Különleges chili magok – 23 szemkápráztató választás 2024-re

Imre Gábor, 2024.04.13. - chili fajták

Ebben a cikkben 23 egzotikus és ritka csípős chili paprika fajtát mutatok be, amelyek mindegyike figyelemre méltó, egyedi íze és megjelenése miatt. Gyere és válogasd össze velünk a különleges chili magokat a következő szezonra.

A cikk tartalma röviden:

  • 23 egzotikus és ritka csípős paprika bemutatása;
  • az egyes chili paprikák egyedi jellemzői, eredetük és csípősségük;
  • tippeket arra vonatkozóan, hogy hol rendelheted meg a magokat ezekhez az egzotikus csípős paprikafajtákhoz.

Hangsúlyoznom kell, hogy főként olyan különleges chili paprika magokat igyekeztem összeválogatni, amelyek leginkább külső megjelenésükben tűnnek ki a megoszokott fajták közül – de persze ízük is eltérhet valamelyest a legnépszerűbbektől.

Emellett fontos infó, hogy a következőkben bemutatott egzotikus chilimagokat nem minden esetben egyszerű beszerezni. Ezért feltétlenül ellenőrizd, hogy az adott vetőmagok milyen feltételek mentén rendelhetőek és szállíthatóak.

Lássuk.

1. Death Spiral


A Death Spiral (Halálspirál) chili a csavart, kaszaszerű farkával jelző, kimondottan csípős fajtáról beszélünk, jobb vele vigyázni. (Ha a nevéből nem lett volna egyértelmű a kockázat mértéke.)

A Jim Duffy által reflektorfénybe hozott chili izgalmas megjelenését erőteljes ízvilággal ötvözi. A paprika virágos jelleggel bír, amelyet intenzív csípős érzés követ, így még a veterán teflonszájúak számára is kihívást jelent.

Kulináris és esztétikai vonzerőt kínál egyben, így a chili termesztők és a szakácsok számára egyaránt tökéletes választás.

Death Spiral chili paprika mag
Photo: Rareseeds.com

Chili típus: Capsicum chinense.
Termesztési feltételek: 8-12 óra napfényt igényel, 21-28 nap alatt csírázik ki, majd 21-35 °C-os hőmérsékleten fejlődik tovább. Ajánlott ültetési távolság 40-60 cm. Nem télálló.
Vélemények a fajtáról: A rendkívüli csípősségéért megbecsült Death Spiral paprika túlszárnyalja a Ghost Peppers és a Carolina Reapers fajtákat. Különösen imádják hosszan tartó ereje és egyedi íze miatt. A termesztők továbbá azért is szeretik, mert igen bőséges termést hoz.

2. Goronong


A Goronong paprika egy ritka Habanero típusú chili paprika Malajziából. Igazi gyöngyszem a csípős paprikák között. Gyönyörű, torz, kanárisárga terméséről ismert, és mind a kertekben, mind az ételekben látványos hozzávaló.

Míg a Chinense vagy Habanero típusú paprikákat Kelet-Ázsiában nemigen használják, a Goronongot igen. SHU értéke a hagyományos Habaneróéval egyenrangú. A körülbelül 9-10cm hosszúságú termések ráadásul nemcsak erősek, hanem igen dekoratívak is.

Ez a paprika sokoldalúan felhasználható számos ételhez vagy a közepesen csípős malajziai acharhoz (vagy acsárhoz) való pácoláshoz tökéletes, így mind a konyhaművészek, mind a chili termelők számára jó választás lehet.

Goronong chili paprika mag
Photo: Rareseeds.com


Chili típus: Capsicum chinense.
Termesztési feltételek: Kedveli a 8-12 órás napfényt, 10-14 nap alatt csírázik. Az ideális termesztési hőmérséklet 21-35°C között van. Ajánlott ültetési távolság 40-60 cm. Nem télálló.
Vélemények a fajtáról: A Goronong chili paprikát fűszeres, mégis gyümölcsös, szinte virágos ízéért dicsérik. A szakértők szerint könnyen termeszthető, bár más fajtákhoz képest kicsit időigényesebb a termőre fordulása. A növény könnyű termeszthetősége és dekoratív színei, valamint különleges ízvilága lenyűgözte a termesztőket a világ különböző tájain.

3. Jalapeño brown


Nagy, csokoládé színű terméseivel a Jalapeño Brown chili paprika szintén impozáns fajta, egyszerre dekoratív és ízletes. Töltésre és sütésre egyaránt ideálisak ezek az átlagosan 10-15 cm hosszú paprikák.

