Zing

A rövid név mellé brutális erő tartozik: a Zing chili paprika sem a lágyabb chilik közé tartozik. Ereje a közismert, és világcsúcstartó Carolina Reaper-rel vetekszik. Népszerűsége még nem éri el a világ legerősebb paprikájaként aposztrofált Carolina Reapert, de ha egy újdonságra vágysz, hasonló tapasztalatban lehet részed a Zinggel is.

Magasabb hozama miatt érdekesebb lehet, mint a CR.

  • Csípősség: 2 200 000 SHU 
  • Paprikafaj: Capsicum chinense
  • Származási hely: Európa?
  • Felhasználás: salátákhoz, salsákhoz
  • Méret: pár centis, kis méretű paprikák
  • Íz: brutálisan csípős, gyümölcsös

Mennyire csípős a Zing chili paprika?

Elképesztően. Ha a világcsúcstartót utoléri (sőt sokak szerint le is taszítja a trónról), akkor el tudod képzelni, mivel állunk szemben.

Tehát az egyik, ha nem a legerősebb paprikáról beszélünk most.

Ki fedezte fel a Zing chili paprikát?

A Zing két rendkívül erős Capsicum chinense hibridje. Hogy pontosan melyek ezek, azt titok fedi – a készítő (Ryan Karcher) sem árulta el.

Megjelenés és leírás

Külsőleg is nagyon hasonlít a Carolina Reaperre. A göcsörtös, narancssárga pirosas paprikák meglehetősen kicsik. Ha felvágod a paprikát, láthatod vékony falait. Nem a leghúsosabb chili paprikák táborát erősíti.

Az érés során zöldből pirosas, narancssárgás színre vált. Külseje kifejezetten gonosz, a növény azonban annál hálásabb a megfelelő körülményekért: csodásan bőtermő paprikáról beszélünk.

Milyen a Zing chili paprika íze?

Azon túl, hogy nagyon erős, gyümölcsös, néhol kissé keserű, virágos jegyeket is felfedezhetünk benne. Emellett némi földes beütése is van, így ízvilága meglehetősen gazdag.

Tények és tévhitek a Zing chili paprikáról

Ez az új hibrid nagy eséllyel Európában született meg, bár meglehetősen keveset tudunk a származásáról. 

Azon túl, hogy páratlanul erős, komoly terméshozama mellett színes ízvilága is kiemelkedő.

Otthon is termeszthető a Zing?

Habár nem egy elterjedt és népszerű paprikáról van szó, otthon is bátran nekiállhatsz a termesztésének. 10 nap alatt kicsírázik, és ~90 cm-esre nő majd a növényed.

A vetést, mint a legtöbb chili paprika esetében, 8-10 héttel az utolsó fagyok előtt érdemes megejteni. Kedveli a teljes napsugárzást, de a túlöntözésre érdemes odafigyelni.

Tenyészideje 90-100 nap, de készülj fel, hogy bőtermő növényekre számíthatsz.

Milyen fűszerek és szószok elkészítéséhez használjuk?

Szárítva vagy frissen is remek ízt ad az ételeknek: salsákba, salátákba kitűnő választás. Mi a Nem Mered! és a Tűzmalom szószainkban használjuk.

chili webáruház banner
chili webáruház banner