősebb narancs társánál, a salsák egyik kedvenc alapanyaga. Akár 445 000 SHU értéket is mutathat.
 • Chocolate habanero: hősünk a jamaicai konyhához kapcsolódik, nevét értelemszerűen barna színéről kapta. A legcsípősebb a három változat közül.

De ássuk és mélyebbre magunkat a csoki habanero rejtelmeibe!

Honnan származik a csoki habanero?

A habanero maga a dél-amerikai régiókból származik, de ma már inkább Mexikóhoz kötik. Főleg a mexikói Yucatán-félszigeten teremnek ezek a paprikák, bár más forró éghajlaton is, például Belize-ben, Costa Ricában, az Egyesült Államok egyes részein és Panamában is jól érzi magát. Utóbbi helyen aji chombo néven ismert.

A chili paprika fajták közül a Capsaicum chinese családot erősíti.

ÉRDEKESSÉG!
Mexikóban néha tequilás vagy mezcalos üvegekbe áztatják napokra vagy akár hetekre, hogy még tüzesebbé tegyék az italokat.

A népszerű chili paprika eredete 8500 évre nyúlik vissza a dél-amerikai brazíliai esőerdőkig, ahonnan a maják Közép-Amerikán keresztül Mexikóba hozták el.

A mexikói Yucatán a világ legnagyobb habanero paprika termelője, amely a világ minden tájára exportálja ezt a chilit. A habanero remekül termeszthető a Yucatán éghajlaton, annak egyedülálló talaja és tűző napsütése végett. Emiatt a Yucatán-félszigeten termesztett paprika felülmúlja a világon bárhol növekedő paprikát.

A csokoládé habanero paprika jellemzői

A csokoládé habanero chili paprika természetesen több néven is futhat. Ezek közül a leginkább használatosak az alábbiak:

 • Black Congo,
 • Senegal Hot Chocolate,
 • Dark Habanero,
 • Cuban Habanero,
 • Black Habanero.

Maga a növény 1 méteresre is megnőhet, a termések 7 cm körüliek. Színük a csokoládébarna változatait ölti magára, viaszos héjú. Valamivel nagyobb, mint az alap narancs változat, érés közben smaragdzöldből vált sötétbarnára.

Ízét tekintve nem véletlen a rajongás, hiszen különleges ízjegyeket képvisel. A belőle készült csípős szósz ezért nem csak gyümölcsös, hanem földes, kellemesen harmonikus lesz.

A csoki habanero erőssége

A csokoládé habanero 300 000 és 450 000 Scoville egységet mutat általában. A kapszaicin hatása miatt ez igencsak perzselően hat!

Jóval erősebb tehát, mint fent bemutatott társai, és a jalapeno erősségéhez viszonyítva pedig egészen durva lehet a különbség: 53x de akár 231x is erősebb lehet annál.

A legerősebb csokik 577 000 SHU értéket is mutathatnak!

A Scoville skála értékei tehát nem éppen a harmatos, kellemesen erős csapatot képviselik, ezért fogyaszd felelősen!

FORRÓ INFÓ!
A legerősebb paprika hivatalosan a Carolina Reaper, 2,2 millió SHU értékével. De van ennél sokkal durvább is: a Pepper X a jelenlegi élharcos. Nem hivatalos adatok szerint 3,18 millió SHU egységével ember legyen a talpán, aki ezzel ízesíti a mindennapjait!

A csoki habanero termesztése

A csokoládé habanero termesztéséhez adunk egy kis útmutatást. Ha bővebben, részletekbe menően érdekel a chili paprika termesztése, akkor nézz szét nálunk!

 1. A csoki habanerok ültetéséhez szükséged lesz majd egy jó meleg üvegházra, vagy napos párkányra.
 2. Érdemes először csíráztatni, majd talajba ültetni a magokat: egy kis cserépbe nyugodtan ültess 2-3 magot.
 3. Csírázás után, ha már megjelentek az első kis levelek, távolítsd el az életképtelenebb darabokat, vagy ültesd szét őket.
 4. Öntözd rendszeresen úgy, hogy épphogy nedves legyen a talaj.
 5. Ha már elég nagyok a palánták, és elmúltak a fagyok, szép lassan hozzászoktathatod őket a kinti időjáráshoz. A lényeg a fokozatosság!
 6. Kiültetés előtt legyen tápanyagban gazdag a talaj és napos a hely, amelyet a paprikáknak választottál. A legjobb a szerves trágya.
 7. A növényeknek kb. 8 órányi közvetlen napfényre van szüksége: emellett a gondos öntözés is nagyon fontos.
 8. Betakarításnál használj mindig kesztyűt!

A csoki habanerok igencsak termékeny paprikák: más hasonló növényekhez képest komoly mennyiség szüretelhető róluk.

Csoki habanero chili paprikák

A csoki habanero chili igényei

A habanero spanyolul azt jelenti: Havannából származik. Ezt azért fontos megjegyeznünk, mert termesztése emiatt kicsit más, mint a többi paprikának.

A csoki habanero érési idő tekintetében hosszabb periódust igényel, mint a többi változat.

A növény erős fás szárral rendelkezik, de néha nehezen csíráztatható. Ültetéskor a csoki habanero mag 6 mm. mélységbe kerüljön, és ügyelj a folyamatos vízellátásra!

A chili paprika termesztése extra gondoskodást és odafigyelést igényel.

Ne hagyd kiszáradni csírázáskor a magokat, és inkább a meleget biztosítsd nekik, ne a fényt. Utóbbira majd később lesz szükségük.

Az optimális hőmérsékleten tartva a magok általában 10-21 napon belül csíráznak (24–32 ° C). Amikor a növények kifejlesztik első valódi leveleiket, át kell ültetni őket nagyobb cserépbe. Mindig lassan szoktasd a növényeket a kültéri körülményekhez!

