A kapszaicin hatása: előnyök és hátrányok

Nyárasdy Rita, 2023.09.09. - chili egészség

A tiszta kapszaicin hatása rengeteg kérdést felvet. Megoszlanak a vélemények a kapszaicin jótékony hatásai végett, ugyanis nagyon vegyesek a szervezetre gyakorolt eredmények. Van, aki esküszik arra, hogy a betegségek ellen is véd, van, aki szerint a kapszaicin veszélyei vitathatatlanok. Éppen ezért nézzük meg, mi is az a kapszaicin és hogyan hat a szervezetünkre.

 • A kapszaicin jelentése: ismerjük meg jobban!
 • Így hat a kapszaicin a szervezetedre
 • A kapszaicin és a betegségek
 • A kapszaicin káros hatásai
 • Miben találhatsz kapszaicint?
 • A kapszaicin oldószere

A Tastewise kutatása alapján az éttermek több mint fele kínál csípős ételeket. A csípős íz megjelenik a teákban, levesekben, kávéban de még az édességekben is. Ezért a népszerűségért pedig a kapszaicin vegyületei felelősek. Az ételek után pedig egyre gyakrabban használják a gyógyászatban is.

Habár elsősorban a chili paprika fajták jutnak eszünkbe, ha meghalljuk a kapszaicin szót, maga a vegyület jóval több ennél.

Nem kell ahhoz kapszaicin függőség, hogy vágyj erre az ízre: de miért van ez így?

És hogyan hat a testünkre ez a csípős vegyület?

Induljunk el ezen a kapszaicinnel kikövezett úton, és ismerjük meg alaposabban!

Mi az a kapszaicin?

A kapszaicin a chili paprikák kémiai összetevője. Azon túl, hogy csípős íze miatt számos rajongót szerzett magának, több pozitív egészségügyi hatással is rendelkezik.

A csípős paprika belsejében található alkaloid legnagyobb mértékben a termés erezetében található. A kapszaicin csípős, égő érzést kelt a nyelven, a nyálkahártyán és a bőrön is, de a fogyasztói már jól ismerhetik azt is, amikor szembe kerül…

Égő érzést, irritáló hatást kelt, amit sokan szeretnek.

A kapszaicin a kapszaicinoidok egyik eleme, amely jó eséllyel a gombák és az emlősök elleni védekezés miatt fejlődött ki a növényben.

A kapszaicin képes erősen megdolgoztatni a hő-és fájdalomérző receptorokat, kifejezetten érzékenyen hat a száj nyálkahártyájára. Tehát a kapszaicin receptor felé történő hatásai nem kispályások.

A kapszaicinnek számos gyógyhatást is tulajdonítanak.

A vanilloidok családjába tartozó, fenolból származtatható alkaloid John Clough Thresh-től kapta a nevét, a Capsicum-félék után.

A hatása és előnyeinek felfedezése azonban a magyar Hőgyes Endre nevéhez köthető.

Hasznos infó!
A kapszaicin által kiváltott hatások vizsgálatát a 19. században a magyar kísérleti orvostudomány úttörő alakja, Hőgyes Endre kezdte el, aki 1878-ban publikálta ezzel kapcsolatos kísérleti eredményeit. Hőgyes feltételezte, hogy a kapszaicin szelektíven hat az érző (szenzoros) neuronokra, és azokat ingerelve fájdalmat vált ki.

Mennyire erős a kapszaicin?

Nagyon. A tiszta kapszaicin 16 millió Scoville-egységet jelent a Scoville-skálán. A Scoville-skálát és a Scoville-mértéket (SHU) Wilbur Scoville tudósról nevezték el 1912-ben.

Összehasonlításképp egy átlagos jalapeno paprika például csak egy kis kapszaicint tartalmaz, mivel átlagosan 5000 Scoville-értéket mutat. A tiszta kapszaicin körülbelül 3200-szor durvább, mint a jalapeno.

jalapeno paprika

Míg a csípős ételek, és így a chilit is ide sorolhatjuk, nem bánnának el veled, addig a tiszta kapszaicint méregnek minősítik. Brutálisan hat az ízlelőbimbókra és gyulladásos reakciót vált ki.

A Drug and Chemical Toxicology folyóiratban megjelent tanulmány megállapította, hogy egy átlagos testalkatú embernek közel 2 liter Tabasco szószt kell elfogyasztania ahhoz, hogy túladagolja a kapszaicint és elveszítse az eszméletét.

