A chili paprika szárítása – 4 módszer és tippek a helyes tároláshoz

Nyárasdy Rita, 2023.09.26. - chili szárítása

A szárítás a világon a legrégebbi tartósítási módszer. Pont a kedvenc chili paprikáink maradnának ki belőle? Főként azért, mert az egyik legjobb mód, hogy bármikor és bárhogyan élvezhesd a csípős ízt. Nézzük, milyen megoldások vannak a friss chilik szárítására!

 • Miért érdemes belevágnod?
 • Mire figyelj a szárításkor?
 • Melyik fajtákat válaszd?
 • Hogyan készülj elő a folyamathoz?
 • Milyen szárítási módszerek vannak?
 • Hogyan tárold a szárított csípős paprikát?
 • Mire használhatod a végeredményt?

Nem csak csípős paprikát tartósíthatsz szárítva: gondolj csak a magyar konyha nagy kedvencére, az őrölt pirospaprikára.

A szárítási folyamat felerősíti a paprika ízét, így kevesebbet kell használnod belőle a főzés során az ételben. Sőt, általában a paprika szárítása kevesebb aktív időt vesz igénybe, mint a befőzés, és kevesebb helyet is foglal el a kamrában.

Nézzük, miért olyan jó a csípős paprika szárítása!

Miért érdemes saját magad szárítani a chili paprikát?

A megfelelő módon szárított, őrölt chili az egyik legjobb fűszer. Nem kell hozzá szakembernek lenned, hogy jó minőségű és különböző módokon használható fűszereket tegyél az ételeidbe.

Remek példa erre a saját magad készítette chili por, pehely vagy őrlemény.

De miért is jó a saját szárítás?

 • az egyik legjobb tartósítási mód, ha bőséges a termés,
 • sokáig eláll, így hónapokig élvezheted a chilijeid,
 • két paprika sem ugyanolyan, így izgalmas ízvilágra számíthatsz,
 • sok-sok szuper fajtából választhatsz szárítanivalót,
 • ajándékba adni is remek ötlet,
 • az egyszerűbb ételeket is feldobhatod vele.

Mire figyelj a chili paprika szárításakor?

A következő tippeket érdemes megfogadnod, mielőtt belevágsz a különböző szárítási folyamatokba:

 • Távolítsd el a magokat: a magok enyhén keserű ízt és állagot adhatnak ha port készítesz, megakadályozva, hogy a csípős szószok simák ás lágyak legyenek. A magok eltávolítása, amíg a paprika száraz, sokkal könnyebb, mint a szárítás után. Ha úgy gondolod mégis a szárítás előtt végzed el ezt a folyamatot, viselj kesztyűt, majd törd le a chili paprika szárát, vágd ketté, és rázd ki a magokat.
 • Pirítsd meg a szárított paprikát: melegíts fel egy serpenyőt közepesen magas lángon. Dobd bele a chili paprikát, és pirítsd, amíg illatos nem lesz, körülbelül 30 másodpercig mindkét oldalon. Így még izgalmasabb és finomabb lehet a chilid, ezután kezd a szárítási folyamatot.

Milyen fajtákat érdemes szárítani?

Az egyik leggyakoribb kérdés, hogy melyik fajta működik jól szárítva. A chili paprika fajták közül meglehetősen sok van, amely friss állapotából kifejezetten jól szárad.

Fűszereket megszégyenítő módon, az alábbiakat javasoljuk elsősorban:

 • Poblano: az Anchos a Poblano paprika szárított változata, és a mexikói konyha egyik legszélesebb körben használt chilije. Mélyvörös színű, enyhe, füstös meleg ízű. Az Ancho chilit fűszerdarálóval porrá őrölheted, vagy rehidratálhatod, hogy chili szószokat gazdagíts vele.
 • Jalapeno: a chipotle chili a Jalapeno szárított, füstölt verziója az egyik legjobb dolog, ami chilivel történhet. Füstölés nélkül is remekül szárítható, és finom ízvilágot képvisel a húsos Jalapeno.
 • Cayenne-i paprika: a Cayenne-i paprika a leggyakrabban porított chili paprika. Szárítás után a Cayenne paprikát pehellyé zúzhatod, vagy porrá őrölheted, de a rehidratálás is remek megoldás.
 • Chile de Arbol: ezeknek az élénkpiros paprikáknak diós, földes és nagyon fűszeres ízük van, amiből tökéletes fűszert varázsolhatsz. Kiváló összetevői a mexikói ihletésű recepteknek és a sós pácoknak. Szárítás után a Chili de Arbol paprikát kávédarálóban vagy fűszerdarálóban őrölheted, vagy rehidratálhatod.
 • Habanero, Bhut Jolikia, Carolina Reaper és társai: természetesen bármilyen erősségű és színű paprika is szárítható az előzőeken kívül, a kérdés az, hogy az erőt vagy inkább az ízeket részesítjük előnyben.

