A bogyiszlói paprika nagy magyar kedvenc. Habár maga a bogyiszlói csípős paprika Amerikából származik, a kiváló fajta nagy népszerűségnek örvend itthon is. A kérdés már csak az: vajon miért?
- Mit kell tudnod a bogyiszlói paprikáról?
- A bogyiszlói paprika termesztése
- Bogyiszlói paprika télire: hogyan fogyaszd?
Mondhatnánk, hogy magyarország a fűszerpaprika hazája, hiszen sehol máshol nem szeretik annyira a paprikát ilyen formában, mint itthon. Habár a chili fajták moderáltabb népszerűségnek örvendenek, van jó pár erős paprika fajta, amit viszont már már imába foglalnak.
Ilyen a hegyes erős paprika, a macskapöcse paprika és a bogyiszlói paprika is.
Lássuk, miért is olyan közkedvelt itthon ez a fajta!
Tartalomjegyzék
Bogyiszlói csípős paprika: mit kell tudni róla?
A bogyiszlói erős paprika Tolna megye jelentős zöldsége. Tudni kell, hogy a bogyiszlói alatt kétféle paprikát is értünk.
Az egyik a vastag húsú, kúp alakú, fehér termés, amely étkezési paprikát takar, a másik pedig a Bogyiszlón termelt piros fűszerpaprika.
Jó eséllyel már az 1700-as években a bogyiszlói kertek fontos növénye volt ez a fehér paprika, és a belőle készült fűszerpaprika szép fokozatosan nőtte ki magát a területen.
A 19. század környékén már meglehetősen sokan termesztették a paprikát, egyre többen választották a megélhetés ezen módját. Nem csoda, hiszen a humuszban gazdag dunai öntéstalaj kedvezett a termesztésének: öntözni sem kellett.
De nem csak a fűszerpaprika készítése miatt híres a település. A cikk főszereplője is innen kapta a nevét, ami nem véletlen. A település elhelyezkedése, vízgazdálkodása végett rengetegen termesztették ezt a fajtát Kalocsa környékén.
A vastag húsú étkezési paprikát fehéren szedik, de a biológiai érettsége sötétvörös. Maga a termés nagyjából 10 centi hosszú, kemény, kellemesen csípős.
Nyersen is gyakran fogyasztják, lecsóként is igen kedvelt. Tartósítás, savanyítás, befőzés szintén mind mind a bogyiszlói felhasználási módjai.
Csoda, hogy ilyen népszerű ez a sokoldalú, fehér paprika?
A bogyiszlói kárász paprika: miben más?
A kárász paprika pikánsan csípős, vastag húsú fajta, kúp alakú, bőtermő, gyorsan nő. Vastag húsa miatt hosszabban és természetesen lassabban adja le a nedvességtartalmát az utóérlelés során.
Termése éréskor zöldből pirosba alakul. Az érés ideje megegyezik a többi fűszerpaprika faj idejével, augusztus 20. és az októberi fagyok között szüretelik..
Főként azért szeretik, mert utóérlelés és szárítás után kiváló minőségű őrlemény készíthető belőle.
A bogyiszlói paprika termesztése
A növény folytonnövő, elterülő bokrú, 40 cm magas. Azon túl, hogy nagyon finom, gyorsan és könnyen termeszthető, a szárazságot jól tűri.
Szabadföldön remekül fejlődik, friss és savanyított verziója miatt termesztik.
Szabadföldi termesztésre ajánljuk. Friss fogyasztásra és savanyított feldolgozásra alkalmas.
A bogyiszlói paprika vetőmag: hogyan ültesd?
A javított bogyiszlói paprika nem túl igényes növény. Vetése megegyezik az általánosan vetett magokkal. A chili paprika ültetése például sokkal nagyobb körültekintést kíván.
Érdemes palántaföldben csíráztatni, és folyamatosan szoktatni később a palántákat a kinti körülményekhez. Mivel egy ellenálló, bőtermő és szabadföldön remekül érvényesülő fajtáról van szó, így különösebb gondozást nem igényelnek a vetőmagok.
A bogyiszlói paprika palánta: miként gondozd?
A növény igényei általánosnak mondhatók. Kiültetés után az alábbiakat vedd figyelembe:
- Leginkább a morzsalékos, tápanyaggal jól ellátott talajban fejlődik. Fontos, hogy a talaj ne tömörödjön be, ezért érdemes néha lazítani a termőközeget.
- Fényigénye magas, ennek megfelelően válaszd meg a helyet, ahova ülteted.
- Vízigényes növény, gyakori, kis adagokkal való öntözést kíván.
- A szélsőséges időjárást nem szereti, a kiültetéssel mindenképp várd meg a fagyok végét.
- Kedveli a tápanyagdús talajt, ezért érdemes azt folyamatosan pótolni.
- A lisztharmat és a vírusos betegségek árthatnak neki, gyakoribb kártevői a levéltetvek és az atkák.