A kapszaicin halálos adagja egy 150 kilós ember számára körülbelül 13 gramm volt.

Van, ami erősebb, mint a kapszaicin?

Mint megtudtuk, a tiszta kapszaicin rendkívül erős, viszont van egy marokkói kaktuszszerű növényből származó gyanta, amely 1000-szer erősebb ennél.

Az Euphorbia resinifera egy RTX nevű vegyszert tartalmaz, amely 16 milliárd Scoville egységet mutat.

Ennek a Marokkóban őshonos növénynek a szárított változatát már az ókori gyógyászatban is használták.

Helyezzük el a kapszaicint a Scoville-skálán!

A Scoville skála

A kapszaicin és a Scoville skála szorosan összefügg.

Scoville skála - milyen erős a paprika

A chili erősség skála eredete, ahogyan fentebb is írtuk, Wilbur Scoville nevéhez köthető. Az amerikai kémikus, gyógyszerész 1912-ben létrehozott csípősségérték-tesztje a vízzel hígításon alapult. 

Egységnyi paprikát kevert vízzel, és mindig a 0-ra törekedett. Minél több víz szükségeltetett ahhoz, hogy ne érezze a paprika erejét, annál csípősebbnek minősítette az adott chilit.

Ennek később a könnyebben használható változata lett az alkoholos teszt. A paprika alkoholos kivonata vízzel hígítva sokkal pontosabb képet adott: a kapszaicin ugyanis oldódik alkoholban, az alkohol pedig vízben.

Így jött létre a skála, amely SHU egységei komoly szerepet játszanak a chili paprikák besorolását illetően.

Hasznos infó!
Jelenleg az erős paprikák királynője a Carolina Reaper 2,2 millió SHU értékkel. A legerősebb paprika fajták között azonban van egy trónbitorló: a nem hivatalos adatok szerint a Pepper X 3,18 millió SHU értékkel bír!

De honnan jön a csípős íz?

A kapszaicin és más csípős vegyületek

A kapszaicinoidok a paprika kémiai összetevői, amelyek a csípős ízért felelősek. A chili paprikában a leggyakoribb és legelterjedtebb kapszaicinoid maga a kapszaicin. Azonban más vegyületek is hatással lehetnek az ízlelőbimbókra. A Capsicum a paprikák nevében utal a csípősségre. De mi a helyzet a többi vegyület erősségével?

Lássuk, mikről is van szó:

 • Kapszaicin – 16 millió SHU,
 • dihidrokapszaicin – 16 millió SHU,
 • nordihidrokapszaicin – 9,1 millió SHU,
 • homokapszaicin – 8,6 millió SHU,
 • homodihidrokapszaicin – 8,6 millió SHU.

Láthatod, hogy egyiküknek sem kell „szégyenkeznie”.

Ez az 5 vegyi anyag előfordul a természetben, de az egyiket szintetikusan hozták létre, az úgynevezett „n-nonánsav-vanillilamidot” (VNA vagy PAVA).

Hogyan hat a kapszaicin?

Most már biztosan érdekel, miként is csíp a chili paprika.

Azt gondolnád, elsősorban a gasztronómia használja, de valójában számos területen hasznosítják. A kapszaicin és a kapszaicin kivonat gyakran megjelenik a kozmetikumokban, gyógyszerekben is.

Amikor az anyag érintkezik a nyálkahártyával és a bőrrel, a test fájdalomérzékelői stimulálódnak, ami égő, szúró és érzéshez vezet.

A kapszaicint széles körben használják, többek között fűszerként, gyógynövény-kiegészítőként, helyi fájdalomcsillapítóként és önvédelmi fegyverként (paprika spray). De olyan gyógyszerek is tartalmazzák, mint például a Zostrix krém, amelyet például rheumatoid arthritis, a diabéteszes neuropátia és a posztherpetikus neuralgia állapotaiban használnak.

A kapszaicin a fájdalmat továbbító idegrostokra hat, csökkentve a P anyag, az idegrendszer fájdalmát jelző vegyi anyag mennyiségét. A helyi kapszaicin folyamatos alkalmazása esetén a P anyag mennyisége csökken, ami csökkenti a szervezet azon képességét, ahogyan érzékeli a fájdalmat az alkalmazás helyén.

