A chili paprika kártevői: hogyan védekezz ellenük?

Nyárasdy Rita, 2023.09.27. - chili termesztés

A chili paprika csodás növény, terméseiért szívből rajongunk. Azonban amíg eljutunk a szüretig, életben is kell tartani a növényt. Nézzük, mik utalnak a kártevők jelenlétére, és miktől kell megvédened a paprikát. Hogyan is védekezzünk a chili paprika kártevői ellen?

 • A chili paprika betegségének jelei
 • A chili kártevői
 • A leggyakoribb problémák
 • Rovarok elleni védekezés
 • Betegségek és gombák elleni védekezés
 • Gyomok elleni védekezés
 • Természetes megoldások

A chili paprika termesztése nem egyszerű munka. Míg eljutsz a növények kifejlődéséig és a termések szüreteléséig bizony rengeteg teendővel állsz szemben.

Főleg, hogy a növény igencsak vonzza a kártevők hadát: legyen ez rovar vagy gomba, a chili paprika betegségeit érdemes mielőbb megismerni.

Ebben szeretnénk segíteni neked: hogy fel tudd ismerni a betegségek első jeleit, tudd, mi lehet a baj, és azt is, hogyan védekezhetsz a különböző kártevők ellen.

Jelek, hogy a chili paprika beteg

Számos jele lehet annak, hogy beteg a növény. A beazonosítás sokat segíthet azon, hogy tudd, mi rá a legjobb gyógymód. A levélen, száron és bogyón is megjelenhetnek a tünetek. Akár gomba, akár vírus vagy baktérium a ludas, a jelek általában árulkodóak.

A legtöbb esetben az alábbiak a problémák:

 • Barnás folt a levélen: gyakori jelenség, hogy a levélen barnás, száraz folt jelenik meg, ami átterjed a többi növényre és a szárra is.
 • Mozaikszerű foltok a levélen: a paprikamozaik vírus a levélen kockás, mozaikszerű elváltozásokat eredményez.
 • Kivilágosodott levélerek: a fő és mellékerek kivilágosodása is betegségre utal.
 • Levélhullás: gyakori jelenség a levelek lehullása is. A levelek először sárgászöldek lesznek, majd lehullanak.
 • Rothadó termés: ebben az esetben a héj ép marad, azonban a bogyó húsa és a magház elrothad.
 • Levélfoltosság: apró vizenyős, majd barna foltok jelennek meg a paprika levelén.
 • A növény minden részén megjelenő dudorok: a kidudorodó, barna foltok a növény minden részét megtámadhatják.
 • A termés foltossága: a barnás-szürkés foltok megjelenése után az egész termés elhal.
FONTOS INFÓ!
A jelek felismerése nagyon fontos! Ha foltokat, rothadást, sárgulást észlelsz, jó eséllyel valamilyen fertőzés támadta meg a chili paprika növényedet. A korai felismerés a termést és a növények minden részét megmentheti.

Milyen kártevőktől óvd a chilit?

Sajnos a chili bizony igencsak közkedvelt a különböző élősködők körében. A paprika levelén, termésén vagy szárán is megjelenhet a kártevő. Hasznos, ha időben észreveszed őket, és még csírájában elfolytod az elterjedésüket.

A kártevőket nehéz likvidálni a kertben és az üvegházban egyaránt, de nem lehetetlen. A látható jelek sokat segítenek a beazonosításban, de kártevők esetén ez még könnyebb, hiszen felismerésük is egyszerűbb.

Rovarok

A rovarok gyarnak megjelenő kártevők, és bizony a klímaváltozás okán még több invazív faj jelenik meg a kertben. A chili paprikát ráadásul különösen szeretik.

A jó hír az, hogy a folyamatos ellenőrzés segít féken tartani őket.

Betegségek és gombák

Az időjárás, a fenti rovarkártevők és a különböző betegségek sosem engedik teljesen, hogy ne kelljen aggódnod a chili növényekért.

A paprika kényes jószág, ha betegségekről van szó. Baktériumok, vírusok és gombák is megtámadhatják, kárt tehetnek a levelekben, a termésben vagy akár a gyökérzetben is.

Hasznos infó!
Habár a chilik képesek könnyen elkapni mindenféle betegséget, nem kell aggódnod: a gondos ellenőrzés és megfelelő ápolás mellett kicsi az esélye, hogy elpusztuljanak a növények.

Gyomok

Mindenképpen meg kell említenünk a gyomokat is, ugyanis ha nem történik rendes gyomtalanítás (vagy talajtakarás) a chilik nem indulnak növekedésnek és a termésre biztosan keresztet vethetsz.

