7Pot

A 7Pot Jonah és a Naga Viper keresztezéséből létrejött paprika az ínyencek kedvencévé válhat, de vigyázat! Erejét nem szabad alábecsülni!

A 7Pot paprika többféle színe miatt több néven is fut, de az eredeti paprikafajta a 7Pot Lucy, amely egy hölgyről kapta a nevét. A különleges, gyümölcsös ízvilág egy szupercsípős utóhatással kecsegtet.

  • Csípősség: 1 000 000 – 1 350 000 SHU 
  • Paprikafaj: Capsicum chinense
  • Származási hely: Trinidad
  • Jalapeno referencia skála: 125x – 540x erősebb a fajtától függően
  • Felhasználás: szószokhoz, curry-hez és sült húsokhoz is ideális választás
  • Méret: kb. 7,5 cm
  • Íz: a gyümölcsös-savanykás ízvilág, de a diós, füstös jegyek is gyakoriak

Mennyire csípős a 7Pot chili paprika?

A 7Pot chili paprika hasonló a Bhut Jolokiahoz, de gyümölcsösebb és diósabb ízű, mint a többi karibi paprika. Egyre népszerűbb és ismertebb a chili kedvelők körében, de a magvak nagyon ritkák és nehezen beszerezhetők. Több fajtáját különböztetjük meg: a 7Pot Lucy-val, a 7Pot Brain Strain-nel és a 7Pot Yellow-val találkozhatsz leginkább.

Sokat elárul a csípősségéről, hogy rokonságban áll a Trinidad Scorpion paprikával, amely az egyik legcsípősebb paprika a világon.

ÉRDEKES INFO!
A 7Pot elnevezés onnan ered, hogy egyetlen paprika akár 7 tál szószt is csípős fenevaddá változtathat.

Ki fedezte fel a 7Pot chili paprikát?

Az eredeti változatot Nick Duran fejlesztette ki, aki egyik lányáról nevezte el a paprikát, így lett Lucy. Később Duran megalkotta a 7Pot Katie-t is, amely egy másik lányáról kapta a nevét.

Megjelenés és leírás

A 7Pot paprika több színben és formában is létezik, ilyenek a Red 7Pot, Yellow 7Pot, White 7Pot, Chocolate 7Pot, 7Pot Brain Strain és 7Pot Primo.

Leggyakrabban használt változatai a névadó 7Pot Lucy, a Yellow és a Brain Strain változat.

A 7Pot chili paprika egy vörös, nagyobb termetű fajta. A 7Pot Lucy falai vastagabbak, mint a tipikus csípős paprikák esetében.

Érdes, pattanásos bőrű, teltebb, bordázottabb állagú paprika. 

Magas hőmérsékletű, trópusi környezetben terem. Nagy termésátlagú paprika, a legnagyobb termések elérhetik a 7,5 cm-t is. Magas C-vitamin- és B6-vitamin-tartalma miatt kifejezetten egészségesnek mondható.

Milyen a 7Pot chili paprika íze?

Ízvilága édes-savanykás aromájú, és természetesen égetnivalóan csípős! Fontos kiemelnünk, hogy a vele készült ételek nem csak csípősek, hanem gyönyörű színűek is lesznek.

A gyümölcsös ízvilág gyakran füstös vagy diós aromával is kiegészül: attól függően, melyik változatból fogyasztunk!

Tények és tévhitek a 7Pot chili paprikáról

Az erejét már magasztaltuk, de nézzük meg kicsit közelebbről a legismertebb változatait!

7Pot Lucy

Ahogyan írtuk, Lucy vastagabb falú, extrém csípős, gyümölcsös ízű paprika. Az ínyencek és chili kedvelők körében egyre népszerűbb, kevésbé ismeretes fajta.

7Pot Brain Strain

Nem csak megjelenése, íze is egyedi. A Brain Strain paprikát David Capiello chili termesztő fejlesztette ki, és csak azokat a paprikákat vitte tovább, amelyek “agyszerű” megjelenéssel rendelkeztek.

Az eredmény egy szuper csípős paprika, amelynek nem csak extrém megjelenésétől dobod majd el az agyad.

7Pot Yellow

A sárga változat gyümölcsösebb, mint a többi 7Pot paprika. Neve is mutatja sárga színét, amely a paprika rajongók körében különösen csábító: extra erős íze mellett enyhén citrusos jellegű.

Otthon is termeszthető a 7Pot paprika?

A 7Pot paprika hasonló a Bhut Jolokiához, de gyümölcsösebb és diósabb ízű, mint a többi karibi paprika. Egyre népszerűbb és ismertebb a chili rajongók körében, de a magvak nagyon ritkák és nehezen beszerezhetők. 

Termesztésével Te is megpróbálkozhatsz. Hasonlóan a többi paprikához, január-februárban vesd el a magokat, jó vízelvezető termesztő közegbe. 

A hűvös talaj gátolja a csírázást, ezért erre mindenképp figyelj! 

Opcionálisan a magvakat egy percre híg hidrogén-peroxid keverékbe márthatjuk (1 teáskanál hidrogén-peroxid egy csésze vízben) a magvak ültetés előtti fertőtlenítésére. Ha a talaj vagy a vetőmag érzékeny a penészesedésre, ez hasznos lehet a penészspórák elpusztításában.

A 7Pot az egyik leglassabban csírázó paprika, ennek ideje 3 hét is lehet.

Milyen fűszerek és szószok elkészítéséhez használjuk?

Ezek a savanykás-gyümölcsös ízek remekül illenek a húsételekhez, de tehetünk belőle egészben levesbe, szószba vagy főzelékbe is. Sokféle receptben alkalmazzák, például curry készítéséhez vagy sült húsokhoz.

Mi a 7Pot Brain Straint és a 7Pot Lucy-t a Nem Mered! szószunkban, a Yellow változatot pedig a Skorpeuszban használjuk.

A Tűzmalomban akár az összes verziót megtalálhatod!

chili webáruház banner
chili webáruház banner