Ritka és különleges fajta, amely nem csak extrém ereje miatt különleges, hanem viszonylag nagy termése és óriási hozama miatt is.
Ez a kevéssé ismert chili paprika izgalmas gyümölcsös íze miatt könnyen a kedvenceddé válhat.
- Csípősség: 1 000 000-1 200 000 SHU
- Paprikafaj: Capsicum chinense
- Származási hely: Spanyolország, Kanári-szigetek
- Jalapeno referencia skála: 416x csípősebb
- Felhasználás: szószokban, mártásokban, ízesítéshez
- Méret: 2,5 – 4 cm-esre nőhetnek meg a paprikák
- Íz: gyümölcsös, nagyon erős
Tartalom
Mennyire csípős a Superhot Beast chili paprika?
Ha egyszerűen szeretnénk fogalmazni: nagyon!
Már a nevéből is következtethetsz arra, hogy nem egy visszafogott, kispályás paprikával lesz dolgod, kóstolásnál pedig ez a gyanú hamar beigazolódik.
Már egy egészen apró darabtól is 15 percig lángolhat a szád, ezért nem ajánlatos nyersen fogyasztani.
Ki fedezte fel a Superhot Beast chili paprikát?
Eredete Steven Foster nevéhez köthető, ő “követte el” ennek az extrém paprikának a felfedezését. Maga a paprika két különösen durva Capsicum chinense fajta keresztezéséből jött létre.
Megjelenés és leírás
Okkal hívják Superhot Beast-nek, hiszen a paprikák különösen csípősre sikerültek.
A termések kifejezetten szemet gyönyörködtetőek: haranghoz vagy tulipánhoz hasonlítanánk őket. Különlegességük, hogy felvágva is élénkpiros a belsejük, így az egész paprika “lángol”.
Milyen az íze a Superhot Beastnek?
Azon túl, hogy nagyon erős, intenzív illatú, trópusi gyümölcs jellegű íz és illat társul a paprikához. Gyümölcsös aromájához édes íz is társul, ezért remekül helyt áll a konyhaművészetben.
Azt fontos kiemelni, hogy a kérdéses chili paprikával főzni már nem az egyszerű pálya: óvatosan használd és mértékkel!
Tények és tévhitek a Superhot Beastről
Extrém erős chili paprikákkal főzni nem egyszerű mutatvány, és némi felkészülést igényel. A kapszaicin, amely ebben a paprikában különösen markánsan jelen van, könnyen a bőrhöz tapad. A legjobb, ha gumikesztyűben fogsz neki a főzésnek, így megvédheted a bőröd és a szemed.
Óvatosan adagold a chilit a készülő ételhez: mindig rendkívül kicsiben kezdd, és csak az első kóstolás után növeld a mennyiséget (már, ha szükséges!)
Bátran szedd ki a paprika belsejét, ha nem szeretnél annyira tüzes szószt készíteni. Ehhez a fehér belső részeket, ebben az esetben pirosakat, érdemes eltávolítani.
Mivel a paprika finom gyümölcsös jegyeket is hoz az ételekbe, mindig tartsd szem előtt, ehhez mi passzol!
Otthon is termeszthető a Superhot Beast?
Mint a legtöbb chilit, természetesen ezt is termesztheted otthon. Habár tény, hogy beszerzése meglehetősen körülményes, ugyanis igen ritka példányról beszélünk.
A növény maga 130 cm-re nő, és extrán bőtermő. Azonban meglehetősen tápanyag- hő -és fényigényes, ezért ezekre mindenképp figyelj oda, ha belevágsz a termesztésébe!
Csírázása átlagosan 12 nap, de ehhez 25-29 °C hőmérséklet szükséges.
Milyen fűszerek és szószok elkészítéséhez használjuk?
Csípősebb szószokat, salsákat, extrém leveseket készítenél? A Superhot Beast jó választás ehhez!