A szellempaprika sok nevében ismert. Hivatkoznak még rá Bhut Jolokia vagy Naga Jolokia néven is. A világ egyik legcsípősebb chili paprikája. Ez a kis élénk színű démon, okozhat kellemetlen perceket, ha valaki túl bátor vele. (Nem csoda, hiszen még a hadiiparban is használják.) Lássuk, mit érdemes tudni róla!
- Csípősség: Extrém csípős, 855 000 – 1 041 427 SHU
- Paprikafaj: Capsium chinense és Capsium frutescens hibrid
- Származási hely: India(?)
- Jalapeno referencia skála: 416x csípősebb
- Méret: 6-8 cm hosszú
- Íz: intenzív gyümölcsös és édes
Sokan gondolják, hogy a szellem chili a világ legerősebb paprikája – pedig ez már régóta nincs így. Előtte van a Trinidad Scorpion (skorpió chili) és a méltán világhírű Carolina Reaper is.
Nevét a jellegzetes hosszúkás formája miatt kapta. Ami egyébként egyedülálló a chili paprikák között.
Tartalom
Mennyire csípős a szellempaprika?
A Scoville-skálán mérve eléri az 1 millió SHU-t. Tehát röviden: durván csíp. (Nagyon durván.)
Nem is csoda, hiszen a Guinness Rekordok Könyve 2006-ig őt tartotta a világ legerősebb chilijének. (Őt a Trinidad Scorpion taszította le, akit később a Carolina Reaper váltott.)
Árulkodó, hogy a gyengébb Jalapenonál akár 416-szor is csípősebb lehet.
Ki fedezte fel a Szellem chilit?
Bár azt tudjuk, hogy a Bhut Jolokia India északkeleti részéről származik – Manipur és Nagaland környékéről. Arról viszont nincsenek pontos információk, ki nemesítette ezt a fajtát.
Megjelenés és leírás
Az érett szellem chili vagy Bhut Jolokia 6-8 cm hosszú és 2-3 cm széles. Színe jellemzően piros, sárga vagy csokoládé színű.
Ahogy fentebb már volt róla szó, a paprika (ellentétben valamennyi chilivel) hosszúkás és vékony húsú. (Ebből ered a szellem elnevezés is.)
Két fajtáját különböztetjük meg:
- a sima héjút,
- és a durva, göröngyös héjút.
Milyen a szellempaprika íze?
A Bhut Jolokia a Carolina Reapernél és a Trinidad Scorpionnál is intenzívebb gyümölcsös és édes ízt hagy a szájban, 30-45 másodpercig még a brutális csípőssége sem üt be.
Miután viszont megérkezik a csípős íz, hozza magával a jól megszokott verejtékezést, könnyezést és légszomjat. (Hmmm, imádjuk!)
És ami a legjobb, az égető íz 10-15 perc után fokozódik és akár 20-40 percig is érezhető a szájban, mielőtt eltűnik.
Érdekességek a Bhut Jolokiáról
Ez a paprika az indiai konyha egyik közkedvelt összetevője. (De ezzel még nem árultam el nagy titkot.)
Van viszont valami, amin biztosan meglepődsz.
A szellempaprikát gyomorfájdalmak elleni homeopátiás gyógyszerként is használják. Sőt, a nyári hőség elleni harcban is népszerű – hiszen fogyasztása után izzadni kezdünk, ami után a test hűlni kezd.
És még nincs vége.
Északkelet-Indiában az emberek a kerítéseikre kenik,hogy távol tartsák az elefántokat. Sőt a paprikát korábban már füstbombákban is felhasználták.
Kevesen ismerik a szellem chili terápiás alkalmazását. Egyes kutatásokból ugyanis azt állapították meg, hogy a kapszaicinoidok fájdalomcsillapító, antioxidáns, rákellenes, gyulladáscsökkentő és elhízásgátló tulajdonságokkal rendelkeznek.
Továbbá jótékony hatással vannak a szív- és érrendszerre, valamint a gyomor és bél működésére. (Még ha ez utóbbi kicsit hihetetlennek is hangzik a brutális csípőssége miatt.)
A szellem chilit ezenkívül a kemény fizikai munkából eredő komoly izomfájdalmak enyhítésére is használják.
Otthon is termeszthető a Bhut Jolokia?
Érdekesség, hogy a szellem chilit hagyományosan a rizsföldeken termesztették. Alapvetően szántott területeken, illetve a bambusz vesszők mellett. De viszonylag egyszerűen termeszthető otthon is.
Bevett szokás még a magokat vízbe meríteni – kb. 24 órára –, mielőtt tápláló és jó vízelvezetéssel ellátott talajba vetjük. Fontos, hogy a magágyat lehetőleg sok nap érje.
A csírázás általában a vetést követő 15 napban megy végbe.
Miután a palánták elérik az első lombleveles állapotot (erről kb. 5 cm nagyságnál beszélhetünk), érdemes átültetni – itt már a félárnyékos hely az ideális számára. Ha eléri a 15-20 cm magasságot, nagyobb edénybe – vagy ha lehetőségünk van rá, egyenesen a kertbe ültetni.
A szellem chili viszonylag gyakori (heti 3-4) öntözést igényel.
Milyen fűszerek és szószok elkészítéséhez használjuk?
A szellem chili egyes fajtái kihagyhatatlan alkotóelemei a Nem Mered! (piros Jolo) és a Skorpeusz (sárga Jolo) szószainknak. Illetve a Tűzmalom (piros és sárga Jolo) őrleménynek.