A bogyiszlói paprika elrakása télire
A bogyiszlói termése kiválóan alkalmas tartósításra. Savanyításra és befőzésre keresve sem találhatnál jobbat.
A bogyiszlói paprika télire a legjobb, ha túl sok a termés. Ha a frissen vagy friss lecsóként fogyasztott paprikákat már unod, érdemes a tartósítás felé kacsintgatni.
Meg is mutatjuk, miként érdemes eltenned ezt a finom zöldséget.
A bogyiszlói paprika befőzése
Befőzni sem lehetetlen, sőt! Szuper tartósítási módszer, amelyhez most hozunk is egy receptet!
Ezekre lesz szükséged:
- 2 kg fehér bogyiszlói
- egész feketebors
- babérlevél
- mustármag
- koriandermag
A léhez:
- 2 liter víz
- 10 dkg só
- 20 dkg cukor
- 4 dl 10%-os ecet
- 1 kávéskanál borkénpor
Így készítsd el:
Az paprikákat mosd meg és vágd félbe őket. Öntsd hozzá a vízhez az ecetet, sót, cukrot és a borkénport. Fontos, hogy ne forrald fel, csak sűrűn megkevergetve várd meg, amíg a cukor és a só elolvad benne.
A tiszta üvegek aljára szórd be a fűszereket, amennyit szeretnél, és rakj bele 1-2 darab babérlevelet, majd szorosan pakold bele a paprikákat. Ezután jöhet a felöntőlé, majd fedd be celofánnal csavard rá az üveg tetejét és mehet a kamrába.
Kb. 3-4 hét múlva fogyasztható.
A bogyiszlói paprika savanyúság
A bogyiszlói egyik legjobb tulajdonsága, hogy tökéletes savanyúság készülhet belőle. A következő receptet érdemes kipróbálnod!
Ezekre lesz szükséged:
- 1 teáskanál borkén
- 4 dl ecet (20%-os)
- 40 dkg cukor
- 20 dkg konyhasó
- 4 kg bogyiszlói paprika
- 4 db zöldpaprika
- 24 db kápia paprika
- ízlés szerint bors, babérlevél
A 4 liter vízben keverd el a cukrot, a sót, az ecetet és a borként. Várj, amíg teljesen fel nem oldódnak, addig kevergesd. A paprikák szárát vágd le és csumával együtt szeleteld fel. A kápia és a zöld paprika csinosabbá teszi majd a savanyúságod.
Jól forgasd át, ízlés szerint szemes borsot, babért is tehetsz hozzá, majd töltsd üvegbe. Kissé nyomkodd le, jó szorosan legyenek a paprikák. Öntsd le a lével és egy napig pihentesd. Ha a lé lefogyott, pótold. Az üvegeket zárd le, majd nagyjából egy bő hónap múlva már eheted is.
Sült húsok kiváló kiegészítője lesz.
+1 Bogyiszlói paprika recept: készíthető belőle szósz?
Nem tipikusan szósznak való paprika, a csípős szósz (LINK) inkább chilikből készül, de azért a bogyiszlói is megér egy próbát. Mutatjuk is, hogyan!
Ezekre lesz szükséged:
- 2-3 kg csípős paprika
- só
- fokhagyma
- kevés víz
- üvegek
- befőzési fólia
Így készítsd el:
A paprikákat mosd meg, majd darabold fel őket. Jöhet a párolás: ezt kevés víz és só segítségével kezdd el.
Jöhet bele a fokhagyma.
Amikor a paprikák megpuhultak, turmixold össze őket, majd előre elkészített „sterilizált” üvegekbe tölthető a paprikaszósz. Tedd rá a befőzési fóliát, majd a kupakkal jól lezárt üvegeket helyezd száraz dunsztba fejtetőre állítva, míg néhány nap alatt kihűl.
Ezután mehet a kamrába vagy a pincébe.
Felhasználási lehetősége végtelen: nem az a klasszikus, brutálisan csípős szósz lesz, de éppen ezért jól állhat a lecsónak, vagy akár a pörköltalaphoz keverve is.
Mivel nem olyan erős, nagy eséllyel gyakrabban használod majd a konyhában, mint a brutális szószokat.
A bogyiszlói paprika hol kapható?
Nem mindenhol, sőt egyre kevesebb helyen. Nagyobb mennyiségben Tolna megyében és Heves megyében termesztik.
Viszont mivel egyre inkább a nagyobb bogyójú paprikákat keresik, egyre kevesebben termesztik ezt a fajtát.
Nagyüzemi, illetve konzervipari felhasználása már nincs, így kizárólag kistermelői piacokon találkozhatsz vele, főként a hatvani és a budapesti szabadpiacokon.
Mindössze 5-10 hektárnyi területen termesztik. Általában ömlesztetten, kilós áruként vásárolhatod meg.
Ha a bogyiszlói után valami csípősebbre vágysz, melegen ajánljuk szószainkat, chilipelykeinket, amikkel remekül ízesítheted ételeidet.