A nagy terméshozamáról és mesésen édes ízéről ismert Brown Jalapeño a legjobb minősítést kapta erőteljes növekedési intenzitása miatt. A növények bőtermőek, látványos termést nevelnek, így biztosan nem nyúlnak mellá, akik olyan paprikát keresnek, amely a tipikus Jalapeñókhoz képest egyszerre látványosabb és enyhébb, édesebb ízű.

jalapeno brown chili paprika mag
Photo: Rareseeds.com


Chili típus: Capsicum annuum.
Termesztési feltételek: 8-12 óra napfényt igényel, 10-14 nap alatt csírázik. 21-35 °C-os hőmérsékleten fejlődik. Ajánlott ültetési távolság 40-60 cm. Nem télálló.
Vélemények a fajtáról: A barna színű Jalapeño beown paprikát termékenységéért és méretes, ízletes terméséért dicsérik. Beszámolók szerint édesebb és kevésbé csípős, mint a normál Jalapeño, így sokoldalú választás a különböző kulináris felhasználásokhoz. Egyes kritikusok szerint a zöld állapotából hiányzik az íz és a csípősség, ám mire barnára érik, enyhe édes és füstös ízt hoz, ami minden chili imádónak összefut a szájában a nyál.

4. Sugar Rush Peach

A Sugar Rush Peach paprika egy kulináris élvezet, amely kivételes gyümölcsös ízéről és enyhe csipősségéről híres. Ez a nassolnivaló paprika hosszú, barackszínű terméseket hoz, amelyek szuper édes, trópusi ízzel kápráztatnak el, míg a magok füstös, komplex csípősséget adnak hozzá.

Ezt a paprikát a walesi Chris Fowler csípős paprika csodagyereke nemesítette, és a különböző Capsicum baccatum fajták keresztezésének eredménye. Korai és magas terméshozamáról híres, így kiváló édes-csípős paprika választás. Akár salsában, csípős szószokban vagy fermentálva használják, a Sugar Rush Peach vad és páratlan ízélményt nyújt.

sugar rush peach chili paprika mag
Photo: Rareseeds.comChili típus: Capsicum baccatum.
Termesztési feltételek: Kedveli a 8-12 órás napfényt, 7-10 nap alatt csírázik. 21-35°C hőmérsékleten fejlődik. Ajánlott ültetési távolság 40-60 cm. Nem télálló.
Vélemények a fajtáról: A termesztők dicsérik a Sugar Rush Peach chili paprikát egyedi, édes-fűszeres íze és termőképessége miatt. A paprika vonzó esztétikája és a főzésben való sokoldalúsága miatt vált ismertté. Míg egyesek közepesnek találják a csípősségét, másokat meglep az intenzitása. A növény robusztussága és magas terméshozama miatt népszerű választás, és sokan kacérkodnak a termesztése gondolatával.

5. Sweet Bonnet

A Sweet Bonnet chili paprika a tüzes Scotch Bonnet egy kellemes nemesített változata, ugyanazzal az ikonikus skót sapka formával, de trópusi édes hússal és csak egy csipetnyi csípősséggel.

Ez a fajta tökéletes azok számára, akik értékelik a Scotch Bonnet gyümölcsös édességét, de az enyhébb élményt kedvelik. A Sweet Bonnet ideális enyhén csípős karibi receptek elkészítéséhez, vagy azok számára, akik szeretik a csípősséget, de óvakodnak a hagyományos, itthon is könnyen beszerezhető csípős paprikáktól.

Bájos megjelenése és egyedi ízprofilja vonzó kiegészítője bármely kertnek vagy konyhának.

sweet bonnet chili paprik mag
Photo: Rareseeds.com


Chili típus: Capsicum chinense.
Termesztési feltételek: 8-12 óra napfényt igényel, 7-10 nap alatt csírázik. 21-35°C hőmérsékleten fejlődik. Ajánlott ültetési távolság 50-80 cm. Nem télálló.
Vélemények a fajtáról: A termesztők szeretik a Sweet Bonnet paprikát nagyszerű íze és jól kezelhető csípőssége miatt. A növény arról ismert, hogy nagy termőképességű, és különböző érési stádiumokban vonzó paprikákat hoz. Bár egyesek a vártnál csípősebbnek találják, a legtöbben szívesen használják változatos kulináris ételekben, és dicsérik egyedi ízét. A paprika növekedése meglehetősen intenzív, ezért megfelelő hely és támasz ajánlott.

6. Lavender Peach

A Lavender Peach chilipaprika konkrétan a látványosság kategóriába tartozik. Ez az egyedülálló fajta a zöldből lágy barackszínűre, majd élénk levendulára váltó színnel kecsegtet, fényes felületével pedig magára vonzza a tekintetet.