A chili leggyakoribb kártevői

Nézzük most azokat a kártevőket, amik nem csak betegséget terjeszthetnek, hanem teljesen el is pusztíthatják a növényeket.

Vannak kártevők, amelyek szabadföldön támadnak, de a fóliában vagy üvegházban nevelt chili is betegség áldozata lehet.

Alapvetően palánta korban nagyobb a veszély, hiszen a növény is gyengébb. Azonban a kifejlett chili paprika esetében is gyakran fordul elő, hogy megtalálja egy (vagy sajnos több) kártevő, és egy bizonyos szint után a megfelelő gondoskodás sem segít.

FONTOS INFÓ!
Fontos kiemelnünk, hogy a kártevők ellen sokszor a hasznos, apró segítők válnak be igazán. Ha a kerted ökoszisztémája rendben van, a különböző ragadozó rovarok sokat segíthetnek védekezni, és egészséges formában tartani a növényeket.

Levéltetvek

Az egyik leggyakoribb és legbosszantóbb kerti rovar a levéltetű. Különösen szeretik a fiatal, zsenge, zöld hajtásokat, mivel kiszívják a növények nedvét, amitől a hajtások és a levelek elpusztulnak. A beltérben és a természetes, kerti ragadozóktól távol termesztett növények különösen hajlamosak lehetnek a fertőzésekre.

Chili paprika kártevői levéltetvek

Nézzük, mit tehetsz ellenük!

 1. A kisebb betegség viszonylag könnyen leküzdhető. A levéltetű elleni egyik módszer például a természetes ragadozók betelepítése, akik elvégzik a munkát helyetted.
 2. A második megoldás az, hogy távol tartod őket, és körömvirágot ültetsz a közelükbe. A körömvirág a levéltetű kedvence, és az elmélet szerint sokkal jobban érdeklődnek majd a körömvirágok iránt, mint az chili paprika hajtásai iránt.
 3. Van még egy megoldás, mégpedig ha fizikailag avatkozol bele a dolgokba. Ehhez híg szappanoldatra lesz szükséged, amellyel bemermetezed a növényeket. Először is kerüld el az antibakteriális és illatosított szappanokat, mosószereket. Törekedj a minél egyszerűbb szappan használatára.
Hasznos tipp!
A levéltetvek okozta súlyosabb fertőzések nagyobb gondot jelenthetnek, és jobb ha a növényeket elkülönítened a többitől, hogy megakadályozd a probléma átterjedését a többi chilire. Sajnos a súlyosan fertőzött növények permetezése csak átmeneti megoldást jelent, a levéltetvek ugyanis egyik zöld növényről a másikra vándorolnak, további táplálékot keresve.

Tripsz

Szintén gyakori élősködő. Számos fajból állnak, és mindegyik rendkívül kicsi. Nagyon karcsú, fehér, sárga, barna vagy fekete is lehet. Az általa érintett levelek gyakran eltorzulnak és felfelé pöndörödnek. A levelek alsó felülete ezüstös fényűvé válhat, amely később bronzszínűvé színeződik. A termésen lévő sérülések barna vagy ezüstös területekként jelennek meg.

chili paprika kártevői tripsz

A jó hír, hogy a tripszek ellen általában nem kell védekezni, mivel a ragadozó atkák általában elvégzik a piszkos munkát.

Fehérlegyek

A számos apró támadó közül a fehérlégy is könnyen megjelenhet a chili paprika közelében.

Szintén apró rovarok (1,5 mm hosszúak), melyek széles szárnyakkal szállnak növényről növényre. Kiszívják a növény nedvét a levelekből, amitől azok összezsugorodnak, megsárgulnak és leesnek. A fehérlegyek által előállított anyag pedig ragadóssá és feketévé teheti a növényt.

chili paprika kártevői fehérlegyek

A fehérlégy elleni védekezés nehézkes, mivel életciklusának csak az utolsó (repülési) szakasza védhető a permetezéssel, ez az életciklus pedig igen gyorsan lezajlik. A megfelelő védekezés érdekében gyakori permetezésre van szükség – legalább hetente egyszer, és több hétig/hónapig ismételni.

Szintén távol lehet tartani őket a szappanoldat használatával.

FONTOS!
A fertőzött növényt ebben az esetben is fontos és hasznos eltávolítani, mivel könnyen átfertőzhetik a többi chili paprikát.

