Chili paprika termesztése cserépben: ezekre figyelj!

Nyárasdy Rita, 2023.09.25. - chili termesztés

Nem kell hatalmas kert ahhoz, hogy chili teremjen nálad. Ugyanis a chili paprika termesztése cserépben is remekül működik, sőt, sokan erre esküsznek. Persze azért a növényeknek számos olyan tényezőre van szükségük, amelyet érdemes szem előtt tartanod. Hogy mik is ezek? Megmutatjuk, hogy a chili termesztése hogyan lehet sikeres a te lakásodban, erkélyeden is!

 • Miért jó chilit cserépben termeszteni?
 • A megfelelő chili paprikák kiválasztása
 • A jó cserép titkai
 • Öntözés és talaj: ezekre figyelj
 • Tápanyagellátás a chili paprikák számára
 • Az ideális hőmérséklet, fény és páratartalom
 • Virágzás és termés
 • Gyakori betegségek és kórokozók
 • A chili paprika télen
 • Ezeket a hibákat ne kövesd el

A chili paprika termesztése témát alaposan kiveséztük már, azonban egy fontos kérdéskörről nem esett még szó. Ez pedig a chili termesztése cserépben. Sokan ugyanis (gyakran azok is, akik nincsenek helyszűkében) inkább ezt a megoldást választják.

Hogy miért? És hogyan is lehet ezt jól csinálni?

Cikkünkből kiderül!

Miért termessz chili paprikát cserépben?

Erre talán a legkönnyebb válaszolni. Sokan azért szeretik őket cserépben termeszteni, mert könnyebben kezelhetőek, kisebb helyet foglalnak, praktikusabb is.

Chilit ma már erkély híján is bátran termeszthetsz, hiszen egy napfényes ablak, egy jól szellőző szoba is otthona lehet az egészséges chili növényednek.

Nem kell lemondanod a különleges chilikről sem, hiszen a megfelelő közeget ismerve a cserépbe ültetés is tökéletes megoldás lehet.

Lássuk, mik a legnagyobb előnyei a cserépben termesztésnek!

A cserépben termesztés előnyei

A paprika palánták igényei vitathatatlanok, azonban a cserepes termesztés előnyei is. Hogy mikor is érdemes ezt választani?

 • Ha helyszűkében vagy: értelemszerűen jóval kisebb helyet foglalnak majd a növények.
 • Ha kísérleteznél: különböző paprikák, különböző igények. Ha többféle növényt ültetnél, szintén jól jöhet a cserép.
 • Ha kezdő vagy: minél közelebb tudod magadhoz a paprikákat, annál könnyebb őket gondozni.
 • Könnyebb mozgatni: ez fény és hőmérséklet szempontjából is hasznos lehet.
 • Könnyebb a chili paprika teleltetés: a fenti előnyhöz kapcsolódóan sokkal egyszerűbben megoldhatod a teleltetést is.
 • Nagyobb a kontroll a talaj felett: bármikor átültetheted, ha szükséges.
 • Egyszerűbb a gyomtalanítás: nem kell talajtakarással és egyebekkel foglalkoznod.

A megfelelő chili paprika fajták kiválasztása

A palánták gondozása, virágzás és betakarítás előtt egy nagyon fontos lépcső. Mégpedig a chilik kiválasztása és a fajta megismerése. A legtöbben a chili paprika fajták közül a Capsicum chinese családból választanak, azonban a Capsicum annuum fajták között is érdemes szétnézni.

Egyes típusok ugyanis jobban nőnek, könnyebben kezelhetőek és nincs annyi igényük, mint másoknak. A legtöbben a legerősebb chili paprikák közül választanak. Népszerűek az alábbi fajták:

Habanero chili paprika

Ha beltérben szeretnéd termeszteni őket, a kisebb és kevésbé igényes paprikákkal jó kezdeni. Lakásban jellemzően az alábbi fajtákat próbáld ki:

 • Loco (24 000 SHU),
 • Border (15 000 SHU),
 • Chinese Ornamental (30 000 SHU),
 • Pequin (30 000 SHU),
 • Praiere Fire (1 200 SHU),
 • Chyilly Chili (1 000 SHU).

A SHU, azaz a Scoville Heat Unit a chili paprikák erősségének megítélésére szolgál. A Scoville-skála már minket is tűzbe hozott, olvasd el cikkünket!