Tehát a kapszaicin fájdalomcsillapító hatása bizonyított, de a túlzott használata érzéketlenné tehet a hatóanyag ellen.

A kapszaicin hatása a szervezetre

Tehát a chili paprika kapszaicin tartalma számos területen bizonyított.

De miért jó a kapszaicin? Valóban felelős a kapszaicin boldogsághormon megjelenéséért? A kapszaicin fogyaszt? Mik a kapszaicin veszélyei?

Habár ezek a kapszaicin gyakori kérdések számos helyen megjelennek, a tévhitek és hiedelmek még mindig sokszor tévútra viszik az embert.

A szervezetünkre azonban kétségtelenül erős hatással van, ami komoly szerepet játszik a gyomor, bőr, idegrendszer, máj és a testünk legtöbb sejtjét érintő élettani hatásokra.

Rengeteg tudományos kutatás vizsgálja a kapszaicin erősségét, többek között a fájdalomcsillapító és betegségeket is gyógyító hatásait. Természetes összetevő, amely számos formában segíti a szervezet ellenálló képességét.

A kérdés csak az: milyen ételek fogyasztása javasolt? Valóban létezik a kapszaicin függőség, és tényleg olyan egészséges a fogyasztása?

Ássunk a mélyére!

Kapszaicin hatása a bőrre

A kapszaicinről ismert, hogy számos bőrbetegséget kezel, beleértve a pikkelysömört és a posztherpetikus neuralgiát.

Úgy tűnik, hogy a P-anyag hatékony gyógymód erre az állapotra, mivel a kutatások azt mutatják, hogy a kapszaicinkrém folyamatos alkalmazása drámaian csökkenti a bőrön megjelenő pikkelysömör tüneteit.

A kutatásokba bevont betegek azonban arról számoltak be, hogy a kapszaicinkrém kezdeti alkalmazása enyhe égő érzéssel, viszketéssel járt, ami a többszöri alkalmazás után elmúlt. A Mayo Clinic cikke alapján is kiderül, hogy egyes bőrbetegségek esetén is alkalmazható.

Kapszaicin hatása az agyra

A közelmúltban végzett vizsgálatok azt mutatják, hogy a kapszaicin különféle módon segítheti az agy és a központi idegrendszer működését. Állatkísérletek során úgy tűnik, hogy csökkenti a neurodegenerációt és az Alzheimer-kórban szenvedő betegek memóriazavarát. A stroke esetén csökkenti az infarktus területét és javítja a neurológiai kimeneteleket.

Ha Parkinson-kórról van szó, a kapszaicin potenciális neuroprotektánsnak tekinthető, amely felveszi a harcot az oxidatív károsodások ellen és csökkenti a viselkedési károsodást.

Tehát a vegyület szerepet kaphat az idegrendszert és agyat érintő betegségek kezelésében is.

De milyen formában hathat még?

Kapszaicin hatása a májra

Bizony, a kapszaicin a májra is hat!

Az alkohol, a májkárosodás leggyakoribb oka, tovább ronthatja a májszövetet, ha kezeletlen marad. A csípős paprika kapszaicin tartalma antioxidáns és gyulladáscsökkentő tulajdonságokkal rendelkezik, és bevált étrendi antioxidáns különféle betegségek esetén.

Az ilyen májkárosodásban betöltött szerepe azonban nem tisztázott. Egy vizsgálatban a kapszaicin hatásait tanulmányozták alkohollal kezelt egerek májszövetén. Akut májkárosodást váltottak ki egerekben 5 adag 10 ml/kg 50%-os etil-alkohol szájszondával 12 órás időközönként. Az eredmények azt mutatták, hogy az alkoholfogyasztás jelentősen csökkentette a máj antioxidáns szintjét és a mitokondriális funkciót. Azonban a kapszaicin-kezelés a kísérleti időszakban drasztikus javulást hozott az alkohollal kezelt egerek májszövetében. Ezt a májenzim- és fehérjeszintek normalizálódása, valamint a helyreállított szövettani elváltozások bizonyították.

Ezek az eredmények azt mutatják, hogy a kapszaicin étrendi beavatkozásként megelőzheti az alkohol okozta akut májkárosodást.