Sima héjjal és zsenge hússal rendelkezik, és nagyon magas csípősségre kell számítania annak, aki belekóstol. Emellett viszont gyümölcsös aromája igazán intenzív ízt ígér.

A szár és a magház gyakran hasonul a termések élénk színéhez, ami a chilipaprikáknál ritkán tapasztalható esztétikai egységet teremt.

A chili termesztők nagy örömére könnyen termeszthető, ráadásul dekoratív paprikáról beszélünk. Alkalmas kültéri kertekbe, beltéri cserepekbe vagy üvegházakba.

Az átlagosnál sötétebb lombozat gazdag kontrasztot nyújt a díszpaprikához. Mivel a fajta még mindig stabilizálódik, számítani lehet némi eltérő megjelenési variációra, ami növeli a Lavender Peach termesztésének varázsát.

lavander peach chili paprika
Photo: Fataliiseeds.net


Chili típus: Capsicum chinense.
Termesztési feltételek: Alkalmazkodik a kültéri napfényhez, a beltéri cserepekhez vagy az üvegházi környezethez. A fajta ellenálló, így minden szintű kertész számára könnyű választás.
Vélemények a fajtáról: Színvilága kimondottan egyedi a chili paprikák körében. Így nem csoda, hogy gyorsan a termesztők kedvence lett. Ezt a trendet ráadásul az is erősíti, hogy egy jelenleg is stabilizálódó fajtáról beszélünk, így termési eltérő jegyeket mutathatnak. Épp ezért tökéletes kalandorok számára.

7. Purple Bhut Jolokia

A Purple Bhut Jolokia igazi látványosság a szupercsípős chilipaprikák világában, amelyet elképesztő csípősségéért, kiváló ízéért és lenyűgöző megjelenéséért szeretnek világszerte. És nem mellesleg bőséges termést garantál.

Ez a paprika látványos színátmenettel örvendeztet meg, amely élénkzöldként indul, sötét lilává alakul, és éréskor vörösben teljesedik ki. A Purple Bhut Jolokia különleges lila virágaival is kitűnik a többi fajtából, ami ritka és magával ragadó tulajdonság a Capsicum chinenses fajták között.

Az intenzív ízt és az egyedülálló szépséget egyaránt értékelő chili kedvelők számára a Purple Bhut Jolokia nélkülözhetetlen kiegészítő. Erőteljes csípőssége, kellemes íze és kivételes virágai miatt minden chilikertben központi helyet foglal el.

Purple Bhut Jolokia chili paprika mag
Photo: Fataliiseeds.net


Chili típus: Capsicum chinense.
Termesztési feltételek: 8-12 óra napfényt igényel, 7-10 nap alatt csírázik. 21-35°C hőmérsékleten fejlődik. Ajánlott ültetési távolság 50-60 cm. Nem télálló.
Vélemények a fajtáról: Könnyen termeszthető, ezért ideális azok számára, akik a paprikatermesztésben kezdők és kihívást keresnek. És emellett még különleges színvilággal is kecsegtet. Tényleg nehéz lenne más olyan chili paprikát mondani, ami ennyire hálás választás kezdő termelőknek.

8. Fatalii

Az Afrikában őshonos Fatalii egy kivételesen csípős chili. Még a vetarán chilifogyasztók is megemelik a kalapjukat az ízvilága előtt. Egyesek szerint a híres Naga-sorozatú chilipaprikák egyik korai őse.

De a Fatalii nem csak a csípősségről szól; bőséges termést ígér, és jellegzetes íze miatt a főzésben is népszerű hozzávaló. A Scoville-skálán 318 000 pontot elérő csípősségét intenzívebbnek érezzük, mint sok újabb fajtáét. Ebbe a paprikába beleharapni nem a gyengéknek való, de azoknak, akik az extrém fűszeresség izgalmát keresik, kötelező kipróbálniuk.

Photo: Fataliiseeds.net


Chili típus: Capsicum chinense.
Termesztési feltételek: 8-12 óra napfényt igényel, 7-10 nap alatt csírázik. 21-35°C hőmérsékleten fejlődik. Ajánlott ültetési távolság 60-80 cm. Nem télálló.
Vélemények a fajtáról: A Fatalii egyszerre brutál csípős és szuper könnyen termeszthető. Vagyis azoknak a kezdő chilitermesztőknek (is) tökéletes, akik a kirívó megjelenés mellett az extrém csípős ízű paprikákat keresik.

9. Purple UFO

A Purple UFO paprika épp olyan extra, mint ahogy a neve is sugallja. A termések lenyűgöző színskálát mutatnak, beleértve a sötét és világos lila, sárga, zöld, piros, narancssárga, krémszínű és majdnem rózsaszínű színeket.

