Erős paprika: hatások, amelyekre nem számítanál

Imre Gábor, 2023.09.01. - chili egészség

Mire jó az erős paprika? Teszik fel sokan a kérdést. A válasz nem olyan egyszerű, ugyanis az erős paprika hatása a szervezetre igen sokrétű. Vannak jótékony és káros hatásai is, találkozhatsz hiedelmekkel, és tudományosan megerősített tényekkel is. Nézzük meg, mik igazak, és mikkel kell okosan bánni.

 • Mitől erős a paprika?
 • Ilyen az erős paprika termesztése
 • Miért jó az erős paprika?
 • Az erős paprika káros hatásai, mellékhatásai
 • Ezek a leggyakoribb felhasználási módok

Az erős paprika jótékony hatásai és káros hatásai egyre több embert izgatnak. Az igazi rajongók mellett sokszor azokat is, akik valamilyen egészségügyi változást várnak a kapszaicin hatása végett.

Egy statisztika szerint 2020-ban a Magyarországra importált erős paprika értéke 19, 7 millió dollárt tett ki. Habár ez az érték jóformán semmi Indiához vagy az amerikai importhoz képest, mégis igen derék fogyasztásra vall.

Tehát mi magyarok imádjuk az erős ételeket: éppen ezért nagyon foglalkoztat minket az erős paprika hatása a szervezetre, legyen az jó vagy éppen rossz.

Csapjunk is bele: nézzük meg, hogyan hat a csípős paprika a szervezetünkre és a tányérunkra!

Az erős paprika skála: mitől erős a paprika?

Az erős paprika mértékegysége a kapszaicin tartalom függvényében változik. A kapszaicin a chili hatóanyaga, amelytől csípős lesz a termés. A csípős paprika belsejében található alkaloid legnagyobb mértékben a termés erezetében található. A kapszaicin csípős, égő érzést kelt a nyelven, a nyálkahártyán és a bőrön is, de szembe kerülve is kifejti hatását…

Az erős paprika kapszaicin tartalma sok mindentől függ:

 • fajta,
 • időjárás,
 • termesztés helye,
 • talaj, stb.

Az édes paprikákban is található kapszaicin, azonban mértékük teljesen más, mint a rendkívül erős chilik esetében. Ezt a mértéket a Scoville skála mutatja meg. Ez egy olyan erős paprika teszt, amely a paprika erősségét vizsgálja a SHU érték (Scoville Heat Unit) alapján.

A Scoville-skála 0-ról indul, a „teteje” pedig a 16 millió: ez a tiszta kapszaicin értéke. Ettől persze a legerősebb chili paprikák is meglehetősen messze állnak.

Nem csak a csípős paprika rajongók használják ezt a mértékegységet: egyre elterjedtebb a hagyományos paprikahasználók köreiben is.

Hasznos infó!
A kapszaicin a kapszaicinoidok egyike, amelyet nagy eséllyel gombák és az emlősök elleni védekezés miatt hozott létre a növény. A kapszaicin brutálisan megdolgoztatja a hő-és fájdalomérző receptorokat, kifejezetten érzékenyen hat a száj nyálkahártyájára. Ennek köszönhetően alkalmas számos egészségügyi probléma orvoslására, a tünetek enyhítésére.

Tehát egy vegyület teszi erőssé a közkedvelt csípős paprikánkat.

De melyik chili fajták a legdurvábbak?

Az erős paprika rangsor: mik a legerősebb paprikák?

Akad néhány nagyon erős paprika, amely bármilyen ételbe, italba kerül is, biztosan emlékezetes nyomot hagy maga után.

Az alábbi fajta csípős paprikák biztosan emlékezetesek maradnak:

 1. Carolina Reaper – 2.200.000 SHU
 2. Trinidad Moruga Scorpion – 2.009.231 SHU
 3. 7 Pot Douglah – 1.853.936 SHU
 4. 7 Pot Primo – 1.469.000 SHU
 5. Trinidad Scorpion Butch T – 1.463.700 SHU

Ez a top 10 legerősebb paprika fajta, amelyek rendkívül magas kapszaicin tartalmukkal bárkit képesek a padlóra küldeni.

