Bogyiszlói paprika: a híres magyar erős

Nyárasdy Rita, 2023.09.10. - magyar erős paprikák

A bogyiszlói paprika nagy magyar kedvenc. Habár maga a bogyiszlói csípős paprika Amerikából származik, a kiváló fajta nagy népszerűségnek örvend itthon is. A kérdés már csak az: vajon miért?

  • Mit kell tudnod a bogyiszlói paprikáról?
  • A bogyiszlói paprika termesztése
  • Bogyiszlói paprika télire: hogyan fogyaszd?

Mondhatnánk, hogy magyarország a fűszerpaprika hazája, hiszen sehol máshol nem szeretik annyira a paprikát ilyen formában, mint itthon. Habár a chili fajták moderáltabb népszerűségnek örvendenek, van jó pár erős paprika fajta, amit viszont már már imába foglalnak.

Ilyen a hegyes erős paprika, a macskapöcse paprika és a bogyiszlói paprika is.

Lássuk, miért is olyan közkedvelt itthon ez a fajta!

Bogyiszlói csípős paprika: mit kell tudni róla?

A bogyiszlói erős paprika Tolna megye jelentős zöldsége. Tudni kell, hogy a bogyiszlói alatt kétféle paprikát is értünk.

Az egyik a vastag húsú, kúp alakú, fehér termés, amely étkezési paprikát takar, a másik pedig a Bogyiszlón termelt piros fűszerpaprika.

Jó eséllyel már az 1700-as években a bogyiszlói kertek fontos növénye volt ez a fehér paprika, és a belőle készült fűszerpaprika szép fokozatosan nőtte ki magát a területen.

A 19. század környékén már meglehetősen sokan termesztették a paprikát, egyre többen választották a megélhetés ezen módját. Nem csoda, hiszen a humuszban gazdag dunai öntéstalaj kedvezett a termesztésének: öntözni sem kellett.

ÉRDEKESSÉG!
A munka megkönnyítése miatt paprikamalmot alapítottak Bogyiszlón, amely számos helybéli megélhetését segítette. A kornak megfelelően modern technológiával készült épület a mai napig megnézhető a településen.

De nem csak a fűszerpaprika készítése miatt híres a település. A cikk főszereplője is innen kapta a nevét, ami nem véletlen. A település elhelyezkedése, vízgazdálkodása végett rengetegen termesztették ezt a fajtát Kalocsa környékén.

A vastag húsú étkezési paprikát fehéren szedik, de a biológiai érettsége sötétvörös. Maga a termés nagyjából 10 centi hosszú, kemény, kellemesen csípős.

Nyersen is gyakran fogyasztják, lecsóként is igen kedvelt. Tartósítás, savanyítás, befőzés szintén mind mind a bogyiszlói felhasználási módjai.

Csoda, hogy ilyen népszerű ez a sokoldalú, fehér paprika?

Bogyiszlói paprika
A cikkünkben található fotókon a Capsico.hu által termesztett bogyiszlói paprika a BORKA fajta látható.

A bogyiszlói kárász paprika: miben más?

A kárász paprika pikánsan csípős, vastag húsú fajta, kúp alakú, bőtermő, gyorsan nő. Vastag húsa miatt hosszabban és természetesen lassabban adja le a nedvességtartalmát az utóérlelés során.
Termése éréskor zöldből pirosba alakul. Az érés ideje megegyezik a többi fűszerpaprika faj idejével, augusztus 20. és az októberi fagyok között szüretelik..
Főként azért szeretik, mert utóérlelés és szárítás után kiváló minőségű őrlemény készíthető belőle. 

(KÉRDÉS: Szeretnék kérni megerősítést arra, hogy a bogyiszlóinak ez a fűszerpaprika párja)

Bogyiszlói paprika

A bogyiszlói paprika termesztése

A növény folytonnövő, elterülő bokrú, 40 cm magas. Azon túl, hogy nagyon finom, gyorsan és könnyen termeszthető, a szárazságot jól tűri.

Szabadföldön remekül fejlődik, friss és savanyított verziója miatt termesztik.

Szabadföldi termesztésre ajánljuk. Friss fogyasztásra és savanyított feldolgozásra alkalmas.

Hasznos infó!
A növény ma „javított bogyiszlói” néven fut. Ez a fajta a korábbi, ősi bogyiszlói javított változata.

A bogyiszlói paprika vetőmag: hogyan ültesd?

A javított bogyiszlói paprika nem túl igényes növény. Vetése megegyezik az általánosan vetett magokkal. A chili paprika ültetése például sokkal nagyobb körültekintést kíván.

Érdemes palántaföldben csíráztatni, és folyamatosan szoktatni később a palántákat a kinti körülményekhez. Mivel egy ellenálló, bőtermő és szabadföldön remekül érvényesülő fajtáról van szó, így különösebb gondozást nem igényelnek a vetőmagok.

A bogyiszlói paprika palánta: miként gondozd?

A növény igényei általánosnak mondhatók. Kiültetés után az alábbiakat vedd figyelembe:

  • Leginkább a morzsalékos, tápanyaggal jól ellátott talajban fejlődik. Fontos, hogy a talaj ne tömörödjön be, ezért érdemes néha lazítani a termőközeget.
  • Fényigénye magas, ennek megfelelően válaszd meg a helyet, ahova ülteted.
  • Vízigényes növény, gyakori, kis adagokkal való öntözést kíván.
  • A szélsőséges időjárást nem szereti, a kiültetéssel mindenképp várd meg a fagyok végét.
  • Kedveli a tápanyagdús talajt, ezért érdemes azt folyamatosan pótolni.
  • A lisztharmat és a vírusos betegségek árthatnak neki, gyakoribb kártevői a levéltetvek és az atkák.
Hasznos infó!
A bogyiszlói nem tartozik a macerás paprikák közé, de teljes gondozást és odafigyelést kíván. Ennek fejében igencsak bő terméssel ajándékoz majd meg.