Kapszaicin és fogyás

A kapszaicin zsírégetés esetén is gyakran felbukkan a köztudatban. Természetes folyamat, hogy a paprika erősségét belső események követik. A kapszaicin hasmenés és anyagcsere-fokozás révén fejti ki hatását.

A chili felgyorsíthatja az anyagcserét, elősegítheti a zsírégetést és elnyomhatja az étvágyat. Legalábbis ez az elgondolás a chilifogyasztás mögött.

A tény, hogy súlyunk nagymértékben függ az anyagcserétől, mialatt az elfogyasztott élelmiszert energiává bontjuk, hogy a szervezet felhasználhassa azt mindennapi működéséhez.

Hasznos infó!
Most fogyunk vagy sem, ha chilit eszünk? Az anyagcseréd gyorsításán segíthet, de csodát ne várj tőle. A fogyás kalóriadeficittel érhető el: ehhez kevesebb és egészségesebb táplálékot kell bevinned, mint amit eléget a szervezeted. Mindenesetre egy kis chili nem árthat a csirke-rizs mellé!

A kapszaicin a testhőmérséklet növelésével fejti ki hatását, ami az elégetett kalóriák enyhe növekedéséhez vezet.

A tanulmányok azt mutatják, hogy a vegyület a rendszeres fogyasztása elősegítheti a kalóriahiányt és a zsírégetést. A kalóriadeficit, amely általában szükséges a fogyáshoz, azt jelenti, hogy több kalóriát égetsz el, mint amennyit fogyasztasz.

Ehhez kapcsolódóan úgy tűnik, hogy a kapszaicinnek étvágycsökkentő hatása is van, ami segíthet csökkenteni a napi kalóriabevitelt.

Azonban fontos kiemelni, hogy mindez kevés a fogyáshoz. Az egészséges étrend és a mozgás mellett valamilyen szinten segítheti a célok elérését.

Kapszaicin megfázás ellen?

Sokat hallhatunk arról, hogy a kapszaicin nátha ellen is véd.

Vannak bizonyítékok, melyek arra utalnak, hogy a kapszaicin orrspray biztonságos és hatékony lehet a nátha tüneteinek kezelésében. Az azonban biztos, hogy ez további vizsgálatokat kíván.

Egy 2020-ban közzétett kis kutatás (68 résztvevő) eredményei alátámasztották az alacsony dózisú, kapszaicin tartalmú orrspray a rhinitis elleni használatának hatékonyságát. Azok a résztvevők, akik kis dózisú kapszaicin orrspray-t kaptak, mérhető javulást tapasztaltak a rhinitis tüneteiben Ez azonban érezhetően nem egy nagyszabású kutatás, amelyre alapozni lehetne.

Egy másik kis kutatásban összesen 46, nem allergiás rhinitisben szenvedő résztvevő kapott napi kapszaicin-spray-t vagy placebót. A tünetek javultak a kapszaicin csoportban a placebo csoporthoz képest. A javulás már a kezelés után 10 perccel elkezdődött a kapszaicin-kezelési csoportban, és jellemzően legalább 60 percig tartott.

Messzemenő következtetéseket nem vonhatunk le ezekből, de egy biztos: egy tál csípős étel kitisztítja az orrüregedet!

Kapszaicin és a fájdalomcsillapító hatás

Fájdalom és gyulladás ellen gyakran felmerül a kapszaicin hatása.

Mivel stimulálja a fájdalomreceptorokat, így csökken a fájdalomra való érzékenység.

Leggyakrabban helyi fájdalomcsillapító krémekbe teszik. Ezeket a termékeket ízületi problémák, például reumás ízületi gyulladás és osteoarthritis, valamint diabéteszes neuropátia esetén használják. Ez utóbbi a cukorbetegek idegkárosodásának egy fajtája, amely fájdalommal járhat.

Használatánál a kis mennyiségeket javasolják, hiszen irritálhatja a bőrt.

Sok helyen találhatunk forrásokat arról, milyen erőteljes a fájdalomcsillapító hatása. Ezek alapján azonban nem lehetünk 100%-ban biztosak abban, hogy valóban hatékony fájdalomcsillapító.

ÉRDEKESSÉG!
Ha a fájdalmad nem is, a boldogsághormonjaidat biztosan megmozgatja néhány adag finom, gyümölcsös chiliszósz! TERMÉKAJÁNLÓ

Kapszaicin és rák: valóban segíthet a betegségekben?

