A Guinness Rekordok Könyve szerint jelenleg a világ legerősebb paprikája volt 2023 augusztusáig, azóta a Pepper-X vette át a helyét. Ed Currie termelő fejlesztette ki. Fun fact, hogy a Carolina Reaper csípősebb, mint egy átlagos paprika spray. Az eszméletlen csípősség mögötti édes íz miatt azonban az egyik legnépszerűbb fűszer- chili szósz alapanyag. Ismerkedjünk meg vele közelebbről.
- Csípősség: Extrém csípős, 1 400 000 – 2 200 000 SHU
- Jalapeno referencia skála: 175-880x csípősebb
- Paprikafaj: Capsium chinense (kínai paprika)
- Származási hely: Rock-Hill, Dél-Karolina, USA
- Nemesítő: Ed Currie
- Méret: kb. 3,8-5 cm hosszú
- Íz: édes, gyümölcsös
Tartalom
Mennyire csípős a Carolina Reaper?
A világ jelenlegi legerősebb paprikája csípőssége 1 400 000 – 2 200 000 SHU között mozog.
Mediánértéket tekintve 1 800 000 SHU. A jalapeno paprikához képest 175-880x csípősebb. Szóval kijelenthetjük, hogy csíp, mint a pokol.
Nem véletlenül kapta a nevét a Reaperről, amit magyarul talán Kaszásként tudnánk a legpontosabban lefordítani. Ezt az elnevezést egyébként a terméscsúcs formájáról kapta.
Ki fedezte fel a Carolina Reapert?
Ezt a brutál erős chilit „Smokin” Ed Currie nemesítette a vörös habanero és szellempaprika (Bhut Jolokia) hibridjeként Dél-Karolinában – tehát a születési helye adja a neve első tagját. A célja alapvetően egy édes paprika kifejlesztése volt, némi csípősséggel. A végeredmény a világ legerősebb chilije lett.
Érdekesség, hogy a paprika eredetileg a HP22B néven futott. Higher Power, 22-es edényszám, B növény.
Megjelenés és leírás
A Caroline Reaper, ha teljesen érett, körülbelül akkora, mint egy ping-pong labda. Szélessége átlagosan 3 cm, míg hossza 5 cm.
Érett színe élénkvörös, a paprikahüvely textúrája pedig jellemzően ráncos, göröngyös. Jellegzetes vonása az apró skorpiószerű farok, amely a skorpió paprikáéhoz hasonlít.
Milyen a Carolina Reaper íze?
Annak ellenére, hogy egy extrém erős paprikáról van szó, a Carolina Reaper meglepően gyümölcsös és édes. Épp ezért a szárított chili őrlemények és a különböző chili szószok egyik legnépszerűbb alapanyaga.
Külön előnye, hogy nagyon takarékosan bánhatunk vele, hiszen egy csipetnyi is elég lehet az étel ízesítéséhez.
Roppant jó kiegészítője thai ételeknek, illetve nagyobb edény leveseknek vagy pörkölteknek.
Tények és tévhitek a Carolina Reaperről
Tényleg megölhet?
Nem. Ez egy közkeletű tévhit, de sem a Caroline Reaper, sem egyéb szupercsípős paprikák nyers fogyasztása nem öl meg. Azonban a kapszaicin túladagolás komoly mérgezést okozhat, ami miatt már többen kerültek kórházba.
Képes lyukat égetni a nyelőcsövembe?
Terjed a neten néhány történet arról, hogy a nyers paprika lyukat égetett a bátor kóstolók nyelőcsövében. Ez azonban nem teljesen igaz. A valóság az, hogy a túlzott kapszaicin fogyasztás okozta hányás (és az azzal járó gyomorsav) okozott fájdalmas sérüléseket a nyelőcsőben.
A Carolina Reaper termesztése
A szakértők szerint ez a paprika egy „átlagos” növény, amely a legtöbb háztartásban életben tartható.
Szubtrópusi növényről van szó, tehát szereti a meleget és a magas (70-80%-os páratartalmat).
Ideális hőmérséklet számára:
- Csírázáskor 28-32 °C
- Szikleveles fázisban 17-22 °C
- Lombleveles (vegetációs) időszakban 22-24 Celsius fok.
És egy 30–40 cm átmérőjű cserépbe ültetve korlátozható a növekedése. (Azaz hamarabb terem.) Van erről egy részletes leírásunk ha szeretnél belevágni: Chili paprika termesztése cserépben.
Milyen fűszerek és szószok elkészítéséhez használjuk?
A Carolina Reaper paprika a Nem Mered! chili szósz és a Tűzmalom chilipehely egyik fő összetevője.
Gyümölcsös íze és brutális csípőssége merész, de ízletes fogások alapanyaga lehet.