Chipotle paprika: mi ez és hogyan készül?

Nyárasdy Rita, 2023.09.29. - chili szárítása

Ki ne akarna a saját konyhájában igazi kulináris élvezetet, akár minden nap? Ha szereted a mexikói konyhát, rengetegszer hallhatod: chipotle majonéz, füstös chipotle, chipotle szósz.

 • De mi is az a chipotle paprika?
 • Mi jellemző rá, mikor a legfinomabb?
 • Hogyan készítheted el akár Te magad?
 • Mi mindenre használhatod fel?

Lássuk, mit is tud a chipotle!

A népszerűség nem véletlen: a füstös íz Mexikó hangulatát idézi, a nem túl csípős ízvilág pedig a chili paprika rajongókon túl is igen kedvelt. De mire ez a nagy felhajtás? A válasz akkor a legegyértelműbb, ha kicsit jobban megismerkedünk az elkészítésével: ételen kívül és ételen belül egyaránt.

Szeretnéd tudni, mi a titok? Nézzük meg, mi teszi olyan híressé a csípős fűszerek királyát!

Mi az a chipotle paprika?

A chipotle paprika voltaképp egy szárított és füstölt jalapeno chili paprika, amely a mexikói ételek fontos eleme. Ha szereted a mexikói konyhát, biztosan találkoztál már ezzel a finom, fűszeres ízű paprikával.

A név a nahuatl chīlpoctli szóból ered, jelentése ‘füstölt chili’.

A jalapeno paprikát általában zölden szedik le, és úgy is használják (savanyítva, törve, rántva, mindenhogy). Azonban, ha hagyjuk, hogy tovább érjen, vörös vált a színe, amitől csodás chipotle alapanyaggá válik.Gondoljuk csak át: nem minden jalapeno végzi chipotleként, de minden chipotle jalapeno chili paprika formában indul útnak.

jalapeno chili paprika

Honnan származik a chipotle chili?

A jalapeno chili paprika szárításának és füstölésének titka még az aztékok előttre tehető, de a chili ilyen formájával nagy eséllyel Kolumbusz Kristóf találkozott az Újvilágban, majd hozta vissza Spanyolországba, ahol aztán hamar népszerűvé vált, és indult hódító útjára szerte a világban.

Feltehetőleg azért füstölték a chili paprikákat, mert a vastag, húsos jalapeno nehezen száradt, és hajlamos volt rothadásnak indulni.

A jalapeno az egyik legkedveltebb chili fajta. A Statista adatai szerint 2020-ban az Egyesült Államokban eladott paprikák 5,4%-a Jalapeno volt. A Serranos a második helyen végzett 1,7%-os teljes piaci részesedéssel, a poblanos pedig 1,1%-ot ért el.

A jalapeno tehát előkelő helyet foglal el a chili fajták között. (LINK a chili fajtákon)

Vannak különböző chipotle paprikák?

Vannak bizony! Elsősorban Mexikót emlegetjük származási helyként, ha a chipotle chili szóba kerül, itt két formája ismeretes a finom fűszernek: a morita és a meco. Előbbi sötétebb, vöröses-lilás színű, kevesebb ideig füstölik. Ezek a mexikói Chihuahuában készülnek. Gyümölcsösebb és lágyabb ízvilág, azonban kevésbé füstös, emellett csípősebb is, mint a teljesen kiszárított verzió.

Hasznos infó!
Utóbbi, azaz a meco, egy szürkésbarna, Mexikó déli területéről származó fajta, amely füstösebb, karakteresebb ízű.

Másrészről, bár nagyon csábítónak tűnnek, a meco termékek nagy eséllyel nem jutnak el a tányérodig, bár alkalmanként beszerezhető különleges, mexikói lelőhelyeken.

A szárított és őrölt poblano paprikák a chipotléhoz hasonlóak, azonban édesebbek és enyhébbek, mint a chipotle.

szárított poblano paprika

Milyen ízű a chipotle chili?

A szárított, füstölt íz nagyon karakteres, kellemes plusz löketet adhat az ételeknek. Emellett földes, édeskés jegyek is megtalálhatók benne.