A kapszaicinnek sok esetben gyógyító szerepet is szánnak, nemcsak ízületi problémák és fájdalom esetén alkalmazzák. Élettani hatásai jóval komolyabb feladatokat is ellátnak, akár a rák ellenszereként is emlegetik.

Érdemes ennek kicsit jobban utánanézni: a konkrét alkalmazás előtt legalábbis mindenképpen komoly konzultáció javasolt.

Na de lássuk, miért gondolják csodaszernek a kapszaicint!

A kapszaicint évszázadok óta használták gyógyászati célra, és talán éppen emiatt az utóbbi időben alaposabban tanulmányozták fájdalomcsillapító, antioxidáns, gyulladáscsökkentő és elhízás elleni tulajdonságait. A kapszaicin rákellenes hatását széles körben kutatták különféle ráktípusok esetében, azonban a karcinogenezisre gyakorolt hatása továbbra is ellentmondásos.

Több laboratórium is beszámolt arról, hogy a kapszaicin kemoterápiás hatással rendelkezik, és kísérletekkel támasztották alá daganatellenes hatását. Ennek ellenére a sejtekben történő hatásai még mindig kissé homályosak.

Ez a kutatás kiemeli a kapszaicin étrendre gyakorolt hatását, és összefoglalja miként képes a rákos sejtekkel megbirkózni.

A kapszaicin magas vérnyomás tekintetében is vizsgált anyag, hiszen hat a vérkeringésre, a szív- és érrendszerre, az erek állapotára. Ugyanez igaz a cukorbetegség esetén is.

Előbbi esetén az erek rugalmasságát és erősítését idézheti elő, amely miatt jobban alkalmazkodnak a vérnyomás ingadozásához.

Utóbbinál pedig a vércukorszint és az inzulinreakciók viszonylatában találtak izgalmas eredményeket. A fentebb említett diabéteszes neuropátia esetén pedig a bőrön keresztül alkalmazott kapszaicin krém segíthet.

A kapszaicin káros hatásai

Persze, mint minden gyógyhatású anyag, a kapszaicin kellemetlen tüneteket is okozhat. Eddig főként a pozitív példák kerültek előtérbe, de szót kell ejtsünk arról is, mi történik a testünkben, a kapszaicin fogyasztása során.

Ugyanis főként a gyomor, az emésztő szervrendszer különösen megsínyli, ha túl sok erős paprikát eszel.

A kapszaicin hasmenés és egyéb kellemetlen tünetek okozója is lehet.

TIPP!
Tudtad, hogy a kapszaicin égési sérülés formájában is károsíthatja a bőröd? Éppen ezért nagyon oda kell figyelni, amikor betakarítás vagy felhasználás során hozzáérsz. Érdemes például vastagabb gumikesztyűt használni ilyenkor.

A gyomor és a bőr égése mellett további negatív hatással rendelkezik a chili paprika.

Nézzük meg, mi történik, ha túladagolod a chilit!

A kapszaicin túladagolás veszélyei

A fenti pozitív hatások miatt sokan emelni kezdik a kapszaicin tartalmú étrendkiegészítők vagy maga a paprika bevitelt.

Az Új-Mexikói Egyetemen működő, a chilipaprika-fajták tanulmányozására szakosodott intézet igazgatója szerint, a túlzásba vitt csípőspaprika-fogyasztás akár halált is okozhat, azonban a legtöbb ember szervezete még jóval azelőtt „leáll”, mielőtt ez megtörténne. Egy 1980-as kutatás során kiszámolták, hogy a legerősebbnek számító chilifajták porrá őrölt verziójából közel 1,4 kilónyit kellene egyszerre elfogyasztani ahhoz, hogy egy 70 kilós embernél bekövetkezzen a halál.

Ez nem tűnik túl valószínűnek.

Míg az egészséges dózisok eltérőek lehetnek, sok tanulmány napi 2-6 mg kapszaicint említ, mint egészséges hatású mennyiség.

A piacon lévő étrend-kiegészítők többsége cayenne paprikát tartalmaz fő hatóanyagként, mivel általában magas a kapszaicin tartalma, még akkor is, ha a Scoville skála értékei nem kimagaslóak. A kapszulák általában 500 mg cayenne paprikát tartalmaznak.