Takácsatkák

A takácsatkák komoly problémát jelenthetnek, különösen meleg, száraz időben. A levelek alsó oldalán jelennek meg és szabad szemmel is láthatók, mozgó pontoknak tűnhetnek. Ha a fertőzés magas, a leveleken hálók lesznek; ha pedig nem tartod őket kordában, elpusztulhat a chili paprika.

chili paprika kártevői takácsatkák

A fertőzött levelek gyakran lefelé görbülnek, és foltosak, mintha több száz vagy több ezer halvány sárga pötty borítaná őket. Az atkák azonosításának egyszerű módszere a fertőzött levél megkopogtatása egy fehér papírlapon. Várj néhány másodpercet, és figyeld a mozgást.
A vörös takácsatkák meleg és száraz helyeken szaporodnak.

Megoldás lehet ellenük, ha például növeled a páratartalmat. Ez ugyanis nem kedvez a betegség terjedésének és az atkák szaporodásának.

Tartsd nedvesen a talaj környékét, vagy vidd a növényt párás, hűvösebb helyre, ez akár teljesen megszabadíthat a levél mentén mozgó atkáktól.

Csigák

ó eséllyel a kertészek első számú ellensége, ugyanis az egészséges chili paprika akár egy éjszaka alatt megsemmisülhet, ha rátalál néhány éhes csiga.

Szerencsére a legtöbb meztelen csiga terhelő bizonyítékot hagy maga után, amely segít a probléma felderítésében: ez pedig az egyik legfontosabb, ha védekezni akarsz ellenük. A nyálkás nyom árulkodó jel, azonban nagyon szapora élőlények, így fontos, hogy mielőbb tegyél ellenük. Az általuk rakott fehér tojások akár 10 nap után is kikelhetnek: ez a védekezés egyik módja. Ha megtalálod, összegyűjtöd és elpusztítod a tojásokat, nem lesz annyi csiga.

A másik megoldás a rendszeres csigavadászat. A konténeres kertészetet, a rézszalag/szőnyeg használatát (a növény körül elhelyezve) és még a fokhagymaolajat is alkalmazzák a kertészek több, kevesebb sikerrel.

TIPP!
A sörcsapda is képes távol tartani a csigákat. Ezeket a csapdákat érdemes a stratégiai pontokon elhelyezni, hogy a chili felé igyekvő további csigák belemásszanak.

Fonálféreg

Ezeket a mikroszkopikus, angolnaszerű férgeket, a talajban találhatod meg, hiszen nem igazán jönnek elő, a palánta vagy chili paprika gyökerével táplálkoznak.

Chili paprika kártevői fonálféreg


A gyökérkárosodás csökkenti a növények víz- és létfontosságú tápanyagfelvételi képességét. A tünetek a növény korától és a betegség súlyosságától függően változnak. Általában hervadást, a gyökér csomósodását jelentik. A probléma különösen súlyos lehet homokos talajban.

A vetésforgó és a szerves anyagok hozzáadása segíthet csökkenteni a fonálférgek pusztítását. A védekezés legjobb módja a rezisztens fajták ültetése.

Poloska

A büdös poloskák, melyeket sokan csak kellemetlen szaguk miatt ismernek fel, nem csak az emberi érzékszerveket zavarják, hanem károsak a chili paprikákra is. Ezek a rovarok a chili paprikák nedvét szívogatják, ami nem csak a növény fejlődését gátolja, hanem a termés minőségét is rontja.

chili paprika kártevői poloska

Először is, a büdös poloskák táplálkozása során apró sebeket ejtenek a chili paprikákon. Ezek a sebek bejáratot nyújtanak más kártevőknek és betegségeknek, amelyek tovább ronthatják a növény állapotát. Ráadásul a sebek a paprika felületén foltokat és hegeket hagyhatnak, ami csökkenti a termés piaci értékét.

Másodszor, a büdös poloskák által kiválasztott anyagok károsíthatják a chili paprikák ízét és aromáját. A rovarok táplálkozása során kiválasztott anyagok a paprika belsejébe kerülnek, ami befolyásolhatja annak ízét, textúráját és aromáját. Ezért a chili paprikák, amelyeket büdös poloskák támadtak meg, gyakran kevésbé ízletesek és aromásak, mint azok, amelyeket nem érintettek ezek a kártevők.

Így védekezz a rovarok ellen

A fenti élősködők elleni védekezés sokrétű lehet. A legfontosabb, hogy időben érzékeld és azonosítsd a problémát, így a megfelelő szer vagy megoldás is könnyen a rendelkezésedre állhat.