Az ízesítés eredménye nagyban függ attól is, milyen formában használod a chili paprikát: por alakban, pehely formában, egészben vagy konzerv változatban használják leginkább.

Ezen a ponton már biztosan érdekel, milyen erős is a chipotle chili.

A chipotle paprika erőssége

A chipotle termékek csípőssége nagyjából megegyezik a jalapeno chili paprika erősségével. Ez nagyjából 2500 és 8000 SHU értéket jelent, de átlagosan 5000 SHU értéket mondhatunk.

FONTOS!
Mi az a SHU és mi az a Scoville skála? (LINK a Scoville skálán) A Scoville értékek megmutatják, hogy mennyi kapszaicin van egy adott fajtában, és hol helyezhetjük el a skálán. A tiszta kapszaicin 16 millió SHU értékkel bír, míg a hivatalosan legerősebbnek kikiáltott Carolina Reaper 2,2 millió SHU értéket mutat.

Azonban a füstös, édeskés ízvilág csökkenti erősségének érzetét.

Hogyan készül a chipotle paprika?

A készítésének több módja is van:

 • hagyják vörösre érni, majd úgy szárítják meg,
 • hagyják, hogy kicsit összeaszalódjon, és úgy füstölik,
 • éretten szedik, majd így füstölik.

Mindenképp kiemelnénk, hogy a chipotle chili, habár otthon is elkészíthető, a profi technikáknak köszönhetően megvásárolható több helyen is. Ismerkedj meg a mi Hickory tölggyel füstölt, 100 grammos chipotle paprikánkkal! (LINK)

Érdekel, hogy te magad is elkészítheted-e otthon? Naná!

Így készül otthon a szárított, füstölt chili paprika

Így készül otthon a szárított füstölt chili paprika.

Ezeket szerezd be:

 • érett, piros jalapeno,
 • füstölő készülék,
 • faforgács (hickory tölgy, pekándió vagy tölgy).

A legjobb, ha az érett, piros jalapenot használod, amely az érési ciklus végén válik vörössé. Amikor ez bekövetkezik, a chili paprika már veszített annyit a nedvességéből, hogy ideális legyen a szárításhoz-füstöléshez. Természetesen a még éretlen zöld változatát is kiválóan lehet füstölni, (mi inkább ezt szoktuk) mert ebben az esetben erősebb végeredményt kapunk.

TIPP!
Álljunk meg egy percre: mi a helyzet akkor, ha nincs füstölőd? A füstös paprikákat akár grillen is száríthatod, a lényeg a megfelelő hőfok, és a jó minőségű faforgács!
 1. Mosd meg alaposan, majd töröld meg a paprikákat!
 2. Állítsd a grillt vagy ha van, a füstölőt a kívánt hőfokra (100 fokra pl), a lényeg a folyamatos, egyenletes hőmérséklet.
 3. Ha kész, érdemes mozsarat, vagy őrlőt használni, és összetörni a szárított paprikákat.

A jalapenot addig füstöljük, amíg el nem veszíti alakját és nedvességtartalmát: ez hosszú órákat, akár napokat is jelenthet az alkalmazott módszertől és hőmérséklettől függően.

ÉRDEKESSÉG!
Érdekel, melyik a legerősebb paprika a világon? Vajon hányadik helyezett a jalapeno? (LINK a legerősebb paprikán)

Mit készítenek chipotle paprikából?

A szárított chili paprika végtelen módon teheti különlegessé az ételeid. Számos népszerű lehetőség áll a rendelkezésedre, a mexikói ihletésű ételekben szinte kötelező a használata.

Ilyen például a saját mole szósz is, amelyben isteni ez a paprika!

Ez mind jól hangzik, de mire használhatod a konyhádban?

BB: Véleményünk szerint, ha a szalonnán innen és a folyékony füstön túl is vágynál valamilyen füstös ízvilágra, ne keresgélj tovább: a chipotléval nem lőhetsz mellé!