Ennek a chilipaprikának a szépségéhez tökéletesen illeszkedik az enyhé közepes közötti csípősségű ízvilága. A növény kompakt természete miatt ideális kiegészítője bármely kerti területnek, ahol impozáns díszítő jelleggel szolgálnak.

Akár a megjelenésük csábítása, akár a kulináris felhasználásuk sokoldalúsága miatt, a Purple UFO paprika kötelező darab a chilirajongók számára, akik színt és fűszert szeretnének vinni az életükbe és ételeikbe.

purple ufo chili paprika mag
Photo: Fataliiseeds.net


Chili típus: Capsicum annuum.
Termesztési feltételek: 8-12 óra napfényt igényel, 7-10 nap alatt csírázik. 21-35°C hőmérsékleten fejlődik. Ajánlott ültetési távolság 40-50 cm. Nem télálló. Szobában cserepes dísznövényként is nagyon dekoratív.
Vélemények a fajtáról: Könnyű termeszthetősége és lenyűgöző színvilága miatt a kezdő és a tapasztalt paprikatermesztők egyaránt kedvelik a Purple UFO-t. És meg kell hagyni, dísznövénynek sem utolsó – bár ezt azért chilirajgonók körében nem hangoztatnám.

10. Charapita

A Charapita paprika egy ritka és elbűvölő Habanero rokon, amely apró, cukorkaszerű, sárga terméseivel egészen különlegesnek számít a többi chili paprika között.

Termékeny, egyszerre több száz apró, mégis aromás termést nevel, amelyek gyümölcsízű csípősséggel büszkélkedhetnek. Kis méretük ellenére ezek a paprikák intenzitásukról és jellegzetes aromájukról ismertek, ami nagy értékkel bír, ha por formájában értékesítik őket.

A Charapita nem csak díszítőértékben, hanem kulináris felhasználásban is kiemelkedik, egyedi ízével átitatva az ételeket. A (Bonsai) bonchi-rajongók körében is népszerű, akik gyönyörű chili bonsait készítenek a növényekből. Ez a gyöngyszem szépségéért, ízéért és sokoldalúságáért minden chilipárti gyűjteményének kötelező darabja.

charapita chili paprika mag
Photo: Fataliiseeds.net


Chili típus: Capsicum chinense.
Termesztési feltételek: 8-12 óra napfényt igényel, 7-10 nap alatt csírázik. 21-35°C hőmérsékleten fejlődik. Ajánlott ültetési távolság 70-80 cm. Nem télálló.
Vélemények a fajtáról: Ha olyan paprikát keresel, amit kifejezett művészet megölni, akkor jó helyen kapisgálsz. A Charapita ugyanis könnyen termeszthetőségéről és jó ellenálló képességéről ismert.

11. Buena Mulata

A Buena Mulata paprika egy kiváló, az 1940-es évekből származó fajta, amely lenyűgöző színváltozatairól híres. A növény virágai és termései mély lila árnyalattal kezdődnek, majd lélegzetelállító színspektrumba érnek.

Ez a paprika nemcsak látványban, hanem csípősségében is hajaz a Cayenne paprikához. Az ízprofilja viszont felülmúlja azt – a csípősségét ráadásul egy csipetnyi édes mellékíz teszi még izgalmasabbá.

Szépsége és íze miatt a Buena Mulata bármely kertben megállja a helyét, gyors beérése pedig további bónusz a lelkes termesztők számára. Azok számára, akik esztétikailag és ízben is egyedülálló a chilit, ez a fajta egy kincs.

buena mulata chili paprika mag
Photo: Fataliiseeds.net


Chili típus: Capsicum annuum.
Termesztési feltételek: 8-12 óra napfényt igényel, 7-10 nap alatt csírázik. 21-35°C hőmérsékleten fejlődik. Ajánlott ültetési távolság 50-70 cm. Nem télálló.
Vélemények a fajtáról: A Buena Mulata is a könnyen termeszthető chili paprikák közé tartozik. Érdemes azonban a magvakat más chilifajtáktól elszigetelve földbe dugni, ha szeretnéd megtartani a fajta Cayenne-jellegeit.

12. White Ghost Pepper

A White Ghost Pepper, ahogy a nevéből is adódik, egy kísértetien szép chili fajta, a hírhedt vörös szellempaprika ritka alabástrom változata. Finom, sápadt színe viszont ne tévesszen meg, mert a kis hamis olyan erőt rejteget, amely vetekszik bíborvörös rokonával. Vibráló, gyümölcsös aromát áraszt, megelőlegezve a benne rejlő robbanékony csípősséget.

Magyar paprikakedvelőknek különösen izgalmas lehet az a kertkép, amelyet ezek az éteri világossárgától a krémfehérig terjedő színű – a TV paprikához hasonló megjelenésű – termések díszítenek.

