Marha erős szósz: miért olyan népszerű?

Imre Gábor, 2023.03.03. - csípős szószok

Mi magyarok imádjuk a csípős ízt, így talán nem meglepő, hogy kellett egy csípős paprika szósz magyar vonatkozásban is nekünk. Nos, a Marha erős szósz egy olyan termék, amely az erős chili szósz viszonylatban nagyon is közkedvelt. De mi is ez a marha erős csípős chili, és hol tudod beszerezni?

 • Mi is ez a szósz?
 • Honnan származik?
 • Mit tartalmaz?
 • Hol kapható?

Paprika, szósz, magyar, erős: ezeket a szavakat egymás mellé rakva sokaknak lehet, hogy az Erős Pista ugrik be, nekünk kevésbé. Tele van a piac ugyanis jobbnál jobb erős szósszal, hogy néha már-már lehetetlen választani. Egy nagyobb termékcsalád azonban sokaknak ismerős lehet: A Marha erős szósz magyar erős paprikából készül, és biztosan Te is ismered.

A kérdés csak az, mit is kell tudnod róla?

Mi az a Marha erős szósz?

Nos ez a krémes állagú csípős paprika szósz magyar paprikából készül. Ez azért is fontos, mert első ránézésre nagyon hasonlít a Sriracha csípős szószhoz, azonban ezúttal 100% magyar termékről beszélünk.

A gyártó ajánlása alapján: kitűnő mártogatós sült húsok mellé. Továbbá ajánljuk levesek, szószok, tészták ízesítéséhez, pizzához, hot doghoz, de szendvicsekhez és hamburgerhez is kitűnő választás.

Tehát voltaképp úgy használhatod, mint bármelyik kellemes csípős szószt, ami kitűnő mártogatós a sült ételekhez, és remek szósz a szendvicsekhez egyaránt.

Honnan származik a Marha erős szósz?

Mivel mi magyarok igencsak csípős szósz rajongók vagyunk, nem is lehetett kérdés, hogy a marha erős csípős chili szósz népszerű lesz.

A Yuva Kft. ugyanis gondolt egyet, és piacra dobta ezt a krémes állagú csípős paprika szósz változatot, sőt, nem is egy variációt vehetsz meg a boltokban, hanem kapásból négyet!

A Chimax Marha Erős szószok főként azért népszerűek, mert valóban erősek, és a szósz magyar erős paprikából készül.

Ezt bizony sokan kedvelik!

A cég maga főként szörpgyártásban utazik, de a vevők igényeire válaszolva a csípős szószokat is felvették termékpalettájukra.

Mit tartalmaz a Marha erős szósz?

Nos, természetesen chili paprikát!

A termék az alábbiak felhasználásával készül:

 • chili 66,6%,
 • cukor,
 • só,
 • víz,
 • ízfokozó (nátrium-glutamát),
 • sűrítőanyag (keményítő),
 • étkezési sav (ecetsav),
 • tartósítószer (nátrium-benzoát).

Habár a cukor, só, víz, ízfokozó nincs benne minden szószban (legalábbis a legutóbbi nem feltétlenül), a keményítő, étkezési sav, ecetsav a legtöbb szószban megtalálható.

Az erős szósz esetén pedig a chili nem kíván magyarázatot.

Chimax marha erős chili szósz

Nos, egy sült húsok mellé ajánlott szósztól mit vársz? Csípős, fűszeres ízt, amely extra élménnyé teszi a falatozást.

Viszont a Chimax erős szósz valóban erős, így az 500 ml- es kiszerelés jó eséllyel eltart majd egy darabig. Nem kell vele túlzásba esni, ugyanis már pár csepp is megadja az étel alaphangulatát.

Chimax Marha Erős szósz

Chimax fokhagymás chili szósz

Ha kevésbé fokhagymás szószra vágysz, van a Chimax-nak egy kevésbé hagymás verziója is. Nem ízfokozóval tűzdelt, kellemesen hagymás.

Sok szósz esetében felfedezhető, hogy tele van ízfokozóval és adalékanyaggal, így a valódi ízt ezek adják.

Érdemes olyan szószokat kóstolni és választani, amelyek valódi alapanyagokból vannak, még ha ezeknek nem is kirobbanó az ízvilága.

Chimax Marha erős csípős chili szósz extra fokhagymával

Aki fokhagymarajongó, nem tud majd betelni ezzel a szósszal. Az 500 ml hamar elfogy majd, ugyanis igencsak addiktív.