Ha bejött a chipotle, a fűszeres polcodon legyen mindig cayenne bors is! (LINK a cayenne borson)

Annyi bizonyos, hogy a chipotle elengedhetetlen eleme a tex-mex és mexikói konyhának. Pattogatott kukoricától kezdve a pácolt húsokon át, egészen a mártásokig: minden formában megjelenik ez a finom fűszer.

Gyakran használják például az alábbi ételekben:

 • tinga de pollo tacos: a tinga egy mexikói csirkés étel, hasonló a pulled porkhoz. A tingával töltött taco paradicsomos, chipotlés szósszal készül,
 • camarones a la diabla: a garnélás étel csípős szószban készül, ízvilágát a füstös chipotle teszi teljessé,
 • mole poblano: a híres mole szósz számos paprikát, köztük chipotlét is tartalmaz.

Szárított, füstölt chipotle

Az alap felhasználásra azt mondhatnánk, bármiben jól mutat: a szárított, füstös verziót teheted egytálételekbe, levesekbe, használhatod húsok fűszerezéséhez, de pikáns, különleges szószokat, salsát is készíthetsz belőle.

Csak egy tipp: chipotléval ízesített chilis babot vétek lenne kihagyni!

Chilis bab szárított, füstölt chipotle felhasználásával.

Chipotle szósz és chipotle majonéz

Ha már a szósznál tartunk: a chipotlét bátran használhatod szószokban. Például némi finom, érett paradicsom, fokhagyma, hagyma, lime és az elmaradhatatlan, friss koriander társaságában minden hús éke lehet.

Ugyanez igaz a chipotléval ízesített majonézre is, amely a hamburgerek, grillhúsok hű társa lehet.

TIPP!
Próbáld ki trópusi gyümölcsökkel vegyítve: különleges és isteni salátákban és akár grillezve is.

Chipotle paprika konzerv: mi mindenre jó?

Gyakori felhasználási módja ennek a paprikának a szószos, konzervként való árusítása is. Nem kell megijedni a konzerv szó láttán: általában adobo szószban teszik el, és úgy árusítják.

A konzervpaprikát aztán bátran használhatod úgy, mint a szárított verziót, csalódás így sem fog érni.

ÉRDEKESSÉG!
Savanyítva minden jó? A pepperoni paprika biztosan: de mi mindenre használhatod még? (LINK a pepperoni paprikán)

A híres adobo szósz

Na de mi is az az adobo szósz? Sok helyen grillpácként funkcionál, többféle paprikából készülhet, de általában chipotlét használnak. A szószba még valamilyen gyümölcsös ízvilágú ecetet, fokhagymát, paradicsompürét, oreganot, római köményt, lime levét és szegfűborsot is tesznek.

De a lelke kétségtelenül a chipotle paprikád lesz.

Vajon a chipotle teljesen veszélytelen? 

Fontos tudnod, hogy a jalapenoban lévő kapszaicin nem vész el, így mindenképp tartsd be a megfelelő óvintézkedéseket!

Mire figyelj, ha chipotléval főzöl?

 1. Mivel továbbra is szárított chiliről beszélünk, nem szabad elfelejteni a benne rejlő kapszaicint. Továbbra is használj kesztyűt, ha ezzel dolgozol, akárcsak más chili paprikák esetében.
 2. Mivel a paprikákat legérettebb formájukban szedik le, így erejük is ekkor a legmagasabb. Könnyen megszaladhat a chipotle chili az ételeidben, ha elfeledkezel arról, hogy bizony ugyanúgy erős paprikával van dolgod, még akkor is, ha szárított verzióról beszélünk. Bánj csínján a fűszerezéssel!
 3. Nem csak a csípős íz lehet tolakodó: a túl füstös ízvilág is elveheti az ételeid más aromáit. Ha egy chipotléval fűszerezett ételt szeretnél erősebbé tenni, inkább használj semlegesebb ízű chilit pluszban ahelyett, hogy túl sok chipotlét kevernél az ételbe.

Mi meg is éheztünk, ha Te is szívesen készítenél valami igazán ínycsiklandót, nézd meg a mi chipotle chilinket!

chili webáruház banner
chili webáruház banner