Ezek a paprikák éppoly sokoldalúak, mint amilyen termékenyek, és számtalan módon felhasználhatóak – akár frissen, konzervben, szárítva vagy tartósítva is. A chili szerelmesei számára, akik az extrém csípősség izgalmát keresik, a fehér szellempaprika a repertoár elengedhetetlen kiegészítője, amely a lenyűgöző esztétika és a tüzes íz kombinációját kínálja.

white ghost chili paprika mag
Photo: Fataliiseeds.net


Chili típus: Capsicum chinense.
Termesztési feltételek: 8-12 óra napfényt igényel, 7-10 nap alatt csírázik. 21-35°C hőmérsékleten fejlődik. Ajánlott ültetési távolság 60-80 cm. Nem télálló.
Vélemények a fajtáról: „TV paprikás” beütése miatt a régió chilitermesztőinek külön mókás ezt a fajtát elvetni. Emellett azonban szinte mindenki számára tökéletes, akik szeretnének a kertben és a konyhában egyaránt mutatós, viszont könnyen termeszthető chilipaprikátnevelni.

13. Fidalgo Roxa

A Fidalgo Roxa egy lenyűgöző szépségű chilipaprika. (Kicsit olyan, mint a paprika és a szőlő szerelemgyereke.) Az érett terméseket sokan csillogó cukorkákhoz hasonlítják.

A termések dinamikus színváltással – az éretlen lilás-zöld színtől az érett lilás-rózsaszínes árnyalatig – fejlődnek, ettől igazán egyediek. De nem csak a megjelenésük lenyűgöző; ezek a paprikák egyszerre kínálnak csípős mégis kellemes ízt.

A Fidalgo Roxa az egyik legkülönlegesebb rokona a habanero paprikának. Ritka és kivételesen egyedi megjelenésével a igazi chili rajongók számára kötelező darab.

Külön jó hír, hogy még kis cserépben is jól fejlődik, és akár bonsai chilipaprikának is alkalmas. Tehát egyetlen egzotikus gyűjteményből sem hiányozhat.

Fidalgo Roxa chili paprika mag
Photo: Fataliiseeds.net


Chili típus: Capsicum chinense.
Termesztési feltételek: Alkalmazkodik a kültéri napfényhez, a beltéri cserepekhez vagy az üvegházi környezethez. A fajta ellenálló, így minden szintű kertész számára könnyű választás.
Vélemények a fajtáról: Meglehetősen könnyen termeszthető, tökéletes mind a kezdő chili termesztők, mind pedig azok számára, akik bonsai chilipaprikát szeretnének nevelni belőle.

14. Aji Fantasy Apricot

Az Aji Fantasy Apricot a nagyra becsült Aji Fantasy chilipaprika-sorozat méltán népszerű válfaja, amelyet a Fatalii Seeds termesztett ki. Nevét a ragyogó narancssárga színéről kapta, hiszen ez kölcsönzi a sárgabarack szerű megjelenését. És ebben az esetben a külcsín nem csal, az Aji Fantasy Apricot chili kivételesen édes és gyümölcsös ízérzetet nyújt.

A paprika lédús, vastag húsa miatt tökéletesen alkalmas grillezésre, és sokoldalúan felhasználható saláták, köretek, illetve kenyér vagy pizza feltétjeként.

A növény rendkívül bőtermő, ezért a tövek – súlyuk miatt – támasztékot igényelhetnek. Bár ez a fajta még csak most éri el teljes stabilitását, kellemes íze tagadhatatlan, és minden egyes falatnál ínycsiklandó kulináris élményt ígér.

Aji Fantasy Peach chili paprika mag
Photo: Fataliiseeds.net


Chili típus: Capsicum baccatum.
Termesztési feltételek: 8-12 óra napfényt igényel, 7-10 nap alatt csírázik. 21-35°C hőmérsékleten fejlődik. Ajánlott ültetési távolság 50-70 cm. Nem télálló.
Vélemények a fajtáról: Könnyen termeszthető, minden chili termelő számára ajánlott, tapasztalati szinttől függetlenül.

15. Champion

A Champion sokak szerint a legfinomabb paprika a világon – mi azért óvatosabbak vagyunk az ilyen jellegű kijelentésekkel, pláne, mert ízlésről nem vitatkozunk.

Ami viszont tény, hogy a Champion chili paprika a 2000-es évek elején robbant be a köztudatba, és egyre növekvő népszerűségét enyhén csípős, mégis rendkívül finom ízének köszönheti.

