A Trinidad Scorpion – Skorpió chili paprikának három színvariánsát különböztetjük meg (sárga, vörös és barna). A Carolina Reaper előtt ő volt a világ legcsípősebb paprikája. Nevét a skorpiószerű hegye miatt kapta, valamint származási helye (Moruga, Trinidad és Tobago) után. Alább a részletek.
- Csípősség: Extrém csípős, 2 009 231 SHU
- Paprikafaj: Capsium chinense (kínai paprika)
- Jalapeno referencia skála: 400x csípősebb
- Származási hely: Trinidad és Tobago (Moruga)
- Nemesítő: Wahid Ogeer
- Méret: 2-4 cm, általában kerekded forma, fajtánként jellegzetes külső jegyekkel
- Íz: gyengéd gyümölcsös
Tartalom
Mennyire csípős a Trinidad Moruga Scorpion?
Átlagosan 1,2 millió SHU, a legcsípősebb darab pedig 2 millió SHU feletti. Magyarul: brutál csípős, épphogy lemarad a jelenlegi legerősebb Carolina Reaper mögött. Ezzel legalább 400-szor csípősebb, mint a Jalapeno paprika.
Épp emiatt a legtöbb szuper erős chili szósz alapösszetevője.
Ki fedezte fel a Trinidad Moruga Scorpiont?
A Trinidad Moruga Scorpiont (legalábbis annak sárga változát) Wahid Ogeer nemesítette. (Jól sejted, Trinidadban.)
Megjelenés és leírás
Ahogy a paprika növekszik, előbb zöldből arany sárga, majd a fajtára jellemző színt veszi fel. És ahogyan a színét váltja, egyre csípősebb és csípősebb lesz.
A Trinidad Moruga Scorpion alapvetően kicsi, 2-4 cm méter hosszú. Viszont a bonnet paprikákhoz hasonlóan zömök.
A skorpió paprika héja fényes, sima, a vállától a hegyéig terjedő barázdákkal.
Milyen a Trinidad Moruga Scorpion íze?
Arról már beszéltünk, hogy brutálisan erős. Mellette viszont már-már édeskés, gyümölcsös íze van.
Ha ezzel akarjuk ízesíteni az ételünket, nagyon óvatosnak kell lennünk, mert már egy csipetnyi is érezteti a hatását egy fazék levesben vagy pörköltben.
Ideális salsa, húspác és chili szósz alapanyagaként.
Trinidad Moruga Scorpion termesztése
A paprikát január-februárban érdemes elvetni. A palántanevelés ideje 100-120 nap, azaz a kiültetés májusban lehet esedékes. Érési ideje pedig szeptember-októberre tehető.
Szereti a napfényt. Itthon csak melegházba, magvető tálcába vethetjük, 1 cm mély, jó vízelvezetésű talajba. Igényli a mesterséges megvilágítást, mivel eredeti élőhelyén is legalább 16 óra természetes megvilágítást kap. (A világ legtöbb táján magról termeszthető.)
A hagyományos paprika is csak április végén vethető szabadföldbe, az pedig egy 100-120 napos chili palántanevelési idejébe nem fér bele, mert májusban már kész kifejlett palántákat kell kiültetnünk annak érdekében, hogy szeptember-október hónapban már szüretelhessük.
Arra azonban érdemes figyelni, hogy a javasolt vetési hőmérséklete 28-30°C.
És még valamit a kártevőkről.
A paradicsomhoz hasonlóan a paprikát előszeretettel károsítja a bagolylepke hernyó érés közben.
Milyen fűszerek és szószok elkészítéséhez használjuk?
A Trinidad Moruga Scorpion a Nem Mered! és a Skorpeusz chili szósz fő összetevője. (Előbbibe piros, utóbbiba sárga skorpió paprika kerül.)
Illetve a Tűzmalom chilipehelybe is kerül a paprikából.
Édeskés, gyümölcsös íze és brutális csípőssége miatt az extrém erős ételeket kedvelők és a pikánsan csípős kajákat falók is megtalálják benne a számításukat – az adagolástól függően.