Fogyasztásuk esetén mindenképp érdemes mértékkel eljárni, ugyanis hatásukat nem csak az emésztő szervrendszerben, hanem a nyálkahártyán is kifejtik.

Hot Warning!
A legerősebb erős paprika nem hivatalos adatok szerint már nem a Carolina Reaper. A PepperX, az amerikai üdvöske 3 180 000 SHU értékkel könnyen trónfosztó lehet.

Az erős paprika termesztése

A chili termesztése esetén nem jó bármilyen közeg és bármilyen megoldás. Számos kis apróság van, amire oda kell figyelned a sikeres termesztés érdekében.

Persze ez mind mind olyan tippek, amelyek az édes paprika esetén is követendőek. A paprikát tehát gondoskodás és figyelem illeti meg, mielőtt a tányérodra kerül.

Most már biztosan felcsigáztunk, és érdekel, hogyan lesz a paprikában sok vitamin és még több kapszaicin!

A megfelelő csíráztatás, ápolás, gondoskodás a chili paprika termesztése során elengedhetetlen, ezért meleg szívvel ajánljuk cikkünket a témában. Itt minden olyan infót megtalálsz, amelytől alkalmas lesz a kerted az egészséges és bőtermő paprikák otthonának.

Az erős paprika jótékony hatásai: miért jó az erős paprika?

Most már tudjuk, mitől csíp, és hogyan növekszik a csípős paprika.

Az erős paprika hatása a szervezetre vitathatatlan: az orrunk folyni kezd, könnyezünk, sokan pedig bőrirritációról és az emésztési folyamatok változásáról számolnak be.

A paprikában található vitamin mennyisége már önmagában is igen meggyőző.

C-vitamin tartalma igen jelentős: 100 gramm paprikában 147 milligramm C-vitamin található. Ezen kívül gazdag A-,B1-,B2-,B6-, és E-vitaminokban és folsavakban is. Található benne a béta-karotin, kálium, cink, mangán, magnézium, foszfor, kalcium, réz és vas is.

Hasznos infó!
Utóbbi, azaz a meco, egy szürkésbarna, Mexikó déli területéről származó fajta, amely füstösebb, karakteresebb ízű.

Másrészről, bár nagyon csábítónak tűnnek, a meco termékek nagy eséllyel nem jutnak el a tányérodig, bár alkalmanként beszerezhető különleges, mexikói lelőhelyeken.

Tehát akad benne vitamin- és ásványi anyag bőven!

Íme néhány fontos tény a paprikát illetően!

 • A kapszaicin hatása szárított verzióban is megmarad.
 • Minél több csípős paprikát eszel, annál inkább csökken a hatása.
 • A kapszulaként bevitt kapszaicin hatékonysága alacsonyabb, mint a friss paprika esetén.
 • A paprikában lévő kapszaicin vízben nem oldódik.

Na de mire jó az erős paprika?

Erős paprika hatása a vérnyomásra

Az erős paprika magas vérnyomás esetén is kifejti hatását. A benne lévő kapszaicin felpörgeti a vérkeringést, ezáltal szabályozza is azt.

Sőt, a vérrögképződés kialakulását is megelőzhetjük vele: ezáltal csökkenhet a szívroham vagy a stroke kialakulásának esélye.

Erős paprika hatása a májra

A májban lerakódott zsír és a vérzsír mennyisége csökkenhet a kapszaicinfogyasztás által.

Emellett a chili antioxidáns és gyulladáscsökkentő tulajdonságokkal rendelkezik, és bevált étrendi antioxidáns különféle betegségek esetén: így az alkoholos májkárosodás esetében is az lehet. Vannak ugyanis kutatások arra, hogy a kapszaicint fogyaztva megelőzhető az alkohol okozta akut májkárosodás.