Bár a paprika teljesen érett állapotban is megőrzi kellemes édességét, az optimális íze az érettség előtti időszakban érezhető a legjobban. Íze akkor éri el a csúcspontját, amikor a termések elkezdenek sárgás-narancsszínűvé válni. Ha ebben a szakaszban szüreteljük le, olyan meghökkentően gazdag ízvilágot fedezhetünk fel, amely rögtön megkülönbözteti a legtöbb chili ízétől.

Ez a fajta kiemelkedik a tipikus „püspökkalapos” chiliktől, gyümölcsösebb és kivételesen vonzó ízt kínál. Rendkívül termékeny és könnyen termeszthető fajta, amely mind a kezdő kertészek, mind az enyhébb, mégis ízletes paprikát kereső tapasztalt chilikedvelők igényeit is kielégíti.

champion chili paprika mag
Photo: Fataliiseeds.net


Chili típus: Capsicum baccatum.
Termesztési feltételek: 8-12 óra napfényt igényel, 7-10 nap alatt csírázik. 21-35°C hőmérsékleten fejlődik. Ajánlott ültetési távolság 50-70 cm. Nem télálló.
Vélemények a fajtáról: Könnyen termeszthető, ideális választás bármilyen szintű szakértelemmel rendelkező chili termelőnek.

16.Fatalii Gourmet Jigsaw

A Fatalii Gourmet Jigsaw chili paprika a félelmetes erő szimbóluma a chilik világában. Még a legtapasztaltabb chilirajongókat is meglepi a csípőssége. Nem véletlen, hiszen a Moruga Scorpionból nemesítették ki, mielőtt még a világ egyik legcsípősebb paprikájaként ismerték volna el annó.

A Fatalii Gourmet Jigsaw-ből akár egyetlen falat elfogyasztása is a nyelv teljes zsibbadásához vezethet. Tényleg extrém csípős chili. Ennek ellenére az íze megdöbbentően fantasztikus, különösen azok számára, akik értékelik a Naga Morich, a 7 pot és a hasonló szupercsípős fajták ízét.

A csípős íz nagyon hosszú késleltetéssel jelentkezik, fokozatosan épül fel a lehengerlő intenzitásig. Ez a chili valóban tiszteletet és óvatosságot követel, és olyan élményt nyújt, amely egyszerre jelent kihívást és jutalmat a merész chilirajongók számára.

Photo: Fataliiseeds.net


Chili típus: Capsicum chinense.
Termesztési feltételek: 8-12 óra napfényt igényel, 7-10 nap alatt csírázik. 21-35°C hőmérsékleten fejlődik. Ajánlott ültetési távolság 50-70 cm. Nem télálló.
Vélemények a fajtáról: Rendkívül csípős! Gyermekek elől elzárva tartandó, és a feldolgozás során védőkesztyűt kell használni. Emellett nagyobb kihívást jelentő fajta, amely azok számára alkalmas, akiknek már van tapasztalatuk a szupercsípős chilik termesztésében.

17. Aji Fantasy Stripey

Az Aji Fantasy Stripey Pepper az Aji Fantasy chili fajták családjába tartozik – és szintén a Fatalii fejlesztette ki. Szuper ízletes, lédús és édes, gyümölcsös-bogyós íze miatt tökéletes kiegészítője salátáknak, pizzáknak, de akár frissen is fogyasztható.

Bár ez egy mérsékelten enyhe csípősségű paprika, a középső része meglepően csípős lehet. Az Aji Fantasy Stripey rendkívül termékeny, és az eredeti Aji Fantasy fajtához hasonlóan növekszik. A Sugar Rush Stripey által inspirált jellegzetes csíkozása még vonzóbbá teszi a (jelenleg még nem teljesen stabil) chili fajtát.

Kipróbálandó azok számára, akik kedvelik az egyedi ízeket és szeretik az enyhe, mégis érdekes csípősséget a paprikában.

Aji Fantasy Stripey chili paprika
Photo: Fataliiseeds.net


Chili típus: Capsicum baccatum.
Termesztési feltételek: 8-12 óra napfényt igényel, 7-10 nap alatt csírázik. 21-35°C hőmérsékleten fejlődik. Ajánlott ültetési távolság 50-70 cm. Nem télálló.
Vélemények a fajtáról: Könnyen termeszthető, valamennyi chilitermelő számára alkalmas, akik ízletes és megjelenésében is egyedi, az átlagtól eltérő paprikát keresnek.

18. Citron

A Citron paprika egy egyedülálló fajta, amely kompakt méretével és bőséges terméshozamával tűnik ki. Rengeteg termést nevel, amelyek – nevéhez hűen – savanykás, citrusos ízt kínálnak, a habaneróra emlékeztető kellemes csípősséggel párosulva.

A termések sötétzöldből élénk, szemet gyönyörködtető sárgára érnek, innen tudjuk, hogy készen állnak a betakarításra.

