Brown Butlah

A Brown Butlah vagy Chocolate Butlah chili paprika két néven is megtalálható, izgalmas keresztezésből jött létre. Ha a csokis paprikák rajongói táborát erősíted, biztosan találkoztál már ezzel a barna kis ördöggel.

Egy újabb, rendkívül csípős versenyzőről beszélünk, amely hamar elzsibbasztja a nyelved és a torkod.

  • Csípősség: 2 000 000 SHU 
  • Paprikafaj: Capsicum chinense
  • Származási hely: USA
  • Jalapeno referencia skála: 800x erősebb
  • Felhasználás: szárított őrlemény
  • Méret: 4-6 cm hosszú
  • Íz: Csípős, enyhén földes, gyümölcsös ízvilág

Mennyire csípős a Brown Butlah chili paprika?

A világ egyik legcsípősebb paprikájának tartják, egyesek szerint még a híres Carolina Reapernél is csípősebb. A hivatalos Scoville-skála szerinti 2 000 000 SHU értékével valóban nem a kispályások közé tartozik. Ha chili paprikáról van szó, ebben a fajtában nem fogsz csalódni.

Ki fedezte fel a Brown Butlah chili paprikát?

Ezt a paprikát Chad Soleski “alkotta meg”, egyenesen az amerikai államokbeli Wisconsinból. Ez a fajta a Douglah 7 Pod és a Bhut Jolokia (Ghost Pepper) keresztezéséből jött létre.

Megjelenés és leírás

A Bhut Jolokia (szellempaprika) és a Douglah paprika keresztezése: így az érett paprikák átlagos, megnyúlt méretűek, ráncos szerkezetűek.

Extra megjelenésükért csokibarna színük felel, amelytől különlegesek lesznek.

Zöld színből indítanak, majd mélybarna árnyalatban teljesednek ki.

A növények bokrosak, nagyon termékenyek és robusztusak.

Milyen a Brown Butlah íze?

A legtöbb chilihez hasonlóan a Brown Butlah is kezdetben gyümölcsös és virágos jegyekkel indít. Mindez azonban gyorsan brutális, erős ízzé alakul át, amely hamar elzsibbasztja a szád.

Édes, szinte virágos édességet rejt magában, amely a csokoládé színű paprikák földes ízjegyeivel egészül ki.

Tények és tévhitek a Brown Butlah chili paprikáról

Ami az erejét illeti, a Trinidad Scorpion, a Komodo Dragon és a Carolina Reaper testvériségét erősíti.

Létrejöttét a Trinidad Douglah és Bhut Jolokia (szellempaprika) nem szándékos keresztbeporzása eredményezte. 

Sokan állítják, hogy letaszíthatná a Carolina Reapert a csúcsról, már ami az erejét illeti, de ezt az állítást hivatalosan még nem erősítették meg.

Trinidad Douglah: hogyan kapcsolódik a Brown Butlah chili paprikához?

Ez a ritka és elképesztően csípős karibi paprika, a Trinidad Douglah (vagy 7 Pot Chocolate) a világ legcsípősebb paprika csoportjába tartozik. A Scoville skála alapján 1 000 000 – 1 500 000 értékig terjedhet. Erős rokonságban áll a Brown Butlah fajtával, azonban annál ráncosabb.

Otthon is termeszthető a Brown Butlah?

Ha otthoni termesztésre adod a fejed, jó tudni, hogy a paprika csírázási hőmérséklete 24°C és 30°C között van, a csírázási idő pedig 10-20 nap.

A növények kedvelik a friss, jól trágyázott, vízáteresztő talajt, és a sok napfényt.

Tehát érdemes minél melegebb helyen termeszteni őket, hogy jól és szépen fejlődjenek.

Milyen fűszerek és szószok elkészítéséhez használjuk?

Szabályozott mennyiségben remekül passzol levesekhez, szószokhoz, pörköltekhez és salsákhoz. Különösen finomak csípős szószokban, vagy szárítva.

chili webáruház banner
chili webáruház banner