Mivel a cayenne körülbelül 2,5 mg kapszaicint tartalmaz grammonként, két-öt 500 mg-os kapszulát kell bevenni ahhoz, hogy 2-6 mg kapszaicint vigyél be a szervezetedbe.

Mivel az Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hatóság (FDA) a kiegészítőket másképpen szabályozza, mint a gyógyszereket, az adagolás általában nem szabványos. Ezért aki ilyen kiegészítőket használ, érdemes alacsony dózissal kezdeni.

ÉRDEKESSÉG!
Ha kapszaicin tartalmú kiegészítőt vásárolsz, mindenképp biztos forrásból tedd meg! A kétes, nem bevizsgált étrendkiegészítő tovább fokozza a problémát, és akár súlyosabb egészségügyi gondokat is okozhat!

Kapszaicin allergia tünetei

Fájdalomcsillapító hatása miatt a kapszaicint óvatosan kell fogyasztani és szedni. Általában a közönséges élelmiszerekben lévő mennyiség biztonságosan ehető, de néha gyomorfájdalmat, hányingert, hasmenést és más emésztési problémákat okozhat. Kiegészítő formában összesen legfeljebb 3 gramm ajánlott naponta.

Előfordulhat, hogy egyeseknél a kapszaicin savas refluxot okoz, ezért ha chili szósz vagy csípős ételek kerülnek az asztalra és rendszeresen tapasztalod a problémát, érdemesebb lemondani róla.

A chili paprika is abba a csoportba tartozik, amely általában egészséges, de bizonyos embereknél allergiás reakciókat vált ki. A kapszaicin alkaloidként működik, így ha olyan tüneteket tapasztalsz, mint például ízületi fájdalom, bőrpír, emésztési problémák vagy bármilyen észrevehető gyulladásos reakció, akkor lehetséges, hogy allergiás vagy erre az anyagra.

Kapszaicin hatása a gyomorra

A fentebb említett tünetek mellett a csípős ételek fogyasztása komolyabb hatásokkal is járhat.

A kapszaicin-kiegészítők és a kapszaicin-fogyasztás egyik leggyakoribb mellékhatása a gyomorégés.

A savas refluxban vagy gyomorégésben szenvedőknél a kapszaicin tartalmú élelmiszerek vagy kiegészítők fokozhatják a tüneteket.

Idővel az emésztőrendszer érzéketlenné válik és kapszaicin tolerancia alakul ki, így, csökkentve a kellemetlen érzést.

A mellékhatás elkerülésének legjobb módja, ha közvetlenül étkezés előtt veszed be a kiegészítőt.

Csípős paprika fogyasztásával pedig csak óvatosan, ha érzékeny a gyomrod! Az emésztő szervrendszer a legérzékenyebb a kapszaicin hatásaira. A magyar konyha mellett számos külföldi konyha is igencsak kedveli az erős ételeket.

Azonban itt fontos kiemelnünk egy szempontot.

Mivel a kapszaicin irritálja a száj-, gyomor és bélnyálkahártya idegvégződéseit, ez hosszútávon károsodást okozhat a szervrendszerben, sőt, egyes kutatások szerint gyomorrákhoz is vezethet.

Okosan a csípős finomságokkal!

Hasznos infó!
A csípős paprika evő versenyeken gyakori mellékhatás a hányás és gyomorfájdalom, hiszen a szervezet szabadulna a nagyobb dózisú kapszaicin beviteltől.

Kapszaicin mellékhatása: mire figyelj?

Most már ismerjük a kapszaicin okozta negatív hatásokat is. Lássuk, mik a mellékhatások és mikre kell figyelned!

 1. Megemeli a testhőmérsékletet: a vegyület hat a szervezet hőszabályzó receptoraira, ezért melegségérzést okozhat. Ez izzadással is járhat. Egyesek erre érzékenyebbek lehetnek, ezért fogyaszd mértékkel a chilis ételeket!
 2. Növelheti a vérnyomást: ez különösen akkor lényeges, ha vérnyomáscsökkentő gyógyszereket szedsz. Ebben az esetben mindenképp egyeztess az orvosoddal, ha nagyobb mennyiségű kapszaicint tervezel fogyasztani.
 3. Bőrpírosodást okozhat: ha azt veszed észre, hogy piros lesz a bőröd akár a krém alkalmazása során, akár a paprika fogyasztásánál, érdemes orvoshoz fordulni.
 4. Légzési nehézség: nem gyakori mellékhatás, de értelemszerűen komolyan kell venni.
 5. Viszketés, égő érzés: gyakoribb jelenség, hogy a bőr így reagál a kapszaicinre. Éppen ezért ha ezt a mellékhatást tapasztalod, ne érintkezz a kapszaicinnel.
 6. Orrfolyás, könnyezés: gyakori jelenség, hogy megindítja az orr váladáktermelését a csípős paprika fogyasztása. Ez a nyálkahártyára történő hatása miatt van.