Elsősorban a legjobb, ha természetes módszerekkel támogatod az egészséges, erős növényeket. Azonban ha a chili paprikát megtalálják a például a levéltetvek, vagy más kártevő, akkor még csírájában vess véget a támadásuknak.

Nézzük, miket használnak leginkább megelőzésre, védekezésre.

Fizikai védekezés

A növények védelmének egyik hasznos megoldása, ha eltávolítod, vagy megkísérled eltávolítani a betolakodókat. Ez egyes kártevőknél például működhet, mint a csigák vagy levéltetű esetén.

A fizikai védekezés eszköze lehet, ha biztos helyre teszed a növényeid. Például kerítéssel véded őket a csigák ellen, vagy húzz ki egy ragacsos szalagot.

A sörcsapda is jó megoldás lehet, sokan pedig például a fák törzsén is használatos ragasztószalagot helyezik el a paprika szárán.

Hasznos infó!
A fizikai „megtorlás” rengeteg formája ismeretes. A növények védelmében pedig a talaj és a környezet tisztán és egészségesen tartása rengeteget segíthet.

Biológiai védekezés

A kertben számos élőlény él azért, hogy egyensúlyban tartsák az ökoszisztémát. A jó kert ismérve, hogy telis tele van élőlényekkel, és csak úgy pezseg a biodiverzitás.

Miért is fontos ez?

A hasznos ragadozó rovarok és élőlények, mint például a katica, életük során olyan más élőlényekkel táplálkoznak, amelyek kárt tehetnek a növényekben. Az egészséges kert ismérve, hogy tele van ilyen ragadozókkal, akik elvégzik helyetted a kártevők elpusztítását.

Azzal is segítheted az egyensúlyt, ha betelepítesz ilyen hasznos rovarokat.

És ha már hasznos rovarok!

A növényekkel ugyanez a helyzet: a virágos védősávba ültetett növények képesek lehetnek távol tartani a különféle élősködőket.

Sokan esküsznek az áztatott, permetezett fokhagymalére, vagy a csalánlére is. A zöld szerek sokat segíthetnek a chili paprikák egészségének fenntartásában.

Kémiai védekezés

Rengeteg permetező szer áll rendelkezésedre. Azonban a vegyszerekkel csak óvatosan! Ezek inkább megölik azt az ökoszisztémát, ami jó a kertnek.

Ha teheted, és nincs már más lehetőséged, válaszd a bio szereket, a természetes, vagy növényi alapú megoldásokat. Ezek kevésbé tesznek kárt a talajban (jó eséllyel semmit) a permetezés során.

Harc a paprika betegségei és gombák ellen

Ha a kártevők el is kerülik a kertet (szerencsés vagy!), a betegségek, vírusok, gombák és baktériumok mindenhol megjelenhetnek.

Felsorolni is nehéz lenne, mi mindennel veszélyeztetheti a chili paprikát. Nézzük, mik a leggyakoribbak:

 1. Antracnózis: gomba okozza, besüllyedt, kör alakú foltok képében jelentkezik. A meleg és a magas páratartalom elősegíti a megjelenését.
 2. Bakteriális levélfolt: egy olyan baktérium okozza, amely az egyik legsúlyosabb ellensége a chilinek. A folt fekete közepű, egy idő után varasodásnak indul. A foltos levelek elsárgulnak majd lehullanak.
 3. Bakteriális lágyrothadás: szintén egy baktérium a ludas, ez a betegség inkább a termésekre ártalmas. A belső szövet meglágyul, végül bűzös szagú vizes masszává alakul. Ez a probléma nedves időben a legrosszabb, mert a baktériumok a földről a gyümölcsre kerülhetnek.
 4. Bakteriális hervadás: a Pseudomonas solanacearum baktérium okozza. A levelek elhervadnak, majd az egész növény elmúlik.
 5. Cercospora levélfolt (békaszem): a Cercospora capsici gombák okozzák ezt a betegséget, amely hosszan tartó meleg, nedves körülmények között a legrosszabb. Kis barna, körkörös levélelváltozások jellemzik, valamint levélelhullás.
 6. Szürkepenész: viszonylag gyakori probléma, a Botrytis cinerea gomba okozza. A tünetek közé tartozik a fiatal levelek, szárak és virágok hirtelen lekókadása, majd elhullása. Felismerhető, hiszen szürke porszerű spóratömegek keletkeznek az elhalt növényi szövetek felszínén.
 7. Lisztharmat: a Leveillula taurica gomba okozza, és meleg, nedves körülmények között elsősorban a paprika növények leveleit érinti. Bár a betegség általában az idősebb leveleken fordul elő, a növény fejlődésének bármely szakaszában kialakulhat. A tünetek közé tartozik a foltos, fehér, porszerű folt a levélen, amely megnagyobbodhat. A beteg levelek végül lehullanak.