Persze más fajták is termeszthetők beltéren. A chili paprika termesztése a vetés és a gondos palántázás után következik. A palántákat fontos, hogy jó helyre helyezd el, és ismerd az igényeiket!

Nézzük, milyen növényeket érdemes választanod!

Csípős és édes chili fajták

A cserépben történő nevelés során az egyik legfontosabb szempont a termesztő konténer. Ennek fényében a Capsicum chinese fajták mellett a Capsicum annuum családból is célszerű válogatni.

Nézzünk néhány fajtát, ahol számít a cserépméret.

 • Kaliforniai paprika – Sokak édes kedvencét nem olyan könnyű cserépben termeszteni, mint néhány kisebb chilit, de nem is lehetetlen. Keress olyan vörös, narancssárga, sárga vagy lila fajtákat, amelyek gyorsan érnek, és növekedésük során kompaktabb formát mutatnak. Létezik hozzá hasonló kis szemű, nagyon édes változat is, „Mini édes snack paprika mix” néven.
 • Bolíviai szivárványpaprika – Szépsége miatt gyakran dísznövényként termesztik, tökéletes a konténerkertbe vagy a verandára. Ez a nem túl nagy növény csodás csípős paprikát termel, beleértve a sárga, narancssárga, piros és lila színeket.
 • Jalapeno paprika – Ez a népszerű csípős paprika számos fajtában kapható, amelyek nagyon jól mutatnak és működnek cserépben. Keresd a rövid tenyészidejű vagy kisebb termetű fajtákat, ha cserépben szeretnéd termeszteni őket.
 • Poblano paprika – Mélyzöld és extra nagy, ez a gyönyörű enyhén csípős paprika. Méretük ellenére ez a fajta köztudottan jól teljesít a nagy edényekben.
 • Shishito Peppers – Ezek a hosszú zöldpaprikák édesek, éppenhogy csípnek. Gyakoriak a kelet-ázsiai konyhában, olajjal és fűszerekkel megpirítva különösen ínycsiklandó. Általában az egyik legkönnyebben termeszthető paprika, és cserépben kifejezetten nagyon jól teljesít.
Csípős és édes chili. Chili paprika cserépben.

Eltérő igények, különböző növekedés

Amit a kis növények, palánták nevelésénél látnod kell, hogy ahány fajta, annyi igény. Mivel a chilik mediterrán növények, igényük is ehhez fog igazodni. A paprikát ezért a megfelelő körülmények között kell nevelned, ha bőséges termést szeretnél.

Akár lakásban termeszted, vagy cserépbe, az erkélyre rakod, a megfelelő hőmérséklet, pára és fénytartalom elengedhetetlen számukra.

TIPP!
Minél csípősebb egy paprika, annál lassabb a csírázás és a növekedés. Nem várhatsz termést, ha nem teremted meg a körülményeket. Mindig tájékozódj, hogy az adott fajtának mire van szüksége!

Így válassz megfelelő cserepet a chili paprikának

Ha cserépbe ültetsz, értelemszerűen kritikus pont maga a konténer kiválasztása.

Válassz olyan edényt vagy cserepet, amely megfelelő vízelvezetést biztosít. Például ügyelj arra, hogy ne legyen pangó, vagy túl sok víz a cserépben, mivel ez a betegségek és a rossz termés, fejlődés fő oka. Egy 15-20 literes vödör vagy cserép jó a legtöbb növény számára. Ha melegebb helyen növekednek majd a paprikák, válassz nagyobb cserepet. Fontos, hogy az edény alján lévő lyukakon keresztül el tudjon távozni a felesleges víz.

A megfelelő mélység is elengedhetetlen. A 25 cm mélység legyen az alap, hiszen ennyire minimum szükségük lesz a gyökérnövesztéshez.

Így válassz megfelelő cserepet a chilidnek. Pepper Bolivian Rainbow

A 20 literes vödrök a tökéletes méretűek a legtöbb paprikához. Ha egynél több paprikát tervezel ültetni minden cserépbe – ez például a magas növény esetén működhet –, válassz szélesebb átmérőjű cserepet.

Bármelyik cserépre is essen a választásod, ügyelj arra, hogy sok vízelvezető nyílás legyen rajta. A paprika szereti a nedves talajt, de a pangó vizet nem igazán. Ha szükséges, fúrj lyukakat a növény konténerének aljára, a jobb vízelvezetés érdekében.

