A karibi térség sava-borsa: trópusi ízvilág, kellemes csípősség, amelynek Te sem tudsz majd ellenállni!
Ha ezúttal valami enyhébb de aromásabb ízre vágynál, megtaláltad a neked való chili paprikát.
A karibi szigetek jellemző ízesítője, melyet gyakran használnak a térség konyhájában, akár csirke akár sertés kerül is az asztalra. Édes, trópusi íze remekül passzol a szigeti ízekhez.
- Csípősség: 100 000 és 350 000 közötti SHU
- Paprikafaj: Capsicum chinense
- Származási hely: Karibi térség
- Jalapeno referencia skála: 12x – 14x csípősebb
- Méret: 4-5 cm
- Íz: édes, gyümölcsös, trópusi és földes jegyekkel
Tartalom
Mennyire csípős a Scotch Bonnet chili paprika?
Hasonló ízvilágú és erősségű, mint a Habanero paprika, ezért csípősségét talán ehhez hasonlíthatnánk leginkább. De nem kell aggódni: a Scotch Bonnet is oda tudja tenni magát, ha fűszeres, csípős ízre vágysz.
Ki fedezte fel a Scotch Bonnet chili paprikát?
Neve a jellegzetes, skót Tam o’ Shanter sapkához való hasonlóságából ered. Más néven is megtalálhatod, úgy, mint a Bahamian, Bahama Mama, Jamaica Hot vagy Martinique Pepper, valamint Bonney paprika.
Megjelenés és leírás
A Scotch Bonnet paprika érett állapotban általában piros vagy sárga. Más alfajtái azonban lehetnek narancssárgák, hajazhatnak az őszibarackra vagy akár csokoládébarnára is.
Mérete 4-5 cm hosszú, és ugyanekkora átmérőjű. Formájában hasonló a Habanerohoz, bár laposabb és szélesebb, hiszen egy kalapra emlékeztet!
Ízlelgesd bátran: vágj belőle egy szeletet, és rágcsáld el (már, ha bírod), így könnyen beazonosíthatod gyümölcsös ízjegyeit.
Milyen a Scotch Bonnet chili paprika íze?
Ennek a chilinek enyhén édes íze van, olyan, mintha egy paradicsomot kereszteztünk volna egy almával és egy cseresznyével. A finom, gyümölcsös ízvilág tehát garantált!
Ugyanakkor szorosan kapcsolódik a Habaneróhoz, így ha ezt a fajtát már ismered, akkor el tudod képzelni a Scotch Bonnet erősségét.
A különbség az édes gyümölcsösség, amely a skót barátunk sajátja.
Ez az édesség teszi a paprikát népszerű chilivé a karibi konyha ízvilágához és a csípős szószokhoz.
Tények és tévhitek a Scotch Bonnet chili paprikáról
A Scotch Bonnet chilinek számos változata létezik. Mind az íz és mind a csípősség tekintetében alkalmazkodik a termőhelyhez és a talajhoz, így ezek a fajták kissé eltérnek egymástól.
Akadnak olyanok is, amelyek megnyúltak, vagy olyanok, amelyek inkább zömök alakkal rendelkeznek. Lássuk a leggyakoribb változatokat!
Jamaicai Scotch Bonnet TFM Yellow chili paprika
A jamaicai Scotch Bonnet TFM Yellow chili az Egyesült Államokból származik. A TFM állítólag a Trenton Farmers Market rövidítése, amely Amerikában New Jersey államban található. Állítólag nagyon finom változat, és az egyik legjobb Scotch Bonnet chili. A paprika zöldből indul és sárga vagy narancssárga színre érik, gyümölcsös tónussal és kellemes csípősséggel rendelkezik.
Ez a típus sok napsütést és meleget igényel, ezért itt nem éri el azokat az arányokat, mint őshonos termőterületein.
A helyi konyha alapanyagaként számos ételhez használják, összekapcsolva a mangóval vagy a papayával. Salsa szószok, grillezett sertés vagy hal nagy barátja, de szárítva is elsőosztályú.
Scotch Bonnet MOA Yellow chili paprika
Ez a változat a Scotch Bonnet chili élénk sárga/narancssárga fajtája. Hasonlóan a többi testvéréhez kivételesen trópusi-gyümölcsös ízével kitűnik a többi paprika közül, és gazdag, sokoldalú ízvilágot jelent, ami egyesek szerint a sárgabarackra emlékeztet.
Sajnos ez a különleges íz gyakran elvész, ha a paprikát hőhatás éri vagy kiszárítják.
Hasonlóan a TFM Yellow-hoz melegre és hőre van szüksége, ezért nem tudjuk itthon ugyanazt a méretet elérni, mint őshonos területein. Szárításra azonban különösen alkalmas.
Foodorama Yellow Scotch Bonnet chili paprika
Ezt a változatot a „chilei királynő”, a texasi Houstonból származó Beth Boyd fedezte fel: a Foodarama nevű piacon látta meg ezt a típust, és azonnal bele is szeretett. A változat története tehát innen indul.
A Foodarama Scotch Bonnet finom és gyümölcsös, habanero erősséggel. Sárga változata mellett vörösben is megtalálhatod, amely erősebb, mint a sárga verzió.
Otthon is termeszthető a Scotch Bonnet chili paprika?
A saját termesztéshez általában online találhatod meg ezeket a magokat. A Scotch Bonnet chili paprikából készült csípős szószok nagyon népszerűek, és sok kiskereskedelmi üzletben és online is találkozhatsz velük.
Mivel könnyen termeszthető és bőtermő, a kezdő chili vadászok egyik kedvence. Bő termést várhatsz tőle: ha szeretnél egy gyümölcsös de nem túl erős chili paprikát, bátran vágj bele a termesztésébe.
Milyen fűszerek és szószok elkészítéséhez használjuk?
Ha a karibi ízvilágot autentikus módon szeretnéd a tányérra varázsolni, a Scotch Bonnet a te “embered”. Csirkéhez, sertéshez és halhoz is nagyszerű, de szószokhoz és fűszeres pácokhoz is remek megoldás.
Mi a Tripla Skótban 3 féle Scotch Bonnet (MOA, Trenton FM és Foodorama) paprikát használunk, de az Izzó Parázs pehelyben is megtalálhatod ezt a finom paprikát.