Jalapeno

A jalapeno paprikát talán senkinek sem kell bemutatni. Gondoljunk csak a savanyított verzióra, vagy a jalapeno poppers kedvelt finger foodra. 

Más chili paprikákhoz képest közepes méretű, csípős paprika, amely az egyik legkedveltebb chili paprika fajta. Felhasználása rendkívül sokoldalú, emellett könnyen termeszthető, és enyhébb erősségű, ezért azok is szeretik, akik nem kifejezetten esküsznek az erős ízekre.

Zöld és piros verziója is igen népszerű. Előbbi az éretlenebb, utóbbi az érettebb változat.

  • Csípősség: 2 500 – 8 000 SHU 
  • Paprikafaj: Capsicum annuum
  • Származási hely: Mexikó
  • Jalapeno referencia skála: olyan erős, mint önmaga
  • Felhasználás: sütve, rántva, szószokba vagy töltve: erős paprika a maximumon!
  • Méret: 6-8 cm, de akár 15 cm-esre is megnőhet
  • Íz: fűszeres és nem túl csípős

Mennyire csípős a Jalapeno chili paprika?

Mivel a jalapeno paprika 2500 és 8000 SHU között mozog, így kifejezetten fűszeres, de nem TÚL csípős.

Amerika kedvenc chili paprikája ez az élénkzöld kis fickó, melyet bele lehet illeszteni szinte bármibe, a levesektől egészen a limonádéig.

Minden ételnek kellemes csípősséget ad, de nem kell óvatoskodni vele.

Ki fedezte fel a Jalapeno chili paprikát?

A „jalapeno” név spanyolul „Jalapa” (vagy Xalapa), Veracruz fővárosából, Mexikóból ered. Eredetileg itt termesztették a jalapenót, így a név kötelez.

Megjelenés és leírás

A jalapeno paprika más chili paprikához képest közepes méretű csípős paprika, átlagosan 6-8 cm hosszú, de akár 15 cm-esre, vagy még hosszabbra is megnőhet.

Habár Mexikóból származik, ma már világszerte termesztik népszerű íze és enyhe csípőssége miatt.

Zöld állapotban a legismertebb, de ha elég sokáig hagyjuk érni, akkor ragyogó piros lesz. A piros fajta ugyanolyan finom, mint a zöld, és kicsit édesebb is.

ÉRDEKES INFO
Mexikóban a bennszülöttek nassolnivalóként fogyasztják, út mentén és szántóföldeken is termesztik.

Milyen a Jalapeno chili paprika íze?

A Jalapeño paprika íze nagyon hasonlít a serrano paprikához, csak enyhébb és kevésbé csípős.

A frissen szedett paprikák íze kellemesen üdítő. A sült jalapenok gazdagabb, enyhén füstös, földes ízvilággal rendelkeznek. Talán ezért nem is meglepő, hogy gyakran csemegeként is számontartjuk.

Savanyítva is igen népszerű, egy jó quesadillában vagy egy chilis babban páratlanul finom jelenség.

Tények és tévhitek a Jalapeno chili paprikáról

Nézzük a puszta tényeket: egy jalapeno paprika több C-vitamint tartalmaz, mint egy narancs, ezért ha extra C-vitaminra vágysz, érdemes megbarátkozni ezzel a kis hegyes paprikával.

Mégis mennyi az a C-vitamin? Egyetlen 14 grammos jalapeno paprika a napi szükségleted 10%-át tartalmazza. A Nutrition Data szerint egy 73 grammos paprika 83%-os C-vitamin szükségletet fedez. Bámulatos, nem?

A kapszaicin serkenti a szervezet zsírégetését azáltal, hogy fokozza a szervezet zsírszövetének anyagcseréjét, hőt termelve: ezért egy diétában is csodásan megállja  a helyét.

Ismerd meg néhány változatát ennek a népszerű növénynek!

Jalapeno Early

A Jalapeño Early Chili egy korán érő jalapeno, amely zamatos, húsos külső falakkal és akár 8 cm hosszú termésekkel rendelkezik. Nagyon aromás ízű, és nyersen is fogyasztható, mivel csak enyhén csíp. 

A jalapeno azon kevés chilifajták egyike, amelyek zöld, éretlen állapotban is jóízűek. Ahogy vörösre érnek, ízük kellemesen édeskéssé válik. A korai érési folyamatnak köszönhetően ez a fajta rövid tenyészidejű, így érdemes lehet kipróbálnod.

Jalapeno Craig’s Grande

Nagy, kövér jalapeno paprikákról van szó, amelyek tökéletesek sokféle salsa szósz elkészítéséhez. Remekül megfelel mindenkinek, aki szereti a jalapenót. Vastag, ízes, csodás húsú, amely egy kedvelt változattá teszi.

Otthon is termeszthető a Jalapeno paprika?

Nézzük csak: egy kifejlett jalapeno paprika növény jó 1 méter magas, és általában 30-40 jalapeno paprikát termel. Szép kis teljesítmény, igaz? Éppen ezért a hobbikertészek is igencsak kedvelik, hiszen sikerélményt nyújt. 

A jalapeno paprika termesztése meglehetősen egyszerű. A jalapeno lassan indul be, ezért hasznos, ha néhány héttel (8-12 hét) hamarabb elkezdjük a növények beltéri termesztését. A talajt és a fejlődő növényeket tartsuk folyamatosan nedvesen, de ne öntözzük túl.

Milyen fűszerek és szószok elkészítéséhez használjuk?

Mindennapi használatra is tökéletes, lassan kezelhetjük úgy, mint egy kaliforniai paprikát.

A paprikák kimagozásával még enyhébb ízvilágra tehetsz szert.

A jalapeno sütve is csodálatos. Nyílt lángon süsd őket, amíg a héjuk elszenesedik és felbuborékosodik, majd húzd le. Így szószokba, mártásokba, levesekbe is bátran teheted. Sajttal töltve is népszerű, de bármilyen húsos egytálételt is feldobhatsz vele.

Mi savanyúságnak illetve Chipotle-nek (füstölt pehely) használjuk elsősorban.

chili webáruház banner
chili webáruház banner