Persze ez nem jelenti azt, hogy a pálinka mellé fogyasztott hegyes erős paprika megoldás lehet.

Mindenesetre ígéretesek a kutatások a témában.

Erős paprika hatása a bőrre

Az erős paprika bőrirritáció formájában is kifejtheti hatását?

Ki bizony, de emellett számos bőrbetegség ellen is hatásos megoldás. Például a pikkelysömört és a posztherpetikus neuralgiát is kezelik vele, hiszen a benne lévő P-anyag hatékony gyógymód erre az állapotra, mivel a kutatások azt mutatják, hogy a kapszaicinkrém folyamatos alkalmazása drámaian csökkenti a bőrön megjelenő pikkelysömör tüneteit.

Az biztos, hogy bőrbetegségek esetén gyakran használják.

Erős paprika hatása a gyomorra

Az erős paprika hasfájás, hasmenés oka is lehet. Főleg, ha arra érzékeny az, aki fogyasztja.

A magyar, fűszeres ételek sokszor okozhatnak gyomorproblémákat, de összességében ez nem az erős paprikának köszönhető. Sőt!

Tudományosan is bizonyított, hogy a gyomor nyálkahártyájának védelme által hatékonyan akadályozza a fekélyesedés folyamatát, és az emésztőnedvek termelődését is segíti.

Éppen ezért az erős paprika reflux esetén nem biztos, hogy a legjobb választás, de más esetekben jótékony lehet.

Példul, a kapszaicinnek köszönhetően daganatképződés-ellenes hatás is megfigyelhető: azokban az amerikai államokban, ahol a csípős paprika a mindennapi étkezés szerves része, a gyomor- és a vastagbélrák előfordulása ritkább, mint ott, ahol többnyire nem fogyasztanak csípős ételeket.

Hasznos infó!
Tudtad, hogy fájdalom ellen is véd a kapszaicin? Hatását úgy fejti ki, hogy stimulálja a fájdalomreceptorokat, így csökken a fájdalomra való érzékenység.

Erős paprika hatása a vesére

Az erős paprika a vesére is hat?

Nagyon úgy néz ki!

Állatmodellekben kimutatták, hogy a kapszaicin jótékony hatással van a veseműködésre: vizelethajtóként hat, és csökkenti a vizelet epidermális növekedési faktor (EGF) szintjét, amely a vesebetegség biomarkere.

Az állatkísérletekből származó jelenlegi bizonyítékok arra utalnak, hogy a kapszaicin potenciális szerepet játszik a veseműködés fenntartásában.

Persze ezeket még embereken nem tesztelték, ezért 100%-osan nem jelenthetjük ki a vesére gyakorolt jótékony hatást.

Erős paprika megfázásra: valóban hat?

Találhatsz már bizonyítékokat a kapszaicines orrspray hatásosságára, de korántsem eleget.

Több kutatás is alátámasztotta, hogy segíthet a rhinitis tüneteinek enyhítésében, azonban ezek nem nagyszabású kutatások voltak.

Hatásait tekintve azonban bíztató a használata. A kapszaicin ugyanis ingerli a nyálkahártyát, fájdalomcsillapító és gyulladáscsökkentő és a testhőmérsékletet is megemeli, ezáltal izzaszt. Ezek a hatások pedig jót tehetnek megfázás és influenza esetén.

Messzemenő következtetéseket nem vonhatunk le ezekből, de egy biztos: egy tál chilis étel kitisztítja az orrüregedet!

Az erős paprika zsírégető hatása

Az erős paprika fogyás esetén is gyakran bevetett eszköz. Legalábbis az a hír járja, hogy segíthet a zsírégetésben.

De valóban igaz ez?

A testhőmérséklet megemelése által felpörgeti az anyagcserét, csökkenti az étvágyat és fokozza a kalóriafelhasználást.

Tehát ennek kapcsán sokakban felmerül, hogy a csípős paprika remek választás, ha meg szeretnének szabadulni néhány kilótól.