A bogyiszlói paprika elrakása télire

A bogyiszlói termése kiválóan alkalmas tartósításra. Savanyításra és befőzésre keresve sem találhatnál jobbat.

A bogyiszlói paprika télire a legjobb, ha túl sok a termés. Ha a frissen vagy friss lecsóként fogyasztott paprikákat már unod, érdemes a tartósítás felé kacsintgatni.

Meg is mutatjuk, miként érdemes eltenned ezt a finom zöldséget.

A bogyiszlói paprika befőzése

Befőzni sem lehetetlen, sőt! Szuper tartósítási módszer, amelyhez most hozunk is egy receptet!

Ezekre lesz szükséged:

  • 2 kg fehér bogyiszlói
  • egész feketebors
  • babérlevél
  • mustármag
  • koriandermag

A léhez:

  • 2 liter víz
  • 10 dkg só
  • 20 dkg cukor
  • 4 dl 10%-os ecet
  • 1 kávéskanál borkénpor

Így készítsd el:
Az paprikákat mosd meg és vágd félbe őket. Öntsd hozzá a vízhez az ecetet, sót, cukrot és a borkénport. Fontos, hogy ne forrald fel, csak sűrűn megkevergetve várd meg, amíg a cukor és a só elolvad benne.

A tiszta üvegek aljára szórd be a fűszereket, amennyit szeretnél, és rakj bele 1-2 darab babérlevelet, majd szorosan pakold bele a paprikákat. Ezután jöhet a felöntőlé, majd fedd be celofánnal csavard rá az üveg tetejét és mehet a kamrába.

Kb. 3-4 hét múlva fogyasztható.

A bogyiszlói paprika savanyúság

A bogyiszlói egyik legjobb tulajdonsága, hogy tökéletes savanyúság készülhet belőle. A következő receptet érdemes kipróbálnod!

Ezekre lesz szükséged:

  • 1 teáskanál borkén
  • 4 dl ecet (20%-os)
  • 40 dkg cukor
  • 20 dkg konyhasó
  • 4 kg bogyiszlói paprika
  • 4 db zöldpaprika 
  • 24 db kápia paprika
  • ízlés szerint bors, babérlevél

A 4 liter vízben keverd el a cukrot, a sót, az ecetet és a borként. Várj, amíg teljesen fel nem oldódnak, addig kevergesd. A paprikák szárát vágd le és csumával együtt szeleteld fel. A kápia és a zöld paprika csinosabbá teszi majd a savanyúságod.

Jól forgasd át, ízlés szerint szemes borsot, babért is tehetsz hozzá, majd töltsd üvegbe. Kissé nyomkodd le, jó szorosan legyenek a paprikák. Öntsd le a lével és egy napig pihentesd. Ha a lé lefogyott, pótold. Az üvegeket zárd le, majd nagyjából egy bő hónap múlva már eheted is.

Sült húsok kiváló kiegészítője lesz.

+1 Bogyiszlói paprika recept: készíthető belőle szósz?

Nem tipikusan szósznak való paprika, a csípős szósz (LINK) inkább chilikből készül, de azért a bogyiszlói is megér egy próbát. Mutatjuk is, hogyan!

Ezekre lesz szükséged:

  • 2-3 kg csípős paprika
  • fokhagyma
  • kevés víz
  • üvegek
  • befőzési fólia

Így készítsd el:
A paprikákat mosd meg, majd darabold fel őket. Jöhet a párolás: ezt kevés víz és só segítségével kezdd el.

Jöhet bele a fokhagyma.

TIPP!
Mivel csípős paprikával dolgozol, ügyelj arra, hogy akár lecsót, akár a most leírt mártást készíted, ne dörzsöld meg a szemed. A legjobb, ha kesztyűt használsz, vagy alaposan kezet mosol, miután végeztél.

Amikor a paprikák megpuhultak, turmixold össze őket, majd előre elkészített „sterilizált” üvegekbe tölthető a paprikaszósz. Tedd rá a befőzési fóliát, majd a kupakkal jól lezárt üvegeket helyezd száraz dunsztba fejtetőre állítva, míg néhány nap alatt kihűl.

Ezután mehet a kamrába vagy a pincébe.

Felhasználási lehetősége végtelen: nem az a klasszikus, brutálisan csípős szósz lesz, de éppen ezért jól állhat a lecsónak, vagy akár a pörköltalaphoz keverve is.

Mivel nem olyan erős, nagy eséllyel gyakrabban használod majd a konyhában, mint a brutális szószokat.

A bogyiszlói paprika hol kapható?

Nem mindenhol, sőt egyre kevesebb helyen. Nagyobb mennyiségben Tolna megyében és Heves megyében termesztik.

Viszont mivel egyre inkább a nagyobb bogyójú paprikákat keresik, egyre kevesebben termesztik ezt a fajtát.
Nagyüzemi, illetve konzervipari felhasználása már nincs, így kizárólag kistermelői piacokon találkozhatsz vele, főként a hatvani és a budapesti szabadpiacokon.

Mindössze 5-10 hektárnyi területen termesztik. Általában ömlesztetten, kilós áruként vásárolhatod meg.

Ha a bogyiszlói után valami csípősebbre vágysz, melegen ajánljuk szószainkat, chilipelykeinket, amikkel remekül ízesítheted ételeidet.

chili webáruház banner
chili webáruház banner