Habár számos baktérium, vírus és gomba nehezítheti meg a chilitermesztést, mindig van megoldás, sőt, ebben az esetben a megelőzés is sokat segíthet!

Amennyiben a chili paprika teleltetése mellett döntesz, alaposan vizsgáld meg a kiválasztott növényeket, mielőtt a téli „lakhelyükre” költöztetnéd őket!

Ezt teheted megelőzésképp

A megfelelő talaj, környezet, hőmérséklet kezdésnek máris növelheti az egészséges növények esélyét. Nézzük, mi mindent tehetsz még!

 • bevizsgált, biztonságos magválasztás,
 • vetésforgó használata,
 • rovarok elleni védekezés,
 • jó minőségű talaj használata,
 • jó légáramlás biztosítása,
 • megfelelő ültetési mélység,
 • elegendő és folyamatos tápanyagellátás.

A fentiek kedveznek a chilinek, egészséges palánták majd kifejlett növények fejlődnek majd a kertedben.

Az egészséges chilit pedig sokkal kevésbé támadják (vagy döntik le) a betegségek. ezen kívül az ideális körülmények is közrejátszanak abban, hogy ne kelljen állandóan a különféle gombákkal és baktériumokkal viaskodnod.

Mit vess be, ha beteg a chili?

Oké, a megelőzést értjük. De mit tehetsz, ha már beütött a krach?

A különböző kórokozók ellen sokszor már csak a permetszer segíthet. A gomba-és vírusölő permetezés megállíthatja a terjedést. Persze előtte érdemes a vegyszermentes megoldások után nyúlni.

A talajcsere, az átültetés szintén segíthet, valamint a talajgőzöléssel is elpusztíthatók a káros szervezetek. Sajnos ezzel azonban a hasznosak is.

Tehát vegyszerhez csak akkor érdemes nyúlni, ha már semmi más nem segít. A talaj egészsége első a listán, tehát ha itt rendben van minden, akkor jó eséllyel máshol sem lesz gond.

Így védekezz a növényi kártevők ellen

Nyilvánvaló, hogy a gyomnövények is megjelennek, akár a chili paprika termesztése cserépben akár szabadföldön történik.

Általános kártevő-megelőzési tipp, hogy a chili növényeket gyommentesen kell tartani, mivel a betegségek és a kártevők gyomokon keresztül is bejuttathatók, és vonzhatják a csigákat (lásd fent). Mivel a különféle betegségek a talajban indulnak útnak, különösen oda kell figyelni a gyomokra.

Az elkerülésük pedig szinte lehetetlen, azonban a gyomosodás mértéke egyáltalán nem mindegy!

Nézzük, mi segíthet!

Gyomok elleni megoldások

ok esetben biztosan a gyomirtót gondolnád elsőszámú megoldásnak. Azonban a talaj gyomoktól mentes élete nem a vegyszereknél kezdődik.

Sokat segíthet például a talajtakarás. Ez történhet szalmával, levágott fűvel, vagy akár kéreggel is. Nem mellesleg a vizet is bent tartja a talajban, így nyáron a felső rétegek nem száradnak ki olyan gyorsan, kevesebbet kell öntözni.

Természetesen a folyamatos gyomtalanítás (értsd gazolás) is segíthet, ez azonban jóval több időt vesz igénybe, és folyamatosan gyomtalanítani kell a siker érdekében.

Chili és más növények a kertedben

Alapvető jó tanács, hogy törekedj a változatos növények ültetésére. Így ha egy adott kártevő meg is támadja a növényeid, nem tud olyan gyorsan továbbterjedni a fertőzés.

A monokultúrás növénytermesztés kedvez a kártevőknek: minél több ugyanolyan fajt ültetsz egymás mellé, annál nagyobb lehet a kár.

Válassz a paprika mellé fűszernövényeket, hasznos virágokat, amelyek megvédhetik növényeid a kártevőktől, és táplálékul szolgálhatnak nekik.

Ültess olyan növényeket, amelyek vonzzák a beporzókat és a hasznos ragadozókat, hiszen általuk sokkal kisebb az esélye a kártevő-dömpingnek.

Ha még többet szeretnél megtudni a különféle chili paprikákról, nézz szét cikkeink között!

chili webáruház banner
chili webáruház banner