A pepperoni paprika sokak kedvence – és itthon is szívesen használják a konyhában. Még azok is szeretik, akik óvatosan bánnak a csípőssel. Főzésben simán lehet titkos hozzávaló, ráadásul a kezdő chili termesztők is bátran kísérletezhetnek vele.
De hogyan szerezz be vagy termelj jó minőségű pepperonit? És hogyan használd fel? Pánikra semmi ok.
Akár friss, akár üvegbe zárt savanyúság formájában szeretnéd, megmutatjuk, hogyan lesz a végeredmény a világ legjobb pepperonija. Az ültetéstől a felhasználásig.
Vagy inkább a konyhában használnád fel? Megmutatjuk, hogy mire érdemes odafigyelni a feldolgozása, tartósítása során, és recepteket is mutatunk.
Tartalom
Általánosságban a pepperoni paprikáról
A pepperoni (Capsicum Annuum) édes, enyhe paprika, amelyet általában ecetesen árulnak, üvegben. Toszkán paprikaként vagy olasz paprikaként is ismerik a világ különböző tájain.
A pepperoni paprika scoville értéke
De várjunk csak, a pepperoni nem egy kolbász? Tegyünk rendet ezzel kapcsolatban…
Honnan származik a pepperoni paprika?
Ha meghallod a pepperoni szót, két dolog is eszedbe juthat: az olasz, csípős szalámi, és a közkedvelt csípős (gyakran savanyított) paprika. A kis zöld paprikák nem véletlenül olyan népszerűek: kellemesen erős íz, és könnyű kezelhetőség társul hozzájuk.
Ezt nagy eséllyel az olasz betelepülők honosították meg.
Akárhogy is, a pepperoni paprika csípős íze sokaknak nagy kedvence.
Pepperoni paprika fajták
Ahogy a legtöbb paprika esetén, a pepperoni termése is zöld vagy sárgászöld fiatalon, és pirosra érik.
De van-e különbség az egyes fajták között? (Spoiler: igen.)
Általában négy féle termést különböztetünk meg:
- a klasszikus, édes pepperonit, amelyet gyakran használnak tartósítva, vagy szendvicsekbe, pizzára;
- az erős változatot, amelyet elsősorban pizzára, szószokhoz, levesekhez és savanyítva használnak;
- a kis zöld terméseket, melyekből szintén télire és szószokhoz használunk,
- valamint a ritkábban használt narancs színű paprikákat, amelyek az első változathoz hasonlítanak.
Oké, a színeket tisztáztuk, de mi a helyzet a pepperoni fajtákkal? Ha szigorúak vagyunk, három fajtát különböztethetünk meg: görög és olasz.
De mi nem vagyunk szigorúak, így idesoroljuk az édes pepperonit is.
1. Görög pepperoni
A görög pepperoni paprika rövidebb, édesebb és kevésbé keserű, mint az olasz fajta. Azonban mindkettőtől hasonló csípősségre számíthatsz.
2. Olasz pepperoni
Az olasz pepperoni fajta egy kicsit hosszabbra nő, mint a görög. Ízét tekintve pedig valamivel keserűbb és kevésbé édes, mint a görög társa.
3. Azték pepperoni
Az azték pepperoni (ahogy társai) inkább a mérsekelten csípős kategóriába tartoznak. Scoville-értéke: 200-300 SHU. Könnyen termeszthető, kb. 50-60 cm magasra nő meg, a termés mérete pedig 3,5-5 cm.
4. Édes pepperoni
Végül a mi kakkuktojásunk, az édes pepperoni. Ezek zöld és piros színben szintén megtalálhatóak, a különbség valójában az ízben keresendő. Nomen est omen: az édes pepperoni enyhén csípős, gyümölcsösebb, édesebb.
Pepperoni paprika a kertben
Külsejét tekintve nem sokban különbözik a chilitől: a hosszúkás, kis méretű paprikákat sokan szívesen termesztik. A tövektől bő termés várható, melyek általában zöld vagy piros színű paprikákat jelentenek.
Pepperoni paprika mag: hogyan ültesd el?
A pepperoni paprika mag vetése aligha tér el más csípős paprikák termesztésétől. Vetheted magról, vagy ültethetsz palántát is. A magról nevelt paprikák jellemzően Fagyosszentek (május 20.) után kerülnek ki a kertbe.
- A paprika mag csírázásához 20 fok szükséges, maga a palánta pedig 6-8 hét alatt éri el a megfelelő állapotot. Általában március közepén kerülnek így földbe a magok.
- Fontos, hogy a kis paprikák megfelelő gondozást kapjanak: öntözd, szellőztesd, adj nekik tápanyagot!