Valóban segíthet némileg, de összességében nem akkor fogsz fogyni, ha sok-sok csípőset eszel: ez maximum egy kis kiegészítése lehet a sport-egészséges táplálkozás-kalóriadeficit háromszögnek.

Az erős paprika káros hatásai

Az erős paprika veszélyei sem elhanyagolhatóak, de azért már most le kell szögeznünk: rengeteget kell enned belőle ahhoz, hogy valóban kárt okozz magadban.

Ez számszerűsítve közel másfél kilogrammnyi szárított chili elfogyasztását jelenti. Ezt még a legelvetemültebb erős paprika verseny résztvevők sem tennék meg.

Ami bizonyos, hogy fájdalomcsillapító hatása miatt a kapszaicint óvatosan kell fogyasztani. Alapvetően a közönséges élelmiszerekben lévő mennyiség biztonságosan fogyasztható, de néha gyomorfájdalmat, hányingert, hasmenést és más emésztési problémákat okozhat. Kiegészítő formában összesen legfeljebb 3 gramm ajánlott naponta bevinni.

Persze a túl sok csípős fogyasztása túlingerli a gyomor nyálkahártyáját, ami hányást, hasmenést is okozhat. Reflux esetén pedig pláne nem ildomos az erős paprika fogyasztása.

Ilyenek az erős paprika mellékhatásai

Hatásainál fogva egyértelmű, hogy mellékhatásokkal is kell számolni. Ezek általában az alábbiak:

 1. Magasabb testhőmérséklet: a kapszaicin hat a szervezet hőszabályzó receptoraira, ezért melegséggel tölt el, így izzadással is jár. Egyesek erre érzékenyebbek lehetnek, ezért csak okosan a csípőssel!
 2. Megemeli a vérnyomást: ez különösen akkor lényeges, ha vérnyomáscsökkentő gyógyszereket szedsz. Ebben az esetben érdemes orvossal egyeztetni, ha csípősrajongó vagy.
 3. Kipirosodhat a bőr: ha azt veszed észre, hogy piros lesz a bőröd chilifogyasztás után, kérdezz rá az orvosodnál.
 4. Légzési nehézség: nem gyakori mellékhatás, de attól még komolyan kell venni.
 5. Viszketés, égő érzés: gyakoribb jelenség a bőrirritáció.
 6. Orrfolyás, könnyezés: gyakori tényező, hogy megindítja az orr váladéktermelését a csípős paprika. Ez a nyálkahártyára gyakorolt hatása miatt van.

Erős paprika terhesség alatt: van amikor nem fogyasztható?

Terhesség alatt akkor nem érdemes csípőset fogyasztani, ha már előtte is érzékenyebb voltál az erős ételekre. Tény, hogy gyomorégést, hasfájást okozhat a túlzásba vitt chilifogyasztás, de ez várandósságtól függetlenül is előfordulhat.

A lényeg a mértékletesség!

Alapvetően nem tudunk olyan állapotról, amikor nem szabad chilit enni. Azonban hatóanyaga miatt érdemes bölcsen fogyasztani.

Az erős paprika gyengítése: mivel sikerülhet?

Ha már ennyire imádjuk, előfordulhat, hogy szükség lehet a semlegesítésére is.

Túl sok chilit ettél? Túl csípősre sikerült az étel? Mi lehet a jó erős paprika csípés ellen?

Van, ami segít, de egészen biztosan nem a víz. Az alábbiakat érdemes megpróbálni:

 1. Tej és tejtermékek: a tejben lévő kazein semlegesíti a kapszaicin hatását, így ez az elsőszámú jó megoldás.
 2. Zsírok: mivel oldódik bennük a kapszaicin, szintén segíthetnek.
 3. Cukor és méz: a cukortartalmú, nem szénsavas italok is segíthetnek
 4. Keményítő: a szódabikarbónát is érdemes kipróbálni, akár a bőrön is.

