A csípős szószok királyaként is emlegetett Sriracha szósz óriási népszerűsége nem véletlen. Hány termék mondhatja el magáról, hogy még rap szám is született róla? Jogosan érdekel, hogy miért szeretik ennyire ezt a chili szószt. Nézzük meg, honnan indul, mit tartalmaz, és hogyan használhatod fel a Srirachát!
- A szósz eredete
- Ebből készül a Sriracha
- Milyen típusú Srirachák vannak a piacon?
- Hogyan használd?
Kevés olyan termék van a boltok polcain, amelyet akkora kultusz övezne, mint ezt a csípős chili szószt. Egyre több gyártó, egyre több változat és recept köthető a chilis finomsághoz. Az egykor egzotikus mártás ma már aligha hiányozhat a szószkedvelők hűtőszekrényéből: Amerikától, Ázsián át egészen Európáig mindenhol szeretik.
De vajon hogyan lett ennyire népszerű ez a csípős szósz?
Tartalom
Mi az a sriracha szósz? (röviden)
A Sriracha egy igazán izgalmas és népszerű szósz, amit eredetileg Thaiföldön találtak ki. A kakasos szószt Si Racha városában készítették először. Ez a szósz egy sűrű de jól folyós, enyhén csípős, élénk vörös színű termék, amelyet főleg érett, piros red thai chili paprikából (61%), fokhagymából, cukorból, sóból és ecetból állítanak elő.
Innen indult a Sriracha szósz
A közkedvelt termék karrierje Thaiföldről indul. 1949-ben a thai Tahnom Chakkapak úgy döntött, nem csak rokonainak és barátainak kedvez, hanem piacra dobja híres szószát.
Eközben a vietnami David Tran 1975-ben elkezdte saját csípős szószának készítését. Három évvel később Tran és családja a Huy Fong tajvani teherszállító fedélzetén menekült el hazájából. Úgy döntött, hogy elkészíti és eladja csípős szószát, miután családjával Kaliforniában telepedett le, sok délkelet-ázsiai bevándorló között.
Kezdetben a mártást bébiétel-üvegekbe töltötte, néhány év elteltével azonban Tran sikeresen megnyitotta saját gyártóüzemét, és egyre több csípős szószt gyártott. Végül feljavította a receptjét, hogy megalkossa azt, ami jelenleg a legnépszerűbb Sriracha szósz világszerte.
Tehát a termék maga thai gyökerű, de igazi népszerűségét később a vietnámi szósz adta meg.
Mennyire csípős a Sriracha szósz?
A Scoville-skála, Scoville Heat Unit egységei alapján a szósz nem bivalyerős (többek között ezért is szeretik annyian).
A skála szerint a szósz enyhén csípősnek minősül, körülbelül 2200 SHU értékkel bőven a fogyasztható mérték körül mozog. Gyakorlatilag még a Jalapeno szósz is erősebb nála pedig a Jalapeno paprika is a chili skála alján helyezkedik el, ezért a fanatikus csípős rajongók nem is igazán tekintik chili szósznak (ami nem jelenti azt, hogy rossz lenne, viszont kezdőknek ideális!).
A közkedvelt mártás tehát a legenyhébb szószok között van, ez persze mit sem von le értékéből!
A Sriracha szósz összetevői
Habár több gyártó és többféle termék is elérhető, azért az alap összetevők többnyire ugyanazok. Ezek az alábbiak:
- Chili paprika,
- Cukor,
- Só,
- Fokhagyma,
- Ecet,
- Kálium-szorbát (tartósítószer),
- Nátrium-hidrogén-szulfit (tartósítószer),
- Xantán gumi (stabilizátor, E415).
Tehát fehérje és telített zsír tekintetében kevésbé, cukrok, szénhidrát, kcal és energia viszonylatában igencsak erős szószról van szó. De ez voltaképp bármilyen csípős szószra érvényes lehetne.
Chili
A szósz lelke természetesen a csípős chili.
A mártáshoz teljesen érett jalapenót használnak, ami mélyebb vörös színt ad. A szósz éppen ezért ideális azok számára, akik bizonytalanok a számukra tolerálható csípősség mértékében, de szeretnének kísérletezni a fűszeres ételekkel.
A csípős chili jalapenokat ugyanis úgy dolgozzák fel, hogy elveszítsék erejük körülbelül 50 százalékát. Ezen kívül a szósznak enyhe íze van, ami sokféle ízléshez alkalmazkodik.
Fokhagyma
Talán különösebb magyarázatot nem igényel, miért is kerül az összetevők listájára. Bármilyen szószról is legyen szó, a fokhagymás energia verhetetlen!
Cukor, só és minden mi jó
A cukrok a szósz ízének fokozására használják. Ebben a receptben a xantángumi néven ismert összetevő, egy erős sűrítő, a kulcsa a szósz sűrű állagának. Végül a nátrium-hidrogén-szulfit és a kálium-szorbát gyakori élelmiszer-tartósítószerek, antioxidánsok és barnulásgátló szerek.
