Ha igazi különlegességet keresel, a mustársárga színű, extrém megjelenésű Big Mustard Mama a te embered. Brutális szín, extrém csípősség jellemzi, amely aljasan kúszik be az ízlelőbimbóid mélyére, és onnan támad.
- Csípősség: 1 000 000 SHU
- Paprikafaj: Capsicum chinense
- Származási hely: USA
- Jalapeno referencia skála: 125-400x erősebb
- Felhasználás: a szószok különleges ízesítője, színezője
- Méret: kb. 5 cm
- Íz: erős, virágos ízjegyekkel
Tartalom
Mennyire csípős a Big Mustard Mama?
Pont annyira éget, amennyire kell. A szép színű paprika a Chili Naga Morich és Trinidad Douglah keresztezése, valamint a Big Black Mama egy változata, ami garantálja, hogy szem nem marad szárazon, miközben fogyasztod.
Ereje tehát brutális, mégis mi színe és különlegessége miatt emelnénk ki a chili paprikák sorából.
Ki fedezte fel a Big Mustard Mama chili paprikát?
Az elkövető Troy Primeaux, a Louisiana Lafayette Egyetemtől. Ha nagy paprika rajongó vagy, könnyen lehet, hogy már hallottál róla, ő hozta létre ugyanis a híres 7Pot Primo chilit is.
Megjelenés és leírás
Színe a zöldtől a sárgászöldig terjedhet, de nem véletlenül szerepel a mustár szó a nevében: különleges árnyalata teszi kiemelkedővé.
A göcsörtös kis paprikák kb. 5-6 cm-esek, és 2-3 cm átmérőjűek.
A növény több mint egy méteresre is megnő, és meglehetősen jó termőnek számít.
Milyen a Big Mustard Mama íze?
Erős, virágos jegyekkel számolhatsz, ha ezt a paprikát kóstolod. Mondhatnánk, hogy mar, mint a mustár!
Ezáltal persze remekül illeszkedik húsokhoz és szószokhoz.
Tények és tévhitek a Big Mustard Mama chili paprikáról
A létrehozó elmondása szerint ennek a fajtának a legmagasabb a dihidrocapsaicin tartalma jelenleg a világon, így erősebb a jelenlegi, hivatalos rekordernél.
Szépen érett mustársárga színe teszi igazán különlegessé.
A Big Black Mama egyik változata, amely földes, erős jegyeivel már sokak számára ismerős lehet. Ezt a változatot is Troy Primeaux hozta létre, akárcsak a mustár változatot.
Íze telt, nagyon erős, virágos beütésű, itt azonban erősen beköszönnek a barna változatokra jellemző csokoládés, földes jegyek is.
Otthon is termeszthető a Big Mustard Mama?
A ráncos, göröngyös héjú kis szörnyetegek a te otthonodba is beköltözhetnek. Rendkívül termékeny növényről beszélünk: nagyjából igazak rá azok az állítások, melyek az összes chili paprika esetén is igazak:
- sok napfény,
- stabil környezet,
- előnevelés,
- jó vízáteresztő talaj,
- tápanyagdús közeg.
A szüretelést 90+ nap után végezheted el, de ne feledd: ebben az esetben a türelem mustárt terem.
Milyen fűszerek és szószok elkészítéséhez használjuk?
Szárítva és szószként is remekül megállja a helyét. Mi a kísérletezés fázisában vagyunk: könnyen lehet, hogy egy különleges színű, mustáros, új szósz lesz a végeredmény. Ígérjük, ezzel sem tudsz majd betelni!