Meglehetősen gyorsan érik, és ideális chiliporok vagy chilipelyhek készítésére, hogy pikáns, citrusos aromát és ízt adjanak bármilyen ételhez. A Citron paprika tökéletes azok számára, akik értékelik a kellemes csípősséget a chilipaprikában, némi citrusos ízhatással vegyítve.

citron chili paprika mag
Photo: Fataliiseeds.net


Chili típus: Capsicum chinense.
Termesztési feltételek: 8-12 óra napfényt igényel, 7-10 nap alatt csírázik. 21-35°C hőmérsékleten fejlődik. Ajánlott ültetési távolság 60-80 cm. Nem télálló.
Vélemények a fajtáról: Nagyon könnyen termeszthető, kiváló választás kezdőknek és azoknak, akik gondtalan kertészkedésre vágynak. És azoknak is érdemes rápróbálni, akik ízben is kedvelik a szokásostól eltérő paprikákat.

19. Sugar Rush Stripey (2022-es generáció)

A Sugar Rush Stripey Pepper a Fataliiseeds.net által nemesített legújabb generáció része, egy igazán kivételes chili fajta. Leginkább az egyedi érési folyamata különbözteti meg ezt a paprikát.

A teljes érettségi fázisban piros csíkokkal gyönyörűen hangsúlyozott barackos-narancsos színt kap a termés. Ez a különleges megjelenés Chris Fowler aprólékos nemesítési erőfeszítéseinek eredménye, aki a Sugar Rush különböző változatait fejlesztette ki.

A Sugar Rush Stripey a közepesnél valamivel magasabb csípősséggel büszkélkedhet, és rendkívüli, gyümölcsös aromájáról híres, amelyet édesség és friss ízek jellemeznek. Ez az egyik legízletesebb chili, ami minden chilirajongó számára nélkülözhetetlenné teszi.

Sugar Rush Stripey chili paprika mag
Photo: Fataliiseeds.net


Chili típus: Capsicum baccatum.
Termesztési feltételek: 8-12 óra napfényt igényel, 7-10 nap alatt csírázik. 21-35°C hőmérsékleten fejlődik. Ajánlott ültetési távolság 60-80 cm. Nem télálló.
Vélemények a fajtáról: Könnyen termeszthető, minden tapasztalati szinten lévő chilitermelő számára alkalmas A jellegzetes csíkozás megőrzése érdekében viszont kerülni kell a túlöntözést a termés érése során.

20. Golden Primotalii

Az Golden Primotalii paprika viszonylag új versenyző, amelyet élénk narancssárga megjelenés jellemez – ez egyébként a folyamatos stabilizálódási folyamat jele. Ez a paprika a 7 Pot Primo és a citrusos Fatalii dinamikus hibridje, amely olyan erősséggel büszkélkedhet, amely a világ legerősebb paprikáival vetekszik, beleértve a Carolina Reaper-t is.

Mélyen texturált, kontúros felülete van, zöldből érlelődve feltűnő narancssárga színűvé válik. A vékony falú paprikák könnyűek, ami tovább növeli egyedi vonzerejüket.

Ez az aranyszínű fajta, amely még csak most találja meg végleges formáját, egyre több chilirajongó figyelmét felkeltette. Nem alaptalanul.

A Golden Primotalii tökéletes azok számára, akik egy látványosan vonzó és intenzíven tüzes paprikával szeretnék bővíteni gyűjteményüket.

golden primotali chili paprika mag
Photo: Fataliiseeds.net


Chili típus: Capsicum chinense.
Termesztési feltételek: 8-12 óra napfényt igényel, 7-10 nap alatt csírázik. 21-35°C hőmérsékleten fejlődik. Ajánlott ültetési távolság 60-80 cm. Nem télálló.
Vélemények a fajtáról: Szintén a jól termeszthető kategóriát erősíti, alkalmas a kihívást jelentő, de élményt kereső chilirajongók számára. Emellett viszont szuper csípős, így fontos valóban óvatosan – „kesztyűs kézzel” – bánni vele.

21. Nagabrain Chocolate

A Nagabrain Chocolate Pepper kiváló választás azok számára, akik az extrém erősségben és a gazdag ízekben tartalmas chili paprikákat kedvelik. Minket leginkább a régi Chokito-reklámra emlékeztet – ronda és finom.

A Nagabrain Chocolate Pepper különlegesen aromás illatával is gazdag ízeivel és csípősségével valóban a kulináris chilik táborát erősíti. Rendkívül bőséges termései a szezon korai szakaszában érnek be.