Így készülj elő a szárításhoz

Akár általad termesztett, akár vásárolt paprikát szárítasz, ha sütőben vagy felakasztva szeretnéd tartósítani a chilit, mindig viselj eldobható kesztyűt a paprika kezelésekor.

A kapszaicin hatása miatt ugyanis a paprikák irritálhatják a bőrt, a szemet és a nyálkahártyát.

Hasznos infó!
Minél magasabb értéket mutat a Scoville-skála egy chili esetén, annál nagyobb előkészületre van szükség. A SHU (Scoville Heat Unit) egységek a chilik erősségét mutatják meg, éppen ezért jobb, ha a túl erős paprikákat elővigyázatosan használod fel.

Figyelj oda arra, hogy a paprikák előkészítése során ne érj a szemedhez, orrodhoz vagy a szádhoz.

Hogyan válaszd ki a megfelelő paprikákat?

Csak a legjobb minőségű paprikát válaszd ki erre a célra. Fontos, hogy kemények és hibátlanos (sérülésmentesek) legyenek. Alaposan mosd le őket, és hagyd a levegőn megszáradni. Bár a paprikát egészben is száríthatod, ha először hosszában kettévágod, gyorsabban száradnak.

Ha azt szeretnéd, hogy a végeredmény kevésbé legyen csípős, távolítsd el a magokat és a belső hártyát, ugyanis itt található a legtöbb kapszaicin. Ha szereted, hogy a csípős érzés robban a szádban, ne bolygasd a belső hártyát.

Milyen eszközökre van szükséged?

Az alábbiakat szerezd be a szárításhoz:

 • eldobható kesztyű,
 • hámozó kés,
 • fém rács,
 • alumínium tálca,
 • légmentesen záródó tartály vagy üveg,
 • sütőpapír.

Hogyan tisztítsd meg a paprikát szárítás előtt?

A szárítás lényege az alapos tisztítás, és a víz teljes elvonása a paprikából. Az érett chiliket alaposan mosd meg, majd hagyd, hogy teljesen megszáradjanak.

Chili paprika szárítása előtt mossuk meg

A chili paprika szárításának módszerei

Szerencsére több megoldás is kínálkozik arra, hogy a szárított chilit élvezhessük. Például az alábbiak közül választhatsz:

 • napon szárítás,
 • sütőben szárítás,
 • aszalógépben szárítás,
 • grillen szárítás.

Most az első hármat nézzük meg jobban.

Szárítás a napon

Ha melegebb éghajlatú helyen élsz (vagy éppen nyár van), és a hőmérséklet állandó 20 °C feletti, a napon, levegőn szárítás a legegyszerűbb megoldás.

A zárt, ám meleg helyen szárított chili kicsit több időt igényel, de ha megfelelő környezetbe helyezzük (pl. padlás ami valamennyire szellőzik), nem túl macerás az elkészítése. Fontos, hogy a helységet átjárja a levegő a nedvesség megfelelő elvezetéséhez.

Ha nincs lehetőséget ilyen helyre tenni a chili paprikát, vékony falú fajtát válassz, ugyanis így kisebb az esélye a penész megjelenésének. Úgy válaszd ki a chilit, hogy az foltoktól és hibáktól mentes legyen.

chili paprika szárítása napon

Ezután jöhet a felfűzés: egy cérnával fűzd össze a paprikákat a száron keresztül, de hagyj elég helyet közöttük, hogy a chilit minden oldalról érje a levegő.

Akaszd fel a paprikákat száradni olyan helyre, ahol jó a levegőáramlás és elegendő a napsütés. A levegő páratartalmától függően ez a módszer 3-4 hétig is eltarthat, amíg a paprika teljesen megszárad. A teljesen kiszáradt paprikát légmentesen záródó üvegekben, napfénytől védve tárold.

TIPP!
A napon szárításhoz türelem szükséges, mivel több hétig is könnyen eltarthat a folyamat. Azonban ez idő alatt nem kifejezetten kell foglalkozni a paprika füzérrel.

Szárítás sütőben

A paprikáknak lassan, alacsony hőmérsékleten kell száradniuk, hogy megfelelően dehidratálódjanak. Az 50 és 70 fok közötti hőmérséklet ideális – magasabb hőmérsékleten a paprika inkább megsül, ahelyett, hogy kiszáradna. Győződj meg arról, hogy a sütő hőmérséklete alacsony, mivel lehetséges, hogy a sütő „melegítés” funkcióját kell használnod az alacsony hőmérséklet eléréséhez.