A narancssárga habanerótól eltérően a termelői piacokon vagy élelmiszerboltokban alig található meg a csokoládé fajta.

Ha nem szeretnél ültetni, de élveznéd az ízét, azért online már vásárolhatsz őrleményeket vagy a chili pehely sem elérhetetlen.

Mi arra buzdítunk, ha szereted a chilit, kezdj el csokoládé habanerot termeszteni a konyhakertedben.

Napon, jó talajban, gondos öntözés mellett nagyon hálás lesz a növényed.

Ezekre különösen figyelj a termesztésénél

A csokoládé habanero szereti a meleget és a sok napsütést. Származásától fogva tehát ezeket mindenképp érdemes biztosítani a számára. Így nagyobb eséllyel szüretelhető nagy paprika mennyiség.

A nagy mennyiségű víz szintén szükséges: szárazabb időszakban, különösen nyáron, érdemes minden nap öntözni. Azonban vigyázz a túlöntözéssel is, mivel a gyökérzet így elrohadhat.

A növények mérete nagyban függ attól, milyenek a körülmények. Ha nagy és egészséges növényt nevelnél, az elegendő napsütésre különösen figyelj oda!

Mikor szüretelhető a chocolate habanero paprika?

A következő, gyakran elhangzó kérdés, hogy mikor szüretelhető a csokoládé habanero. Nos, ez természetesen nagyban függ attól, hogy mik a körülmények, mikor ültetted a paprikákat és mennyire figyeltél az igényeire.

De tegyük fel, hogy mindent betartottál, minden a terv szerint alakult. Ebben az esetben nagyjából a kiültetést követő 120 nap az az idő, amikor már szedheted a mélybarna chiliket. A kültéri ültetés nagyban függ az időjárástól, de ez kb. májusban következhet be.

Így a nyár közepén, de a végén már biztosan élvezheted a chiliket.

Tökéletes időzítés a tartósításhoz!

Mire használhatod fel a csoki habanerot?

A chocolate habanero jellegzetesen gazdag és egyedi ízű. A szakácsok előszeretettel használják étkezések fűszerezésére, de ennél azért jóval több van benne. Kiválóan használható salsákhoz, szószokhoz, különösen a jamaicai jerk szószhoz.

Habanero chocolate chilis

A rendkívüli csípősség mögött ugyanis gyümölcsös édesség áll. A többi habanerotól eltérően a csokoládék a földes és a füstös ízeket hozzák. Kiváló chili egy mexikói szószhoz, vagy ha szereted a gazdag ízű salsát, akkor is nagyszerű választás.

Próbáld ki olyan gyümölcsökkel, mint a sárgabarack vagy a mazsola.

További előnye, hogy könnyen szárítható és vízzel feloldható szószok készítése során vagy főzés alatt. Valójában a szárított és őrölt habanerót általában a karibi konyhában használják.

TIPP!
Az a tény, hogy a csípős paprika nem alkalmas a szokásos főzésre, de az olyan enyhe paprika, mint a jalapeno, serrano vagy akár a cayenne paprika, könnyen belefér a legtöbb paprikát igénylő receptbe.

Csoki habanero szósz recept: ezt imádni fogod

Ha már annyit emlegettük, nézzük meg, miért is olyan jó sok chili szósz recept elemeként a csípős csokoládé habanero.

Különleges ízvilága mellett az is mellette szól, hogy elég belőle egészen kevés ahhoz, hogy megízesítse az ételeket. Persze ereje miatt érdemes óvatosan bánni vele, azonban a következő recept egészen biztosan betalál majd.

A fentebb említett jamaican jerk szósz egy olyan főzési módszer fontos eleme, ahol a húst egy különleges fűszerkeverékkel dörzsölik be. Általában csirke vagy sertéshús az alap, de tenger gyümölcseihez is szívesen használják. A lényege, a fűszerezésen túl, az alacsony, lassú tűzön történő főzés és a megfelelő mennyiségű idő.

A jerk szósz annyira fontos a jamaicai konyha számára, hogy a jamaicai kormány szerzői jog alá akarja vonni a „Jamaicai Jerk” kifejezést. Azt mondják, hogy „ahogyan Mexikó a tequilájáról, Franciaország pedig a pezsgőről ismert, Jamaica a jerk őshazája”.

Lássuk, miért olyan csúcs ez a szósz!

Hozzávalók

 • 4-6 csoki habanero paprika, apróra vágva,
 • 1 kisebb vöröshagyma, apróra vágva,
 • 4-6 gerezd fokhagyma, apróra vágva
 • 4 újhagyma, feldarabolva,
 • 60 ml szójaszósz,
 • 60 ml ecet (sima vagy almaecet),
 • 2 evőkanál olívaolaj,
 • fél lime leve,
 • 1 evőkanál frissen reszelt gyömbér,
 • 2 evőkanál barna cukor,
 • 1 teáskanál szerecsendió,
 • 1 teáskanál szegfűbors,
 • 1 teáskanál fahéj,
 • 1 teáskanál szárított kakukkfű,
 • só és bors ízlés szerint.

Tedd az összes hozzávalót aprítógépbe vagy turmixgépbe. Dolgozd simára, amíg kellemesen sűrű nem lesz.

Remekül passzol garnélához, fehér húsú halakhoz, csirkéhez és sertéshez. De csirkeszárnyra, vagy tejföllel kikeverve mártogatósnak is isteni.

Érdekelnek további csípős szószok vagy hasonló termékek? Nézz szét szószaink között, garantáltan nem fogsz csalódni!

chili webáruház banner
chili webáruház banner