Anyagát tekintve a műanyag cserép a legegyszerűbb választás, és jó eséllyel ebből is találod majd a legnagyobb választékot.

Erre figyelj még a cserépnél

A cserepes növényekhez jellemzően szalmát és házi komposztot is érdemes adni. A komposzt sok tápanyagot biztosít hosszabb távon, valamint hasznos mikrobákat is jelent, míg a szalma/fű lebomlik, és tartja a vizet. Ez azért is előnyös, mert a szalma olcsó, a komposzt pedig ingyenes – így csökken a beszerzendő virágföld mennyisége.

Emiatt pedig még célszerűbb olyan cserépre voksolni, ami valóban széles és kellőképpen mély.

TIPP!
A cserepek anyagát tekintve válassz műanyag cserepet, mert a kerámia cserép gyorsabban felmelegszik és hamarabb ki is száradhat.

Talaj és öntözés: mire figyelj a chili paprikánál?

A növény helye tehát adott. De mire kell még odafigyelni, hogy kielégítően gondozd őket? A chili hosszabb ideig növekszik, mint sok más palánta (például a paradicsom), ezért a magokat is ennek megfelelő időben kell elvetni.

Március elején már mindenképp, ha nyáron termést szeretnél. A palántákat ezért ígyis úgyis a lakásban neveled majd a hideg miatt, azonban a csírázás eléréséhez meleg szükséges.

Ha a paprikákat elindítottad, a palánták nevelése következik.

Itt jön képbe a chili paprika szempontjából nagyon is lényeges talaj és vízmennyiség.

Nézzük, milyen talajt szeret a chili!

A tökéletes chili paprika talaj

Mindenképp voksolj a jó minőségű talajra a paprika termesztéséhez, különösen fontos, hogy az jó vízelvezető legyen. Megspékelheted egy kis kókuszrosttal, plusz komposzttal is a földet, amibe a magokat veted, vagy a növényeket ülteted.

A cserepekben lévő talaj teljesen más hatásokkal találkozik, mint a kerti ágyás talaja. Nincsenek giliszták vagy egyéb élőlények a levegőztetésre, és sokkal valószínűbb, hogy kiszárad, mivel korlátozottabb a térfogata, és nem tud vizet kivonni a mélyebb talajrétegekből.

Emiatt a szokásos kerti talaj nem alkalmas a chili paprika termesztéséhez.

Ehelyett speciális virágföldet javaslunk, amely pontosan ennek megfelelően készül. Ez a talaj gyorsan kiszárad, azonban felülről lefelé egyenletesen szívja fel a nedvességet. Ezenkívül kevésbé hajlamos a tömörödésre, mint más fajták, így a gyökerek könnyen lélegezhetnek.

Mi minden évben a Kekkila DSM 3 W tőzeget használunk a magvetéshez, és egyszeri átültetés után is ebben maradnak végig, mielőtt szabad földbe ültetjük a több mint 300 palántát május huszadika környékén.

Kekkila DSM 3 W tőzed chilipaprika magvetéshez

Annak viszont, aki cserében neveli tovább, május vége közeledtével mindenképpen javasolt minőségi földbe átülteni, javasolt cserepenként 10% perlit hozzáadása , amely megakadályozza a gyökerek elrothadását túl nedves földben. A másik ami még fontos a feljavításhoz, az a Vermikulit, szintén 10% arányban, amely levegőzteti a talajt és növeli a víz és tápanyagok visszatartását.

Tápanyag és pH-érték

Nyilván annak ki cserépben nevelné a chilit, nem mindig áll rendelkezésére megfelelő közeg, de a tápanyag szempontjából érdemes a földbe keverni, lehetőleg a középső rétegbe, egy kis komposztot vagy trágyát, így a tápanyagellátás fokozatos lesz.

A növényeket olyan közegbe kell ültetni, amelyet nem kell folyamatosan tápoldatozni. Ellenkező esetben a tápanyag pótlására szükség lesz: remek oldatokat, bio keverékeket lehet kapni erre a célra.

Hasznos infó!
Fontos a megfelelő ültetőközeg is! A chili paprika föld ph értéke 5,9 és 6,5 között a legideálisabb!

Talajváltás és átültetés

Ha a magokat leváltották a chili paprika növények, jöhet az átültetés. Ehhez a vízelvezető lyukakhoz célszerű kis papírt tenni, hogy minél kevesebb vizet veszítsünk. Átültetéskor ügyelj a chili paprika gyökereire, és a levelek állapotára is.