A felszeletelt paprikákat fektesd a sütőrácsra úgy, hogy közöttük legyen elegendő hely, és ne érjenek egymáshoz. Ne zsúfold össze a paprikákat – a köztük lévő extra hely miatt áramlik majd a levegő. A rács segíti a levegőáramlást a paprikák körül.

Egynél több rácsot is tehetsz a sütőbe, de ügyelj arra, hogy a levegő keringése érdekében körülbelül 7 centire legyenek egymástól.

A paprika teljes kiszáradásához szükséges idő a paprika héjának vastagságától, a páratartalomtól és a sütő hőmérsékletétől függően változik. Ideális esetben 30 percenként ellenőrizni kell, és forgatni kell őket. Addig ismételd ezt, amíg a paprika teljesen ropogós tapintású lesz. Ha bőrszerű a textúra, az azt jelenti, hogy még mindig van nedvesség a paprikában.

Hasznos infó!
Fontos! Maga a szárítási folyamat több mint 12 óra is lehet!

Szárítás aszalógépben

Ha nem tudod napon vagy sütőben szárítani a chilit, hasznos megoldás lehet egy aszalógép. A párás, nedves levegőn nem lehet paprikákat szárítani, és sokszor nyáron a sütő egész napos dübörgésére sem vágyunk.

Az aszaló a leggyorsabb és legegyszerűbb módja a paprika szárításának.

chili paprika szárítása aszalógépben

Lássuk a folyamatot!

Válassz frissen betakarított chiliket, amelyek rovarkárosodástól vagy foltoktól mentesek. Ezzel a módszerrel a kis chili paprika egészben szárítható. A nagyobb paprika darabokra vágva gyorsabban kiszárad.

Hasznos tipp!
Fontos, hogy használj gumikesztyűt a daraboláshoz!

Ezután a csípős paprikákat terítsd szét az aszalótálcákon, és állítsd a hőmérsékletet 50-70 fok közé. Forgasd gyakran a tálcákat, és amelyik paprika megszáradt, azt vedd ki.

A kiszáradási idő 12-24 órát is igénybe vehet a paprikától függően.

Hogyan tárold a szárított chili paprikát?

A sötét, erős fénytől védett helyekkel nem nagyon lőhetsz mellé. Voltaképp úgy kell tárolnod a szárított chiliket, mint bármilyen más fűszert.

Paprikapehelyhez akár kisebb darabokra is törheted, vagy tárolás előtt paprikaporrá őrölheted.

Milyen legyen a csomagolás?

Jól záródó üveg-vagy műanyag edény. Nem árt az sem, ha sötét helyen tárolod őket, mert így jobban megőrzik a színüket.

Mielőtt beletöltöd a száraz chiliket a kiválasztott edénybe, alaposan mosd ki és hagyd, hogy teljesen kiszáradjanak. Így megkíméled magad a penésztől is.

Mennyi ideig tárolható az ilyen típusú paprika?

A szárított paprika légmentesen záródó edényben több évig is eláll. A legjobb íz érdekében azonban egy éven belül használd fel őket.

Hogyan használhatod fel a szárított chilit?

A szárított paprika nagyon sokoldalú. Porrá őrölhető, vagy rehidratálható, hogy szószokhoz, levesekhez, pörköltekhez és egyéb finomságokhoz is felhasználhasd.

ÉRDEKESSÉG!
Mi is az a rehidratálás? Ilyenkor a chiliport, pelyhet vagy az egészben szárított paprikát langyos, nem túl forró vízben áztatják körülbelül fél óráig. Ezután remekül felhasználható bármilyen szószos ételbe.

Sokan szeretik lepirítani, vagy pürésíteni is a chilit (ezt persze a rehidratálás után szokás).

Lényegében végtelen módja van annak, hogy felhasználd a paprikákat. Levesekbe, egytálételekbe, húsokhoz, pácokhoz, zöldségekhez de sajtokhoz, vagy mártogatósokba is kiváló.

A kedvenc receptjeidben is kipróbálhatod a chili ilyen formáját.

Habár valóban több ideig tart elkészíteni, mint, ha friss chilit használnál, a tartósítás ezen módja sokoldalúvá teheti a konyhatudományod és egész évben lesz mit felhasználnod.

Szárítás közben persze szükséges némi odafigyelés, de összességében még mindig egy a legegyszerűbb és legkevésbé energiaigényes megoldás a chilik tartósítására.

Ha kedvet kaptál, vágj bele bátran!

chili webáruház banner
chili webáruház banner