- Mielőtt a palántákat kiültetnéd a kertbe, tervezd meg az elrendezésüket.
Javaslat: Nagyobb sortávolság mellett akár 20 cm tőtávolságra is ültethetjük a paprikákat.
A fentiekre mindenképp figyelj a pepperoni ültetése során. És mi a helyzet a termesztéssel?
Mire figyelj a termesztése során?
A jó terméshez az alábbiakat kell figyelembe venni:
- fényigényes növény, tehát egy naposabb kertrészletbe ültesd;
- talaj esetén a jó vízelvezetésű, tápanyagdús talajt kedveli;
- szüksége van káliumra, ezért ezt a tápanyagot érdemes pótolni;
- fontos, hogy megfelelő vízmennyiséget kapjon, folyamatosan és egyenletesen öntözni kell;
- ne hagyd, hogy kiszáradjon a talaj alatta, de kerüld a túlöntözést is.
A pepperoni paprika felhasználása
A pepperóni paprika elsősorban savanyított formában kerül a tányérra. Az így kapott finomságot aztán ezerféleképp ehetjük: pizzán, levesekben, sültekhez, vagy csak nasiként.
Másik gyakori felhasználása az ízesítés: pörköltekbe, mártásokba, bográcsos ételekhez is kiváló. És a különféle pácok egyik kedvelt alapanyaga.
De a legizgalmasabb még csak most jön…
Receptek a pepperoni paprikához
Most, hogy tudjuk, hogyan termesszünk pepperoni paprikát, nézzük meg, mire is használhatjuk.
Pepperoni paprika télire
Pepperonit télire leginkább befőttes üvegben érdemes eltenni. Hoztunk is egy receptet, hogyan készül a klasszikus és imádott savanyított pepperoni!
Savanyúság recept ahogy a Gombai Chili készíti:
- kb. 6 kiló pepperoni
- kb. 18 db 720 ml-es üveg
- üvegenként rakunk 1 teáskanál sót, (nem jódozott!!)
- 2 evőkanál cukrot, ( édesítőszert is lehet használni ennek megfelelő arányban)
- 1 szál kapor,
- 1 babérlevél,
- fél mokkáskanál egész bors,
- fél mokkáskanál egész kömény,
- fél mokkáskanál mustármag,
- fél mokkáskanál koriander.
Felöntőlé:
Minden liter vízhez fél liter 5%-os almaecet.
Elkészítése:
A kifertőtlenített, csírátlanított üvegekbe beletesszük a megmosott pepperoni paprikákat és minden üveget egyesével fűszerezünk. Elsőre 3 liter vízhez teszünk 1,5 liter almaecetet, majd hidegen az üvegeket megtöltjük vele.
Lezárjuk fertőtlenített kupakkal (lapkával). Nem szükséges forralni a vizet, ugyanis ezután befőzőautomatába helyezzük és 85 fokon 30 percig dolgoztatjuk az automatát.
Program lejárata után a speciális fogóval kiszedjük a forró vízből, hogy ne puhuljon tovább. A befőzőautomatát helyettesíthetjük a régi hagyományos „vizes dunsztolás” módszerrel. Nem szükséges tartósítószer.
Pepperoni paprika szósz
Ha pedig szószra fájna a fogad, nem kell más hozzá, mint:
- 1 kg tiszta paprika (vegyesen kápia, pepperoni, chili stb.),
- 10 gerezd fokhagyma,
- 1 deci almaecet, fél deci balzsamecet,
- 2 evőkanál nagyszemű só
- és egy evőkanál cukor.
A fentiek keverékéből isteni szószt készíthetsz. (Változatos kínálatunkban pedig másféle chili szósz is található, ha rákívántál a csípős ízekre.)
Pepperoni paprika szárítása
A pepperoni paprika pehely szintén népszerű hozzávaló. Ha a pepperoni paprika télire való elrakásán gondolkodsz, ez is remek opció lehet.
Nincs más dolgod, mint 94°C kiszárítani a paprikákat, ~12 óra alatt.
Ezt akár egy egyszerű konyhai sütőben is megteheted. De beszerezhetsz dehidratáló lemezt, aszalógépet, vagy a meleg nap fényében is száríthatod a pepperonit.
De mennyi az annyi? A pepperoni paprika ára
Az árral kapcsolatban három úton indulhatunk el, attól függ, miben gondolkodsz:
- a friss pepperoni paprika ára;
- a pepperoni paprika mag ára;
- és az ecetes pepperoni paprika befőtt ára.
Pepperoni magot átlagosan 400-600 Ft/ csomag áron kaphatsz. A friss pepperoni kilója kb. 650 Ft. A télire elrakott pepperoni savanyúság ára pedig ~500 Ft/üveg.