És mi történik akkor, ha a szemedbe dörzsölted?

Mit tegyek ha az erős paprika szembe kerül?

Habár a szádban segíthet, a szemedben nem: nem érdemes tejet locsolni a szembe. A tejben lévő baktériumok ugyanis akár szemgyulladást is okozhatnak.

A megoldás egyszerűbb:

 1. Mosd meg a kezed, mielőtt tovább tetéznéd a bajt.
 2. Alaposan öblítsd ki a szemed vízzel vagy semleges oldattal.
 3. Használj műkönnyet a szemed megnyugtatására.

Tehát jobban jársz egy steril oldattal, mint a tej használatával.

Az erős paprika felhasználása

Bármilyen színű, akár piros, akár zöld: az erős paprikák remekül tartósíthatók. Akár szárított és őrölt, akár savanyított vagy szósz verzióban használod, az ételeid hálásak lesznek érte.

Annyi szuper lehetőség, akár csípős szósz recept (LINK) vagy más tartósítási tipp akad már a neten, hogy már csak a fantázia szab határt a lehetőségeknek.

Az egészségügyben és a gasztronómiában is igen kedvelt alapanyag. Általában az alábbi módokon használják a több színű és különböző erősségű paprikákat:

 • tartósítás, savanyítás,
 • darálás,
 • pehely, őrlemény,
 • szósz, mártás,
 • szárítás, füstölés (például chipotle paprika),
 • krémek, tapaszok, kenőcsök.

Nézzük most meg a leggyakoribb és legizgalmasabb felhasználási módokat!

Erős paprika télire

A nyári termésmennyiség egyik legjobb tartósítási módja a savanyítás. Ennek ezer módja van, a leggyakoribb, hogy a megtisztított, karikázott, vagy egészben lévő paprikákat ecet, só, bors, valamint opcionálisan torma, fokhagyma és egyéb fűszerek bevonásával üvegekbe teszik, és savanyítják.

Ehhez jó a hegyes erős paprika, az almapaprika, vagy az igen kedvelt jalapeno paprika is.

Másik gyakori tartósítás az olajban eltevés, ezt általában sütéshez használják.

Erős paprika tartósítása sóval

Az érett erős paprikákat (vagy az édeseket akár) gyakran tartósítják darálva, só felhasználásával. Ehhez a mosás és a szárak eltávolítása után magostól húsdarálón lenyomják a terméseket.

A ledarált masszához kilónként 20 dkg sót kevernek, és tisztára mosott, lecsepegtetett üvegekbe töltik.

Ez aztán jó lehet pörköltekbe vagy bármilyen levesbe, egytálételbe egyaránt.

Erős paprika tea: mire lehet jó?

A fent említett jótékony hatások végett sokan teaként is szívesen fogyasztják a chilit. Ez gyakran cayenne paprika formájában történik meg.

Ehhez meleg vízben feloldjuk a cayenne paprikát, akár mézzel és citrommal is fogyasztható.

Hogy mennyire hatásos, és mennyire finom, az mindenkire egyénileg rá van bízva.

Mi mindenesetre 1000 más megoldást is tudunk arra, hogy hogyan igazán finom a chili.

Erős paprika tapasz

A tapaszos megoldás szintén fájdalomcsillapítás végett robbant be a köztudatba.

Sokan esküsznek a fájdalmas hely kapszaicines tapasszal való beborítására.

Annyi biztos, hogy aki érzékeny rá, annál könnyedén bőrirritációt okozhat az ilyen fajta fájdalomcsillapítás.

Erős paprika szószok

Végül pedig, a mi legeslegkedvencebb felhasználási módunkat, az erős paprika szószt ajánlanánk a figyelmedbe.

Ez lehet gyümölcsös, fűszeres, bivalyerős vagy savanykás: jobbnál jobb szószokat készíthetsz a chiliből, vagy akár, inspirálódásképp, kipróbálhatod a mi különleges szószainkat is!

chili webáruház banner
chili webáruház banner