Ha megtörtént az átültetés, a növény kapjon vizet.

TIPP!
Címkézd fel a cserepeket, hogy tudd, melyikben van a Jalapeno, a brutál chili stb.

Ha a levelek növekedésnek indulnak, az jó jel! Ilyenkor jól dolgoztunk, most már csak a fejlődését kell segítenünk.

Öntözés: mire kell ügyelni?

Mint általában a chili paprika termesztésénél, tartsd nedvesen a talajt, de ne öntözd túl. Cserépben vagy tartályban lévő chili esetén ne hagyd, hogy a talaj teljesen kiszáradjon. Amikor a paprika növekedni kezd, csökkentsd egy kicsit az öntözési ütemet, de továbbra is figyelj a nedvességtartalomra.

Mikor és mennyit öntözd a chili paprikát?

Ha a hőmérséklet növekszik, valószínűleg napi öntözésre lesz szükség. Ellenőrizd a talajt úgy, hogy beledugod az ujjad. Ha a felső rész teljesen száraz, jöhet egy kis víz.
A legjobb reggel öntözni, mielőtt még túl hamar elpárologna a víz, így minél több nedvesség kerül a chilihez.

Tápanyagellátás: mikor pótold és hogyan?

A paradicsom termesztéshez javasolt tápoldat alkalmas a chili paprika szükségleteihez is. Jó megoldás egy kis komposzt vagy zöldtrágya is. Átültetés előtt mindenképp keverd a chili termőföldhöz. Sokan a halemulzió és hínár oldatára esküsznek.

Mivel a paprikán gyorsan megjelenhet a gyümölcs, gyakori trágyázást igényel. Ez különösen igaz a cserepes paprikára, mert minden öntözéskor felhasználja a kapott tápanyagot (és a cserepes chili esetében ugye több öntözés célszerű).

A chili tápanyagigénye

A chili paprika tápanyag igénye sokrétű: kiültetés után a gyökeresedés elindításához eleinte foszfordús, majd a vegetációs részek megindításához nitrogéndús, a termés érés elősegítéséhez pedig káliumot tartalmazó tápanyagot érdemes használni.

Közben pedig lombtrágyával és kalciummal tápláld a növényt.

Hőmérséklet, fény és páratartalom: mi az ideális?

Hőmérséklet, fény és pára tekintetében a chili paprika igényes növény. Legjobb neki a meleg, nedves közeg, attól függően, hova is ülteted a növényeket.

Nézzük, milyen helyen fejlődik igazán jól a chili!

Hőmérséklet, fény és páratartalom: mi az ideális? Chilik kerámia cserépben és napsütésben.

A megfelelő hőmérséklet

A meleg fontos tényező: először a gyökérzet fejlődik, majd fejlődésnek indulnak a levelek és megjelennek a virágok. A magokat is meleg, nedves helyen csíráztasd, majd ha a kis növények kikelnek, megjelennek a lomblevelek, ültesd át őket nagyobb cserépbe.

A chili paprika növények ideális növekedési hőmérséklete (ne keverd össze a csírázási hőmérséklettel, ami 28-32 fok is lehet egyes fajtáknál) 21-32 Celsius fok között van.

Legjobb, ha a növények éjjel sem kerülnek túl hűvös helyre, de szerencsére ez a nyár elején már általában nem okoz gondot.

A fény szerepe: mire ügyelj?

A paprika helyének kiválasztásakor a legfontosabb szempont a napfény. Minden paprikának legalább, minimum 6 óra közvetlen napfényre van szüksége naponta. Ez minél több, annál jobb. Ne feledd, ez a minimum!

Ha a cserepeket egy déli fekvésű falhoz helyezed, amelyet sok napsütés ér, akkor sok hőt és fényt biztosíthatsz a növényeknek.
A túl nagy meleg miatt azonban folyamatosan ügyelj, hogy elegendő vízzel lásd el a chiliket!

Miért fontos a páratartalom?

A paprika magasabb relatív páratartalmat igényel a hajtatás során. Mindig ügyelj arra, hogy a növényeket egyenletesen öntözd és a földjük ne száradjon ki.

A cserepes növényeknél, szerencsére a cserép alja lyukas.

Mivel a paprika mediterrán növény, a párát sem veti meg. Egy bizonyos celsius fok felett pedig az elegendő páratartalmat is igényli.