Ezek tehát a gyakoribb mellékhatások, de erejénél fogva ha bármi szokatlant érzékelsz, hagyd abba a chili vagy a kiegészítő fogyasztását, és fordulj orvoshoz!

ÉRDEKESSÉG!
Egyesek érzékenyebbek lehetnek a kapszaicinre, ezért mindenképp kis mennyiségben kezdd el fogyasztani, hogy megbizonyosodhass arról, a szervezeted jól viseli a fogyasztását.

Kapszaicin tartalmú ételek: mi tartalmaz kapszaicint?

Értelemszerűen a chili paprikák tartalmazzák a legtöbb kapszaicint. A teljesség igénye nélkül, ha többet is megtudnál róluk, érdemes kipróbálni mindet:

 1. Carolina Reaper
 2. Trinidad Moruga Scorpion
 3. Szellem chili
 4. 7 Pot paprikák
 5. Habanero.

Csak, hogy néhányat említsünk.

A különböző chili fajták különböző mennyiségben tartalmaznak kapszaicint. Még a 0-500 SHU értékkel bíró paprikák is csíphetnek. Van azonban néhány másik élelmiszer is, amiben megtalálható ez a vegyület.

A fahéjban például találhatunk kapszaicint, még ha nem is túl sokat. A fahéjon kívül vannak még olyan növények, amelyekben szintén van egy kis kapszaicin. A gyógynövények, köztük az oregánó és a koriander is tartalmaznak kis mennyiségű kapszaicint, de ez elég kevés ahhoz, hogy csípősek legyenek. Éppen ezért a Scoville skálára sem kerülnek fel, ha keresnéd őket.

Kapszaicin semlegesítése: tényleg segít a tej?

Jogosan merül fel a kérdés: a kapszaicin miben oldódik? Nagy eséllyel már olyan rutinos kapszaicin-fogyasztó vagy, aki tudja, a víz nem működik.

De lássuk, mi minden lehet a kapszaicin oldószere!

 1. Tej: a leggyakoribb megoldás, ha túl csípőset ettél, hogy tejet, vagy tejtartalmú italt, ételt fogyasztasz. A tejben lévő kazein semlegesíti a chili erejét, ezért ez az elsőszámú megoldás. Nemcsak fogyasztás, hanem a bőrön lévő csípős érzés eltávolításában is segíthet.
 2. Zsír: A zsírok és olajok hatékonyan oldják a kapszaicint. Ez elsősorban a bőrön lévő égő érzés eltűntetésében segít.
 3. Cukortartalmú ital: a bőrön és a gyomorban is segít. Arra figyelj, hogy véletlenül se szénsavas üdítőt próbálj ki!
 4. Mosogatószer: ezt értelemszerűen a bőrön alkalmazd. A mosogatószer jól oldja a kapszaicint, ezért főleg akkor moss vele kezet, ha nem használtál kesztyűt. Így elkerülheted, hogy a szemedbe nyúlva borzalmas élményben legyen részed.
 5. Keményítő: szódabikarbóna vagy kukoricakeményítőből készített paszta is segíthet a bőrön lévő kapszaicin semlegesítésében.
TIPP!
Ha szembe kerülne a vegyület, próbáld kimosni tejjel, de ne vízzel, az ugyanis nem semlegesíti a kapszaicint.

Reméljük vagy akkora rajongó, hogy a fenti hatások inkább a mérleg pozitív nyelve felé billentették a chili paprikák fogyasztását.

Mi azt javasoljuk, hogy kísérletezz, de légy mértéktartó, és akkor csak az élvezet marad! Ha már élvezet: nézz szét szószaink között, amelyek garantáltan a mértékletes és ízletes fogyasztásra buzdítanak majd!

chili webáruház banner
chili webáruház banner