Pontosan annyira fokhagymás, amennyire kell: kitűnő mártogatós a sült húsok mellé ez a krémes állagú csípős paprika szósz.

De ez a Chimax termék jól áll a grillhúsok vagy zöldségek mellé is.

Mennyire erős a Chimax marha erős csípős chili szósza?

A krémes állagú csípős paprika szószok más és más módon erősek. Értelemszerűen a legerősebb verzió fog a legjobban “fájni”, de a Chimax termékek között például Chili cseppet is találsz, ami egy olajos koncentrátum: ez jóval erősebb és masszívabb, mint egy szósz magyar erős paprikából.

Az erős csípős chili szósz legjobb tulajdonsága, hogy pontosan annyit adagolhatsz belőle, amennyire szükséged van. Ha csak épphogy éreznéd az erős ízt, akár paradicsom szószba is keverheted, vagy majonézbe.

De mitől is csíp az erős chili szósz?

A legtöbb erős chili szósz záloga a kapszaicin. Ez a vegyület felelős az erős paprikák és a chilik csípős ízéért. Van, amiben épphogy akad, és van, amiben olyan szinten jelen van, hogy szinte lehetetlen elfogyasztani egy egész chilit.

ÉRDEKESSÉG!
Tudtad, hogy a paprikák erősségét az úgynevezett Scoville-skála mutatja meg? A skálán a pár százas erősségű paprikáktól egészen a több milliós erősségűek is jelen vannak. A legmagasabb érték a tiszta kapszaiciné, ez 16 millió Scoville egységet (SHU) jelent.

A marha erős csípős chili szósz nem tartalmazza a legerősebb chili paprikákat, igazából nem tudni, milyen – elvileg magyar – fajtát használnak. Az ereje is visszafogottabb, feltéve, ha egy edzett chilirajongó fogyasztja! A chili paprika szósz magyar erős vonatkozásában azonban igencsak forró ízvilágot mutat azoknak, akik nincsenek hozzászokva ehhez a hőhöz.

Mi mellé edd az erős chili szósz verziókat?

Mint sok erős csípős chili szósz esetében, itt is igen széles skála mutatkozik a felhasználhatóságra. A marha erős chili ugyanis kitűnő mártogatós a sült ízek mellé, ez pedig igencsak megkönnyíti a felhasználást.

Sült krumpli? Sült húsok? Sült zöldségek esetleg hal? Mind mellé tökéletes, de éppúgy remekül mutat a grillételek mellett is.

Továbbá meleg szívvel ajánljuk levesek szószok tészták ízesítéséhez is az 500 ml Chimax finomságot.

A Chimax Marha erős szósz hol kapható?

Jöhet a 10 milliós kérdés?

A legtöbbeket ugyanis pontosan ez érdekli: hol kapható ez a szósz?

Nos, a jó hír, hogy a nagyobb élelmiszer hipermarketekben megtalálod a polcokon. Ugyanígy online is számos webshop termékei között megtalálod. (Érdemes az Argep.hu -n rákeresni, hogy a legolcsóbb árak közül tudj válogatni.)

A kínai boltok polcain is keresheted, éppúgy sok diétás kisbolt is áruba bocsájtja ezt a szósz.

Sőt!

Akár a gyártó oldaláról is megrendelheted, hiszen ők is árulják, fentebb linkeltem is.

Hasonló szószok, amiket szeretni fogsz

Való igaz, hogy a csípős szósz kínálat egyre szélesebb, így választani is nehezebb. Ha a Marha erős csípős chili szósz bejött, a Srirachát is imádni fogod!

Ez a fent oly gyakran emlegetett erős csípős chili szósz nagyvilági testvére: üvegüket például könnyű összekeverni.

De ha valamilyen kisüzemibb különlegességre vágynál, hadd ajánljuk figyelmedbe a Nem mered vagy a Tripla Skót szószainkat! Előző az igazán bátrak chiliszósza, amely univerzálisan ugyancsak jó mártogatós a sült húsok mellé, illetve ázsiai ételekhez vagy hambikba is csodálatos.

Utóbbit pedig szintén azért ajánljuk, mert ugyanúgy univerzális, azonban ízesebb, aromásabb és kevésbé erős.

chili webáruház banner
chili webáruház banner