Sokoldalúsága a paprika szárításával és porításával is megmutatkozik, ami által az arcpirító csípőssége és különleges aromája későbbre is eltehető. A Nagabrain csokoládé a szupercsípős paprika kedvelőinek alapdarabja, amely izgalmas és felejthetetlen kulináris utazást kínál.

Nagabrain Chocolate chili paprika mag
Photo: Fataliiseeds.net


Chili típus: Capsicum chinense.
Termesztési feltételek: 8-12 óra napfényt igényel, 7-10 nap alatt csírázik. 21-35°C hőmérsékleten fejlődik. Ajánlott ültetési távolság 60-80 cm. Nem télálló.
Vélemények a fajtáról: Könnyen termeszthető, így kezdő termelők is nyugodtan próbálkozhatnak vele. Kötelező azoknak, akik szeretnék felfedezni a szupercsípős paprikák világát,.

22. Bolívian Rainbow, Sweet Giant (F5)

A Bolivian Rainbow, Sweet Giant (F5) paprika egy kivételes fajta, amely a híres chili díszpaprika, a Bolivian Rainbow – az eredetihez képest jelentősen nagyobb méretű – leszármazottja. Nemcsak a látványa, de az intenzíven édes íze és enyhe csípőssége is növeli a népszerűségét.

A paprikák szemet gyönyörködtetőek, lilától a vörösig érnek, és a termesztési környezettől függően élénksárga, narancssárga színeket és sötét csíkokat is megjeleníthetnek.

Megjelenésük és ízük miatt tökéletesek friss salátákhoz vagy önmagukban is, kellemes rágcsálnivalóként. Bár ez a fajta még mindig a stabilizálódás folyamatában van, lélegzetelállítóan változatos külseje és kiváló íze miatt minden kertbe kiváló választás.

Bolívian Rainbow, Sweet Giant chili paprika mag
Photo: Fataliiseeds.net


Chili típus: Capsicum annuum.
Termesztési feltételek: 8-12 óra napfényt igényel, 7-10 nap alatt csírázik. 21-35°C hőmérsékleten fejlődik. Ajánlott ültetési távolság 40-50 cm. Nem télálló.
Vélemények a fajtáról: Mivel könnyen termeszthető, ideális választás azon kezdő chilitermelők számára is, akik egyszerre szép és ízletes növénnyel szeretnék gazdagítani chilipaprika-gyűjteményüket.

23. Candy Cane

A Candy Cane Pepper egy érdekes hibrid, amely megjelenése leginkább olyan, mintha a hegyes erőset kereszteztük volna valamely pirosas-sárgás chili paprikával.

Ez az édes snackpaprika érés közben átalakul, a zöld-fehér csíkos paprikák a piros különböző árnyalataiba tűnnek át, ezzel színes, egyedi megjelenést kölcsönözve.

A paprikák ropogós és vékony húsa az érettség minden szakaszában élvezhetővé teszi őket. Íze kezdetben enyhén csípős, majd egyre édesebbé válik, minél tovább érleltük.

A Candy Cane paprika növény akár 60 centiméter magasra is megnőhet, és zöld-fehér pettyes levelekkel rendelkezik, így cserepekben termesztve a teraszok vagy erkélyek vonzó kiegészítője lehet.

Elragadó színei és ízei miatt a legjobb választás mindazok számára, akik esztétikai vonzerővel és édes ízzel is szeretnék bővíteni paprikagyűjteményüket.

Photo: Fataliiseeds.net


Chili típus: Capsicum Annuum.
Termesztési feltételek: 8-12 óra napfényt igényel, 7-10 nap alatt csírázik. 21-35°C hőmérsékleten fejlődik. Ajánlott ültetési távolság 40-50 cm. Cserépben is termeszthető, kompakt mérete miatt. Nem télálló.
Vélemények a fajtáról: Mivel termesztése nem bonyolult, ideális mindenki számára, akik egy egyszerre finom és megjelenésében is különleges fajtával akarják gazdagítani chilipaprika-gyűjteményüket.

A lista persze közel sem teljes

A cikkben bemutatott 23 egzotikus chilipaprika-fajta tökéletesen szemlélteti az ember és természet közös kreativitásának határtalanságát. Nyilván az összeállításunk szubjektív, de nekünk ezek tetszettek a legjobban, a kiválasztásban pedig főleg a külsőségek voltak a döntőek.

Fontos azonban megjegyezni, hogy a bemutatott egzotikus fajták vetőmagjait nem minden esetben egyszerű beszerezni. Ezért ne felejtsd el ellenőrizni, hogy az adott chilimagok milyen feltételek mentén rendelhetőek és szállíthatóak illetve tengeren túli shopok esetén van-e esetleg európai forgalmazója is a neked tetsző fajtának.

chili webáruház banner
chili webáruház banner