Ecet
A csípős szószoknál bevett gyakorlat, hogy a chilit porrá őrlik, mielőtt ecetet és sót adnánk hozzá. A sriracha esetében az ecet segíti a paprika lebontását. Ezenkívül a paprika tartósítószereként is szolgál.
Így készül a Kakasos szósz (Sriracha szósz recept)
Az ízek egyensúlyának érdekében a fokhagymát, a chilit, a cukrot, az ecetet és a sót enyhén erjesztik, mielőtt sima állagúra keverik. Így a mártás valamivel hígabb, mint a ketchup.
Sok más csípős szósszal összehasonlítva viszonylag enyhe, ami nagyszerű finomsággá teszi a tétovázók számára.
Az egyszerűség kedvéért íme egy házi készítésű sriracha recept!
Hozzávalók
- 200 gramm friss, tisztított piros jalapeno,
- 70 gramm fokhagyma,
- 100 ml ecet,
- 3 ek. cukor,
- 3/4 tk. só,
- 4-7 ek. meleg víz.
Így készítsd el
Egy közepes serpenyőben keverd össze a paprikát, a fokhagymát, az ecetet, a barna cukrot és a sót. Közepesen alacsony hőmérsékleten főzd puhára, időnként keverd meg.
Tedd át a keveréket és a vizet egy turmixgépbe. Dolgozd simára.
Hűtsd légmentesen záródó edényben legfeljebb 7 napig, vagy azonnal tálald.
A Sriracha szósz változatai
Budapest, Vác, Biatorbágy vagy Miskolc: akárhol is jársz, bárhol kaphatsz egy jó üveggel a kedvenc szószodból. Az alap összetevők ugyanazok, a változatok azonban eltérőek lehetnek. Piros, sárga, zöld kupak: vajon mit jelentenek ezek?
Vegyük például a Flying Goose népszerű termékeit:
- Hot Chili szósz: ez az alap termék.
- Super Hot Chili szósz: ez már a komolyabbra vágyók terméke.
- Sriracha Blackout: az extrém csípőset kedvelőknek.
- Sriracha Mayo: ha nem vesződnél a majonézes verzió készítésével.
- Füstös Sriracha: a füstölt ízek kedvelőinek.
És ez csak a jéghegy csúcsa. Vannak még ízesített verziók is:
- korianderes,
- kaffír lime-os,
- wasabis,
- mentás, zöld jalapenos,
- kókuszos,
- kimchis,
- sárga jalapenos,
- citromfüves,
- gyömbéres, stb.
Ez pedig mindössze egyetlen gyártó kínálata. Persze, az „eredeti kakasos” szószhoz, a Huy Yong Srirachához semmi sem fogható.
Miben más az eredeti Sriracha szósz?
A Huy Fong Foods Sriracha Hot Chili Sauce az ismerős kakas logóval a mai márkák közül talán a legkiemelkedőbb, de messze nem az egyetlen.
Az eredeti thai verzió nem látott tartósítószereket, csak a klasszikus alapanyagok kapnak helyet benne.
Persze van, aki a műanyag palackos verziókat preferálja, és van, aki a thai változatot. Utóbbit jó eséllyel nehezebben szerezheted be itthon.
Az, hogy melyik szósz mellett tedd le a voksod, ízlés kérdése. Mindegyik izgalmas és érdekes valamiért: mi azt javasoljuk, próbáld ki mindet, és lehetőleg hagyatkozz az ázsiai boltok kínálatára a nagy hipermarketek helyett. Itt ugyanis jó eséllyel belefuthatsz az eredeti, vagy autentikusabb szószokba.
Amennyiben az erősebb szószokat szereted, a bolti termékek közül alternatíva lehet még a Marha Erős szósz illetve a Bivalyerős chili szósz. Mindkettő magyar termék. Ha pedig mesterséges ízesítőktől és tartósítőszerektől mentes, friss paprika ízű brutál erős szószt keresel, akkor a világ legerősebb paprikáit tartalmazó házi készítésű Nem Mered! chili szósz garantáltan a kedvenced lesz.
Így használd a Sriracha szószt
A telített zsírsavak hű társa lesz, ebben biztosak vagyunk. Húsoktól kezdve a szendvicsen át a pizzáig: bármire teheted. De azért nem csak a fast food kedveli: a zöldségek mellé, salátákra, grillételekre, vagy mártogatósnak is kiváló.
Az egy üveg ecetes fokhagyma, sriracha, chili pehely és kakukkfű kombinációja is remek ínyencség.
Klasszikus mártogatós megoldás a sriracha majonéz. A közelmúltban vált népszerűvé hamburgerekben, édesburgonya mártogatósaként, sőt sushi feltétként is. Annak ellenére, hogy előre elkészített palackban megvásárolhatod, otthon is borzasztó egyszerűen elkészítheted. Akár házi srirachával is!