A meleg nyári napokon meghálálja, ha időnként bespricceled a leveleket, azonban ügyelj arra, hogy ezt ne a legnagyobb hőségben tedd, mert az árt a növénynek!

Virágzás és termések: mi az ideális?

Nem megfelelő tápanyagutánpótlás alkalmazása során a növény kicsi marad, de már virágot hoz. Távolíts el minden korán megjelenő virágot, mivel a korai virágok csökkentik a növények általános életerejét.

A legtöbb paprikafajta érése akár hónapokat is igénybe vehet, ezért általában az év legmelegebb hónapjaiban teremnek. Ez azt jelenti, hogy a legtöbb éghajlaton meglehetősen korlátozott a paprikatermesztés lehetősége.

Hasznos infó!
A magok közvetlen elvetése a cserepekbe általában csak akkor lehetséges, ha a lakásban tartod őket, amíg a növények elég nagyok nem lesznek és elég meleg nem lesz. Az is opció, hogy a magok napos ablakpárkányon vagy üvegházban csíráznak, majd amint készen állnak, átültetheted őket a cserepekbe.

Sokan választják a palánta vásárlását, ahelyett, hogy magokat ültetnének. Ebben az esetben is várni kell a cserepek kihelyezésével az első nyári napokig, és nagyon fontos a fokozatos szoktatás!

Erre figyelj virágzásnál

A virágok megjelenésénél az első 1-2 virágot gyakran eltávolítják a terméshozam növelése miatt.

A lakásban termesztett chili paprika megköveteli a virágok kézi beporzását, azonban ha cserépben az erkélyen vagy a teraszon termeszted őket, ezzel nem kell bíbelődnöd.

A virágzás beindulása miatt is lényeges, hogy a chili paprikát elegendő víz érje. Ha túl nagy a különbség a nappali és az éjszakai hőmérséklet között, az a virágok elhullásához vezethet.

Még egy érv, hogy várj a kiültetéssel!

Ugyanez igaz a fényhez szoktatással, a túl nagy meleggel kapcsolatban is. A chili paprika ugyanis ledobhatja a virágait, ha túl gyorsan, erős napfény és hő éri.

Ha a nappali és az éjszakai hőmérséklet között túl nagy a különbség a virágok elhullatása következhet be. Fontos a közvetlen napfényhez való hozzászoktatás, különben a növény megéghet, de a virágok fejlődését is gátolhatja. Optimális átlaghőmérséklet: 18-22 °C

A chili fejlődési időszaka alatt kiemelten fontos tényező a megfelelő fénymennyiség. A virágok gyengébbek, lassabban fejlődnek, ha a virágzás alatt kevés fény éri a növényt.

A virágelrúgás legnagyobb okozója, hogy chili paprikát nem találják meg a rovarok. Így nem lesz beporozva a virág és lehullik. Íme néhány tipp, ami segíthet:

 • Szellőztetés, pár perc is sokat segíthet a levegőmozgás kedvéért.
 • Rázd meg óvatosan a chili ágait.
 • “Mesterséges megtermékenyítés” fülpiszkálóval, ecsettel vagy az ujjaiddal.
 • A chili paprikát magas kálium tartalmú tápoldattal is erősítheted, illetve a terméskötést befolyásoló mikroelem a bór is segíthet.

Erre figyelj termésképzésnél

A chili nem igényel különleges karbantartást, de ügyelj arra, hogy a növények ne nehezedjenek el túlzottan. Ez főleg a nagyobb hozamú és méretű chilik esetén fordulhat elő.

Ahogy a növény egyre több gyümölcsöt terem, a szár meghajolhat. Ha ez megtörténik, használj botot vagy bambuszrudat a növény megtámasztásához.

TIPP!
Ha támasztékot használsz, figyelj oda arra, hogy ne kötözd túl szorosan a növényt a karóhoz.

A legtöbb paprikafajtát akkor lehet betakarítani, amikor a paprika színt vált, vagy amikor már élénkebb színűvé érett.

Sok chili esetében a kevésbé érett zöld gyümölcs nem olyan csípős, mint az érettebb piros vagy narancssárga. Hasonlóképpen, az enyhe és édes paprika általában ízesebb, miután sárgára, pirosra vagy lilára vált. Az, hogy az adott paprika milyen színátmeneteken megy keresztül, a fajtától függ.

Gyakori betegségek és kezelésük

Ne hagyjuk, hogy az erős, egészséges növény a kártevők martalékává váljon!

Mivel a chili érzékeny növény, a kártevők, gombák és egyéb kórokozók is szeretik. Ahhoz, hogy a növényed egészséges maradjon, oda kell figyelned a megelőzésre.

 • A levéltetvek, a kukoricabogár és a fehérlegyek időnként problémákat okozhatnak a chilinél. Ha észreveszed, hogy a cserepek körül rovarok vannak, próbáld meg távol tartani őket más növényektől. A levelek meleg, szappanos vízzel történő mosása is segíthet eltávolítani sokféle kellemetlen rovart.
 • A bakteriális levélfolt gyakori probléma, amely kerek sárgás-fekete foltokat okoz a leveleken. Ha a tenyészidőszakban friss talajt használsz, és a cserepeket más növényektől távol helyezed el, elkerülheted ezt a problémát. Ha fekete foltos levelet látsz, vágd le, és azonnal dobd ki, hogy lassítsd a terjedést.
 • A virágvégrothadás állapota, amikor a paprika virágvége pépessé és barnává válik, mielőtt a gyümölcs jelenne meg rajta. A virágvégrothadás oka a kalcium nem megfelelő felvétele. A gyakori műtrágyázással és, ami még fontosabb, a következetes öntözési ütemezéssel meg lehet akadályozni ezt a problémát is.

Ha azonban már megtörtént a baj, a chili paprika kártevői cikkünkben mindent megtudhatsz a megoldásról!

Gyakori hibák, amiket ne kövess el

Végül nézzük meg, milyen problémák ütik fel gyakran a fejüket, és mi lehet a megoldásuk!

Túlöntözés és rossz talaj

A tápanyagszegény talaj miatt lehetséges,hogy a növény nem hoz virágot és termést. A jól ütemezett és fokozatos tápanyagpótlás tehát elengedhetetlen.

Az öntözés szintén lényeges kérdéskör.

Ha túl gyakran öntözöl, azzal ugyanúgy árthatsz, mintha megfeledkezel a locsolásról. Ne hagyjuk, hogy emiatt kárba vesszen a növényünk.

Rossz fényviszonyok

A túl kevés fény és a hideg szintén hátráltatja a fejlődést. Ha a fentieket betartod, nagy eséllyel nem okoz majd ez gondot neked.

Kórokozók és kártevők

A chili éberséget kíván. Tartsd folyamatosan szemmel az olyan gyakori betegségeket, mint a bakteriális folt, a penész vagy a rothadás. A kártevők, például a levéltetvek vagy a pókok is gyakoriak, ezért vigyázz velük.

Téli időszak a chili paprika termesztésénél

Végül néhány gondolat a teleltetésről.

 • A teleltetett chili gyökere fejlettebb, így nagyobb terméshozamra számíthatsz.
 • Mivel a chilik érzékenyek a hidegre, időben, az első hidegebb napok beköszönte előtt végezd el a szükséges feladatokat.
 • Ugyanez igaz a fényre is: napi 12 óra fényre van szüksége, ha ez már nem opció, ideje teleltetni.
Hasznos infó!
A Capsicum annuum fajtákat a legnehezebb átteleltetni (Pl.: Cayanne, Jalapeno), ugyanis ezek, ahogy a neve is utal rá egyéves növények (annuum=egynyári). De csak a neve egynyári, a növényeket tudod teleltetni!

Az alábbi feladatokat végezd el teleltetéshez:

 1. Télen is olyan helyen kell tartani a chilit, ahol minél több természetes fényt kap. Erre megfelelő helyek a világosabb ablakok, párkányok, üvegházak, stb. Emellett fontos az is, hogy a választott környezetben meg tudd védeni a növényt a fagyoktól.
 2. Azokat a növényeket teleltesd, amelyek a legegészségesebbek. Ezek fogják ugyanis legjobb eséllyel túlélni a hideg hónapokat. Ehhez szedj le minden termést a paprikanövényekről.
 3. Ha tartósan 10 Celsius fok alá esik a hőmérséklet, be kell vinned a növényeket a kiválasztott helyre!

Nem lehetetlen tehát a többéves, cserépben nevelt chilik gondozása sem. Odafigyelést igényel valóban, de a gondos kezek egészséges és erős növényeket nevelhetnek!

Ha többet is megtudnál a chilikről, nézz szét cikkeink között!

chili webáruház banner
chili webáruház banner